04. In lege este libertate

Ascultarea de lege este libertate. Individul care se grozaveste fatza de legile de circulatie, ignorand lumina rosie de la intersectie, nu va ramane liber pentru multa vreme sa calatoreasca spre destinatia sa. Numai omul care asculta de legile tarii se bucura de libertate. In natura si in societate aceasta maxima este adevarata: “Asculta si vei trai; nu asculta si vei pieri.”

Atat in Legea celor Zece Porunci, cat si in Predica de pe Muntele Fericirilor, Domnul Hristos indreapta pe omul modern spre libertatea din Lege. Ne asteptåm ca un Dumnezeu desavarsit sa aiba o lege perfecta (desavarsita), caci legea exprima natura (firea) si vointa legiuitorului. Asa spune Biblia: “Legea Domnului este desavarsita” (“perfecta” – trd. engleza). Psalm 19:7.

Cele Zece Porunci constituie Legea lui Dumnezeu (Exodul 20:3-17). Predica de pe Muntele Fericirilor reaccentuiaza cele Zece Porunci. Trecand dincolo de faptele exterioare, Iisus condamna, intre alte lucruri, cuvintele pline de mânie, care conduc la crima si privirile pofticioase, care preceda adulterul. Iudeii au adaugat multe restrictii Legii lui Dumnezeu, astfel ca legea a devenit o povara.

Domnul Hristos a inaltat principiile adevarate ale Legii, demonstrand, dupa cum declara apostolul Pavel, ca “Legea este duhovniceasca” (“spirituala” – trd. engleza).

Concentreaza-ti atentia acum la tabloul care reprezinta un Dumnezeu desavarsit, o Lege desavarsita si un om nedesavarsit. Cine trebuie sa fie schimbat? Omul, desigur; si acesta este apelul Predicii de pe Muntele Fericirilor.

1.Cine era Stanca duhovniceasca (spirituala) insotind pe poporul Israel in timpul lui Moise? 1Corinteni 10:1-4.
Biblia raspunde:____________________________________________________

2. Ce a mai facut Acest Lider spiritual? Neemia 9:11-13.
Biblia raspunde:____________________________________________________

3. Numai cine poate mantui? Faptele Apostolilor 4:10-12.
Biblia raspunde:____________________________________________________

4. Câti datatori de lege exista? Altceva ce mai poate El face? Iacov 4:12.
Biblia raspunde:____________________________________________________

5. Ce a profetizat Isaia cu privire la legatura Domnului Hristos cu Legea? Isaia 42:21.
Biblia raspunde:____________________________________________________

6. Ce standard prezinta Domnul Hristos in predica Sa de pe Muntele Fericirilor? Matei 5:48.
Biblia raspunde:____________________________________________________

Nota: Noi nu putem atinge perfectiunea (desavarsirea) prin propriile noastre eforturi, dar putem avea desavarsirea in si prin Domnul Hristos. Doar prin Domnul Hristos “porunca Legii sa fie implinita in noi, care nu traim dupa indemnurile firii pamantesti, ci dupa indemnurile Duhului” (Romani 8:4).

7. Ce trebuie sa facem pantru a avea putere de a deveni fiii lui Dumnezeu? Ioan 1:12.
Biblia raspunde:____________________________________________________

Nota: Pe Domnul Hristos Il primim prin supunerea vointei noastre si prin exercitarea credintei in fagaduintele Sale. Cand Il primim pe Domnul Hristos, atunci Spiritul Sfant creaza o noua fire (natura) in noi. Aceasta inseamna nasterea din nou.

8. Ce spunea Domnul Iisus ca El n-a venit sa faca? Matei 5:17-20.
Biblia raspunde:____________________________________________________

Nota: Prin implinirea Legii, Domnul Hristos n-a spus ca nu e necesar pentru noi s-o implinim sau s-o tinem pe deplin, ci El ne-a lasat un exemplu ca noi trebuie sa “calcam pe urmele Lui” (1Petru 2;21) si El a inscris Legea in inimile noastre (Evrei 8:10).

Iisus n-a citat toate cele Zece Porunci in predica de pe Munte, dar declaratia Sa din Matei 5:17-19 nu lasa nici o indoiala ca toate poruncile sunt inca obligatorii in timpul Noului Testament. Deaceea nu era nevoie ca El sa le repete. Noul Testament aminteste clar fiecare din cele Zece Porunci. Pe unele, Noul Testament le mentioneaza chiar mai mult decat o face Vechiul Testament. De exemplu, Sabatul este mentionat odata la fiecare zece capitole si jumatate in Vechiul Testament, dar in Noul Testament, Sabatul este mentionat odata la fiecare patru capitole si jumatate.

9. Ce ne invata apostolul Pavel cu privire la legatura dintre credinta si Lege? Romani 3;31.
Biblia raspunde:____________________________________________________

Nota: Crestinul tine poruncile prin harul lui Hristos, nu pentru a castiga mantuirea, ci pentru ca el este mantuit. Harul este iertarea pentru pacatele savarsite in trecut, dar harul nu ne da autorizatie sa pacatuim cu voia (sa calcam Legea lui Dumnezeu – 1Ioan 3;4) in viitor.

10. Câte porunci trebuie sa calcam pentru a fi clasificati ca pacatosi? Iacov 2:10-12.
Biblia raspunde:____________________________________________________

Nota: Cele Zece Porunci constituie o Lege a libertatii (a slobozeniei) deoarece cand noi permitem Domnului Iisus sa traiasca aceste principii in vietile noastre, El ne va face liberi de robia pacatului si de condamnarea (osandirea) Legii. Atunci vom descoperi adevarata libertate in Lege. “Deci daca Fiul va face slobozi (liberi), veti fi cu adevarat slobozi” (Ioan 8:36).

Cand ascultam din iubire, nu mai este o povara, ci libertate fatza de pacat. “Cunoastem ca iubim pe copiii lui Dumnezeu prin aceea ca iubim pe Dumnezeu si pazim poruncile Lui. Caci dragostea de Dumnezeu sta in pazirea poruncilor Lui. Si poruncile Lui nu sunt grele” (1Ioan 5:2-3).

In rusinoasele zile ale sclaviei in America, un om zvelt, legat in lanturi, era vandut la licitatie. Cand oamenii ofereau preturi la licitatie, Africanul tuna sfidator: “Nu voi lucra! Nu voi lucra!” Un batran cu parul alb, s-a apropiat de omul in lanturi si i-a explicat cu calmitate: “Te-am cumparat pentru a-ti reda libertatea!” O asa veste buna l-a coplesit pe cel sortit robiei pe viata. El nu credea ca cineva va plati pentru ca sa-l faca liber. Parea prea bine spre a fi adevarat, dar era adevarat! Cand minunata realitate a rasarit peste el, el a cazut la picioarele celui ce a platit pentru libertatea lui si, cu gratitudine, striga; “Te voi servi pentru totdeauna!” Iubirea noastra pentru Acela care a platit pretul pentru libertatea noastra ne inspira sa-L servim si sa tinem poruncile Lui.

11. Vrei sa-ti exprimi iubirea fatza de Dumnezeu prin pazirea poruncilor Lui?
_______________


UN  PRINCIPIU  CALAUZITOR

“Faceti bine celor ce va urasc” (Matei 5:44). Studiile medicale arata rezultatele destructive ale mâniei, amaraciunii, urii si resentimentelor. Dumnezeu a creat pe om pentru ca sa iubeasca, nicidecum sa urasca. Ura reactioneaza defavorabil asupra intregii fiinte umane.

Practica rugaciunea pentru dusmanii tai. Roaga-te ca viata lor neiubitoare sa se schimbe. Roaga-te ca ei sa fie mantuiti in Imparatia lui Dumnezeu. Roaga-te ca tu sa poti fi o binecuvantare pentru ei. Incearca aceasta si nu vei regreta!


GAND  DE  RUGACIUNE

“Suspin dupa mantuirea Ta, Doamne, si Legea Ta este desfatarea mea” (Psalm 119:174).


CUVINTE  DIN  BIBLIE

Discipol sau Ucenic – inseamna “invatacel”, “cel ce invata de la un invatator.”
Apostol – inseamna “trimis.” Pentru numele celor 12 ucenici sau apostoli vezi: Matei 10:2-4; Marcu 3:14-19; luca 6:13-16; Faptele Apostolilor 1:13.