11. Vizitatori ceresti

Daca cineva ar citi Matei 16:28 si ar pune la indoiala implinirea acestei preziceri, ai fi gata cu o explicatie? Sa citim versetul: “Adevarat va spun ca unii din cei ce stau aici nu vor gusta moartea pana nu vor vedea pe Fiul omului venind in Imparatia Sa.” Iisus a rostit aceste cuvinte cu 2000 de ani in urma. Cei ce L-au auzit facand aceasta declaratie au murit si Iisus inca n-a venit in Imparatia Sa. Care-i explicatia?

Scripturile, in original, n-au fost impartite in capitole si versete asa cum sunt astazi si gasim ca o tema specifica adesea continua de la un capitol la altul. Citind in Matei 17, gasim raspunsul la problema. Schimbarea la Fatza a prefigurat a doua Sa venire spre folosul celor pe care El i-a chemat. Pentru un timp scurt, El S-a aratat in slava Sa asa cum Se va arata cand va veni a doua oara. In acest sens, ei au vazut pe Fiul omului venind in Imparatia Sa.

De trei ori in Noul Testament sunt inregistrate ocaziile cand glasul lui Dumnezeu Tatal a fost auzit din ceruri. In fiecare caz, vocea lui Dumnezeu a afirmat ca Iisus Hristos este Fiul Sau divin. Schimbarea la Fatza a fost una din aceste ocazii (Matei 17:5). Celelalte doua au fost:
1. La botezul lui Hristos (Matei 3:17).
2. La sfarsitul lucrarii lui Hristos, cand grecii au cerut sa-L vada pe Iisus (Ioan 12:28).

1. Care trei ucenici au vazut Schimbarea la Fatza? Matei 17:1-2.
Biblia raspunde:___________________________________________________

2. Care era infatisarea Domnului Hristos la Schimbarea la Fatza? Matei 17:2.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Apostolul Petru s-a referit la aceasta experienta ca o baza pentru descrierea celei de a doua veniri a lui Hristos, cand spunea: “In adevar, v-am facut cunoscut puterea si venirea Domnului nostru Iisus Hristos, nu intemeindu-ne pe niste basme mestesugit alcatuite, ci ca unii care am vazut noi insine cu ochii nostri marirea Lui.” 2Petru 1:16.

3. Cand a vazut Petru slava si maiestatea Domnului Hristos? 2Petru 1:16-18.
Biblia raspunde:___________________________________________________

4. Cine a aparut si a vorbit cu Domnul Hristos in timpul Schimbarii la Fatza? Matei 17:3.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Biblia invata ca cei morti dorm in mormintele lor pana la inviere. “Nu va mirati de lucrul acesta; pentru ca vine ceasul cand toti cei din morminte vor auzi glasul Lui si vor iesi afara din ele. Cei ce au facut binele vor invia pentru viata; iar cei ce au facut raul, vor invia pentru judecata.” Ioan 5:28-29. Se ridica intrebarea: De unde au venit Moise si Ilie?

5. Cum a parasit Ilie acest pamant? 2Imparati 2:1, 11.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Biblia foloseste cuvantul “mutat” sau “inaltat” spre a descrie ca a fost luat la cer fara a muri. Enoh a avut deasemenea aceasta experienta. “Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamant, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu il mutase. Caci inainte de mutarea lui, primise marturia ca a fost placut lui Dumnezeu. Evrei 11:5. Moise a murit, dar i s-a dat o inviere speciala.

6.Pentru cine Mihail si diavolul au avut o disputa? Iuda 9.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Mihail este un alt nume pentru Domnul Hristos si inseamna: “Cine este asemenea lui Dumnezeu.” El este descris ca Arhanghel, comandantul ingerilor, a Carui voce cheama pe cei drepti, care au murit, sa iasa afara din mormintele lor.

7. Dupa intrarea pacatului in lume, cand a fost rupta pentru prima data domnia mortii? Romani 5:14.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Lui Moise i s-a dat privilegiul unei invieri speciale, primul care a fost inviat dintre cei morti. Puterea lui Hristos l-a inviat deoarece Hristos este datatorul vietii. Vizitatorii ceresti, Moise si Ilie, au devenit tipurile celor doua grupe de oameni care vor intalni pe Domnul Hristos cand El va reveni.

8. Care doua grupe de oameni vor fi rapite sa intalneasca pe Domnul Hristos in vazduh? 1Tesaloniceni 4:15-17.
Biblia raspunde:___________________________________________________

9. Cand va invia Hristos pe cei care cred in El? Ioan 6:40.
Biblia raspunde:___________________________________________________

10. Numai cine poate avea viata vesnica? 1Ioan 5:11-12.
Biblia raspunde:___________________________________________________

Nota: Iisus Hristos este calea, adevarul si viata. Fara El nu exista viata vesnica. Daca dorim sa traim vesnic impreuna cu El in Imparatia Sa, trebuie sa-L invitam sa domneasca in inima noastra in fiecare zi.

O doamna a deschis usa unui strain, care a intrebat-o: “Locuieste Iisus Hristos aici?” Intrebarea a luat-o pe nepregatite si nu-si gasea cuvintele sa raspunda. Strainul a intrebat iarasi: “Locuieste Iisus Hristos aici?” Ea inca nu a raspuns si strainul a plecat.

Cand doamna i-a spus sotului ei despre experienta aceasta, el a zis: “De ce nu i-ai spus ca mergem la biserica in fiecare saptamana?”

“Dar el nu a inrebat despre asta,” i-a replicat sotia lui.
“Atunci de ce nu i-ai spus ca noi contribuim la biserica si ca ne rugam inainte de fiecare masa?” a intrebat-o barbatul ei.
“El nu m-a intrebat deloc despre aceste lucruri. El a avut doar o intrebare:  “Locuieste Iisus Hristos aici?” a spus ea.

Aceasta intrebare sa ne urmareasca pana vom putea raspunde: Da!”

11. Doresti sa fii gata sa intalnesti pe Mantuitorul tau cand El va veni? __


UN  PRINCIPIU  CALAUZITOR

“Daca ati avea credinta cat un graunte de mustar, ati zice muntelui acestuia: “Muta-te de aici colo” si s-ar muta; nimic nu v-ar fi cu neputinta.” Matei 17:20.

Pentru a experimenta puterea facatoare de minuni a lui Dumnezeu in viata ta, trebuie mai intai sa descoperi care e voia Lui pentru viata ta asa cum e descoperita in Biblie. Apoi supune viata ta voiei lui Hristos si vei vedea muntii de descurajare cum se muta in fatza credintei invincibile.

Dumnezeu a dat fiecarui om o masura de credinta. Aceasta credinta, cat un graunte de mustar, va creste. Scripturile, acceptate in inima, vor hrani credinta. Rezultatul va fi mai multa credinta. Credinta creste cand este exercitata. Exercita credinta pe care o ai si niciodata nu te vei gasi in situatia unde sa-ti fie imposibil sa faci voia lui Dumnezeu. Incepe chiar acum sa-ti exerciti credinta conform fagaduintelor Cuvantului lui Dumnezeu.


GAND  DE  RUGACIUNE

“Doamne, ai mila de fiul meu (de fiica mea).” – Matei 17:15. Nu renunta niciodata la rugaciunea pentru copiii tai. Multi fii si multe fiice pot marturisi despre puterea rugaciunii parintilor lor. Pana la ziua invierii multi parinti nu vor sti ca rugaciunile pentru mantuirea copiilor lor au fost ascultate.


CUVINTE  DIN  BIBLIE

Post, a posti – este o abtinere voluntara de la mancare. Unul din beneficiile principale ale postului este claritatea mintii.