14. Pacatul de neiertat

Ce este pacatul de neiertat? Este ucidere? Adulter? Furt? Minciuna? Betie? Luarea Numelui lui Dumnezeu in desert? Nu. Putem sa facem o lista mare de lucruri pacatoase, dar nimic din acestea nu constituie pacatul de neiertat. “Veniti totusi sa ne judecam, zice Domnul. De vor fi pacatele voastre cum e carmazul, se vor face albe ca zapada; de vor fi rosii ca purpura, se vor face ca lana.” Isaia 1:18. “Daca ne marturisim pacatele, El este credincios si drept, ca sa ne ierte pacatele si sa ne curateasca de orice nelegiuire.” 1Ioan 1:9. Multumim lui Dumnezeu, pacatele cele mai rele pot fi iertate daca le marturisim. Atunci care este pacatul pe care Dumnezeu nu-l poate ierta? “Deaceea va spun: Orice pacat si orice hula vor fi iertate oamenilor; dar hula impotriva Duhului Sfant nu le va fi iertata. Oricine va vorbi impotriva Fiului omului, va fi iertat; dar oricine va vorbi impotriva Duhului Sfant, nu va fi iertat nici in veacul acesta, nici in cel viitor.” Matei 12:31-32.
 
Pentru a intelege cum putem huli (blasfemia) pe Spiritul Sfant, trebuie sa intelegem ce functie are El. Iisus a promis ca va trimite Spiritul Sfant si ne-a aratat care va fi lucrarea Lui. “Totusi, va spun adevarul: Va este de folos sa Ma duc; caci, daca nu Ma duc Eu, Mangaietorul nu va veni la voi; dar daca Ma duc, vi-L voi trimite. Si cand va veni El, va dovedi lumea vinovata in ce priveste pacatul, neprihanirea si judecata.” Ioan 16:7-8. “Cand va veni Mangaietorul, Duhul adevarului, are sa va calauzeasca in tot adevarul.” Ioan 16:13. Deci, aceasta este lucrarea Lui: sa ne convinga in ce priveste pacatul, neprihanirea si judecata si sa ne calauzeasca in tot adevarul. Mai intai, El ne arata ca suntem pacatosi. Apoi ne conduce la neprihanirea lui Hristos. Ne spune ca vine o judecata cand toti vor raspunde de deciziile pe care le-au facut, pentru sau impotriva lui Hristos. In timp ce ne calauzeste pas cu pas, El ne va descoperi tot adevarul, nu 50% sau 75% ci tot adevarul.
 
Ce este adevarul? “Sfinteste-i prin adevarul Tau: Cuvantul Tau este adevarul.” Ioan 17:17. Spiritul Sfant ne conduce la Cuvantul lui Dumnezeu si ne vorbeste prin acest Cuvant. “Caci nici o proorocie n-a fost adusa prin voia omului; ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu, manati de Duhul Sfant.” 2 Petru 1:21. Cine a calauzit pe Isaia cand scria? Cine a calauzit pe Daniel, Petru si Pavel? Spiritul Sfant, desigur. Intreaga Biblie a fost data prin Spiritul Sfant. Cand neglijam, dispretuim sau respingem Biblia, sau o parte din ea, noi rezistam, refuzam sa credem si hulim (aducem blasfemie) pe Spiritul Sfant. E un lucru foarte serios sa luam aceasta parte a Bibliei sau aceea si sa le nesocotim. Este Cartea lui Dumnezeu de la Geneza la Apocalipsa, orice cuvant din ea. Daca vom continua sa luptam impotriva ei, nu putem sa fim mantuiti, caci pacatuim impotriva Spiritului Sfant. Nu va fi nimeni in cer, care a avut ocazia sa cunoasca Biblia si n-a crezut-o cu toata inima.
 
Daca cineva crede Biblia trebuie s-o urmeze. Insasi Biblia spune in Iacov 2:20, “Credinta fara fapte este zadarnica” (Este moarta – trd engleza).
Multi aud adevarul din Biblie, dar nu vor sa-l practice. Oamenii gendesc ca Spiritul Sfant le va da un mesaj diferit de acela pe care El l-a dat
in Biblie. Spiritul Sfant, cand vorbeste unui om modern, va fi de accord 100% cu ceea ce El a spus lui Isaia, Pavel si Petru. Uneori cand adevarul este descoperit unui om si el stie ca trebuie sa asculte de Dumnezeu, omul spune: “Ma voi ruga cu privire la acest lucru.” Cand Dumnezeu spune ceva in Cuvantul Sau si ne porunceste sa-l facem, de ce Il mai intrebam daca vrea sa facem ceea ce spune: “Ziua a saptea este Sabatul”, de ce nu-l tinem si de ce nu ne rugam ca Dumnezeu sa ne ajute sa-l tinem cu adevarat? E o insulta pentru Dumnezeu sa-L intrebam daca trebuie sa facem ceea ce El deja ne-a spus sa facem. Noi vrem sa facem dupa voia noastra. Vrem sa-L urmam pe Dumnezeu numai in ce ne convine noua. Dumnezeu nu ne impune voia Sa, dar cand Dumnezeu spune sa fac ceva, nu trebuie sa zic: “Ma voi ruga cu privire la aceasta,” ci trebuie sa fac si sa ma rog pentru ajutorul lui Dumnezeu sa fac cu adevarat ce-mi cere. Biblia nu spune: “Daca iti place, executa.” Nu e totdeauna usor sa executi, dar trebuie sa faci, altfel pacatuiesti
impotriva Spiritului Sfant refuzand Cuvantul Sau.
 
E tragic ca oamenii aud aceste adevaruri din Cuvantul lui Dumnezeu si refuza sa le urmeze. “Dumnezeu nu tine seama de vremile de nestiinta si porunceste acum tuturor oamenilor de pretutindeni sa se pocaiasca.” Faptele Apostolilor 17:30. “Deci cine stie sa faca bine si nu face, savarseste un pacat.” Iacov 4:17.
 
Cand Isus era pe pamant, El putea fi numai intr-un loc in acelasi timp si numai cu putini oameni. Spiritul Sfant este omnipresent, adica oriunde
in acelasi timp si toti oamenii pot avea prezenta si puterea Lui. Ce dar minunat! Dar exista anumite conditii pentru a primi Duhul Sfant. In ziua
Cincizecimii, Petru si ucenicii au primit acest mare dar. Ei au spus oamenilor cum sa-L primeasca. “Pocaiti-va”, le-a zis Petru, “si fiecare voi sa fie botezat in Numele lui Iisus Hristos, spre iertarea pacatelor voastre; apoi veti primi darul Sfantului Duh.” Faptele Apostolilor 2:38.
La botez, Spiritul Sfant vine in inima pentru a calauzi viata persoanei. Nimeni nu trebuie sa refuze sau sa neglijeze botezul si sa astepte sa
fie mantuit. Este un pacat contra Duhului Sfant. Nu e de mirare ca Satana incearca cu tarie sa cinvinga pe oameni ca botezul nu e important. El spune: “N-are importanta daca ai fost botezat, sau cand si cum ai fost botezat.” Dar are importanta, caci Isus a spus: “Daca nu se naste cineva din apa si din Duh, nu poate sa intre in Imparatia lui Dumnezeu.” Ioan 3:5. Botezul trebuie sa aiba loc doar asa cum invata Biblia: prin scufundare (imersie) si numai pentru cei care sunt destul de maturi pentru a decide singuri. IiSus a spus: “Duceti-va in toata lumea si propovaduiti Evanghelia la orice faptura. Cine va crede si se va boteza, va fi mantuit; dar cine nu va crede, va fi osandit.” Marcu 16:15-16. Cei care au fost botezati cand
erau prunci, sau doar prin stropire sunt in pericol de a comite pacatul de neiertat, daca ei nu urmeaza instructiunile clare ale lui Dumnezeu. Petru spunea: “Fiecare din voi sa fie botezat… apoi veti primi darul Duhului Sfant.” Spiritul Sfant este Acela care ne convinge ca avem nevoie sa fim botezati si sa urmam calea lui Dumnezeu. Eu nu pot convinge si nu pot impresiona inimile. Spiritul Sfant face aceasta. Daca cedam rugamintilor Lui si urmam calea Sa, daca vom fi botezati si devenim crestini, El va lua controlul deplin al vietilor noastre si ne va face si ne va pastra gata pentru cer.
 
Exista inca o conditie pe care trebuie s-o implinim inainte ca Spiritul Sfant sa locuiasca in noi. “Daca Ma iubiti, veti pazi poruncile Mele. Si Eu voi ruga pe Tatal si El va va da un alt Mangaietor, care sa ramana cu voi in veac; si anume , Duhul adevarului.” Ioan 14:15-17. Am vorbit pe scurt despre pazirea poruncilor lui Dumnezeu, dar, stiti, nu putem sa scapam de ele. Nu poti citi o pagina din Biblie fara sa citesti ca trebuie sa pazim poruncile. Acum putem vedea mai clar de ce este asa de important. E o conditie ca Duhul Sfant sa intre in inimile si vietile noastre. Ce tregedie ca multi oameni sunt inselati in acest punct. Ei gandesc ca sunt mantuiti, dar merg inainte si calca poruncile lui Dumnezeu in fiecare saptamana. Ce gresit lucru este acesta. Este destul de rau sa faci o greseala si sa calci poruncile lui Dumnezeu din cand in cand, dar sa-ti planifici: “Saptamana viitoare nu voi tine porunca a patra, si saptamana cealalta voi calca Sabatul si tot asa mereu”. Nu exista speranta de mantuire pentru cel ce face astfel. “Caci, daca pacatuim cu voia dupa ce am primit cunostinta adevarului, nu mai ramane nici o jertfa pentru pacate, ci doar o asteptare infricosata a judecatii si vapaia unui foc, care va mistui pe cei razvratiti” Evrei 10:26-27. Daca stii ca trebuie sa tii poruncile, trebuie sa le tii, altfel esti in pericol sa comiti pacatul de neiertat.
 
Biblia spune clar ca trebuie sa pazim TOATE poruncile. “Caci cine pazeste toata Legea si greseste intr-o singura porunca, se face vinovat de toate.” Iacov 2:10. Iisus spune: “Daca Ma iubiti, veti pazi poruncile Mele. Si Eu voi ruga pe Tatal si El va va da un alt Mangaietor, si anume , Duhul Sfant.” Amintiti-va textul solemn din 1 Ioan 2:3-4. “Si prin aceasta stim ca Il cunoastem, daca pazim poruncile Lui. Cine zice: “Il cunosc”, si nu pazeste poruncile Lui, este un mincinos si adevarul nu este in El.” E teribil cum vorbesc unii oameni; aproape ca ii vezi cum pacatuiesc impotriva Duhului Sfant. Ei spun: Am primit botezul cu Spiritul Sfant cu multi ani in urma. N-am nevoie sa tin poruncile lui Dumnezeu. Sunt botezat cu Spirit;
atata am nevoie.” Dar Biblia spune ca TREBUIE sa tinem poruncile pentru a primi Spiritul Sfant.
 
Dumnezeu a scris cu degetul Sau cele Zece Porunci pe table de piatra. Este clar si simplu. Totusi oamenii incearca orice sa inlature pazirea uneia din aceste porunci, sa gaseasca o scapare de a nu le tine.
 
Spiritul Sfant ne convinge ca trebuie sa tinem poruncile. E periculos sa luptam impotriva acestor convingeri. Dumnezeu nu ne forteaza. Daca rezistam mereu, Duhul Sfant ne va parasi si nu vom mai avea nici o dorinta sa tinem Legea. Atunci suntem fara speranta, pierduti si am savarsit pacatul de neiertat.
 
Spiritul Sfant, dandu-ne Cuvantul lui Dumnezeu, ne-a spus ca trebuie sa tinem poruncile, ca trebuie sa fim botezati prin scufundare (imersie),
etc. In timpul prezent, in zilele noastre, Spiritul Sfant va fi de acord 100% cu ceea ce El a spus si a scris in Cuvantul lui Dumnezeu, Biblia.
 
Am mentionat trei pacate foarte primejdioase, prin care se rezista fatza de lucrarea Spiritului Sfant.

a.    Refuzul fatza de Biblie sau parti din ea. Biblia este mesajul trimis de Spiritul Sfant. Refuzand Biblia, Il refuzam pe El.
b.    Refuzand sau neglijand botezul. Cand suntem botezati, primim darul Spiritului Sfant in inimile noastre, sa ne calauzeasca si sa domneasca in vietile noastre. Cand refuzam botezul, Il refuzam pe Duhul Sfant.
c.    Refuzand sa tinem o parte din cele Zece Porunci. Iisus a spus: “daca Ma iubiti, veti pazi poruncile Mele si va voi trimite Spiritul
Sfant.” Daca nu pazim poruncile, nu putem primi darul Spiritului Sfant.
 
Dar acum ascultati cu atentie, e important: Nici unul din aceste trei lucruri nu este pacatul de neiertat in sine insusi. Sunt multi aici
care fac parte din una din aceste categorii. Unii nu cred o anumita parte din Biblie. Unii n-au fost botezati conform Bibliei. Altii nu tin toate poruncile. Aceasta nu inseamna ca ati comis pacatul de neiertat si ca veti fi pierduti. Nu! Dar toate aceste trei lucruri sunt foarte aproape legate cu Spiritul Sfant. Daca veti continua sa le rezistati, sa le neglijati, in cele din urma veti ajunge la un punct cand nu va veti mai gandi la ele. Oamenii pot sa va vorbeasca si nu mai simtiti convingere in inimile voastre. Atunci, aceasta este dovada ca Spiritul Sfant v-a parasit; El nu va mai spune ca pacatuiti. Daca nu stii ca e pacat, nu poti sa te pocaiesti. Atunci esti pierdut. Iisus a dat o mustrare tare tuturor celor care se impotrivesc Spiritului Sfant. “Oameni tari la cerbice, netaiati imprejur cu inima si cu urechile! Voi totdeauna va impotriviti Duhului Sfant. Cum au facut parintii vostri, asa faceti si voi.” PACATUL DE NEIERTAT este rezistenta sau impotrivirea fatza de Spiritul Sfant pana cand nu poti sa-L mai
auzi vorbindu-ti.
 
“Cum au facut parintii vostri, asa faceti si voi.” Oamenii s-au ascuns in spatele religiei parintilor lor. De cate ori oamenii spun: “Bunicul meu a
fost predicator sau preot. Era un om religios. Nu cred ca trebuie sa ma schimb. Religia bunicului a fost destul de buna pentru el si este tot
asa de buna pentru mine.” Prieteni, tot asa gandea si apostolul Pavel, pena cand Dumnezeu l-a lovit cu un fulger de lumina cereasca, aratandu-i
eroarea. Pavel spunea: “Multumesc lui Dumnezeu, caruia Ii slujesc cu un cuget curat, din mosi stramosi.” 2Timotei 1:2. Totusi el era gresit. Exista multi oameni astazi care se lupta contra Spiritului Sfant, spunand: “Religia tatalui era destul de buna pentru el si cred ca e destul de buna si pentru mine.” Dar, prieteni, nu este adevarat. Religia este progresiva. Biblia a fost aruncata la pamant in anii Evului Mediu si trebuie restaurata si urmata in intregime. Trebuie sa umblam in lumina pentru a fi mantuiti. E imperativ ca eu sa umblu in toata lumina. Daca e o portiune pe care nu voiesc s-o accept si sa ma conformez, inseamna ca resist, ma lupt impotriva Spiritului Sfant si voi fi pierdut daca voi continua. Religia bunicului poate a fost destul de buna pentru el. Nu ma indoiesc de aceasta. El a trait lumina zilelor lui. Dar cand Dumnezeu ne da, mie si tie, mai multa lumina, tu si eu avem datoria sa urmam lumina intreaga.
 
E un lucru foarte serios sa neglijam cerintele Spiritului Sfant. Iata apelul puternic al lui Pavel: “Sa nu intristati pe Duhul Sfant al lui Dumnezeu, prin care ati fost pecetluiti pentru ziua rascumpararii.” Efeseni 4:30. Nu mai respingeti Spiritul sfant. Nu glumiti cu viata vesnica. Amintiti-va: orice pacat, n-are importanta cat de teribil, poate fi iertat daca ne pocaim; dar, daca vom continua sa rezistam impotriva Spiritului Sfant si sa-L intristam, curand nu vom mai putea auzi chemarile Lui si vom fi pierduti. Cand Spiritul Sfant nu mai poate sa ne vorbeasca, am comis pacatul de neiertat; suntem fara speranta pierduti. Inimile noastre devin atunci tari ca piatra.
 
Adesea oamenii vin si ne spun ca se tem ca au comis pacatul de neiertat. Ei au facut lucruri teribile si cred ca este imposibil pentru Dumnezeu sa-i mai ierte. Daca simti vinovatie in inima ta si ca ai asteptat timp indelungat, acesta e un semn sigur ca Dumnezeu inca te accepta; este un semn ca Spiritul Sfant inca mai lucreaza la inima ta. Accepta aceasta asigurare si  preda totul Lui chiar acum.
 
Individul care este in pericol este cel care zice: “Stau bine. Sunt destul de bun. Fac asta sau aceea si sunt sigur ca Dumnezeu va trece cu vederea restul.” Pentru unul ca acesta este un mare pericol, caci aparandu-se singur, el rezista Spiritului Sfant. Cand cineva isi apara un singur pacat in viata sa, acela poate deveni pacatul de neiertat. Aceasta este o pozitie primejdioasa. “Nu stingeti Duhul.” 1 Tesaloniceni 5:19. Unii oameni merg si se imbata pentru a uita de necazuri, astfel ei sting Duhul. Vocea Lui e stinsa, redusa la tacere si ei sunt pierduti.
 
Unii intreaba: “De ce predici acest subiect din Biblie si faci pe oameni sa fie nemultumiti. Acum ei stiu ce spune Biblia si sunt nemultumiti caci nu vor sa faca. Este o tensiune si ingrijorarre teribila pe care o provoci.” Ei bine, eu predic, desigur, pentru ca Domnul Iisus Hristos m-a insarcinat sa predic. Nu pot predica nimic daca nu cred ceea ce predic cu toata inima. Sunt hotarat sa fiu credincios lui Dumnezeu si voi predica tot ce-mi cere sa predic, deci eu trebuie sa predic si acest mesaj. A urma pe Domnul Iisus Hristos este raspunsul la aceasta problema. Cineva poate fi nemultumit deoarece nu a luat pozitie in favoarea lui Hristos. Nu este nici o greseala in predicarea adevarului, ci este inima incapatanata care refuza mesajul. Raspunsul e simplu: “Urmeaza calea lui Hristos, supune-te Lui, asculta de tot ce-ti cere sa faci.” Atunci nemultumirea dispare. Spune: “Da: Domnului Iisus Hristos. Nu mai intarzia, nu te mai opune, e primejdios.