05. Luni

LUNI, 14 Decembrie 1998

CUVÂNTUL INESTIMABIL

Claritatea si mângâierea vin din Biblie.

Walter Pearson

Acum zece ani, hotii au spart magazia în care fusesera depozitate bunurile familiei mele si au furat aproape tot ce aveam. O bucata de hârtie, pe care se recunostea scrisul de mâna al sotiei mele, era tot ce mai ramasese ca sa confirme ca, într-adevar, în locul acesta ne tinuseram lucrurile, în timp ce ne cautam o locuinta.

Pierderea financiara era uluitoare, dar au început sa iasa la iveala pierderi si mai mari. Împreuna cu lucrurile pe care hotii credeau ca le pot vinde la un pret derizoriu, erau cutii întregi cu fotografii, carti si scrisori de o valoare inestimabila. Întreaga colectie de carti cumparate cu mari eforturi si sacrificii, timp de 20 de ani, fusese furata. Fotografiile în care se vedea cum crescusera copiii mei, de la nasterea lor, disparusera. Dar cel mai dureros era faptul ca hotii furasera si cutiile cu fotografii si scrisori de la mama mea, care murise cu aproape 20 de ani înainte, la vârsta de 49 de ani. Pierderea acestei comori de amintiri legate de viata mamei mele era colosala. Începusem sa organizez foile si fotografiile, cu speranta ca vor servi ca baza pentru scrierea unei carti. Gândul acesta a disparut cu desavârsire, o data cu pierderea atâtor materiale care erau de neînlocuit.

Câteva luni mai târziu, faceam ordine într-un sertar deranjat. Nu voi uita niciodata emotiile care m-au coplesit, atunci când am dat peste o scrisoare de la mama. Era o descoperire solemna. Crezusem ca niciodata nu voi mai vedea vreo scrisoare dea ei. Desi era doar o foaie de hârtie cu urme de cerneala pe ea, aceasta scrisoare era pretioasa. Scrisul de mâna al mamei îmi aducea aminte de ceea ce vazusem în albumele acelea de demult.

Parca îi auzeam vocea, când citeam cu drag si ma o pream la fiecare cuvânt al ei. Nu stiu cum, dar greutatile prin care treceam mi s-au parut mai usoare, atunci când mi-am adus aminte de sfaturile întelepte si de exemplul ei admirabil. Puterea mesajului de la scumpa mea mama, în împrejurarile acelea, a fost chiar mai mare decât as fi putut crede. Cuvintele scrise de mama mi-au dat putere.
Dar chiar si o scrisoare de la o mama decedata cu aproape douazeci de ani în urma paleste în importanta fata de efectul descoperirii din partea lui Dumnezeu, pe care o gasim în Biblie. Analogia cu scrisoarea mamei mele nu este perfecta, pentru ca slujim unui Mântuitor înviat. Dumnezeul nostru nu este mort. Nu ducem lipsa de informatii transmise din partea cerului prin rugaciune si prin partasie. Dar Biblia reprezinta, într-adevar, o resursa pretioasa si de cea mai mare importanta, datorita relatiei noastre cu Autorul ei, cu Domnul Isus Hristos.

Experienta mea cu acest Cuvânt al lui Dumnezeu a demonstrat de multe ori ca el este o comoara care merita sa ma bucur de ea si sa o împartasesc altora, o adevarata delectare în viata mea. Schimbari drastice, hotarâte au loc în gândirea si în viata mea, atunci când îmi fac timp sa citesc Biblia în mod sistematic sau sa o ascult înregistrata pe caseta.

O colectie incredibila

Biblia are valoare infinita, pentru ca este o scrisoare de la Cel care ne iubeste în cel mai înalt grad. Dar paginile ei cuprind mult mai mult. Chiar daca originea sa divina ar putea fi cumva nesocotita, importanta ei literara ar recomandao. Ce alta carte îsi poate dovedi mai bine pretentia de a-l face întelept pe cel care o citeste? Psalmul 19,8 ne aduce aminte: “Orânduirile Domnului sunt fara prihana si veselesc inima; poruncile Domnului sunt curate si lumineaza ochii”. Iar dupa o parafrazare, versetul acesta spune astfel : “Poruncile Domnului emana lumina si ilumineaza mintea” (dupa Clear Word).

Am fost martor la efectul acesta al Bibliei. De-a lungul anilor, am avut privilegiul sa cunosc multi crestini mai în vârsta, care n-au avut niciodata posibilitatea sa-si faca o educatie scolara. Dar, în caracterul, în conversatia si chiar pe fata celor mai multi dintre ei, se vedea ca fusesera cizelati si înnobilati prin influenta Bibliei. Nimeni sa nu se îndoiasca: Biblia este o carte plina de putere!

Nici o carte din istoria omenirii nu se poate compara cu întinderea si adâncimea infinite ale acestui Cuvânt: “În spectrul larg de subiecte si în bogatia stilurilor ei, Biblia are ceva care sa trezeasca interesul fiecarei minti si sa umple de admiratie fiecare inima. În paginile ei se gasesc cele mai vechi rapoarte istorice, biografiile cele mai autentice, principii de guvernare eficienta a tarii si pentru conducerea familiei  principii la nivelul carora întelepciunea omeneasca nu s-a ridicat niciodata. Ea contine filosofia cea mai adânca, poezia cea mai placuta si cea mai sublima, cea mai pasionata si cea mai patetica. Valoarea scrierilor Bibliei este infinit mai mare decât cea a lucrarilor oricarui autor omenesc, chiar daca sunt considerate scrieri omenesti; dar, daca se tine seama de felul în care fiecare dintre aceste scrieri se raporteaza la marele gând central, cartile Bibliei au un orizont infinit mai larg, o valoare infinit superioara” (Îndrumarea copilului, pag. 392)

Nu putem exagera nici importanta Scripturii ca mijloc de unire a noastra, prin credinta, cu istoria poporului lui Dumnezeu si a miilor de oameni care au trait o viata de evlavie neabatuta. Scriptura ne aduce în strânsa legatura cu întelepciunea si cu experienta celor care au ramas credinciosi în trecut si ne inspira în situatiile care ne confrunta astazi.

“Atunci când studiem Biblia, stam de vorba cu patriarhii si cu profetii. Adevarul este îmbracat într-un limbaj nobil, care exercita o atractie irezistibila asupra mintii; gândul este înaltat de la lucrurile de pe pamânt si facut sa contemple slava vietii viitoare nemuritoare. Cum s-ar putea compara întelepciunea omului cu splendoarea revelatiei lui Dumnezeu?” (Fundamentele educatiei crestine, pag. 128). 

Un mijloc de supravietuire

Întotdeauna m-a captivat felul în care sora White descrie experienta apostolului Ioan, scriitorul Apocalipsei, pe insula Patmos. Experienta lui Ioan ilustreaza modul în care Scriptura poate aduce bucurie în împrejurarile cele mai descurajatoare si ne poate ajuta sa ramânem în legatura cu Dumnezeu chiar atunci când suntem singuri. Dumnezeu intervenise în mod extraordinar si îl salvase pe Ioan de la moarte, din cazanul cu ulei în clocot”. Persecutorii sai ar fi putut sal ierte pentru orice motiv de suparare pe care l-ar fi avut din partea lui si sa nu-l mai trimita în exil. Dar, pentru ultimul dintre apostoli, experienta aceasta nu avea sa fie o pedeapsa. Credinta lui în Dumnezeul Scripturii l-a predispus sa fie deschis fata de ceea ce Dumnezeu putea sa-i comunice în acest loc izolat.

Ellen White spune ca, în timp ce vedea cerul si norii de deasupra lui, pe acea insula pustie si relativ mica, Ioan îsi imagina ca aceiasi nori trecusera pe deasupra templului de la Ierusalim. El vedea adânciturile în suprafata insulei de origine vulcanica si se delecta gândindu-se la puterea infinita a lui Dumnezeu, care poate sa porunceasca apelor sa acopere pamântul sau sa se retraga la cuvântul Lui. Era plin de uimire pentru faptul ca, pâna si în acest loc stâncos si accidentat, în care împaratul Romei poruncise sa fie exilati detinutii, autoritatea divina putea sa limiteze inundatiile, prin porunca: “Pâna aici sa vii, sa nu treci mai departe” (Iov 38,11).

În loc sa se lase despartit de Domnul sau, Ioan si-a ascutit perceptiile ca sa descopere indicii ale eforturilor lui Dumnezeu de a-Si exprima prezenta si iubirea. Nu ne surprinde faptul ca un om, ale carui simturi puteau face o distinctie atât de exacta, încât sa detecteze glasul lui Dumnezeu, era “în Duhul în ziua Domnului” (Apoc. 1,10). Scriptura, care fusese standardul vietii sale, devenise acum mijlocul de supravietuire si mângâierea lui.

Desigur, sperantele lui Ioan n-au fost dezamagite. Palma de loc pe care se afla catre sfârsitul vietii sale a fost transformata într-un adevarat centru de comunicare. El a primit si a scris aici o viziune impresionanta, care cuprinde istoria lumii pâna la a doua venire a Domnului Hristos. Ceea ce ar fi putut sa fie pedeapsa finala a devenit bucuria lui suprema, atunci când a fost binecuvântat sa scrie ultima carte a Bibliei.

Cuvântul care a fost descoperit lui Ioan, scriitorul Apocalipsei, are putere si astazi pentru copiii lui Dumnezeu care trebuie sa treaca prin încercari cel putin la fel de mari. Da, si astazi, Dumnezeu intra în legatura cu noi, oamenii, prin simturile sau perceptiile noastre, dar cel mai important izvor al revelatiei Sale continua sa fie Biblia, Cuvântul Scris al lui Dumnezeu.

Pe masura ce planeta aceasta devine tot mai putin ospitaliera pentru copiii lui Dumnezeu, iar Duhul Sfânt Se retrage, Cuvântul va fi mijlocul prin care vom supravietui într-un mediu ostil. Ce favoare divina avem sa ne punem toata încrederea în tezaurul extraordinar al fagaduintelor Bibliei, care sunt “la fel de sigure ca revarsatul zorilor”. Esecul vizibil al structurilor sociale de a satisface nevoile oamenilor îi constrânge pe credinciosi sa alerge la Cuvânt. În aceste conditii de nesiguranta, trebuie sa avem un izvor de adevar si de mângâiere plin de autoritate.
Unii se arata nerabdatori astazi sa reduca amestecul Sfintelor Scripturi în viata noastra. Pe acestia îi deranjeaza atribuirea unei autoritati normative nelimitate Cuvântului lui Dumnezeu. Ei spun ca acest Cuvânt este doar una dintre “cartile mari” ale lumii. Daca aprobam aceasta diminuare a autoritatii Bibliei, ne condamnam la un exil în care vom fi lipsiti de cea mai importanta resursa a noastra. Cuvântul lui Dumnezeu, asa cum este el, ramâne pivotul întregii noastre sperante.

Iubirea fata de adevar
Pentru mine, Biblia înseamna foarte mult. La fel ca scrisoarea mult timp pierduta de la mama mea, Biblia este o comunicare din partea unui Dumnezeu care ma iubeste. Si iubirea Lui nu ma lasa în starea în care ma gaseste; Scriptura ma întareste, îmi ascute mintea si reface în mine chipul Domnului Hristos. Ma angajez nu doar sa ma familiarizez cu aceasta Carte pretioasa, dar si sa iubesc atât adevarul, cât si pe Domnul adevarului, pe care ea Îl descopera.

Întrebari pentru discutie
1. Cum s-a exercitat în dreptul tau rolul Scripturii ca mesaj personal din partea lui Dumnezeu?
2. Cum a fost influentata viata ta sau a celor apropiati ai tai de atacurile la adresa autoritatii Cuvântului lui Dumnezeu?

Doneaza in Romania * 2% * Doneaza in strainatate * Fa-ti Reclama * Mica publicitate

Matco Computers, Kaspersky Lab