04. Marti – 9 Martie

SA FIM REALISTI

Marti
Ansku Jaakkola

De studiat:   2 Petru 3:18 

Efeseni 4:15 

Galateni 5:25-6:2

Desi lumea noastra abunda in comentarii tiparite sau orale cu privire la crestinism, aceasta nu inseamna ca toti cei ce scriu sau vorbesc despre un astfel de subiect ar si cultiva un stil de viata centrat pe Hristos.
 In ceea ce-i priveste pe crestinii adepti ai unui crestinism de suprafata, impartit si fals, consecinta fireasca va fi privarea de bunavoie de nenumaratele schimbari pe care Dumnezeu intentioneaza sa le realizeze in viata lor. Cu toate acestea insa, tendinta noastra continua sa ramana aceea de a ne concentra mai ales asupra comportamentului, ignorand transformarea interioara si traind, desi ne aflam in biserica, o existenta dubla.
 Crezi ca ti se aplica o asemenea caracterizare ? Esti acelasi, indiferent de situatie sau imprejurare ? Promovezi un crestinism real sau incerci pur si simplu sa salvezi aparentele ? In ce masura, in cazul tau,  faptele corespund vorbelor ?
 Sa nu uitam niciodata ca un crestin autentic trebuie sa fie exact ceea ce se declara, intelegand intotdeauna ca valorile sustinute inseamna tot atatea prioritati prezente.

Comentatori

Imi place sa urmaresc la televizor sau pe stadion diverse intreceri sportive, mai ales ca postura de spectator sau sustinator al unei echipe ori a unui sportiv pare a nu impune un efort special din partea mea. Indemanare, putere, perseverenta, dorinta de a invinge, iata cateva din punctele de atractie ale programului, insa dincolo de toate, realitatea va fi ca eu insami nu voi sti niciodata ce presupune calitatea de atlet, atata timp cat voi ramane pasiv. Nimic mai simplu decat sa stai pe canapea si sa privesti, sa comentezi, sa critici… Si totusi, daca doresti sa practici un sport, atunci fara indoiala ca in dreptul tau s-a lansat o importanta provocare: aceea de a te implica.
 Sa luam acum in discutie si alta categorie de crestini: comentatorii. Fascinati de lumea sportului, acestia au darul de a transmite si altora entuziasmul lor, creand doar impresia ca participa la competitie.
 Obisnuiesti sa ocupi un loc comod, pentru a viziona intrecerile sportive, sau te multumesti cu pozitia de comentator ? Ti se potriveste crestinismul de fatada ? Daca da, atunci ar fi cazul sa stii ca in final, nu doar tu, ci si cei pe care i-ai indus in eroare prin comportamentul tau, vor avea de pierdut. De ce ? Deoarece ati scapat din vedere esentialul: nevoia de a va conecta la sursa unui Dumnezeu plin de dragoste si a minunilor Sale in viata voastra. La randul Lui, fiindca va iubeste atat de mult, incat pentru El, nimeni nu va putea sa va inlocuiasca vreodata, Creatorul va cunoaste aceeasi dezamagire, iar semenii vor fi jefuiti de bucuria de a trai acea dragoste unica, venita de la tatal Luminilor, prin intermediul vostru.

Religia inlocuitorilor

Sa retinem ca falsul crestinism are nenumarate cai de manifestare. Persoane dezamagite, frustrate, slujesc fara bucurie cauzei lui Hristos, si astfel, evanghelizarea se cladeste pe un profund sentiment de culpabilitate. Casatoria reprezinta o forma, menita a ascunde un razboi nedeclarat intre sot si sotie, iar copiii, desi importanti,  necesita prea mult timp si energie personala pentru a li se acorda atentia cuvenita. Suparari si lacrimi provocate de traumele, dezamagirile si pierderile  din trecut sunt ascunse cu grija, spre a nu fi observate de ceilalti. Ne-am obisnuit deja sa purtam o masca, suficient de bine confectionata ca nimeni sa nu ne cunoasca adevaratele sentimente si mai ales, sustinem cu tarie ca ne descurcam perfect. Munca ni se pare o povara istovitoare, chiar daca pentru altii reprezinta insusi sensul vietii si in timp ce vorbim despre necesitatea adoptarii unei diete corespunzatoare, permitem ca otrava amaraciunii sa ne invadeze inima. Ne intrebam adesea, de ce biserica nu detine suficiente fonduri, in vederea realizarii proiectelor, insa Il jefuim pe Dumnezeu de zecimea ce I Se cuvine, cheltuind banii pe obiecte de lux de care oricum, nu avem nevoie. Iata deci, principala caracteristica a  falsului crestinism: inlocuitori pentru valorile reale.
 ”Ci cresteti in harul si in cunostinta Domnului si Mantuitorului nostru Isus Hristos.” (” Petru 3:18) Harul, iata elementul cheie al unei credinte autentice si sanatoase, menit a ne face sa intelegem ca propriile noastre eforturi se vor dovedi insuficiente in vederea mantuirii. Iar daca vom accepta ca doar datoriile trebuie platite, nu si darurile, interventia credintei ne va determina sa refuzam mantuirea prin fapte si ne va imputernici sa primim iertarea si salvarea venite de la Dumnezeu.
 In viata mea si poate ca si in viata voastra exista ceva asemanator falsului crestinism. Sa lasam de aceea, ca Duhul Sfant sa ne vorbeasca si sa ne constientizeze asupra acestor factori destructivi, sa ne marturisim pacatele si sa acceptam iertarea, convinsi ca El ne iubeste si doreste sa ne elibereze de povara pacatului.

Cresterea, ca dar

Cresterea a reprezentat dintotdeauna componenta unui stil de viata sanatos, stiut fiind ca atunci cand aceasta inceteaza, incepe degradarea. Cresterea constituie reactia naturala fata de harul lui Dumnezeu si incepe odata cu rugaciunea noastra pentru nasterea din nou prin Duhul Sfant, continuand de-a lungul intregii existente. Imi place sa experimentez in fiecare zi o astfel de reinnoire, caci nu-i asa, cine si-ar dori sa ramana la varsta de cinci ani, toata viata sau sa retraiasca intamplari din trecut ? Nu este mult mai minunat sa te dezvolti, sa inveti, sa descoperi lucruri inedite, sa iti largesti mereu orizontul ? De ce sa stagnezi sau chiar sa inregistrezi un regres ?
 ”…ci, credinciosi adevarului, in dragoste, sa crestem in toate privintele, ca sa ajungem la Cel ce este Capul, Hristos.” (Efeseni 4:15) Un crestinism sanatos presupune insa si cunoasterea adevarului biblic, care inseamna, intr-una din acceptiunile sale, cinstea. Nu trebuie sa ne pretindem a fi mai buni decat suntem, ci in special sa promovam un comportament deschis fata de noi insine, recunoscandu-ne greselile, slabiciunile, problemele, si mai ales intelegand ca absenta onestitatii va face dificila cresterea.
 ”Daca traim prin Duhul, sa si umblam prin Duhul.” (Galateni 5:25) Cat de uimitor si interesant va fi sa descoperim rezultatul lucrarii Spiritului Sfant in viata noastra. “Purtati-va sarcinile unii altora si veti implini astfel legea lui Hristos.” (Galateni 6:2) Duhul Sfant ne indeamna deci, sa ne constientizam semenii atunci cand gresesc. Vi se pare interesanta o astfel de imputernicire ? Mie una, in nici un caz!
 In general, oamenilor le place sa se simta independenti, adevar valabil si in cazul crestinismului, pe care Dumnezeu nu l-a proiectat ca pe un sport individual, ci de echipa. Cresterea spirituala inseamna asociere cu cei creati dupa chipul si asemanarea Lui, cu persoane care ne iubesc si se preocupa de noi suficient de mult pentru a ne atrage atentia, atunci cand ne abatem de la normele corecte, provocandu-ne sa abandonam surogatele si sa adoptam in locul lor o spiritualitate autentica si de calitate.

Temator, insa minunat

Nimeni nu are nevoie de semeni gata oricand sa il critice si sa il condamne, ci de prieteni de a caror dragoste si intelegere sa nu se indoiasca. Este minunat sa gasesti oameni dispusi sa iti ofere momente de bucurie, dar si o relatie profunda, cladita pe dorinta comuna de a creste in credinta si a ramane statornici. Nimeni nu considera ca fiind simplu sa apelezi la ajutorul cuiva pentru a gasi rezolvare diverselor probleme serioase de viata, cu care te confrunti. Ar fi mult mai bine sa descoperi de unul singur solutia, caci a-ti deschide inima si a lasa sa-ti transpara gandurile si temerile cele mai intime, mi se pare un lucru dificil de realizat. Ma sperie ideea de a oferi explicatii, insa din fericire, Dumnezeu mi-a oferit lumina cu privire la nevoia de a impartasi cu ceilalti propriile dificultati, constientizand astfel cat de importanti sunt ei pentru mine.
 De fapt, nu am nici o indoiala ca ar fi pur si simplu minunat sa ma pot bucura de interesul special, de grija adevarata si de preocuparea unor prieteni, dispusi nu doar sa ma incurajeze, ci sa imi si atraga atentia, atunci cand viata mea a intrat pe un fagas gresit, cand vorbele nu corespund faptelor si cand prioritatile lasa de dorit. Stiu ca fiecare avem un punct de vedere subiectiv in ceea ce ne priveste, si de aceea, nu ar trebui sa ne mire faptul ca altii observa cu mult inaintea noastra semnale de avertisment de care noi insine nu suntem constienti. A sosit deci momentul ca prietenii sa intervina: cu ei vom discuta despre viata, despre slabiciunile si problemele in a asculta de Cuvantul lui Dumnezeu, dar si despre succesele obtinute, relatiile stabilite, scopurile propuse. Iata genul de relatie spre care ne va conduce Duhul Sfant.
 Nimic nu mi se pare mai de dorit decat un crestinism autentic sanatos, adica o relatie intre pacatosul, de obicei orb, nesigur si incapatanat in propria sa stare si un Dumnezeu viu, puternic si iubitor, dispus a ne oferi harul si dragostea Sa si a ne ajuta sa depasim etapele de stagnare. Cresterea este minunata si urmata de rasplata, iar Tatal Ceresc tine suficient de mult la noi pentru a ne imputernici sa facem fata adevarului si sa fim cinstiti. Acesta reprezinta de altfel, motivul pentru care El doreste sa avem prieteni.
 Ce vei alege: sa fii spectator, comentator sau atlet ?  Evita sa optezi pentru un crestinism fals si cu inlocuitori, caci va fi lipsit de orice satisfactie. Va invit deci, sa fim realisti ! 

Doneaza in Romania * 2% * Doneaza in strainatate * Fa-ti Reclama * Mica publicitate

ReinvieSperanta.com - Cand speranta ta reinvie