SARBATORIND CREATIUNEA
“Caci toti sunteti fii ai lui Dumnezeu, prin credinta în Hristos Isus.” (Galateni 3:26)
Oricine stie ca esti un tanar inteligent, însa te-ai întrebat vreodata de la care dintre parinti mostenesti acest dar ? Ei bine, daca nu esti sigur ca mama sau tata ori poate amandoi au contribuit la o înzestrare nativa atat de importanta, îti voi spune ca Gillian Turner, un renumit genetician din Australia, a lansat de curand o serie de teorii uimitoare, cu privire la relatia dintre ereditate si intelect. În urma cercetarilor efectuate, Turner a ajuns la concluzia ca o parte din genele inteligentei sunt situate în cromozomul X, ceea ce înseamna ca baietii le vor datora mamelor perspicacitatea, deoarece acestea detin respectivul cromozom, primind de la tati doar cromozomul Y, în timp ce fetele se vor bucura de sansa de a detine cromozomul X de la ambii parinti. În concluzie, daca esti baiat, va trebui sa îi multumesti doar mamei pentru capacitatea mentala de care dispui (sau pentru absenta ei), iar daca esti fata, atunci îti revine datoria de a-ti exprima aprecierea atat la adresa mamei, cat si a tatei.
Nu-i asa ca ai constatat chiar tu însuti ca exista o serie de trasaturi – ca de exemplu inteligenta, lungimea nasului, culoarea pielii – asupra carora nu ai putut niciodata sa detii controlul ? De ce ? Pur si simplu pentru ca atunci cand vine vorba de creatie, astfel de caracteristici se afla în sange, constituind asa numita zestre genetica, si prin urmare, îsi vor pune amprenta asupra întregii fiinte. Însa dupa cum pregatirea unei prajituri fine presupune mai mult decat amestecul ingredientelor de baza, tot asa si în lumea noastra exista o multitudine de factori – de pilda cunoscutii, scoala, prietenii, chiar un anumit post de televiziune – care contribuie la formarea si dezvoltarea ta. Iata de ce, nu vom gresi afirmand ca vei deveni interesant, unic, special si deosebit, numai daca propriul fond genetic se va îmbogati cu un anumit numar de componente de o calitate absoluta.
Ti s-a întamplat vreodata ca dorind sa obtii o prajitura apetisanta, sa îti dati seama ca din contra, nu ai reusit decat sa experimentezi o mare dezamagire, pentru ca în loc de a respecta întocmai reteta, ai adaugat, din greseala, o picatura dintr-o aroma total nepotrivita pentru acel aluat ? Crezi ca te afli în posesia tuturor elementelor necesare pentru a putea atinge standardul intentionat de Dumnezeu pentru tine ? Te-ai gandit cumva ce ingrediente au contribuit la alcatuirea ta, asa cum esti acum ?
La cei zece ani ai sai, John are deja cateva obiceiuri nu tocmai de invidiat: îsi sustine cu înflacarare cauza în fata mamei, chiar si atunci cand stie ca a suparat-o, îsi linge degetele de fiecare data dupa ce termina de mancat, si uita întotdeauna ca anumite gesturi nu sunt permise în public.
- John, dragul meu, obisnuieste sa îi spuna adesea mama, obosita, enervata si frustrata de lipsa de maniere a fiului, nu crezi ca a sosit în sfarsit timpul pentru o schimbare ?
- Îmi pare rau, mama, vine întotdeauna raspunsul prompt al baiatului, însa trebuie sa te dezamagesc din nou. Seman cu tata si am în sange toate aceste lucruri, de aceea nu cred ca voi reusi sa îti fac bucuria de a renunta la modul meu de a fi.
Uimitor mi se pare însa faptul ca atunci cand vorbeste despre “tatal” lui, John se refera la cel de al doilea sot al mamei sale, deci la parintele vitreg, pe care l-a considerat dintotdeauna un erou, un model demn de urmat si al carui comportament se straduieste sa îl imite înca de cand avea doar trei ani. Ei bine, dupa cum cred ca va dati seama, în acest caz nu se poate afirma ca ar functiona regula lui Turner privind cromozomii comuni, ci doar legea nescrisa a realitatii ca atunci cand îti petreci cea mai mare parte a timpului alaturi de o persoana importanta pentru tine, în mod sigur vei ajunge sa îi împrumuti în cele din urma, stilul.
Privind suntem schimbati, de aceea, cu cat vom petrece mai mult timp în compania lui Dumnezeu, cu cat vom studia mai intens si cu cat vom cunoaste mai profund caracterul Sau, cu atat sansele noastre de a deveni asemeni Lui vor creste.
Nu are importanta nici faptul ca mostenim de la parinti tendinte spre alcoolism sau un grad redus de inteligenta si nici evidenta ca ne nastem cu natura pacatoasa, pentru ca dincolo de zestrea genetica si de influentele manifestate de cei din jur, exista chipul lui Isus, tinta la care daca vom privi, vom trai experienta transformarii în oameni dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu.
Ai uneori impresia ca nu esti suficient de bun si de aceea ti-ai dori mai multa agerime, simtul umorului, încredere în sine, maniere, o familie respectabila ?
Ei bine, daca astfel stau lucrurile, încearca sa îti amintesti de Isus: Mantuitorul lumii a pasit în viata într-un grajd umil, aflat pe o strada laturalnica dintr-un oras neînsemnat, a crescut în mijlocul nenumaratelor aluzii cu privire la nasterea Sa nelegitima, a purtat un nume comun si nu S-a distins printr-un chip atragator (Iuda a aratat înspre El, înainte de a-L saruta), a fost recunoscut pentru prima data ca Fiul lui Dumnezeu de niste pastori neînsemnati, nu S-a bucurat de popularitate, a peregrinat dintr-un loc în altul, alaturi de 12 ucenici, S-a confruntat cu acuze false si a murit, în cele din urma, atarnat pe cruce (echivalentul scaunului electric de astazi). Un portret destul de negativ pentru Isus, nu-i asa ? Iata de ce, ori de cate ori te vei simti neînsemnat, neimportant, nedreptatit, cu o origine nu tocmai de calitate, aminteste-ti ca Mantuitorul a strabatut aceasta cale si a trecut prin aceleasi situatii înaintea ta, tocmai pentru a ne oferi, tie si mie, libertatea de a deveni fii de Dumnezeu.
În ciuda faptului ca îsi taraste picioarele, ca de obicei, capul îi atarna într-o parte, ca atunci cand vorbeste se balbaie, ca nu poate respecta instructiunile care i se dau si ca în general, da impresia ca ar fi retardata mental, Cynthia este totusi o fetita draguta si extrem de inteligenta. De altfel, nu se poate spune ca mica mea prietena nu ar avea o zestre genetica de calitate, atata doar ca în cazul ei exista un ingredient nenecesar: atitudinea critica si lipsita de credinta a mamei, ale carei comentarii negative si insulte la adresa propriului copil au ca rezultat o incredibila metamorfoza în sensul rau al cuvantului, facand practic inexistenta orice manifestare de calitate.
Din nefericire, nu trebuie sa ne imaginam ca modul minunat în care Dumnezeu a intentionat sa evoluam, se va si împlini în dreptul nostru, întrucat influenta lumii pacatoase si decazute în care traim îsi va lasa în mod obligatoriu amprenta, astfel ca, asemeni Cynthiei, uneori vom experimenta gustul amar al stagnarii spirituale. Ti-ai pus vreodata problema, ce anume te împiedica sa cresti si sa te dezvolti, ce elemente existente în viata ta îti interzic o si mai mare apropiere de Dumnezeu ?
De fapt, pentru a ne stabili cu adevarat identitatea, sa începem prin a descoperi mai întai modul în care El Însusi ne percepe, întelegand cum am fost creati dupa chipul si asemanarea Sa si dorind sa ne realizam menirea, prin a-L reflecta în viata noastra. Si totusi, daca prin contrast, lumea se va oglindi în noi, daca ne vom raporta doar la parerea celorlalti, procedand ca si Cynthia, care evoluase în functie de parerile mamei, îngropandu-si în imaginea parintelui potentialul nativ primit de la Dumnezeu, vom sfarsi prin a adopta o falsa identitate si vom deveni exact ceea ce oamenii vor sa fim. De altfel, valoarea pe care o avem înaintea Lui, se afla într-o permanenta opozitie cu asteptarile lumii, întrucat Tatal Ceresc ne-a creat si ne iubeste nu pentru bogatiile si imaginea noastra exterioara, ci pentru calitatea de fiii si fiice ale Sale, oferindu-ne sprijinul necesar pentru a ne asemana tot mai mult cu Hristos. Însa numai atunci cand ne vom împlini cu adevarat chemarea, ne vom simti liberi sa traim prin puterea Sa pentru Isus, ca fiinte unice si preaiubite.
Din cauza pacatului, ne-am nascut orfani, iar Dumnezeu sufera pentru noi, capodopera creatiunii Sale, stiindu-ne atat de ancorati în greseli si imoralitate. Cu toate acestea, în marea Lui bunatate, El ne-a pus la dispozitie harul si jertfa de pe Golgota, tocmai pentru a ne vorbi despre iubirea pe care ne-o poarta si despre posibilitatea de a ne adopta si de a-I fi copii, cu drepturi depline si o mostenire sigura, complet refacuti si fericiti.
”În dimineata aceea, la Scoala de Sabat pentru copii aparusera doi elevi noi.
- As vrea sa va rog sa îmi spuneti data nasterii, li s-a adresat instructoarea, pentru a va înscrie în registru. Sunteti frati, nu-i asa ?, a mai continuat.
- Desigur, a sosit raspunsul unuia dintre ei, suntem frati si avem amandoi sapte ani. Eu m-am nascut pe 8 aprilie 1976, iar el pe 20 aprilie 1976.
- Imposibil, a replicat oarecum intrigata, instructoarea. Nu se poate sa va fi nascut amandoi în acelasi an si în aceeasi luna, doar la cateva zile diferenta.
- Ba da, au confirmat copiii, pentru ca unul dintre noi a fost adoptat.
- Care anume ?, a tasnit întrebarea, înainte ca femeia sa îsi fi dat seama ca nu era cazul sa li se adreseze astfel.
Zambind, baietii s-au privit lung si apoi au raspuns:
- Stiti, acelasi lucru am dorit sa-l aflam si noi, cu ani în urma. Însa tata ne-a spus ca ne iubeste la fel de mult pe amandoi, de aceea îi este imposibil sa-si mai aminteasca daca eu sau fratele meu am fost luat de la casa de copii”. Desi am cazut în pacat, am fost creati totusi, dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, dispunand de sansa de a începe o viata noua, prin moartea lui Isus.
”Prin jertfa de pe cruce, omul a fost împacat cu Dumnezeu, fiind adoptat în marea Sa familie si devenind obiectul grijii Lui speciale de Tata. Fiecare fiinta umana care L-a acceptat pe Isus ca Mantuitor va beneficia de puterea de a deveni un fiu sau o fiica a lui Dumnezeu, împreuna mostenitor cu Hristos, dobandind o cunoastere înalta cu privire la persoana Acestuia si la minunatele binecuvantari ce decurg din calitatea de membru al familiei divine.”
”Si, daca suntem copii, suntem si mostenitori: mostenitori ai lui Dumnezeu, si împreuna mostenitori cu Hristos” (Rom. 8:17), ne confirma apostolul Pavel, referindu-se la faptul ca adoptia noastra are loc prin credinta în Mantuitorul. Mai mult chiar, odata ce ne numim copii ai Tatalui Ceresc, înfiati si acceptati, ne vom bucura de aceleasi drepturi ca si Fiul nascut, ai carui frati mai mici si suntem, de altfel. Nu trebuie sa ne mire deci, ca întreaga creatiune asteapta cu nerabdare descoperirea lui Dumnezeu si înfaptuirea acestei adoptii depline.
Lindsay Clegg, cunoscutul om de afaceri londonez, se hotarase sa vanda o proprietate, cuprinzand un hambar si terenul aferent. Din nefericire, obtinerea unui pret mai mare era practic imposibila, întrucat cladirea respectiva nu mai fusese folosita de luni de zile si necesita reparatii destul de serioase, mai ales ca într-o noapte, vandalii distrusesera ferestrele si usile, transformand totul într-un morman de gunoi. Gasind un prezumtiv cumparator, Clegg, oarecum îngrijorat, s-a gandit sa îl puna în garda cu privire la cheltuielile suplimentare pentru refacerea hambarului, însa, spre surprinderea sa, viitorul proprietar s-a declarat absolut indiferent fata de aceasta problema.
- Las-o balta, Lindsay, i-a spus el, daca fac o astfel de achizitie este pentru ca doresc sa construiesc si nu sa reconstruiesc. Cladirea aceea în paragina nu prezinta nici o importanta pentru mine, pentru ca nu ma intereseaza decat terenul.
Ei bine, iata mesajul lui Dumnezeu pentru noi ! În comparatie cu intentiile Sale vizand refacerea noastra spirituala, orice efort omenesc de a ne îmbunatati viata seamana cu încercarea de a transforma un hambar darapanat într-o sala luxoasa de bal.
Ti se pare ca reteta ta ar contine o anumita aroma nu tocmai potrivita pentru reusita prajiturii ? Crezi ca ar fi cazul sa renunti la unul sau mai multe ingrediente ? Dumnezeu vrea ca tu sa fii asemeni lui Isus, de aceea întoarce-te chiar acum la Cel ce nu oboseste iertand si consacra-ti viata, cerandu-I sa faca din tine o creatiune noua. Chiar daca multi dintre noi se straduiesc sa realizeze o “reforma” în propria lor putere, Tatal Ceresc vrea sa ne ofere darul “rascumpararii”, caci , tot ceea ce este vechi va disparea pe deplin numai atunci cand Îi apartinem cu adevarat. Esti gata sa Îi pui astazi la dispozitie “proprietatea”, pentru ca El sa ridice “cladirea” ?

Comentarii recente