OCOLUL PAMANTULUI IN 200 DE MINUTE!

WALK AROUND THE WORLD IN 200 MINUTES!

English version

 

2000 km in 
200 de minute in 
20 de orase 
pentru un an 2000 
LIBER DE DROGURI !

FUMATUL PASIV

 
Atunci cand sunt confruntati cu responsabilitatea, fumatorii inveteratigandesc in general astfel: "Fac ce vreau cu sanatatea mea". Dar lucrurilesunt ceva mai complicate. 

Fumatorii nu-si pun in pericol numai propria lor viata si sanatate cisi a altora care sunt nevoiti sa traiasca in atmosfera poluata de ei. Unfumator poate sa vicieze aerul a zeci de oameni cu care isi imparte loculde munca, compartimentul de tren sau sala de clasa. Astfel, nefumatoriisunt de multe ori nevoiti sa inspire fumul produs de fumatori, acest felde fumat fiind numit fumat pasiv. 

Care sunt repercursiunile fumatului pasiv? 
Cercetarile medicale au aratat ca, copiii cu parinti fumatori, suferamai des de bronsita acuta si cronica, de traheita, de laringite, faringitesi de pneumonie. Deasemenea, copiii parintilor fumatori ajung sa fie internatimai des in spital decat ceilalti copii cu parinti nefumatori. 
O explicatie logica pentru aceste dezavantaje ar fi ca parintii carefumeaza tusesc mai mult ceea ce favorizeaza raspandirea microbilor si astfelcopiii lor sunt mai expusi infectiilor respiratorii. In plus, fumul areun efect iritant asupra cailor respiratorii ale copiilor, acestia fiindmult mai sensibili la actiunea nociva a poluantilor. 

O alta consecinta alarmanta este posibilitatea de a contracta cancerprin simpla convietuire cu fumatorii. Cercetari efectuate in Grecia, Japoniasi Statele Unite, au aratat ca sotiile nefumatoare au un risc semnificativcrescut de cancer pulmonar daca sunt casatorite cu soti fumatori. S-a maiaratat ca, cu cat numarul de fumatori cu care convietuieste cineva estemai mare, cu atat si riscul acelei persoane de a face cancer pulmonar estemai mare. De exemplu, riscul dumneavoastra de cancer pulmonar se poatedubla in numai 5 ani daca traiti intr-o familie unde sunt 5 fumatori. 

Sa vedem inca un aspect al fumatului pasiv. Atunci cand o femeie gravidafumeaza, practic isi forteaza fatul sa fumeze si el. Iata un lucru catse poate de regretabil ! Greutatea corporala a noilor nascuti ai mamelorcare fumeaza, este mai mica decat a celor nascuti de mamele nefumatoare.Aceasta este un dezavantaj foarte mare pentru copilasul abia venit pe lume.Mamele care fumeaza in timpul graviditatii au mai multe nasteri premature.Desemenea, copiii mamelor fumatoare au o mortalitate imediata mai mare. 

Efectele nu se opresc la nastere sau in perioada imediat urmatoare.Dezvoltarea fizica si intelectuala si chiar comportamentul copiilor nascutide mame care au fumat in timpul sarcinii pot fi afectate pe toata duratavietii lor. Statistici efectuate in Marea Britanie apreciaza ca doar inaceasta tara fumatul in timpul graviditatii ucide peste 1000 de copii infiecare an. 

Pe scurt, exista 4 categorii de oameni care sunt fortati sa "fumeze"impotriva vointei lor: 
1. Copiii inca nenascuti ai gravidelor care fumeaza; 
2. Copiii crescuti in familii unde unul sau ambii parinti fumeaza; 
3. Sotul sau sotia unui sot sau unei sotii fumatoare; 
4. Nefumatori care sunt obligati sa inhaleze fumul colegilor de muncafumatori sau al tovarasilor de calatorie fumatori. 

Pentru rezolvarea problemei fumatului pasiv nu este suficient sa nebazam pe "bunul simt" al fumatorilor. De fapt, nefumatorii experimenteazape proprii lor plamani ca de multe ori nici chiar legile nu garanteazadreptul la aer curat. 

Iata cateva sugestii pentru nefumatori. 

De multe ori se intampla ca cei care nu fumeaza se rusineaza si se comportaca si cand ar face un rau sau cel putin ca si cand ar crea neplaceri fumatorilor.Aceasta atitudine incurajeaza fumatorii si fumatul. De aceea, nefumatorultrebuie sa fie pe deplin constient ca a fi nefumator este o calitate. Nunumai ca nu aveti nici un motiv de a va ascunde sau rusina, dar aveti toatemotivele sa fiti apreciat. 

Fiti convins ca dreptul la aer curat este un drept al tuturor. De celemai multe ori, fumatorii nu respecta interdictiile aplicate in locurilepublice, de aceea, invatati sa va adresati fumatorilor care fumeaza inlocurile nepermise in mod politicos, cu demnitate si calm. Ba mai mult,secretul reusitei consta in a-l face pe fumator sa simta si sa inteleagaca nu vreti numai binele vostru personal ci si al lui. Explicati-i efectelefumatului asupra sanatatii si incercati sa-i aratati ca ideal ar fi nudoar sa stinga tigara pe care poate tocmai a scos-o din pachet ci sa sehotarasca sa renunte definitiv. 

Daca totusi fumatorul nu cedeaza, invatati sa parasiti locul respectivin mod cat mai discret. Daca fumatorul mai este si sub influenta alcoolului,fiti precauti, vorbiti-i ca atare, si fiti pregatit sufleteste sa va impacaticu situatia. De fapt, de multe ori exista o solutie si pentru aceste cazuri:un alt compartiment, o alta sala, etc. 
 

© 1995 Casa de Editura VIATA si SANATATE, Bucuresti
© 1998 Editura PRISMA,Targu Mures E-mail: prisma@netsoft.ro
 


 

 Index Antidrog

Webpage by Intercer