RSS Feed

Simbolistica standului romanesc de la Conferinta Generala 2010

SIMBOLISTICA STANDULUI ROMANESC DIN 2010 LA CEA DE A 59-a SESIUNE MONDIALA A CONFERINTEI GENERALE – GEORGIA WORLD CENTER, BUILDING C, HALLS C3 & C4 – ATLANTA, GEORGIA, SUA.

Standul Romanesc din Atlanta, sustinut de Uniunea de Conferinte din Romania – Diviziunea Euro-Africa – impreuna cu Diaspora Romaneasca de pe cele trei continente, American, Australian, si European, vrea sa uneasca intr-o singura gandire, cutezanta de adevarat asteptator al revenirii lui Hristos spre a restabili pe acest pamant noua vesnicie a neamului omenesc, “El, Creatorul Universului.”

Standul are dimensiunile in Sistemul Imperial American de masurare, 10’x 10’x 8’. Modulul de compozitie la standului este un cub in imagine spatiala ce are dimensiuna de 1’x 1’x 1’, in acelasi sistem American de masurare. El intentioneaza sa reprezinte Sfanta Sfintelor din tabernacolul pamantesc construit de Moise, dupa o imagine-mostra pe care a vazut-o pe muntele Sinai, descoperita si data lui de Dumnezeu. Un alt element al compozitiei este culoarea si textura cromatica reprezentata prin trei culori principale:

  1. Albastrul – ce reprezinta Universul creat de Dumnezeu.
  2. Verdele – ce reprezinta Noul Paradis Edenic pe planeta Pamant.
  3. Albul – ce reprezinta curatenia desavarsita a ansamblului tonal.

Dispunerea gradata a cuburilor colorate creeaza senzatia unor aripi de ingeri care zboara pe cele doua suprafete special amenajate. O suprafata este a Uniunii Romane, cealalta suprafata egala cu prima este pentru cele trei Diaspore Romanesti raspandite pe planeta Pamant. Cubul este deschis pentru vizibilitate. Pe una din suprafetele lui interioare, considerata baza, se va aseza suprafata ce va constitui platfoma de expunere a cartilor, revistelor, machetelor, CD-uri, artizanat Romanesc din diferita regiuni ale tarii, lampa de epoca cu gaz, felinar, etc. Cele trei parti deschise fac vizibila de la distanta intentia de expunere si punerea lor in valoare. Cele trei culori vor avea degradeuri in culoarea respectiva. Albastrul va porni de la albastru inchis pana la cel deschis trecand prin sapte degradeuri. Vor fi 21 de cuburi pe un panou pentru Uniunea Romana si 21 de cuburi pentru cele trei Diaspore, pe al doilea panou. Celelalte spatii ramase pe fiecare panou, au tot forma patrata de dimensiunea cubului adica, 1’x 1’, astfel incat sa se respecte trama dimensionala a ansamblului. In final sunt 28 de suprafete patrate pentru Uniunea Romana si 28 de suprafete patrate pentru cele trei Diaspore. Intentia este foarte clara si precisa. Pe aceste patrate se vor afisa “SIGLA” bisericilor, companiilor, si institutiilor care vor dori sa fie incluse, atat in cadrul panoului Uniunii de Conferinte cat si in cadrul panoului Diasporei.

Ambele Mese de expunere, pe cele doua laturi, trebuie sa aibe dimensiunile de: 9’x 1’x ½’ si vor fi realizate in degradeu de la albastru inchis la albastru deschis pe dimensiunile de 1’x 1’ fata orizontala vazuta a mesei. Cea din fata are 1’x ½’, cele laterale 1’x ½’, cea vazuta dinspre interior este deschisa pentru depozitare rapida. Mai precis fiecare culoare are boxa ei de 1’x1’x 1/2’. Structura de sustinere a mesei se va realiza din module cubice de 1’x1’x1’ in diferite nuante de la albastru inchis la albastru deschis. Pe coltul cu vizibilitate maxima se vor monta doua monitoare mari cu diagonala de 55”(inches). Ele constituie un colt vizual aparte deoarece in spatele lor vor fi boxe pentru depozitare de materiale. Nu se admit alte spatii de depozitare, de nici un fel, caci ar ingreuna buna si necesara functionalitate din interiorul standului. Doua persoane vor fi prezente tot timpul in interiorului stadului: o persoana pentru Diaspora Romanesca si a doua persoana pentru Uniunea Romana, care sa vorbeasca bine in Romana si Engleza.

Mobilierul interior va fi compus din doua scaune ergonomice concepute in spiritul ansamblului. Dimensiunea lor va fi de: 1’x1’x 2’. Partea superioara a cubului va fi captusita cu material moale pentru a sta comod pe el. Ambele vor avea culoarea albastru inchis si vor fi mobile pe patru elemente de miscare capabile sa se roteasca 360 de grade. Spatiul de manevra este in suprafata de numai 49 sq.ft. Numai cele doua persoane desemnate vor folosi aceste scaune. Ele vor fi pregatite special pentru acest eveniment. Mentalitatea de tip Romanesc va trebui abandonata cu aceasta ocazie, aflandu-ne intr-un mediu Occidental. Vom aplica un regim strict pentru o buna functionare a standului Romanesc.

Plafonul va fi executat din lamele albe subtiri de ½’x ½”x 9’, asezate pe cele doua directii orthogonale, suprapuse prin taiere la jumatate pe fiecare directie. Pe acest gratar din lamele de lemn vopsit in alb, (in limbaj Romanesc), vor fi montate opt lumini de diferite intensitati pentru a pune in valoare anumite obiecte esentiale si simbolice din valoarea si talentul romanesc din Romania si Diaspora. O usa compozitionala se va realiza in cadrul acestui ansamblu. Pardoseala este dictata de GC, iar pe frontispiciul standului va aparea scris „Romania” si sigla Bisericii Adventiste. In speranta ca detaliile au fost intelese, invit pe cei care au pe inima acest stand reprezentativ al Romaniei si al celor trei Diaspore sa sustina financiar proiectul convenit de echipa de organizare a Standului Romanesc cu ocazia celei de a 59-a Sesiuni a Conferintei Generale din 2010, in orasul Atlanta, Georgia, Statele Unite ale Americii.

Arch. Gheorghe Petrescu, CUA University, Washington, DC., USA.

02-09-2010

gheorghepetrescu@comcast.net

www.gheorghe-petrescu.net

Comments are closed