Cine este Antihristul?

Întrebări concludente

1. Întotdeauna am considerat că Anticristul este mai curând o persoană decât o organizaţie. N-am dreptate? (Daniel 7:8 )

Anticristul este o organizaţie – papalitatea. Cuvintele “ochi ca de om” din Daniel 7:8 indică spre un conducător. Apocalipsa 13:18 vorbeşte despre implicarea unui om cu un număr. În Daniel 8 Grecia este reprezentată de un ţap, iar conducătorul ei, Alexandru cel Mare, este reprezentat de un corn. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Anticrist. Organizaţia este papalitatea. Papa în funcţie este reprezentantul ei. Profeţia din Daniel 7 nu spune că papii sunt răi iar catolicii nu sunt creştini. Există mulţi creştini catolici sinceri şi iubitori. Cu toate astea sistemul este numit Anticrist pentru că a uzurpat autoritatea lui Isus şi a încercat să-I schimbe legea.

2. Crezi că este înţelept sau creştineşte să impui păzirea anumitor porunci astfel încât să promoveze creştinismul? (Iosua 24:15 )

Nu. Biblia este foarte clară cu privire la libertatea tuturor de a alege direcţia de mers în funcţie de propria conştiinţă. (Iosua 24:15) — chiar dacă alegerea este să-L renege pe Dumnezeu şi să devină atei. Dumnezeu le-a îngăduit lui Adam şi Evei să aleagă să nu asculte, chiar dacă astfel le-a făcut rău atât lor cât şi Lui. Dumnezeu nu acceptă o ascultare forţată. Supunerea forţată este o metodă a diavolului. Metoda lui Dumnezeu este să te convingă prin iubire. Istoria a arătat că ori de câte ori biserica a forţat păzirea unor porunci astfel încât să îşi impună convingerile, rezultatele au fost persecuţii şi crime. Această lecţie o putem învăţa din istoria Evului Mediu şi a cornului cel mic.

3. Poate am înţeles greşit, dar întotdeauna am crezut că Anticristul este o fiinţă malefică ce se opune direct lui Dumnezeu. Este acest concept incorect? (1 Ioan 4:3 )

Noi considerăm adesea că înţelesul cuvântului “anti” este “împotrivă”. Dar Anticrist înseamnă “înlocuitorul” sau “în loc de”. Anticristul este vinovat de asumarea prerogativelor lui Dumnezeu. El pretinde:
A. că preoţii săi pot să ierte păcatele, ceea ce de fapt doar Dumnezeu poate face (Luca 5:21).
B. Că a schimbat Legea lui Dumnezeu renunţând la porunca a doua (cea cu privire la închinarea în faţa unor chipuri) şi a împărţit-o pe cea de a zecea în două. Legea lui Dumnezeu nu poate fi schimbată (Matei 5:18).
C. Că Papa este locţiitorul lui Dumnezeu pe pământ.

Planul original al lui Satana (în ceruri) a fost să îşi asume poziţia şi autoritatea lui Dumnezeu. Ţinta lui a fost să-L înlăture pe Dumnezeu şi să Îi ia locul. (Vezi Ghidul 2 de Studiu). Când Satana a fost alungat din cer, dorinţa lui a rămas aceeaşi, şi chiar s-a intensificat. De-a lungul secolelor s-a străduit (folosindu-se de diverse unelte omeneşti) să Îl discrediteze pe Dumnezeu, în încercarea de a-I lua poziţia.

Anticristul pare a fi spiritual.
Satan încearcă să-L înlocuiască pe Dumnezeu chiar în aceste ultime zile, înşelându-i pe oameni ca să-l urmeze pe Anticrist, care pare spiritual şi sfânt. Scopul principal al cărţilor Daniel şi Apocalipsa este de a demasca toate capcanele şi strategiile Satanei şi pentru a-i conduce şi ancora puternic pe oameni în Isus şi în Cuvântul Său unde sunt în siguranţă.

Anticristul îi va înşela pe mulţi.
Majoritatea oamenilor îl vor urma pe Anticrist (Apocalipsa 13:3) crezând că Îl urmează pe Hristos. Numai cei aleşi vor fi în siguranţă (Matei 24:23, 24) pentru că ei îşi probează fiecare învăţătură spirituală şi se lasă conduşi de Scriptură (Isaia 8:20). Înşelăciunile religioase există peste tot astăzi, de aceea nu putem fi niciodată prea prudenţi.

4. Nu spune Biblia în 1 Ioan 2:18-22 că sunt mai mulţi anticrişti? (1 Ioan 2:18 )

Ba da, au fost de-a lungul isoriei mai mulţi anticrişti, care au lucrat împotriva împărăţiei lui Dumnezeu. Există însă o singură entitate care îndeplineşte cu exactitate toate caracteristicile profetizate despre Anticrist. În Daniel capitolele 7 şi 8 şi în Apocalipsa capitolul 13 vei găsi cel puţin 10 trăsături ale Anticristului. Toate cele 10 semne de identificare sunt întrunite de o singură entitate, papalitatea.

5. În profeţie, cuvântul “fiară” înseamnă oare caracteristici de fiară (de sălbăticiune)? (Apocalipsa 13:1 )

Nicidecum. Dumnezeu Se foloseşte de simbolul unei fiare cu semnificaţia de conducător, naţiune, guvern sau împărăţie. Este modul Său de a descrie în profeţie o stăpânire. Până la un anumit punct şi noi facem acest lucru: am descris Rusia ca pe un urs, Statele Unite ca pe un vultur, etc. Termenul “fiară” nu este nici umilitor, nici lipsit de respect. Este sinonim cu “animal”, “creatură” sau “fiinţă”. Chiar Isus este înfăţişat de către Ioan Botezătorul (Ioan 1:29) şi de către apostolul Ioan (Apocalipsa 5:6, 9, 12, 13) ca un miel. Cuvântul “fiară” este utilizat de Dumnezeu pentru naţiuni şi conducători, şi buni şi răi.

Întrebări

1. Care 4 împărăţii universale sunt simbolizate de fiare în Daniel 7? (4)

___ Suedia.
___ Egipt.
___ Grecia.
___ China.
___ Medo-Persia.
___ Japonia.
___ Babilon.
___ Iraq.
___ Roma.

2. În profeţia biblica, o fiară reprezintă (1)

___ un computer.
___ o împărăţie sau o naţiune.
___ o creatură sau un extraterestru.

3. Cele zece coarne ale fiarei înspăimântătoare reprezintă (1)

___ Zece ani.
___ Zece oraşe anume.
___ Îngeri.
___ Bogăţii.
___ Împărăţiile în care s-a divizat în cele din urmă Imperiul Roman.

4. Câte seminţii sau naţiuni au fost ‘dezrădăcinate” de puterea cornului celui mic? (1)

___ Opt.
___ Una.
___ Şase.
___ Trei.

5. Cornul cel mic, sau Anticristul reprezintă (1)

___ Unul din generalii Babilonului.
___ Un conducător rău din zilele imperiului păgân roman.
___ O putere malefică ce va apărea după cea de a doua venire a lui Isus.
___ Ateismul.
___ Papalitatea.

6. Alege din lista de mai jos afirmaţia corectă cu privire la Cornul cel Mic (Anticrist): (3)

___ A venit din Egipt.
___ Va persecuta poporul lui Dumnezeu.
___ Va apărea imediat după căderea Babilonului.
___ Va rosti cuvinte de hulă împotriva lui Dumnezeu.
___ A încercat să schimbe Legea lui Dumnezeu.

7. În profeţie, “o vreme, vremuri, şi jumătatea unei vremi” este un simbol pentru (1)

___ Trei zile şi jumătate literale.
___ 42 de ani.
___ 1260 zile literale.

8. Când începe “timpul sfârşitului”? (1)

___ 31 d.Hr.
___ 1991 d.Hr..
___ 588 d.Hr.
___ 1798 d.Hr.

9. Anticrist este mai curând o organizaţie decât o persoană. (1)

___ Da.
___ Nu.

10. Anticrist există astăzi. (1)

___ Da.
___ Nu.

11. Dumnezeu este de acord cu introducerea obligativităţii închinării adevărate prin lege. (1)

___ Da.
___ Nu.

12. Luarea Papei ca prizonier de către Generalul Berthier a fost doar o rană adusă papalităţii. Rana de moarte a început să se vindece şi îşi continuă vindecarea şi azi. (1)

___ Da.
___ Nu.

13. Care dintre activităţile din lista de mai jos sunt esenţiale pentru siguranţa poporului lui Dumnezeu în zilele din urmă? (1)

___ Învăţarea predicării.
___ Rugăciunea lungă în public.
___ Testarea fiecărei învăţături religioase prin Biblie.