Dragostea care transformă

Întrebări concludente

1. Ştiu ce ar vrea Dumnezeu să fac, dar nu simt că sunt gata să încep chiar acum. Ce îmi sugeraţi? (Isaia 8:20 )

Începe chiar acum! Nu te baza niciodată pe simţăminte. Dumnezeu ne călăuzeşte prin cuvintele Scripturii (Isaia 8:20). Adesea simţămintele ne duc în rătăcire. Conducătorii iudeilor au simţit că ar trebui să-L răstignească pe Isus, dar greşeau. Mulţi se vor simţi ca şi mântuiţi la a doua venire a lui Isus, dar vor fi de fapt pierduţi (Matei 7:21-23): Diavolul influenţează simţămintele. Dacă mă voi baza pe simţăminte, el mă va distruge.

2. Sunt tulburat. Doresc foarte mult să fac un anumit lucru. Cu toate acestea îmi dau seama, că din cauza aparenţelor, cineva poate simţi că ce fac eu e rău. Ce ar trebui să fac? (1 Tesaloniceni 5:22 )

Biblia este clară. Ea spune: “Feriţi-vă de orice se pare rău.” 1 Tesaloniceni 5:22. Iar apostolul Pavel spune că dacă mâncând mâncare cu carne ofensează pe fratele său el nu se va mai atinge de acea mâncare (1 Corinteni 8:13). El a spus de asemenea că dacă ignora simţămintele persoanei ofensate şi continua să mănânce carne, ar fi păcătuit.

3. Mi se pare că bisericile fac liste cu prea multe lucruri pe care trebuie să le fac şi prea multe lucruri pe care nu trebuie să le fac. Să-L urmez pe Isus e ceea ce contează, nu-i aşa? (Apocalipsa 22:14 )

Da, să-L urmezi pe Isus e ceea ce contează. Cu toate acestea, unii înţeleg într-un fel, alţii mult diferit, ceea ce înseamnă să-L urmezi pe Isus. Singura cale sigură de a şti ce înseamnă să-L urmezi pe Isus este să descoperim ce spune Isus în Biblie despre orice întrebare privind ce este corect să facem. Cei care urmează din dragoste poruncile lui Isus într-o zi, foarte curând vor intra în împărăţia Sa. (Apocalipsa 22:14). Cei care urmează legile făcute de oameni se vor rătăci şi vor ajunge departe de împărăţia Sa.(Matei 15:3-9).

4. Câteva din cerinţele lui Dumnezeu mi se par neraţionale şi nenecesare. Nu înţeleg de ce sunt atât de importante. Ce îmi sugeraţi? (1 Ioan 5:4 )

Copiii sunt de părere adesea că unele din cererile părinţilor (de ex. ” Nu te juca pe stradă”) nu sunt raţionale. Dar după ani, copilul le va mulţumi părinţilor pentru aceste cerinţe.În relaţia cu Dumnezeu, noi suntem “copii”, pentru că gândurile şi acţiunile Sale sunt atât de sus faţă de ale noastre cum e cerul faţă de pământ (Isaia 55:8, 9). Trebuie să avem încredere în Tatăl nostru ceresc în acele puţine zone în care poate nu înţelegem şi să nu “ne mai jucăm pe stradă”, dacă El ne cere aşa. Niciodată El nu ne va opri nimic din ceea ce e bun pentru noi (Psalmii 84:11). Când mă voi îndrăgosticu adevărat de Isus, nu mă voi mai îndoi de El şi voi face voia Lui chiar dacă nu întotdeauna înţeleg de ce. Cheia este naşterea din nou. Biblia spune că atunci când mă voi naşte cu adevărat din nou, să biruiesc lumea nu va mai fi o problemă deoarece o persoană convertită va avea credinţă şi încrederea de a-L urma pe Isus cu bucurie în orice lucru (1 Ioan 5:4). Să refuzi să-L urmezi pentru că nu-ţi sunt clare motivele Sale dă pe faţă o lipsă de încredere în Mântuitorul tău.

5. Voi avea vreun beneficiu din pricipiile, legile şi poruncile pline de iubire ale lui Isus? (Ieremia 29:11 )

Absolut! Fiecare principiu, regulă, lege sau poruncă a lui Isus asigură binecuvântări deosebite, de necrezut. Cel mai mare câştig din istoria loteriei păleşte, devine nesemnificativ, în comparaţie cu bogatele binecuvântări ale lui Dumnezeu pentru copiii Săi ascultători. Iată doar câteva din beneficiile pe care le primim împlinind poruncile lui Isus:
1. Isus ca prieten personal.
2. Isus, partenerul tău de afaceri.
3. Eliberare de vină.
4. Pace sufletească.
5. Eliberare de frică.
6. Fericire de nedescris.
7. Viaţă mai lungă.
8. Asigurarea unui cămin în ceruri.
9. Sănătate mai bună.
10. Nu mai ai mustrări de conştiinţă.
Vorbind de bogăţii! Adevăratul creştin primeşte avantaje de la Tatăl ceresc pe care nici cei mai bogaţi oameni din lume nu-şi permit să le cumpere vreodată.

6. În ce priveşte standardele şi stilul de viaţă, credeţi că am responsabilitatea să le atrag atenţia şi altora asupra lor? (2 Corinteni 13:5 )

Cea mai bună regulă de urmat este să fim preocupaţi de propriul nostru stil de viaţă. “Pe voi înşivă încercaţi-vă” spune Biblia în 2 Corinteni 13:5. Când stilul nostru de viaţă e aşa cum ar trebui să fie, exemplul nostru serveşte ca martor tăcut şi nu mai e nevoie să ţinem predici nimănui. Desigur, părinţii au o responsabilitate deosebită de a-şi ajuta copiii să înţeleagă cum să-L urmeze pe Isus.

7. Care sunt cele mai mari pericole pentru creştinii de astăzi? (Matei 6:24 )

Printre cele mai mari pericole se află loialitatea împărţită. Mulţi creştini au două iubiri care le împart inima: iubirea faţă de Isus şi iubirea de lume şi de obiceiurile şi plăcerile ei păcătoase. Prea mulţi, se pare, doresc să vadă cât de aproape pot să urmeze lumea şi să fie consideraţi încă a fi creştini. Nu merge. Isus ne-a avertizat clar că nimeni “nu poate sluji la doi stăpâni.” Matei 6:24.

8. Dar urmarea acestor reguli creştine de conduită nu înseamnă legalism ? (Efeseni 2:8 )

Nu, doar dacă cineva o face ca să fie mântuit. Mântuirea vine doar ca un dar minunat şi gratuit de la Isus. Mântuirea prin fapte (sau conduită) nu este mântuire deloc. Cu toate acestea, să urmezi standardele lui Isus de conduită pentru că eşti mântuit şi Îl iubeşti nu e niciodată legalism.

9. Au standardele creştine vreo legătură cu porunca lui Isus de a lăsa lumina noastră să lumineze? (Matei 5:14 )

Cu siguranţă! Isus spune că adevăratul creştin este o lumină (Matei 5:14). El a spus de asemenea: “Voi sunteţi lumina lumii. O cetate aşezată pe un munte, nu poate să rămână ascunsă.” Matei 5:16. Nu auzi o lumină, ci o vezi. Oamenii vor vedea lumina creştinului strălucind prin comportarea sa, îmbrăcămintea, dieta, conversaţia, atitudinea, simpatia, puritatea, bunătatea şi cinstea (standardele lui Isus). Ei îl vor întreba despre stilul său de viaţă şi astfel vor fi conduşi la Hristos.

10. Nu sunt standardele creştine legate de cultură? Nu se schimbă ele cu timpul? (2 Corinteni 6:17 )

Obiceiurile se pot schimba, dar standardele Bibliei vor rezista. “Dar cuvântul Dumnezeului nostru rămâne în veac.” Isaia 40:8. Biserica ar trebui să conducă, nu să urmeze. Nu trebuie să fie programată de cultură, umanism, sau de tendinţele zilei. Nu trebuie să aducem biserica jos la standardele rătăcitoare omeneşti, ci mai degrabă sus, la standardele lui Isus. Când o biserică trăieşte, vorbeşte, arată şi se poartă ca lumea, cine s-ar duce vreodată la ea pentru ajutor? Isus îi trimite o chemare clară poporului Său şi bisericii Sale, spunându-le: “De aceea: “Ieşiţi din mijlocul lor, şi despărţiţi-vă de ei, zice Domnul; nu vă atingeţi de ce este necurat, şi vă voi primi.”2 Corinteni 6:17. Biserica lui Isus nu trebuie să imite lumea ci mai degrabă să o respingă. “Lumea” a distrus miliarde. Biserica nu trebuie să se alăture acestui deazastru. Biserica trebuie să stea în picioare şi cu voce graţioasă dar fermă să-i cheme pe oameni să asculte de Isus şi să vină la standardele Sale. Când un ascultător se va îndrăgosti de Domnul Isus şi Îi va cere să-i conducă viaţa, Mântuitorul va înfăptui în el minunile necesare pentru a-l schimba şi a-l conduce în siguranţă în împărăţia veşnică a lui Dumnezeu. Nu există nici o altă cale către ceruri.

11. Desigur nu orice dans este rău: Nu a dansat David înaintea Domnului? (2 Samuel 6:14 )

Adevărat, nu orice dans este rău. David a sărit şi a dansat înaintea Domnului dând expresie laudelor pentru binecuvântările Sale (2 Samuel 6:14-16). De remarcat că dansa singur. Dansul lui David se asemăna cu cel al ologului care a sărit de bucurie după ce a fost vindecat de Isus (Faptele Apostolilor 3:8-10). Isus a lîudat astfel de dans, sau sărituri, pentru cei ce sunt persecutaţi (Luca 6:22, 23). Dansul cu cei de sex opus (care duce la imoralitate şi case stricate) şi dansurile obscene (ca cel de strip tease) sunt dansuri condamnate de Biblie.

12. Ce spune Biblia despre cei care îi judecă şi îi condamnă pe ceilalţi? (Matei 7:1 )

“Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi. Căci cu ce judecată judecaţi, veţi fi judecaţi.” Matei 7:1, 2. “Aşadar, omule, oricine ai fi tu, care, judeci pe altul, nu te poţi dezvinovăţi; căci prin faptul că judeci pe altul, te osândeşti singur; fiindcă tu, care judeci pe altul, faci aceleaşi lucruri.” Romani 2:1. Se poate mai clar de-atât? Nu există scuză sau justificare pentru a judeca pe altcineva decât pe mine însumi. Isus este Judecătorul (Ioan 5:22). Când îi judec pe alţii, uzurp poziţia de judecător a lui Hristos şi devin un Anticrist în miniatură(1 Ioan 2:18) — un gând cu adevărat solemn!

Întrebări

1. Principiile lui Isus pline de iubire pentru conduită devin o plăcere de împlinit atunci când mă îndrăgostesc de El. (1)

___ Da.
___ Nu.

2. Să urmez standardele Domnului Isus de comportare pentru că am fost mântuit şi Îl iubesc este legalism. (1)

___ Da.
___ Nu.

3. Adevăratul autor al Bibliei este Isus. (1)

___ Da.
___ Nu.

4. “Nu iubiţi lumea” înseamnă că nu trebuie să iubim (1)

___ Ţara noastră.
___ Lumea ca planetă.
___ Căile şi lucrurile rele şi păcătoase ale acestei lumi.

5. De ce ne dă Domnul Isus anumite porunci, legi şi reguli? (5)

___ Totdeauna pentru binele nostru.
___ Ca să ştim cum să fim un exemplu bun pentru alţii.
___ Ca să ne ia libertatea.
___ Ca să putem umbla pe urmele lui Hristos.
___ Ca să ne păzească de păcat.
___ Să ne ţină sub control.
___ Să ne aducă adevărata fericire.

6. Următoarele sunt două reguli bune pentru un comportament potrivit pentru un creştin: (2)

___ Să descoperim ce spune Biblia.
___ Să urmărim ce fac membrii bisericii.
___ Să căutăm sfatul unui spiritist.
___ Să ne ghidăm după ceea ce simţim.
___ Să ne întrebăm ce ar face Isus.

7. Satana are acces la noi doar prin cele cinci simţuri. (1)

___ Da.
___ Nu.

8. Pentru care din aspectele comportamentului enumerate mai jos, ne oferă Domnul Isus principii şi sfaturi anume de comportare? (5)

___ Cum să ne îmbrăcăm.
___ Vieţuire sănătoasă.
___ Împodobirea trupului.
___ Schi olimpic.
___ Mâncare şi băutură.
___ Cum să zburăm cu avionul.
___ Cum să ne cumpărăm o casă.
___ Exemplul şi influenţa.

9. Care este relaţia dintre conduită, ascultare şi mântuire? (1)

___ Suntem mântuiţi prin conduita şi ascultarea noastră.
___ O persoană mântuită poate ignora ascultarea şi modul de comportare.
___ Conduita şi ascultarea mea sunt dovada faptului că cineva a fost convertit, sau născut din nou.

10. Dacă refuz să renunţ la ceva la care isus îmi cere să renunţ – ca bijuterii, muzică rock, sau urmărirea emisiunilor rele la TV – Dumnezeu consideră idol lucrul la care nu am renunţat. (1)

___ Da.
___ Nu.

11. Viaţa de creştin este ca o căsătorie bună în care succesul vine atunci când ţinta noastră e să fim plăcuţi celui pe care îl iubim. (1)

___ Da.
___ Nu.

12. Pe care din cele trei căi enumerate mai jos îi conduce Satana pe oameni în păcat? (3)

___ Ascunzând Bibliile de ei.
___ Mândria vieţii.
___ Scriind mesaje pe cer.
___ Pofta firii pământeşti.
___ Pofta ochilor.

13. Este deosebit de important să ne păzim gândurile pentru că ele devin acţiuni. (1)

___ Da.
___ Nu.

14. Câteva din binecuvântările făgăduite celor care Îl urmează pe Isus sunt următoarele:(7)

___ Vei şti să prooroceşti.
___ Vei trăi o viaţă mai lungă.
___ Te vei bucura de fericire de nedescris.
___ Vei avea o sănătate mai bună.
___ Părul tău nu va încărunţi.
___ Vei fi milionar.
___ Vei avea un cămin asigurat în ceruri.
___ Vei fi eliberat de frică.
___ Isus va fi prietenul tău personal.

15. Ce trebuie să fac atunci când comportarea mea îl ofensează pe un frate creştin? (1)

___ Să-l ignor. Nu poţi să placi tuturor.
___ Să mă cert până câştigă unul din noi doi.
___ Să încerc să conving biserica să-l excludă pe fratele respectiv.
___ Să le spun tuturor aşa încât membrii bisericii să poată alege de partea cui sunt.
___ Să nu mai fac lucrul care îl deranjează.

16. Cum îl numeşte Isus pe acel om care e hotărât să facă cum vrea el decât să asculte de sfatul Bibliei? (1)

___ Un cugetător independent.
___ Un înţelept.
___ Un nebun.

17. Un om care refuză standardele lui Isus de viaţă creştină, va(1)

___ Începe deodată să iubească lucrurile spirituale când va ajunge în ceruri.
___ ajunge să se pocăiască de împietrirea inimii după câteva zile în cetatea sfântă.
___ se va simţi groaznic în ceruri.