Cele 7 semnale de alarma ale cancerului:

  
Semnele de alarma ale cancerului



1. Schimbari în activitatea obisnuita a intestinului sau vezicii urinare.
2. O rana care nu se vindeca.
3. Pierderi de secretii sau sângerari anormale.
4. Noduli la sân sau oriunde altundeva.
5. Dificultati în deglutitie sau indigestii.
6. Schimbari în aspectul negilor sau alunitelor.
7. Tuse sau raguseala persistenta.

Prezenta unuia dintre semnele de alarma nu înseamna automat ca aveti cancer, dar reprezinta un motiv serios sa va prezentati la medic pentru control. Valoarea lor este aceea ca pot ajuta la depistarea PRECOCE a cancerului, deci cresc mult sansele de vindecare. Si scaderea în greutate poate indica prezenta unui cancer, dar de obicei este vorba de un cancer avansat.

Chiar daca nu aveti nici unul din semnele de alarma de mai sus (ceea ce va doresc din toata inima), cred ca va intereseaza sa cunoasteti cat mai multe despre prevenirea acestei boli de temut. Vestea buna este ca 80% din cancere sunt prevenibile prin schimbari în modul de viata. 35% DIN CANCERE POT FI PREVENITE PRIN DIETÃ, SI ÎNCÃ 30% PRIN A NU FUMA. Daca despre fumat toti sunt de acord ca dauneaza, în privinta dietei probabil ca ati auzit sau citit tot felul de sfaturi, adesea contradictorii. Pe cine sa crezi? Pe dr. X, care te  asigura ca daca manânci varza de 3 ori pe saptamâna nu ai a te teme de nimic, pe dr. Y, care îti explica ca nimic nu e mai eficient decât "integratorii" de la Golden New Life Dynamite, sau pe sora Z, despre care s-a dus vestea ca a vindecat chiar câteva cazuri de cancer abandonate de medici cu ceaiuri si masaj...? Ei bine,
personal m-am bucurat foarte mult sa gasesc urmatorul material referitor legatura dintre cancer si dieta. Este vorba de 14 recomandari pentru prevenirea cancerului prin dieta, extrase din Raportul "Alimentatie, nutritie si prevenirea cancerului: o perspectiva globala", bazat pe analiza a peste 4500 de studii stiintifice de un grup de 150 de specialisti din întreaga lume. Ele reprezinta cel mai valoros pachet de recomandari ce pot fi oferite la ora actuala pentru reducerea riscului de cancer.

Sursa: World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research, Food, Nutrition and Cancer Prevention: A Global Perspective (Washington, D.C., 1997).
 

Recomandari dietetice pentru prevenirea cancerului
 1. Adoptati o dieta predominant vegetala, care sa contina o varietate de fructe, leguminoase si cât mai putine alimente amidonoase rafinate.
 2. Evitati surplusul sau deficitul ponderal, si limitati câstigul ponderal în timpul perioadei de adult la mai putin de 5 kg.
 3. Daca profesiunea nu va solicita fizic, efectuati zilnic o plimbare în pas vioi de aproximativ o ora (sau o alta activitate similara). De asemenea, acumulati cel putin o ora de exercitiu fizic viguros pe saptamâna.
 4. Consumaai 400-800 g (sau 5 sau mai multe portii) pe zi dintr-o varietate de legume, verdeturi si fructe, pe tot parcursul anului.
 5. Consumati 600-800 g (sau cel putin 7 portii) pe zi dintr-o varietate de cereale integrale, leguminoase (fasole, linte, soia, mazare, etc.), radacinoase si cartofi. Obisnuiti-vp sa preferati alimentele prelucrate si procesate câtmai putin. Limitati consumul de zahar rafinat.
 6. Nu se recomanda consumul de alcool.
 7. Nu se va consuma sau cel putin se va limita consumul de carne rosie la maximum 80 g pe zi. Aceasta este de preferat sa fie înlocuita cu carne de peste, pasare, si alte animale nedomestice.
 8. Se va limita consumul de alimente grase, în special a celor de origine animala. În ce priveste uleiurile
vegetale, acestea se vor folosi în cantitati modeste.
 9. Se va limita consumul de alimente sarate si se va reduce sarea folosita la gatit si cea adaugata la masa. Sevor folosi mirodenii si condimente vegetale pentru asezonarea alimentelor.
 10. Nu folositi alimente care, ca urmare a pastrarii timp îndelungat la temperatura camerei, sunt expuse
contaminarii cu micotoxine (prin mucegaire).
 11. Pentru conservarea alimentelor alterabile cumparate sau pregatite acasa se va folosi refrigerarea,
congelarea si alte metode adecvate.
 12. Atunci când nivelurile aditivilor, substantelor contaminante si a altor reziduuri sunt reglementate cu atentie,prezenta lor în alimente sau bauturi nu produce daune sanatatii. În schimb, folosirea improprie a acestor
substante sau lipsa reglementarilor în domeniu pot primejdui sanatatea, lucru valabil cu deosebire în tarile în curs
de dezvoltare.
 13. Nu folositi alimente fripte sau arse. Cei care consuma carne sau peste vor trebui sa evite arderea sucurilorcarnii care se produce în timpul frigerii, precum si prajirea. Urmatoarele alimente vor fi consumate numaiocazional: carne si peste fripte pe flacara directa; carne afumata si pastrama; muraturi.
 14. Pentru cei care respecta recomandarile prezentate aici, suplimentele dietetice sunt probabil ne-necesare siposibil ineficiente pentru reducerea riscului de cancer.
Tutun: nu fumati si nu mestecati tutun.
 

Infomed Home