Osteoporoza


Desi nu figureaza printre primele cauze de deces, osteoporoza este o afectiune de temut. Daca la început se manifesta doar prin încovoierea spatelui, cu timpul pot aparea complicatii tot mai invalidante, cum este de ex. fractura de col femural. Vestea buna este ca osteoporoza este o boala tratabila.

Desi apare cu precadere la varstnici si la femei dupa menopauza, osteoporoza poate afecta ambele sexe la orice varsta. Diagnosticul este dificil de pus în fazele incipiente, necesitand teste de determinare a densitatii osoase. Ceea ce urmeaza este un ghid care va poate ajuta preveniti sau sa încetiniti evolutia acestei boli cu ajutorul unor pasi simpli.

1. Ce este osteoporoza?

Numele bolii provine din latina si înseamna "os poros". Tesutul osos este un tesut viu, în care are loc permanent atat depunere de os cat si pierdere de os. Dupa 35 de ani, pierderea de os depaseste depunerea. Cand acest proces este accelerat, oasele devin tot mai fragile (chiar daca la exterior pot parea solide) si structura lor se aseamana tot mai mult cu a unui burete cu gauri mari în interior.

Osteoporoza este supranumita si hotul tacut pentru ca poate slabi oasele timp de ani de zile fara sa fie detectata. De aceea, indiferent de varsta, daca aveti mai mult de unul din urmatorii factori de risc va sfatuim sa consultati medicul pentru a detecta boala cat mai devreme si sa urmati recomandarile de mai jos.

2. Factori de risc

Sexul feminin - de patru ori mai multe femei decat batrbati sufera de osteoporoza .
Osteoporoza afecteaza si alti membri ai familiei - boala are si o componenta ereditara.
Aveti o constitutie subtire - aceasta înseamna ca oasele dvs. au de la bun început o densitate mai mica.
Întreruperi ale ciclului menstrual - osteoporoza afecteaza foarte adesea femei aflate în postmenopauza, dar riscul creste chiar si în situatia unor boli sau exercitii fizice foarte intense care întrerup temporar ciclul menstrual.
Interventii chirurgicale - gastrectomii (înlaturarea  unei portiuni din stomac) sau histerectomii totale. Acestea afecteaza absorbtia sau utilizarea calciului de catre organism.
Anumite tratamente medicamentoase - de ex. tratamente de lunga durata cu unele medicamente anti-inflamatorii (steroidiene - de ex. Diprofos) si anti-epileptice, sau excesul de hormoni tiroidieni. Aceste tratamente se vor efectua numai sub controlul strict al medicului.
Alti factori de risc - fumatul, consumul de alcool, etc. Fumatul pare sa blocheze capacitatea estrogenilor de a proteja oasele, iar alcoolul poate bloca absorbtie calciului si reduce cresterea osoasa. (Cel putin în dreptul acestui factor de risc putem fi linistiti…)

3. Detectia precoce

Majoritatea oamenilor nu-si dau seama ca ceva nu e în regula cu oasele lor decat cand ceva se rupe. Osteoporoza îsi anunta prezenta în cele din urma prin pierdere în înaltime datorita încovoierii spatelui si prin fracturi osoase. Daca aveti risc crescut, puteti efectua un test de determinare a densitatii si grosimii osoase. Este un test nedureros, lipsit de riscuri, dar care necesita echipament de specialitate. Pe baza rezultatului, medicul poate estima probabilitatea fracturilor si va poate ajuta sa le preveniti. Fie ca doriti sa preveniti aparitia osteoporozei sau sa opriti evolutia ei, sfatul este acelasi: hraniti-va corect si pastrati-va forma fizica.

4. Alimentatia

Aportul de calciu. Acesta este foarte important pentru prevenirea si stoparea osteoporozei. Osul pierdut nu mai poate fi recuperat oricat s-ar creste aportul de calciu. Pentru persoanele adulte se recomanda un aport de cca. 1000 mg calciu/zi, iar pentru barbatii trecuti de 65 de ani si pentru femeile în postmenopauza 1500 mg/zi. Laptele degresat, pasteurizat sau fiert este o sursa buna de calciu, dar exista si produse vegetale bogate în calciu - de ex. cerealele integrale, semintele, legumele de culoare verde închis (brocoli). Daca dieta este saraca în calciu, se poate folosi un supliment.
Expunerea la soare este necesara pentru formarea vitaminei D la nivelul pielii. Aceasta vitamina creste absorbtia calciului din intestin. În intervalul martie - noiembrie, o expunere de 15 minute a pielii fetei si mainilor de 3-4 ori/saptamana este suficienta pentru a obtine întregul necesar de vitamina D. În schimb, în perioada noiembrie - martie, în tara noastra lumina solara este prea slaba pentru a acoperi necesarul. Avand în vedere ca vitamina D se gaseste numai în alimente de origine animala, în acest interval aportul din aceasta vitamina va fi asigurat fie din produse lactate (un pahar de lapte degresat asigura 50% din necesarul zilnic), fie din suplimente vitaminice.

5. Exercitiul fizic

Exercitiul fizic regulat - oricat de putin chiar - ajuta la mentinerea densitatii osoase si în plus întareste sistemul muscular si scade astfel riscul caderilor. Desi nu exista o reteta buna pentru toata lumea, exista cateva reguli generale:
- Cele mai indicate sunt exercitiile antigravitationale, care presupun purtarea unor greutati - de ex. mersul pe jos, urcarea scarilor, chiar si simpla ridicare din pat si statul în picioare cateva ore pe zi. Înotul este mai putin eficient, dar e oricum mai bun decat nimic.
- Daca suferiti deja de osteoporoza, nu efectuati exercitii care cresc riscul de fractura. Evitati exercitiile care suprasolicita coloana vertebrala, cum este gimnastica aerobica intensa, saritul cu coarda, sau joggingul. Nu faceti nici genoflexiuni, exercitii de flexie a trunchiului pe coapse sau alte exercitii care arcuiesc spatele. Evitati si saritul pe saltele elastice, exercitiile pe suprafete alunecoase pentru a evita caderile. Evitati miscarea de adductie la nivelul picioarelor, întrucat ea poate duce la fracturarea unui col femural slabit.

6. Tratamentul hormonal si medicamentos

Se folosesc mai multe medicamente pentru tratamentul sau prevenirea osteoporozei. Numai medicul poate decide daca în cazul dvs. este sau nu nevoie de unul sau altul din aceste medicamente.
Estrogenii. Femeile care au trecut de menopauza pot sa-si reduca riscul de fractura la jumatate cu ajutorul terapiei de substitutie estrogenica. Reversul medaliei este ca la unele femei acest tratament poate creste usor riscul de cancer.
Calcitonina. Injectarea acestui hormon pe o perioada de timp poate stopa sau încetini pierderea de os si alina durerea produsa de fracturile osoase. Dezavantajul este ca tratamentul se poate administra numai injectabil si este destul de costisitor.
Alendronatul. Acest medicament nu este un hormon, ci face parte dintr-o clasa de substante numite bifosfonati. Ca si estrogenul, alendornatul este indicat atat pentru prevenirea cat si pentru tratamentul osteoporozei.
Raloxifenul. Acesta este un medicament aprobat recent de autoritatile sanitare din SUA. Se foloseste pentru prevenirea osteoporozei. Face parte dintr-o clasa noua de medicamente numite modulatori selectivi de receptori estrogenici (SERMS din initialele din engleza). Avantajul lor pare a fi prevenirea  pierderii de os fara cresterea concomitenta a riscului de cancer la femei.

7. Prevenirea  caderilor

Osteoporoza slabeste oasele si acestea se fractureaza mult mai usor. Iata cateva masuri de prevenire a acestei situatii nedorite.
Înlaturati riscul de cadere la domiciliu. Montati balustrade solide la toate scarile, precum si manere de care sa va puteti prinde la baie. Acoperiti podeaua alunecoasa cu covoare sau mocheta. Tineti casa în ordine si înlaturati obiectele cazute pe jos, mai ales bucatile de sfoara, ata, cabluri electrice, de telefon, etc. Montati telefoane în cat mai multe încaperi pentru a fi cat mai usor de solicitat ajutorul în cazul unui accident.
Echipati-va cu îmbracaminte si încaltaminte care confera siguranta maxima. Purtati încaltaminte care sprijina bolta plantei si cu talpi nealunecoase, dar feriti-va de talpile din cauciuc (tenisi) pentru ca sunt atat de aderente încat va pot dezechilibra. Aveti grija ca hainele, capoatele si paltoanele sa fie suficient de scurte ca sa nu va faca sa va împiedicati atunci cand urcati scarile.
Pastrati-va echilibrul. Daca ati observat ca nu aveti siguranta în timpul mersului, folositi un baston. Puneti articolele de bucatarie cat mai la îndemana.
Controlati-va auzul si vederea. Daca este cazul, folositi ochelari si aparat auditiv. Iluminati cat mai bine întreaga casa.
Atentie în caz de cadere. Miscati-va încet si evitati sa fortati bratul sau piciorul la care v-ati lovit. Daca banuiti ca s-a produs o fractura, nu va miscati si nu permiteti nimanui sa va miste pana la sosirea ajutorului medical.

Infomed Home