viata+sana.gif (4868 bytes) 


                                                                O REVISTA PENTRU TOTI!

Pagina principala
Pagina de garda
Arhiva
Abonamente
Carte de oaspeti
E-mail

Editorial

Dati pagina mai departe!
Inclinatia oamenilor spre extreme se manifesta si prin atitudinea lor fata de propria sanatate. Exista o categorie de oameni convinsi ca toate bolile din lumea aceasta pot sa afecteze pe oricine din jurul lor, dar cu siguranta ca nu si pe ei. Ei sunt prea preocupati de ceea ce fac zi de zi, pentru a se gandi vreodata la boala si, oricum, nu ii doare nimic, deci... sunt sanatosi !? Cealalta categorie este formata din oameni care cred ca tot ceea ce este mai rau pe lume si-a gasit salas in organismul lor si nimic si nimeni nu ii mai poate salva. Chiar daca acum par sanatosi, cu siguranta ca in interiorul lor o boala ii macina incet, dar sigur.
    Din fericire, intre cele doua extreme se localizeaza majoritatea celorlalti: oameni constienti, rationali, echilibrati, preocupati de sanatatea lor si de informatia necesara pastrarii acestei sanatati sau a recuperarii ei intr-o masura cat mai mare, daca deja ea a fost afectata.
    Unei asemenea categorii de oameni i se adreseaza acest numar al revistei. Ei vor putea afla, citind-o, ca uneori organismul te poate pune in fata unei Mari tradari. care isi impune o pauza mai lunga sau mai scurta. Iar aceasta tradare poate veni nu numai pe linie medicala, dar si famliala! Daca ati aflat ca aveti o Sinuzita rebela, sau daca tusiti, sau credeti ca veti tusi vreodata, asezati-va comod, ca pentru o Aplicatie alternanta, cu o cana de ceai de Isop in fata si intrebati-va: Cum pot sa-mi salvez casnicia? Dar poate ca sunteti sanatos si doriti doar sa va cunoasteti Sotia intre emancipare si supunere. Intr-o asemenea situatie, nu aveti decat sa va puneti o Muzica in direct si, luand revista in mana, desi trebuie sa apelati la Banii de buzunar, veti afla ca Inamicul la orice varsta nu este sotia, ci...colesterolul. Dupa acest repaus binemeritat, puteti incepe exercitiul fizic neglijat pana acum, avand toate sansele de a ajunge un Campion... fara medalie. Procedand astfel, cred ca nu va mai fi necesar sa stiti Cum sa comunic cu medicul de familie.
    Daca sunteti unul dintre cititorii nostri fideli, va multumim pentru consecventa. Daca acum cititi pentru prima data aceasta revista, va asiguram ca timpul pe care il veti investi in aceasta indeletnicire nu va fi un timp pierdut. Oricine ati fi, dati pagina mai departe!

dr. Leonard Azamfirei PhD

 c0201_1.jpg (25031 bytes)

CITITI IN NUMARUL ACESTA:

     CUPRINS   ARTICOLE-Pagina
  Stiati ca...   4-6  Medicina pentru toti
  Lifestyle   7-8  Marea tradare!   
  Controverse   9 Invitatie la excursie
  Nutritie   10-12 Colesterolul-inamic
  la orice varsta
  Hidroterapie   13-15 Aplicatii alternante
  Dictionar medical   14-15 Sinuzita
  S.O.S   16-17 Campioni fara
   medalie
  Retete vegetariene   18-20 Retete vegetariene
  pentru masa de pranz
  Familie   22-23 Cum sa va salvati
  casnicia?
  24-25 Cine sa fie capul
  familiei?
  Educatie   24-25 Rolul educativ al
  banilor de buzunar
  26-28 Muzica in direct
  Stiinta   29-30 Campul magnetic
  terestru
  Fitoterapie   29-30 Isopul,iarba de
  curatire
  Ghid   32-33 Cum sa comunic
  cu medicul de familie.
  Pagina copiilor   32-33Cum sa ne ferim de
  gripa
  Interviu   35 Interviu cu prof. univ.
  dr. Mircea Chiorean

Dictionar medical & Hidroterapie:
sinuzita2.jpg (4879 bytes)

Dictionar medical: -Sinuzita

Sinuzita se defineste ca fiind inflamatia sinusurilor adiacente nasului. Sinuzita se clasifica in trei forme: acuta, cand simptomele dureaza aproximativ 3 saptamani; subacuta, cand dureaza intre 3 saptamani si 3 luni si cronica, atunci cand dureaza mai mult de 3 luni.
    Exista patru perechi de sinusuri paranazale: sinusurile etmoide si paranazale care sunt prezente inca de la nasterea copilului, apoi, in jurul varstei de 2 ani, se dezvolta si sinusurile sfenoide, pentru ca la 6 ani sa apara sinusurile frontale. Aceste cavitati din oasele craniului comunica prin orificii cu cavitatea nazala . Ele sunt captusite cu o mucoasa caracteristica pentru caile respiratorii.

Aceasta mucoasa contine celule producatoare de mucus care va fi orientat de catre cilii celorlaltor celule spre orificiile de comunicare cu nasul.
FACTORI DECLANSATORI SI
FAVORIZANTI:

    Factorul care declanseaza inflamatia acuta a mucoasei sinusului il reprezinta obstructionarea orificiului de drenare a mucusului. Aceasta obstructie poate fi
determinata de o inflamatie locala a mucoasei in cadrul unei infectii a cailor aeriene superioare, sau de o cauza mecanica, precum deviatia septului nazal, polipii nazali, corpii straini intranazali. Obstructia completa a sinusului favorizeaza scaderea partiala a presiunii oxigenului. Aceasta va avea drept urmare crearea conditiilor favorabile pentru dezvoltarea microbilor, in special a celor anaerobi si inhibarea functiei de aparare locala a globulelor albe. Obstructia completa, de asemenea, impiedica ventilatia sinusului si drenajul mucusului secretat, ceea ce va duce la acumularea lui. Alte conditii care favorizeaza sinuzita acuta sunt: fumatul, stranutatul cu gura inchisa, inotul, dar mai ales scufundarile, modificarile excesive ale presiunii atmosferice, climatul rece, infectiile dentare, boli in care este afectata motilitatea cililor mucoasei sinusale, procedurile chirurgicale nasofaringiene, starile de scadere a imunitatii organismului.

                                      
                                                    Continuare...


Educatie:
bani de buzunar.jpg (3900 bytes)

Rolul educativ al banilor de buzunar:
Banii reprezinta o valoare de care suntem din ce in ce mai dependenti. Daca in trecut majoritatea populatiei traia in mediul rural, unde in gospodariile proprii se producea o buna parte a lucrurilor necesare vietii, astazi, in conditiile urbanizarii, aproape totul se obtine in schimbul banilor.
    Desigur, exista si valori spirituale, care joaca si ele un rol imens, chiar decisiv in viata noastra. Cu toate acestea, traind in trup material, suntem dependenti, inevitabil, de cele materiale. Prin urmare, formarea noastra pentru viata trebuie sa dezvolte in noi capacitatea de a obtine si de a administra corespunzator valorile materiale, inclusiv banii.
    Si fiindca totul se invata mai bine in copilarie, in primul rand parintilor le revine sarcina de a-si educa in acest sens copiii.
    Sunt cunoscute trei modalitati de exercitare a intluentei educative:
1. Prin īnvatatura
    Fara sa exageram valoarea banilor si rolul lor in viata omului, totusi trebuie sa le insuflam copiilor nostri sentimentul de responsabilitate in manuirea lor, asa cum ii invatam sa aiba grija si de lucrurile pe care le avem in casa.
    Dincolo de indrumari clare, directe, o metoda buna este si folosirea povestirilor ilustrative care impresioneaza mintea copilului, chiar mai puternic decat sfaturile parintesti. De obicei, copilul intrerupe firul povestirii cu intrebari, intr-un fel zis, initiaza discutia, pe care parintele o poate exploata pentru sublinierea unor invataminte.

                                       
                                                  Continuare...
                        
                 

A.S.E.F. - Viata + Sanatate

Pagini web: INTERCER

Nr. 2 februarie 2001