Bombe de calorii...

 

Continuare din pagina 1

bombe-1.jpg (18216 bytes)

Procesul rafinarii rapeste masa sau volu-mul, rapeste fibrele si o serie de substante foarte valoroase. Din 8 kg de sfecla de zahar se obtine 1 kg de zahar care reprezinta doar 4000 de calorii si nimic altceva. Ganditi-va ca zaharul si dulciurile dau aproximativ 20 % din caloriile ingerate zilnic.
Tehnologia ia 14 stiuleti de porumb, din care extrage o lingura de ulei, care, cu cele 120—130 de calorii, se poate inghiti dintr-o data. Grasimile si uleiurile extrase constituie iarasi 20 % din digestia zilnica de calorii.
Cerealele, carora li s-au furat fibrele, vitaminele si mi-neralele, sunt transformate in alcool, care, pentru multi adulti, reprezinta inca 9 % din caloriile goale, consumate in fiecare zi. Faceti socoteala si veti constata ca aproape 50 % din hrana zilnica este alcatuita din calorii concentrate, lipsite de nutrienti valorosi si lipsite de fibre, rezultand o formula sigura pentru obezitate.
Dar foamea trebuie astamparata, si organismul are nevoie de energie. Deci, ce sa mancam? Baza alimentatiei trebuie s-o constituie produsele cerealiere: paine integrala, cereale fierte, orez nedecorticat, paste fainoase din faina neagra si cartofi.

 


O alta grupa sunt vegetalele: legume uscate, cum sun fasolea, mazarea, lintea si, mai ales, soia, sub orice forma, apoi celelalte legume si zarzavaturi fierte sau crude.
Ca surse de grasimi folositi nuci, alune, seminte. Cu un mixer, se poate pregati din ele o smantana gustoasa. Avocado este o sursa ideala de grasime si se poate consuma pe paine, in loc de unt. Mai puteti folosi cantitati mici de ulei de masline presat la rece si, daca gasiti, nerafinat. Nu vrem sa va socam, dar toate supele sau ciorbele si celelalte mancaruri se pot gati fara nici un pic de ulei sau alta grasime. Incercati o data si va veti convinge. Nu uitati ca trebuie sa ne hranim si cu... capul, nu numai cu ceea ce am fost obisnuiti.
Papilele gustative se vor obisnui mai repede decat credeti, daca exista motivatia justa.
In sfarsit, a mai ramas categoria fructelor uscate si proaspete, care, combinate in mod inteligent cu celelalte, va vor oferi o hrana sanatoasa, cu toate principiile alimentare necesare, plus vitaminele si sarurile minerale, in ambalajul lor original, adica fibrele vegetale.
Va recomandam sa consumati multa apa, 6 pana la 8 pahare zilnic. Atentie, caci unele ape minerale contin prea mult sodiu. Consumul ridicat de bauturi racoritoare influenteaza negativ aportul mineral, prin faptul ca aceste produse folosesc apa dedurizata, din care s-a eliminat calciul si magneziul, elemente de prima importanta, dar a aparut sodiul, care este daunator. Dupä parerea mea, pentru oraseni, apa de robinet este mai potrivita. In sfarsit, cauta sa mergeti zilnic la pas vioi, 30 pana la 60 de minute.
Activitatea fizica, care solicita cel putin a sasea parte din masa muscularä, nu constituie o pierdere de timp ci o favoare pe care acordati organismului dvs.

dr. Emil Radulescu

 

Home

Pagina de garda

Arhiva

Abonamente

Carte Oaspeti

E-mail