Am putea trai 120 de ani?
120_de_ani.jpg (5813 bytes)
                                        
Intrebarea ni se pare putin retorica, fiindca astazi nu putem raspunde cu certitudine la ea. Oare de ce nu traim 120 de ani? Am putea trai atat? Medicul spune: in principiu - da. Biologul spune: in principiu - da. Sociologul spune: in principiu - da. si totusi...
    De fapt, e nevoie sa traim 120 de ani?
    Batran? Bolnav? Neputincios? Nimeni nu doreste asa ceva.
    Insa, sanatos, jucand fotbal cu nepotii - de ce nu?
Trebuie sa invatam prima lectie fundamentala: TOTUL DEPINDE DE NOI! Dumnezeu I-a inzestrat pe om cu tot ce are nevoie ca sa traiasca cel pulin 120 de ani.Si daca pulini oameni ajung la aceasta varsta, este, in buna masura, din cauza ca putini oameni ,fac ceea ce trebuie ca sa traiasca atat. Marele "pacat" al omului se poate rezuma intr-o singura fraza, in aparenta banala: viata omului este destul de lunga, dar el insusi si-o scurteaza.
    O viata neechilibrata, cu ore neregulate si insuficiente de somn, o alimentatie nepotrivita, lipsa de miscare, alcoolul, tutunul, o munca asidua intr-un ritm exagerat si, mai ales, o continua incordare nervoasa, toate acestca scurteaza viata omului.
    Bolile civilizaliei: hipertensiunea arteriala, bolile de inima, aterosleroza, diabetul zaharat, cancerul, obezitatca, constipalia, cariile dentare, n-au nimic de-a face cu destinul nostru, ele nu sunt inevitabile.
Acum 2400 de ani, Hipocrate ajungea la concluzia: "Bolile nu sunt aduse numai de soarta, ci ele sunt cauzate in mare masura de noi, ele apar in urma alimentatiei gresite, a bautului incorect a comoditatii, lipsei de miscare si a problemelor spirituale." Suna foarte familiar, nu-i asa ?

Pentru noi astazi exista o singura rezolvare: schimbarea stilului de viata, care cuprinde suma comportamentelor noastre, adica tipul si felul alimentatiei, regimul de activitate fizica, obiceiul de a fuma, consumul de alcool, coabitarea cu stresul cotidian, un somn odihnitor de 6-8 ore pe zi, cooperarea cu medicul in caz de boala si receptivitatea la sfaturile privind mentinerea sau recastigarea sanatatii. Aceste componente stau la baza sanatatii, sau, dimpotriva, se constituie in veritabile surse de boli.Respectarea principiilor stilului de viata sanatos aduce enorme beneficii omului la toate varstele.
Stilul de viata sanatos este mult mai important pentru sanatate, acum, la inceput de mileniu trei, decat actul medical. Stilul de viata nesanatos este, din nefericire, o sursa constanta de imbolnaviri cu repercusiuni severe asupra calitatii vietii. Un singur exemplu: abuzurile alimentare, adica un consum exagerat din toate principiile nutritive, cu aport caloric peste necesar, reprezinta cauza cea mai frecventa a obezitatii (ingrasare cu cel putin 20 % peste greutatea normala). Obezitatea conduce, de cele mai multe ori, la boli cardiovasculare, la un risc crescut pentru diferite cancere, la boli ale articulatiilor si la reducerea standardului economic. Deci: totul depinde numai de noi!
Un medic american renumit, dr. D. Bucher, a pus o intrebare surprinzatoare ascultatorilor prezenti la una din conferinlele lui: "Doriti sa traiti cu 10 ani mai putin? Daca da, am 7 sfaturi bune pentru dvs.:
1. Consumati zilnic bauturi alcoolice.
2. Fumati cel putin un pachet de tigari pe zi.
3. Mancati alimente cat mai grase. Evitati uleiurile vegetale. Consumati cat mai multe grasimi animale.
4. Faceti ca greutatea dvs. sa fie cu cel putin 10 % peste cea normala.
5. Miscati-va cat se poate de putin. Aveti grija sa nu transpirati niciodata.
6. Evitati alimentele bogate in fibre vegetale. Consumati cat mai multe dulciuri concentrate si zahar.
7. Dormiti cat mai putin. Pentru rezolvarea tensiunilor, beti cat mai multa cafea, daca este posibil sa luati si sedative, astfel incat corpul dvs. sa se simta ca o masina in plina viteza, la care sunt actionate concomitent si frana si acceleratia.Daca suntem atenti, cele 7 puncte contureaza practica vietii noastre. Ele constituie oglinda fidela a modului nostru de viata sinucigas.
    De aceea, repet, cu riscul de a deveni prea insistent: TOTUL DEPINDE DE NOI! Beneficiile unui stil de viata sanatos sunt imense, dar tot la fel, imense sunt si daunele provocate de nerespectarea lui.

Dr. Szentagotai T. Lorant

Home

Pagina de garda

Arhiva

Abonamente

Carte Oaspeti

E-mail