Centenarul Corului Adventist – o sarbatoare nationala
(Lucian Cristescu / AARC)
N-as fi stiut ca anul 2007 poarta o semnificatie deosebita pentru Biserica Adventista din Romania, daca veteranul Mircea Diaconescu, fostul dirijor al Corului medicilor, actualmente rezident in Germania, nu ne-ar fi sunat sa ne impartaseasca vestea.
Istoria spune ca in 1907, la Bucuresti, pionierul Nicolae Jelescu a infiintat prima formatie corala. In deceniile ce-au urmat, activitatea corurilor a avut un rol important in fixarea identitatii advente. Tot datorita corului, Biserica si-a pastrat tineretul si spiritul misionar in vremurile de prigoana comunista.
Anii de dupa 1990 au reorientat activitatea bisericii spre misiune explicita (evanghelizari publice, seminarii de camin etc…), fapt care diluat activitatea corala. Mai dramatic, insa, valul masiv de emigrari a depopulat corurile noastre de cei tineri.
Sarbatorirea Centenarului corului adventist vine ca un moment de relansare a darului muzical in adventismul romanesc, mai ales pentru generatia de noi convertiti care n-au cunoscut binecuvantarile inchinarii prin cantul coral.
Comitetul uniunii provoaca toate comunitatile sa ia parte activa la acest eveniment. A fost pregatit un repertoriu obligatoriu de 17 piese vechi si noi, ce creeaza platforma comuna pentru reunirea tuturor corurilor in evenimente publice, ce se vor desfasura in patru etape:
a. comunitatile locale. Corul comunitatii locale va desfasura unul sau mai multe productii muzicale atat in comunitatea proprie, cat si in comunitatile mai mici si lipsite de cor.
b. la nivel de zona. Mai multe coruri dintr-o zona stabilita se vor uni, cu acelasi repertoriu, pentru a desfasura un program festiv in localitatea (sau localitatile) reprezentativa din zona. Concertul spiritual nu se va tine in sali inchiriate, ci chiar in „piata cetatii", adica in cel mai deschis si onorabil loc din oras: fie in fata primariei, fie in parcul public. La nivel zonal, programele se vor desfasura in perioada mai si in zilele de duminica.
c. la nivel de conferinta. Toate corurile care si-au insusit repertoriul (sau cea mai mare parte a lui) se vor reuni in marile centre urbane ale conferintei, la inceputul lunii iunie, in cateva programe succesive. Daca la nivel zonal, corul ar putea sa numere 100-200 coristi, la nivelul conferintei se asteapta sa fie un cor de peste 500 coristi. Imaginati-va ce impact va produce un asemenea eveniment, desfasurat in „piata cea mare a cetatii", in aer liber si in fata multimii.
d. la nivel de uniune. Pe 23 iunie (Sabatul 4), va avea loc Marele jubileu al Centenarului Corului Adventist. Dimineata va avea loc un program special la Cernica, cu participarea multor formatii si coruri din toata tara. Iar dupa masa, la Sala Polivalenta, corul reunit (numarand poate 1.000 sau mai multi coristi) va desfasura programul festiv, in prezenta veteranilor din tara si strainatate.
La un interval de o saptamana, duminica, pe 1 iulie, acelasi cor va oferi un concert festiv in piata mare a capitalei europene, Sibiu.
Toate lucrurile bune se fac planuind cu bataie lunga. Organizatia si-a aratat deja suportul: la fiecare conferinta exista un nucleu organizatoric care transmite celor doritori repertoriul obligatoriu si care este pregatit sa asiste toate bisericile locale in efortul lor, pe fiecare dupa puterea ei.
Indemn pe toti factorii de initiativa (pastori, prezbiteri, conducatori de comunicatii si de relatii publice) sa ia din timp legatura cu oficialitatile locale, pentru autorizarea si programarea acestor evenimente in locurile publice ale orasului. Lumea are dreptul sa afle ca Dumnezeu are o biserica pe pamant si ca aceasta biserica este vie si are o solie!
Pentru clarificari sau detalii, puteti scrie la: luciancr@b.astral.ro