STUDIUL 8 – EXPERIMENTAND UCENICIA

(MATEI 16 ; 24, MARCU 8, ROMANI 8, 1 CORINTENI 9)

Copryright 2007, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

 
INTRODUCERE: Imi face placere sa invat lucruri noi. Cred ca si tie. Cel mai important lucru este ca Biblia are resurse nesfarsite de noi invataturi. Poti sa citesti aceeasi povestire de zeci de ori si sa mai descoperi inca ceva nou. Studiul din aceasta saptamana ne invata ca bucuria care ne cuprinde citind Biblia nu este de ajuns. Noi ar trebui sa punem in practica ceea ce citim. Trebuie sa ne schimbam modul de viata. S-ar putea sa trebuiasca sa renuntam la ceea ce am dori sa facem! Se aplica aceasta pentru noi toti? N-ar fi suficient daca as invata in continuare lucruri noi din Biblie si vi le-as impartasi si voua? As putea sa las"experienta" de a pune in practica pentru altcineva? Haideti sa patrundem in studiul Bibliei si sa aflam!
 
 
I. Lepadarea de sine
 
A. Citeste Matei 16:15-19. Cum se simte Petru in acest moment? (Foarte puternic! Petru L-a
 identificat in mod corect pe Isus ca fiind Mesia si Isus i-a spus lui Petru ca Dumnezeu i-a dat lui aceasta viziune si ca "portile Locuintei mortilor nu o vor birui". Sunt sigur ca Petru a privit triumfator spre ceilalti ucenici si a inceput sa-i priveasca de sus pe ceilalti. Petru este un mesager al lui Dumnezeu!)
B. Citeste Marcu 8:31-33 ca sa continui aceeasi istorisire, dar din alta evanghelie. Poti sa auzi cum pluteste in aer mustratrea lui Dumnezeu? El a trecut de la a fi un mesager al lui Dumnezeu Tatal la un mesager al Satanei. Care este problema specifica? (Marcu 8:33 ne spune ca Petru avea in minte "lucrurile omenesti" in loc sa aiba "lucrurile dumnezeiesti).
 
 
1. Cum vorbeste Petru despre "lucrurile omenesti" cand spune ca Isus nu va fi omorat? (Noi toti dorim sa avem succes. Vrem ca lucrurile sa mearga bine. Pentru abia astepta ca Isus sa-si stabileasca mareata imparatie pe pamant, care (asa cum si el auzise) poate rezista chiar si "locuintei mortior". Acum se pare ca Isus spune ca iadul este pe cale sa aduca stricaciuni considerabile. Poate sa-L omoare pe Isus).
 
C. Citeste Marcu 8:34-35. Ce inseamana ca ei trebuie sa se lepede de eul personal? Bani, putere pe pamant, glorie? (Este diferit cand compari ceea ce aveau ucenicii in minte (Vezi faptele Apostolilor 1:6 si Matei 20:20-21), cu ceea ce ei au primit; au pierdut tot toate aceste lucruri in timpul vietii lor pe pamant).
 
1. Ce se poate spune despre noi? Trebuie sa refuzam banii, placerile pamantesti si gloria ca sa-L urmam pe Isus? ( Nu-mi amintesc nici o povestire in care ucenicii sa spuna: "Nu-mi da bani, nu-mi da glorie, da-mi suferinta". Dar urmand misiunea pe care le-a incredintat-o Isus, au sfarsit cu acest rezultat. Diferenta dintre ceea ce au asteptat ei si ceea ce au primit a fost imensa).
 
2. Cand Isus ne cheama sa "luam crucea Lui" si sa-L urmam, ce asteapta El de la mine si de la tine sa facem? (Citeste Ioan 3:14-15 si Numeri 21:8-9. Isus a legat crucificarea sa cu aceasta ciudata istorisire din Numeri 21. daca pui aceste doua texte impreuna, a privi la sarpe inseamna sa stai fata in fata cu pacatele tale. Isus a stat fata in fata cu pacatele noastre i a platit un pret pentru ele murind in locul nostru. Cand Isus ne spune sa purtam crucea noastra cred ca el ne spune sa facem fata pacatelor noastre si sa le admitem.
3. Simti durerea lepadarii de sine in viata ta cand iti vine sa pacatuiesti? (Prietene, nu este nici un pacat in viata mea care este greu de facut! (Compara cu Romani 7:14-25). Pacatul poate sa piara ca un tren deraiat. Fara indoiala ca ultima dorinta as vrea ca sa nu fi auzit niciodata de acest pacat, dar chiar si Biblia recunoaste "placerea pacatului pentru o scurta perioada de timp". Evrei 11:25. Cred ca  aceasta este punctul in care batalia cu lepadarea de sine are lor. Acesta face ca lepadarea de sine sa fie dificila).
 
4. Cum poate porunca lui Isus de a ne lua crucea si a ne lepada de sine sa se potriveasca cu ideea de neprihanire prin credinta? (Acesta este punctul in care asa de multi crestini pierd puncte. Imi amintesc de un crestin, cand descria bucuria neprihanirii perin credinta, spunea: "O mare povara mi-a fost luata de pe umeri. Sunt liber acum". L-am inteles ca se referea la a fi liber de reguli. Este cu siguranta adevarat ca el fusese eliberat de povara castigarii propriei salvari. dar, urmandu’L pe Isus inseamna sa -ti lepezi eul. Pavel ne-a invat in Romani 8 ca Duhul Sfant ne ajuta in aceasta lupta. Dar, nu este intotdeauna usor. "Intr-adevar daca suferim impreuna cu El, vom fi si proslaviti impreuna cu El". Romani 8:17).
D. Citeste Marcu 8:35-37. Ce argument foloseste Isus in favoarea lepadarii de sine? (Priveste intregul aspect. Poti sa te bucuri  pentru o anumita perioada de timp, dar vei pierde eternitatea.
Acest schimb nu iti aduce merite. A te lepada de eur personal este a obtine eternitatea).
1. Cand Isus a spus in Marcu 8:35 ca lepadarea de sine va salva viata noastra, crezi ca se putea referi de asemenea la viata noastra pe pamant? (Aceasta este ideea mea. Loveste dedesuptul placerii de suprafata a pacatului si ai sa vezi multe feluri de tristete).
II. Judecata Critica
A. Citeste Matei 24:1-2. Am to vorbit despre lepadare de sine. Vorbesc aceste versete despre lepadare de sine? ( Ucenicilor le este spus ca lumea lor, asa cum stiu si ei, se va schimba complet).

B. Citeste Matei 24:3. de ce ar fi dorit ucenicii sa vina la Isus in particular? (Isus tocmai le daduse cea mai incredibila si mai uimitoare veste. Intre natura exploziva a vestei si aspectul "acesta este greu de crezut", acesta este un aspect care trebuie sa fie lucrat in mod particular).

C. Citeste Matei 24:4-5. De ce nu ar fi fost nimeni macar tentat sa urmeze  un alt Hristos? (Aceasta trebuie sa fie ceva legat de ei care te face pe tine sa doresti sa-L urmezi).

D. Citeste Matei 24:6-8. In loc sa primeasca ceva bun, Isus spune ca urmeaza sa vina ceva rau. De ce Isus ne spune sa nu ne alarmam? (Aceasta este o paralela la Marcu 8:35. Lepadarea de sine aici iti aduce viata vesnica. inainte ca Isus sa vina si sa ne ofere viata vesnica, noi va trebui sa trecem prin razboaie, foamete, cutremure de pamant si sa stam deoparte de toti cei care ne atrag cu marturisiri mincinoase. Isus spune sa fii credincios si vei primi o recompensa).

E. Citeste Matei 24:9-11. Cat de greu ne va fi? (Moarte, persecutie, ura si tradare. Aceasta nu este lepadare de sine in adevaratul sens al cuvantului, desi din decizia noastra de a-L urma pe Isus rezulta greutati pentru noi).

F.
Haideti sa sarim peste cateva versete. Citeste Matei 24:37-39. Este ceva gresit in a manca, a bea si a te casatori? (Nu. Problema este ca ei "n-au stiu nimic". Noe le-a predicat cu privire la ce urma sa se intample. Vezi 2 Petru 2:5. Problema a fost ca ei erau concentrati in  lucrurile trecatoare ale vietii in loc sa fie concentrati in cele dumnezeiesti).

G. Citeste Matei 24:40-41. Ce concluzie despre lepadarea de sine este facuta in aceste versete? Ce parere despre gandire critica este prezentata in aceste versete? Nu faceau acesti oameni aceleasi lucrari si unul a fost salvat iar celalalt pierdut? (Poti avea acelasi fel de slujba ca si un necredincios. Intrebarea este care este cursul vietii tale? Te lepezi de tine insuti? Stai fata in fata cu pacatul? Crezi in Isus? Dai atentie evangheliei in loc sa privesti televizorul, ca sa nu fii inselat?).

III. Atitudinea
 
 
A. Citeste Matei 24:42-43. Ni se spune sa privim. Ce ar trebui sa privim? daca cineva m-ar trimite sa arunc o privire de pe barca, prima intrebare ar fi: "Ce trebuie sa privesc? Delfinii? Muntii de gheata? Submarinele? Pestii care sar pe langa barca?"
1. Daca spui :"Priveste la Isus" de ce Isus compara venirea sa cu aceea a unui hot care incearca sa-ti fure lucrurile?

2.
Isus vine ca sa ne dea viata vesnica! De ce ne adancim in ideea ca pierdem ceva? (Aceasta este un argument foarte puternic impotriva ideii "odata salvat esti salvat pentru totdeauna". Este neobisnuit ca Isus sa se compare cu un hot. De fapt, hotul este Satana care doreste sa dea buzna in "casa ta" si sa-ti fure salvarea. Daca te indoiesti de aceasta, citeste Matei 24:50-51).
B. Citeste 1 Corinteni 9:24-27. Pavel compara viata de crestin cu un antrenament pentru o cursa. Am un prieten care  pana acum, pot sa spun ca nu avut nici o legatura cu nici un fel de grupare de credinciosi. El a absolvit un colegiu crestin. Atitudinea sa este ca tot ceea ce a avut nevoie sa invete despre Dumnezeu a invata cand a fost in colegiu. Este prietenul meu in antrenament constant? Esti tu in antrenament constant?
1. Vezi 1 Corinteni 9:27. Care este reversul faptului ca nu te antrenezi? (Ai sa fii descalificat din lupta pentru castigarea premiului vietii vesnice!).
C. Prietene, iti marturisesc ca nu stiu cand Dumnezeu va trage o linie si va veni sa ne asigure salvarea. Eu cred ca salvarea nu este bazata pe pendularea intre a fi sau a nu fi credincios, minut cu minut, ora de ora sau saptamana de saptamana. Pe de alta parte cred ca Biblia este destul de clara ca  salvarea nu este un lucru pe care l-ai casigat "odata pentru totdeauna". Mai mult, in loc de aceasta, viata ucenicilor este un exemplu constant de a ne face sa intelegem si sa facem voia lui Dumnezeu. Suntem chemati sa punem puterea noastra de intelegere a vointei lui Dumnezeu in practica. Aceasta inseamna sa stam fata in fata cu pacatele noastre. Sa ne lepadam de eul pamantesc. Sa ne departam de placerea de a pacatui. Asa cum Pavel spunea (1Corinteni 9:27), sa ne purtam aspru cu trupul nostru si sa-l tinem sub stapanire. Vrei sa te inscrii ca sa intri intr-un antrenament spiritual incepand de astazi?
IV. Saptamana viitoare: URMANDU-L PE MAESTRU – UCENICIA IN ACTIUNE
 

[list-related-attach type=”” count”-1″]