Studiul 7 – APOSTOLUL IOAN

(LUCA 5, MARCU 10, 1 IOAN 3)

INTRODUCERE: Ai pace in inima ta? In aceste timpuri simt ca am lucruri foarte importante de facut. Poverile de zi cu zi ma preseaza si la lucru si acasa. Intotdeauna lucrez avand in vedere datele de predare ale lucrarilor. (Chiar si sa scriu lectiile acestea in fiecare saptamana). Studiul nostru din aceasta saptamana este pentru acele inimi care nu au pace. Isus ne doreste, ca misionari ai Sai, sa avem inimile pline de pace. El doreste ca noi sa intelegem cum lucrarile nostre contra cronometru nu sunt agreate de EL. Haideti sa patrundem in studiul Bibliei si sa aflam o carare catre pace!

I. Urmandu-L pe Isus

A. Citeste Luca 5:1-3. Cat de mult ii deranjeaza Isus pe acesti pescari? (Foarte putin. Ei terminasera de pescuit pentru acea zi si Isus nu a facut altceva decat sa imprumute barca lor, asa ca multimea sa-L poata auzi si vedea pe Isus predicand).

B. Citeste Luca 5:4-5. Ce crezi ca L-a motivat pe Isus ca sa dea aceste instructiuni? (La suprafata, El pare sa intoarca un favor. Tu imi imprumuti barca, eu te ajut ca sa castigi ceva bani).

1. A vrut Simon sa faca acest lucru? Pune-te in locul lui Simon, ce motive ai fi avut ca sa nu faci acest lucru? (El a lucrat toata noaptea si acum este obosit. Au curatat tot echipamentul si erau gata sa plece acasa. Isus doreste ca ei sa mearga inapoi, El spune "la apa adanca". Acesta este un exemplu de necunostinta de cauza, ce poate sa stie acest invatator despre pescuit?)
C. Citeste Luca 5:6-7. A meritat ca sa faca ceea ce de fapt ei nu doreau sa faca?
1. Dar daca ei (pescarii) "au crezut numai" si nu au facut nimic ca raspuns la cuvintele lui Isus?
a. Ar fi putut fi considerat un "pacat" faptul ca ei nu ar fi facut ceea ce le-a spus Isus? Nu le-a oferit Isus in mod simplu o favoare de care ei puteau sa beneficieze sau pur si simplu sa plece? (Primul meu gand este acela ca nu cred ca ar fi fost un pacat ca ei sa spuna" Suntem prea obositi ca sa mai facem asta. O vom face maine". Dar, priveste ce mare binecuvantare ar fi pierdut).
D. Citeste Luca 5:8-11. Ti-ai schimbat parerea cu privire la motivul pentru care Isus i-a spus lui Simon sa arunce mrejele? (Isus le-a demonstrat ca ei ar trebui sa aiba incredere in El si sa-L urmeze. Este primul pas in cladirea chemarii facute de Isus la ucenicie).
1. Ce s-ar fi intamplat daca Simon nu si-ar fi aruncat mrejele?
a. Nu este pacat ca sa nu ai incredere in Isus?

b. Ca sa nu prinzi nimic atunci cand pescuiesti ar putea fi o pierdere financiara. Simon ar fi trebuit sa lucreze de doua ori mai mult in ziua urmatoare ca sa recupereze. Ce promisiune au toti ceea care se simt presati de faptul ca doresc sa castige cat mai multi bani?

E. Studiul nostru este despre Ioan, nu despre Simon.  Cum este Ioan implicat in aceasta? (El este partenerul  de afaceri al lui Simon).
1. Este Ioan la fel de implicat ca si Simon? (Simon este purtatorul de cuvant, dar Ioan este la fel de implicat).
 
F. Citeste Marcu 1:19-20. Ce amaanunt important adauga acest verset povestirii noastre? (Ne spune ca acesta nu era un lucru asa de simplu pentru Ioan. In primul rand, Ioan paraseste parteneriatul cu tatal sau. In al doilea rand, aceasta pare sa fie o afacere prospera. Afacerea este constituita din mai multi parteneri: Simon, Andrei, Ioan, Iacov, Zebedei si un numar de alti angajati).
1. Ce ar fi fost daca Isus numai i-ar fi chemat, fara ca sa-i ajute sa pescuiasca asa de mult peste? L-ar fi urmat ei? Reactia lui Simon in Luca 5:8 arata ca el a rezut ca aceasta a fost o minune. Isus avea putere asupra naturii. Mai mult, pestii insemnau bani pentru ei.  Isus a demonstrat ca El poate sa gaseasca o cale de castig – chiar si atunci cand aceasta pare imposibil).

2. Ce ne invata aceasta despre eforturile noastre misionare? (Isus poate sa intretina si sa sustina nevoile noastre spirituale, la fel si pe cele materiale).

G. Citeste Marcu 10: 35-37. Cat de mult succes in afaceri poate sa vada Ioan in decizia sa de a-L urma pe Isus? (Putem sa vedem ca legaturile de afaceri sunt mult mai puternice decat am fi crezut. Ioan a lasat o afacere prospera cu peste, dar el a asteptat sa fie promovat intr-o "afacere" cu mult mai prospera. El era pe cale sa devina un conducator in Imparatia lui Isus de pe pamant).

H. Citeste Marcu 10:41-45. Le-a "dat Isus cu lingurita si apoi a scos nuiaua"? Sau poate Ioan a crezut ca el inca poate sa fie un conducator? (Mai mult ca sigur  ca Ioan a auzit cuvintele lui Isus "oricare va avrea sa fie mare intre voi", dar nu a inteles ca cealalta parte a mesajului ca "oricare va vrea sa fie cel dintai intre voi, sa fie robul tuturor").

1. Iti aminteste aceasta de istorisirea cu Iair pe care am studiat-o saptamana trecuta? Este impartirea timpului un punct importany in aceasta problema? ( Mai mult decat faptul ca Ioan a inteles ca Isus a creat o imparatie pe pamant in care el ar fi un "jucator important", Ioan ar ffi fost gata sa fie dezamagit. Restul vietii sale ar putea fi complicat, el nu va conduce niciodata., Dar, daca ai privi la ceea ce s-a intamplat in timp (si la predictiile din Isaia 65:17-18 si Apocalipsa 21:1-3) poti observa ca Ioan cu adevarat va deveni un conducator aici, pe pamant. Vezi Apocalipsa 21:14).
II. Transformarea
 
A. Citeste inca o data Marcu 10:45. Ce afirmatie clara face Isus cu privire la viitorul Sau si la speranta ca ucenicii vor fi cconducatori? (Isus a venit ca sa slujeasca si sa-Si dea viata pentru altii).
 
1. Ce ne invata aceasta despre viata noastra pe pamant?
B. Citeste 1 Ioan 3:11-15. A fost Ioan vreodata ca si Cain? (Da, cand a fost rivalul  tuturor celorlalti ucenici. El a dorit ca sa conduca peste ei si a dorit favoarea de a fi preferatul lui Dumnezeu deasupra celorlalti. Din aceast punct de vedere el se poate asemana cu Cain. Cain a comparat faptul ca Dumnezeu a preferat jertfa lui Abel cu reactia lui Dumnezeu fata de el, si aceasta l-a detereminat ca sa-l ucida pe fratele sau).
 
1. Din aceast punct de vedere (1 Ioan 3:14) a trecut Ioan cu succes dinspre moarte spre viata? (Numai atunci cand a inteles ca dragostea pentru semenii sai pamantesti inseamna ca sa-i serveasca).
C. Citeste 1 Ioan 3:16-18. Ai facut vreodata trecerea de la a iubi numai prin vorbe la a iubi cu banii si cu faptele tale?

D. Citeste 1 Ioan 3:19-20. Ai pace in viata ta?

1. Ce formula pentru a ajunge sa ai pacea ne ofera Ioan? (Inimile noastre vor avea pace atunci cand vietile noastre vor fi devotate sa-i ajute pe ceilalti).

2. In cel fel face aceasta referire la Cain si la Ioan (in timpul tineretii sale)? (Cand eei au dorit ca sa conduca, inimile lor nu aveau pace. Dumnezeu nu ne spune sa fim lenesi sau sa nu fim ambitiosi. Coloseni 3:23 ne spune sa lucram ca si atunci cand Dumnezeu ar fi angajatorul nostru. Dar scopul nostru nu este acela de i face pe altii sa ne serveasca. Telul nostru este sa facem lucruri minunate pentru altii, sa facem lucruri importante pentru Imparatia lui Dumnezeu).

E. Citeste 1 Ioan 3:21-22. Cati oameni citesc aceste versete si trag concluzia ca Dumnezeu le va da tot ceea ce-si doresc?
1. Ce punct important la aceasta promisiune tocmai am discutat?  (Daca esti chemat sa-i ajuti pe altii, daca ii servesti pe semenii tai, atunci Dumnezeu iti va da tot ceea ce-ti doresti. Daca suntem chemati sa ne autoajutoram, atunci este o problema diferita). 
 
F. Prietene, in ce directie se indreapta viata ta? Te lupti pentru putere pe plan personal? Sau te starduiesti ca sa fie o binecuvantare pentru cei din jurul tau? Dumnezeu ofera pacea. Pace in eforturile noastre de a-i sluji pe altii aici, pe pamant. Pace in intelegerea mesajului ca in timp El va face ca toate lucrurile sa fie drepte. Pace in intelegerea ca Dumnezeu este la lucru. Vei alege cararea catre aceasta pace? 
 
 

III. Saptamana viitoare: DE LA NEBUNIE LA CREDINTA: APOSTOLUL PETRU

[list-related-attach type=”” count”-1″]