Cronica ideilor: COMEDIE -TRAGEDIE PE MUNTELE CARMEL CU ILIE TISBITUL IN ROLUL PRINCIPAL! – II

noiembrie 6, 2009

“Apoi voi sa chemati numele dumnezeului vostru; si eu voi chema Numele Domnului. Dumnezeul care va raspunde prin foc, acela sa fie adevaratul Dumnezeu. Si tot poporul a raspuns, si a zis: “Bine!”

ACTUL – II Prezentarea proorocului Domnului, “Ilie Tisbitul”

Ilie, Tisbitul, era unul din locuitorii Galaadului, si i-a zis lui Ahab:
“Viu este Domnul, Dumnezeul lui Israel, al carui slujitor sunt, ca in anii acestia nu va fi nici roua, nici ploaie, decat dupa cuvantul meu.”

Ahab a ramas fara cuvinte. Nu stia ce sa creada, dar stia un lucru si anume ca ce spune Ilie, proorocul Domnului, se va intampla aidoma. Figura lui Ahab a devenit alba ca varul iar limba nu l-a mai ajutat sa spuna nimic. Sa spun Izabelei cu ce m-a binecuvantat Ilie? Auzi ce sa zica, acest prooroc Ilie? El vrea sa nenoroceasca un popor intreg. Nu va fi nici ploaie dar nici roua pe pamant decat dupa cuvantul lui. Dar cine esti tu, Ilie, de te crezi asa de mare? Ahab statea cu fata posomorata si gandea adanc la spusele proorocului Domnului. Nu am incotro, dar trebuie sa-i spun nebunei mele imparatese, Izabela. Ea e mai isteata ca mine si o las pe ea sa rezolve problema asta. Trebuie sa faca si ea ceva la palat caci ea m-a scos din multe incurcaturi. Impacat cu idea ca Izabela va lua masurile cuvenite o cheama in camera lui de vara. Auzi, zice el, (Ahab), Ilie Tisbitul a zis ca in anii care vor urma nu va fi nici roua nici ploaie, decat dupa cuvantul lui? Si tu Ahab marele imparat ce ai zis? Pai ce sa mai zic? Am venit la tine sa-ti spun, si ce spui tu, aceea se va face. Ma desteptule, tu esti imparat sau ce esti tu? Acest prooroc aduce imparatiei numai nenorociri, iar tu tot continui sa mai discuti cu el? Tu nu-ti dai seama ca daca nu avem ploaie mor toate animalele, caci neavand apa suntem dusi spre pieire? Si decat sa murim noi mai bine il omoram noi pe el, ai inteles? Uite ce facem, eu scriu scrisori catre toata imparatia si tu le semnezi. In aceste scrisori sta scris arestarea si decapitarea lui Ilie, iar cine nu vrea sa spuna unde este, sa jure ca nu l-a vazut la fata pe acest asa zis prooroc al……. Domnului? Ai inteles imparate Ahab? Nu i-a picat bine lui Ahab planul Izabelei deoarece stia bine ca Ilie e robul Domnului si poate oricand sa intervina impotriva imparatiei. Pe de alta parte, imparatul se saturase de Ilie si de ifosele lui israelite dar se temea totusi de Marele Eu Sunt. In final, Ahab a semnat scrisorile compuse de aroganta lui imparateasa, Izabela. Tot Israelul a aflat ce are de gand sa faca familia regala cu Ilie Tisbitul. Asa s-a facut ca Izabela a omorat pe proorocii Domnului, iar Obadia a ascuns, fara sa stie scaunul imparatesc, o parte din prooroci in pesteri. Acest Obadia a hranit pe cei scapati in pesteri cu paine si apa. Fapta lui a fost aprobata de Cer. Au fost peste o suta de prooroci ai Domnului. Obadia a scapat viata acestor oameni ai lui Dumnezeu, iar restul au fost omorati de imparateasa Izabela.

Domnul a spus lui Ilie sa plece din locul in care era si sa se indrepte spre rasarit, si sa se aseze pe unul din malurile raului Cherit, care era in fata Iordanului. Acolo, Cel din Ceruri l-a hranit dimineata, dar si seara. Corbii aduceau paine si carne iar apa o lua el personal din raul Cherit. Deoarece nu a plouat si era mare seceta, paraul Cherit a secat si in acest caz Ilie Tisbitul a fost din nou dezamagit. Dumnezeu a creat pentru el un nou plan de atac. Fugar, istovit si obosit de atata cale lunga, a ajuns la capatul puterilor fizice dar mai ales a celor psihice. Totusi, a urmat drumul pe mai departe prin povatuirea Celui din Ceruri. Nu stiu cati dintre noi am fi facut ce a facut Ilie Tisbitul. Asa ca va trebui sa facem o analiza a vietii noastre sa vedem daca suntem ca Ilie sau ca Ahab si desfranata lui imparateasa, Izabela, in veci de veci, Amin !

In numarul urmator ACTUL – III Ilie Tisbitul, in Sarepta din Sidon.

Arh. Gheorghe Petrescu, CUA University, Washington, DC., USA.

Anunt pe cititorii mei ca pe Intercer, Cronica Ideilor, va apare pe un nou site:
https://intercer.net/blogs/poeziisieditoriale/

Alt site unde veti gasi Cronica Ideilor, completa din anul 2006-2007-2008-2009,
intr-o prezentare grafica de exceptie este:
http://www.azsmrebenezer.net

Alt site unde veti gasi “Portfoliul arhitectului”, Gheorghe Petrescu, este:
www.gheorghe-petrescu.net

Azi Octombrie 30, orele 1:30 am, Washington, DC.,
Capitala Balaurului American.

Comments are closed.