Cronica ideilor – COMEDIE -TRAGEDIE PE MUNTELE CARMEL CU ILIE TISBITUL IN ROLUL PRINCIPAL!

decembrie 11, 2009

“Apoi voi sa chemati numele dumnezeului vostru; si eu voi chema Numele Domnului. Dumnezeul care va raspunde prin foc, acela sa fie adevaratul Dumnezeu. Si tot poporul a raspuns, si a zis: “Bine!”

ACTUL – VI “Ilie Tisbitul si proorocii lui Baal.”

Ilie, Tisbitul, era unul din locuitorii Galaadului, si i-a zis lui Ahab:
“Viu este Domnul, Dumnezeul lui Israel, al carui slujitor sunt, ca in anii acestia nu va fi nici roua, nici ploaie, decat dupa cuvantul meu.”
Atunci cuvantul Domnului i-a vorbit astfel: “Du-te, si infatiseaza-te inaintea lui Ahab, ca sa dau ploaie pe fata pamantului.
Obadia, ducandu-se inaintea lui Ahab, l-a instiintat despre lucrul acesta. Si Ahab sa dus inaintea lui Ilie.”

Atentie mare de tot, nu Ilie vine la palat, nu Ahab face invitatia ci, Ilie proorocul Domnului, invita pe Ahab sa se intalneasca cu el. Regele Ahab se temea de Ilie. Rautatea Izabelei si mandria ei de regina nu suporta o asemenea intalnire, mai ales ca aceasta ceremonie nu avea loc la palatal regal. Izabela nu se temea de Dumnezeul lui Israel deoarece aceasta regina idolatra avea zeitatile ei, avea o multime de prooroci ce in fiecare zi aduceau jertfe lui Baal. Acesta este acel blestem ce s-a asezat pe umerii poporului Israel cand au cerut sa fie condusi de un imparat pamantean. L-au dat pe Dumnezeul Adevarat la o parte si au ales Baali si Astartee, lucru ce nu a placut Domnului. Alegand un imparat pamantean, Dumnezeu stia ca idolatria va distruge pe poporul Sau. Asa ca ce a facut Ahab si Izabela in materie de “idolatrie” intrece orice fel de imaginatie.

“Ahab, abia a zarit pe Ilie, si i-a zis: Tu esti acela care nenorocesti pe Israel? Ilie i-a raspuns: Nu eu nenorocesc pe Israel; ci tu, si toata casa tatalui tau, fiindca ati parasit poruncile Domnului si te-ai dus dupa Baali.”

Dialogul dintre proorocul Domnului, Ilie Tisbitul, si Ahab, cel mai idolatru rege al poporului Israel, a avut o semnificatie aparte. Daca stai si te gandesti, de asta data Ahab a spus bine ca Ilie a zis ca nu va fi ploaie decat dupa cuvantul sau, caci asta a fost motivul intalnirii lor, dupa parerea regelui Ahab. Numai ca lucrurile nu stau asa. Poporul, chiar in seceta cumplita, se inchina la idoli. Proorocii Domnului au fost macelariti, o parte din ei, de catre regina Izabela, o femeie feroce, avida dupa sange de om si mai presus de toate, o destrabalata a vremii. A adunat in jurul palatului ei o sumedenie de blestematii, care mai de care mai cumplite pentru un popor binecuvantat de Dumnezeu odata, iar acum, decazand in idolatria complexa a Orientului Antic. Muzica frivola, sexualitatea in toate fazele ei, jertfirea copiilor pe altare idolatre, consumarea bauturilor alcoolice si folosirea jertfelor pagane la fiecare masa, reprezentau puncte de dezmat si desfrau fara margini, la un popor (Israel) ce era odata binecuvantat de Dumnezeu.

Atatea zeitati planau in palatele lui Ahab si ale Izabelei ca te minunezi ce pierdere de timp era sa dai importanta fiecarei zeitati din aceea vreme. Si cand te gandesti ca Dumnezeul cel Viu era dat uitarii, jertfele de seara si dimineata nu mai reprezentau pentru multi din popor adevarate intalniri cu Marele Eu Sunt. Trufia, mandria, obraznicia, cuplate cu cele mai mari zeitati in ale ghicirii, reprezentau o culme a destrabalarii religioase a lui Israel. Astrologia zodiacurilor era una din stiintele ce erau studiate de cei ce se indeletniceau cu ea, chiar in palatele imparatesti ale coroanei regale, iar Izabela si Ahab erau capetele de afis ale marilor ceremonii idolesti aduse in numele lui Baal si ai Astarteei. Si cu toate ca nu era ploaie de trei ani, noua regina incoronata cu ura si dispret era foametea Nici acum nu se prevestea o noua si prospera inviorare spirituala spre altarele sfinte ale Israelului de ieri, ale Dumnezeului lui Abraham, Isac si Iacov (Israel).

Nici in aceste conditii grele si mai dificile ca oricand, poporul Israel nu s-a indreptat spre o parere de rau fata de marea idolatrie din vremea lui Ahab si a Izabelei. Ba mai mult, fiecare casa avea un foc idolatru, iar ura si dispretul pentru adevaratul Dumnezeu, era adanc sapata pe fruntea oamenilor din popor, indiferent daca erau copii, batrani, tineri, tati sau mame. Diavolul a sadit in inima lor aceasta planta numita “ura”. De aceea era nevoie de o mare minune de trezire a unui popor ce era robit idolatriei pagane. Numai un semn venit din cer mai putea trezi in inima lor diabolica, o schimbare spre, Marele Eu Sunt. Parasind poruncile lui Dumnezeu, poporul Israel a ramas in mainile diavolului, iar acesta a facut din vestitul Israel de pe vremuri un idolatru pagan fara scrupule si o idolatrie ce niciodata nu a fost atinsa mai inainte. Legiuni de demoni a cuprins Israelul de ieri cu invataturi false, cu jertfe straine si idolatre, cu zeitati din lemn, metal, piatra si alte materiale ale vremii, numai ca sa desfraneze si sa-si satisfaca un apetit murdar in numele lui Baal si al Astarteei.

Din pacate, si azi sarpele cel vechi numit diavolul si satana face ravagii in lumea noastra contemporana, ca pe vremuri. Isus a venit si la noi, dar se pare ca l-am nesocotit prin idolii nostri moderni. Folosirea canalelor de televiziune in toate limbile pamantului, vizionand programele lor diabolice in lumea tinerei generatii, fotbalul modern cu cupele lui europene si mondiale, dansul si muzica destrabalata din marile sali ale momentului de pe mapamond, furia luptelor de box, judo, arte martiale cu lasare de sange pe podeaua de intrecere, folosirea femeii ca un zeu al frumusetii in toate reclamele comerciale ale planetei, si microbul teribil si rafinat al internetului, folosit in scopuri murdare, da nastere la monstrii ai drogurilor de azi si de maine. Mii de copii si tineri nesupravegheati cad in lanturile de fier ale folosirii programelor interzise pentru ei, iar mai tarziu, acesti nevinovati de azi sunt maine marii specialisti in folosirea drogurilor si ale stupefiantelor de tot felul. Raul Satanic din timpul lui Ilie s-a marit, amplificat, iar speranta multora in Viul Dumnezeu a disparut. E nevoie de o trezire spiritualo-religioasa, care sa ne aduca la Isus, Marea Jertfa de pe Golgota, in veci Amin !

In numarul urmator ACTUL – VII “Marea Minune de pe Muntele Carmel.”
Arh. Gheorghe Petrescu, CUA University, Washington, DC., USA.

Anunt pe cititorii mei ca pe Intercer, Cronica Ideilor, apare pe un nou site:
https://intercer.net/blogs/poeziisieditoriale/

Alt site unde veti gasi Cronica Ideilor, completa din anul 2006-2007-2008-2009,
intr-o prezentare grafica de exceptie este:
http://www.azsmrebenezer.net

Alt site unde veti gasi “Portfoliul arhitectului”, Gheorghe Petrescu, este:
www.gheorghe-petrescu.net

Azi Decembrie 05 – 2009, orele 3:30 pm, Washington, DC.,
Capitala Balaurului American.

Comments are closed.