STUDIUL 1 – INSEMNATATEA COMUNICARII DIN CERURI

(Geneza 3, 2 Samuel 23)

Copyright 2009, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

INTRODUCERE:  Au fost vreodata momente cand ti-ai fi dorit sa poti sta in aceeasi camera cu Dumnezeu si sa vorbesti direct cu El despre situatia ta? Multi crestini ar spune fara indoiala: "Da, mi-ar placea sa stau de vorba in mod direct cu Dumnezeu!" Dar daca i-am pune lui Dumnezeu aceeasi intrebare si El ar raspunde "Da, mi-ar placea sa-ti dau niste indrumari mai bune!" Ridica aceasta o noua problema? Este vreun aspect din viata ta cu privire la care ai fi complet satisfacut daca ar ramane "neclar" cand ai veni in contact cu opinia lui Dumnezeu? Aceasta este prima lectie din seria nostra de studii din care vom afla mai mult despre caile prin care Dumnezeu comunica cu oamenii. Tinta noastra este aceea de a creste intelegerea noastra cu privire la vointa lui Dumnezeu. Haideti sa patrundem in studiul nostru!

I. Revelatia directa

A. Citeste Geneza 3:8-13. Cum ti-ar placea sa fii pus in locul lui Adam si al Evei chiar acum?

1. Ar fi trebuit sa aiba ei vreo indoiala cu privire la ceea ce Dumnezeu ar fi dorit ca ei sa stie?

a. Ar fi fost poate mai bine ca sa nu cunoasca ceea ce gandea Dumnezeu cu privire la situatia lor?

2. Care a fost motivul pentru care Dumnezeu dorea sa vorbeasca cu ei?

B. Citeste Apocalipsa 12:7-9. De ce au fost goniti Satana si cei care-l urmau afara din cer? (A fost un razboi- un conflict intre Dumnezeu si ei).

1. Care ar fi perioada relativa pentru Apocalipsa 12 si Geneza 3, daca ar trebui sa-ti dai o parere despre aceasta? (Din moment ce Satana a ispitit-o pe Eva, in mod logic batalia si "aruncarea" din Apocalipsa 12 vine inainte de ispitirea din gradina).

C. Opreste-te o clipa si gandeste-te la aceasta. Daca ai fi Dumnezeu si dusmanul tau si-ar exercita puterea pe aceeasi planeta cu noile tale creatii, nu ti-ai dori sa ai linii foarte clare de comunicare cu creaturile tale?

1. De ce ne-ar fi pus Dumnezeu impreuna cu Satana si ingerii lui? (Nu stiu. In mod clar, Dumnezeu doreste linii vizibile de comunicare si cu siguranta aceasta planeta este campul de batalie intre bine si rau).

D. Citeste Exodul 33:17-20. Comunica inca Dumnezeu cu omul?

1. Ce s-a intamplat intre timpurile in care a trait Adam si Eva si cele in care a trait Moise, care a facut ca sa nu mai fie posibile conversatiile fata in fata cu Dumnezeu? (Pacatul a intrat in lume. Parte a judecatii omenirii pare sa fie aceea ca in starea lor cea pacatoasa, ei nu mai pot vedea fata lui Dumnezeu).

E. Citeste Exodul 3:1-6. Cum poti rezolva acest conflict? Se pare ca Moise a putut sa-L vada pe Dumnezeu in rugul aprins. (Citeste Ioan 1:18. dupa ce primii oameni au fost izgoniti din Gradina Edenului, Dumnezeu nu a mai vorbit cu ei in mod direct in acea "forma glorioasa", de slava. Dumnezeu ori s-a facut cunoscut in forma omeneasca (asa cum a facut-o prin Isus)  ori in intruchiparea unui inger).

F. Citeste 2 Samuel 23:1-3. Imparatul David spune ca Dumnezeu i-a vorbit si a vorbit prin el. Ce ne prezinta aceasta cu privire la alte meode de a se face cunoscut Dumnezeu? (Dumnezeu le trimite mesaje oamenilor de rand prin Imparatul david. Mai mult, Dumnezeu ii vorbeste lui David intr-un anume fel, ceea ce nu prezinta forma glorioasa a lui Dumnezeu, cea " de slava", cu care s-a facut cunoscut lui Adam si Evei).

1. Citeste 1 Cronici 28:11-12. Cum ne arata aceasta felul in care Dumnezeu a comunicat cu David? (prin Duhul Sfant).

G. Citste Ioan 16:7, 12-13. Crezi ca trebuie sa fii un profet ca Duhul Sfant sa-ti vorbeasca si tie? (Nu. Duhul Sfant poate sa ne vorbeasca in mod direct sau printr-o alta persoana. El vorbeste intregii omeniri pentru ca sa ne convinga de teribila influenta a pacatului).

H. Cum ai putea sa concluzionezi asupra tranzitiei in felul in care Dumnezeu vorbeste in mod direct omenirii dupa caderea in pacat? (Dumnezeu nu a mi vorbit niciodata cu noi fata in fata, in forma aceea de slava, glorioasa. Cu toate aceastea, El continua sa ne vorbeasca in mod direct prin celelalte persoane ale dumnezeirii – Isus si Duhul Sfant).

1. Chiar daca Dumnezeu Tatal ne vorbeste, sau Isus sau chiar Duhul Sfant, este aceasta o revelatie directa? (Da. Daca crezi in doctrina trinitatii, atunci oricare dintre aceste forme de comunicare este o revelatie directa de la Dumnezeu).
 

II. Revelatia indirecta

A. Am vazut ca Dumnezeu vorbeste prin oameni celorlalti oamnei. legea pezinta viabilitatea informatiilor. Atunci cand facem o presupunere a ceea ce este adevarul, legea prefera sa "auda" ceva concret direct de la vorbitor, mai mult decat ceva indirect. Care este problema care se ridica din vorbirea prin alti oameni? (In sala de judecata, marturisirea directa este intotdeauna de preferat marturisirilor "de mana a doua", deoarece este mult mai corecta).

B. Citeste 2 Timotei 3:16-17. Ce alta sursa de invatatura in legatura cu dorinta lui Dumnezeu citim in acest text? (Biblia).

1. Ce inseamna sa fii "gura lui Dumnezeu"? (Citeste Faptele Apostolilor 1:15-16). Aceasta ne duce inapoi la discutia noastra despre vorbirea prin persoana Regelui David. Acesta este un exemplu despre faptul cum Biblia a fost a fost compusa si scrisa de oameni care au gasit sursa de inspiratie in  Duhul Sfant).

a. Este Biblia o revelatie directa sau una indirecta? (In afata de faptul ca omul actioneaza ca un stilou sau mai mult ca unul care transcrie, atunci legea se referala aceasta ca la oricare alta comunicare indirecta. Acesta este un subiect pe care il vom discuta in detaliu in saptamanile urmatoare).

C. Care ti se pare ca iti ofera cea mai exacta informatie cu privire la ceea ce doreste Dumnezeu pentru tine: 1) Sa citesti Biblia ca sa vezi ceea ce Dumnezeu ti-a descoperit cu privire la situatia ta: sau, 2) Dumnezeu sa-ti vorbeasca printr-un mesager care sa-ti dezvaluie intreaga situatie cu privire la persoana ta? (daca Dumnezeu ti-a dat un mesaj foarte precis, atunci acela ar fi in mod logic mult mai exact, deoarece ar putea sa indeparteze problema intelegerii cu privire la sfatul Bibliei care se alica cel mai bine la situatia ta).

D. Citeste Faptele Apostolilor 16:6. Ce alte cai gaseste Dumnezeu cu cale sa foloseasca ca sa comunice cu oamenii? (Gasind solutii care ar bloca anumite actiuni).

III. Intelegand revelatia

A. Considerand caile dspre care am invatat ca Dumnezeu le foloseste pentru a comunica cu oamenii, cum le-ai ordona din punct de vedere al increderii?

1. Ai fi de acord ca o conversatie fata in fata este cea mai de nadejde cale de primi cuvantul de la Dumnezeu?

2. Ai putea sa fii de acord ca urmeaza revelatia directa – aceea ca Duhul Sfant iti vorbeste in mod direct?

3. Ai putea sa fii de acord ca urmeza faptul ca Dumnezeu ii comunica mesajul unui alt om care este insarcinat sa ti-l faca tie cunoscut? Sau poate ar putea un linistea sa fie urmatoarea pe linia increderii?

4. Ai putea fi de acord ca in ultimul rand vine faptul ca Dumnezeu ii vorbeste unui mesager care scrie cuvintele lui Dumnezeu pentru altii, ceea ce se aplica la situati lor specifica? Ca de exemplu, Biblia?

B. Te simti confortabil cu aceasta statistica logica? Multi crestini (impreuna cu mine – pana in acest punct al studiului) considera ca o fraza din Biblie este cu mult mai puternica si menita sa te influenteze decat ceea ce altcineva mi-ar spune ca i-a spus lui Dumnezeu. Cu exceptia conversatiei fata in fata, am fost educat sa accept Biblia ca forma cea mai inalta de comunicare cu Dumnezeu).
 

1. Citeste 1 Imparati 13:18. Va recomand sa cititi cu atentie intreaga povestire nemaipomenita. Ideea principala este ca un profet l-a mintit pe un altul cu privire la ceea ce Dumnezeu spusese. Cum influenteaza aceasta ierarhia noastra? (Oricand Dumnezeu ar trebui sa vorbeasca printr-un om, se ridica problema calitatii mesagerului).

2. Citeste Ieremia 23:25-26. Lasand deoparte minciuna deliberata, ce alte probleme de incredere se nasc din revelatia indirecta? (Acesti profeti sunt chemati mincinosi, dar textul ne arata ca ei se inseala – in sensul ca ei poate nu realizau ca minteau).

3. Citeste Ieremia 17:9. Ceea ce ni se spune aici poate fi considerata o potentiala problema  cu privire la revelatia directa? De exemplu, Duhul Sfant care ne vorbeste? ( Inimile noastre sunt pacatoase. Am putea fi inclinati sa "mai inflorim" ceea ce am auzit).

a. Citeste Isaia 6:9-10. Ce rasare din problema unei inimi pacatoase? (Noi avem probleme cu auzirea si intelegerea mesajului care ne-a fost trimis pentru ca noi dorim un alt continut pentru acel mesaj).

4. Citeste Geneza 3:1-5. Sa presupunem ca ar fi foarte posibil ca sarpele sa nu se fi facut vazut deloc, sa fi fost numai o voce. Ce noua problema se ridica de aici cu privire la revelatia directa de la Duhul Sfant? (Trebuie sa stii cine iti vorbeste. Daca ai o inima pacatoasa (asa cum toti avem), atunci noi putem foarte usor sa fim inselati cu privire la faptul ca Duhul sfant ar fi putut sa vorbeasca, in timp ce, de fapt, Satana era cel care vorbise).

C. Aceasta este doar o introducere in studiile noastre din acest trimestru. Nu vom putea rezolva in cel mai bun fel isemnatatea comunicarii din zilele noastre. Cu toate acestea, inainte ca sa ne apropiem de incheiere, asvrea sa ne atintim atentia asupra unei alte forme de revelatie.

IV. Revelatia generala

A. Citeste Psalmi 19:1-3. Biblia ne spune ca aceasta este adevarata comunicare. Ce fel de comunicare este aceasta? (Aceasta poate fi "revelatia generala").

1. Care este scopul revelatiei generale? (Pentru mine, este de o mare importanta sa dovedim existenta lui Dumnezeu. Aceea ca este cu adevarat un Dumnezeu care doreste sa comunice cu noi).

B. Prietene, ai dori sa afli ceea ce doreste Dumnezeu de la tine? Daca da, haideti sa continuam seria aceasta de studii si sa aflam ceea ce doreste Dumnezeu cu privire la comunicarea cu noi.

V. Saptamana viitoare : DARUL PROFETIC

 

 

 

 

 

 

 

[list-related-attach type=”” count”-1″]