STUDIUL 1 – O PRIVIRE ASUPRA UCENICIEI

Ioan 1, Matei 4, 16 si 20, Marcu 8

Copryright 2007, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

Introducere: Saptamana trecuta ama terminat seria noastra de studii despre suferinta. Am incheiat cu o chemare la reflectarea dragostei lui Isus si a sacrificiului Sau pentru noi in relatia noastra cu ceilalti. Ce ar putea sa ne conduca intr-un mod mai natural in noua noastra serie de lectiuni despre ucenicie?Ce inseamna sa fii ucenic al lui Isus? Ce exemple avem? Ce ar trebui sa ne motiveze ca sa fim ucenici? Haideti sa patrundem in acest studiu despre ucenicie sa incepem sa invatam ce inseamna a fi un ucenic al lui Isus!

I. PRIMUL UCENIC

A. Citeste Ioan 1:19-20. Pe cine asteptau conducatorii evrei? (Ei Il asteptau pe Mesia sa vina. Cand Ioan Botezatorul a creat agitatie in popor, ei si-au trimis reprezentantii sa determine daca el era Hristosul, Mesia).
 
1. Ce sugereaza aceasta despre dispozitia poporului evreu din acel timp?
 
B. Citeste Ioan 1:23-27. Care era relatia lui Ioan cu Mesia? ( El nu era Mesia, el pregatea calea pentru ca Mesia sa vina).

C. Citeste Ioan 1:29-31. Pe cine a indentificat Ioan Botezatorul cu Mesia? (Pe Isus).

D. Citeste Ioan 1:35-37. In acest cadru, spune-mi ce crezi ca i-a motivat pe acesti doi ucenici sa-si schimbe supunerea fata de Ioan cu supunerea fata de Isus? (Ei l-au auzit pe Ioan spunand ca Isus  este “Mielul lui Dumnezeu” – ceea ce insemna ca Isus era Mesia. Ei doreau sa-L urmeze pe Mesia Nu pe cel care pregatea calea pentru venirea lui Mesia).

E. Citeste Ioan 1:40-41. Cine se parea ca a fost motivat sa-si schimbe alegerea de ase supune cuiva? Care este forta acestei alegeri? (Chiar ucenicii insisi).

F. Citeste Matei 4:18-20. Ce lumina diferita adduce Matei cu privire la aceasta? (Isus l-a chemat pe Andrei si pe Petru sa-I fie ucenici. Din trecutul lui Ioan reiese clar ca cei doi deja credeau ca Isus era Mesia. Astfel, aceasta nu a fost o intelegere oarba de a urma pe oricine).

 
1. Ce sarcina le-a dat Isus lui Andrei si lui Petru?
 
a. Ce crezi tu ca au crezut ei ca inseamna acest rol? Daca Isus era Mesia, ce insemna sa fie “pescari de oameni”?
 
G. Citeste matei 4:21-22. Ce  cerea aceasta ucenicie a lui Isus? (Acest text subliniaza faptul ca ei si-au abandonat ocupatiile fara ezitare si, de asemenea, si-au parasit tatal.
 
1. Citeste Marcu 1:20. A fost tatal lor, Zebedei, lasat fara ajutor? (Subliniaza faptul important ca Zebedei avea ajutor. Se pare ca aveau o companie de pescari care avea success).
H. In versetele anterioare, vedem ca Isus ii cheama in mod clar pe Iacov si pe Ioan. Ce crezi ca i-a motivat pe ei sa plece asa de curand? Chiar sa-si paraseasca tatal?

I. Citeste Matei 20:20-22. Ce raspuns sugereaza aceasta?

J. Citeste Fapte 1:1-6. Trebuie sa stii ca acest text se intampla dupa crucificarea si invierea lui Isus. Ce se pare ca i-a motivat in mod general pe ucenioci sa-L urmeze pe Isus? (Mandria de sine).

 
1. Nu este nici o indoiala in mintea mea ca ucenicii L-au urmat pe Isus intr-o anumita masura (tu decizii cat de mare era masura) ceea ce se reflecta in faptul ca ei credeau ca El era Mesia si ei ar fi putut stapani primul etaj al noii imparatii a lui Isus pe care El urma sa Si-o stabileasca pe pamant. Crezi ca Dumnezeu a intentionat sa foloseasca aceasta motivatie pentru a atrage ucenici?
 
a. Daca da, ce parere ai despre asa o motivatie?

b. Cat de mult din motivatia ta de a face o treaba buna este bazata pe speranta de a avea tu insuti glorie?

 
K. Citeste Marcu 8:31-32. De ce crezi ca Petru i-a reprosat lui Isus? (Petru nu a dorit sa-I spuna lui Isus ca va fi omorat. Isus era Mesia care dorea sa infiinteze o imparatie pe pamant).

L. Citeste marcu 8:33-35. Acum Isus ii reproseaza lui Petru. Care este motivul pentru care Isus i-a reprosat lui Petru? (Isus a spus ca sacrificial de sine este cheia principala in a-L urma pe Isus).

 
1. Opreste-te si gandeste-te cu atentie la aceasta. Este aceasta o momeala si o schimbare? A facut Isus apel in chemarea Sa la ucenicie la promovare de sine? Neaga El acum motivatia?
 
a. De ce Biblia (Apocalipsa 21) vorbeste despre tot aurul si pietrele pretioase din Noul Ierusalim?

b. Ce ne invata pe noi motivatia ucenicilor, daca ne invata ceva?

 
M. Citeste Matei 16:26-27. Gasesti explicatia aici? Daca da, poti sa explicit? (Este vorba despre faptul ca Isus apeleaza la interesele noastre egoiste. De aceea, conceptia ucenicului crestin de a-si servi propriile interese egoiste este diferita de conceptia acestei lumi. Noi propasim propriul nostru interes prin a propasi interesele celorlalti.

N. Citeste Luca 18:10-13. Este aceasta o variatie la ceea ce a spus Petru lui Isus? Poti sa vezi lucruri de acest fel in biserica ta? In biserica de mai jos de pe strada?

 
1. Ce parere a avut Isus despre acest comportament? (Citeste Luca 18:14).

2. Stai putin! A prescris Isus o cale de a fi slavit?

 
O. Ce concluzie ar trebui sa tragi cu privire la adevarata motivatie pentru ucenicie? (Dumnezeu apeleaza la noi ca sa-L urmam si aceasta se bazeaza pe faptul ca este in beneficiul nostru. El face apel la dorinta noastra pentru autoglorificare. Dar cand patrundem mai adanc in ceea ce inseamna cu adevarat sa fii ucenic, descoperim ca auto-sacrificiul  este cheia celui din urma beneficiu al nostru).
 
1. Este asta numai o formula magica? Numai o problema de a lua lucrurile intr-o ordine corecta? De exemplu, daca as spune (ca si Fariseii) “Sunt cel mai tare si voi, restul sunteti niste prapaditi”, aceasta ar fi o cale gresita de a fi slavit. Dar, daca sunt istet spun “Sunteti grozavi, eu sunt un prapadit si nedemn de respect”. Aceasta  ar fi  lucrul cel mai corect sa-l spun ca sa fiu slavit . Este aici o lectie? (Acestea nu sunt simple cuvinte, nici o simpla formula. Isus cauta o atitudine printre ucenicii sai cu privire la auto-sacrificiu.  Dar este  auto- sacrificiul ( permis) cu tinta ultimei glorii).
II. NATURA UCENICIEI
A. Citeste Luca 14:25-26. Isus ne invata ce inseamna sa fii ucenic. Cum ti se pare acest lucru?
 
1. Ceea ce spune El este inteles pe deplin? Daca da, inseamna aceasta ca daca ne refuzam pe noi insine este un motiv de a ne refuza familia noastra apropiata?

2. Daca asa este, de ce Marcu ( Marcu 1:20) pare sa explice ca Ioan si Iacov nu-l urau pe tatal lor?

 
B. Citeste Matei 15:4. Cum explicit tu acest text? A avut Isus numai o “zi proasta ca parinte” cand a spus ce a facut El cu privire la urarea parintilor in Luca 14:25-26?

C. Citeste Matei 10:37. Ce adduce acest text nou cu privire la studiul nostru despre ce a vrut Isus sa spuna prin urarea familiilor noastre? (Cand Isus ne-a spus sa ne “uram “ familia, cred ca El a vrut sa sublinieze aceasta in sensul de a o “iubi mai putin”. Daca nu, atunci Matei 15:4 si Matei 10:37 sunt inconsecvente).

D. Haideti sa privim catre contextul  textului din Luca 14:25-26 ca sa avem o privire de ansamblu. Citeste Luca 14:16-20. Cum a introdus aceasta povestire discutia lui Isus cu privire la “urarea”  propriei familii? Cum ai putea sa intelegi acum expresia lui Isus despre “urarea” propriei familii?

E. Aceasta povestire despre petrecea de nunta suna foarte asemanator cu intamplarea pe care Isus a spus-o in Matei 22:1-14. Haideti sa citim cuvand cu cuvant in cel mai mic detaliu, ultima parte a acestei intamplari. Citeste Matei 22:10-14. Sunt sigur ca oricine citeste aceasta, recunoaste ca “semnificatia” acestei intamplari este aceea ca noi intram in cer prin acceptarea invitatiei si purtarea hainei dreptatii lui Dumnezeu, nu pentru ca suntem buni. Ce concluzie ar trebui sa tragem dupa toate acestea? Este o diferenta intre a fi ucenic si a fi salvat?

 
1. Suntem noi salvati adesea prin recunoasterea faptului ca Isus este Domnul si prin acceptarea vietii Lui si sacrificiului Lui pentru purtarea noastra, etc, acceptand haina neprihanirii lui Isus? Dar, a fi ucenic este aceasta grea lucrare in care trebuie sa-i “urasti” pe toti cei pe care-i iubesti cel mai mult in lumea aceasta?

2. Comnetariile Biblice spun ca un “ucenic” este “o persoana care invata, o persoana care se ataseaza de un professor cu dorinta de a invata despre ceva sau ccum sa faca ceva. Poate  ca echivalentul nostru modern este “invatacel”. Este correct sa spunem ca atunci cand suntem salvati sunem chemati sa fim ucenici, unii care invatam calea spre auto-sacrificiu?

 
a. Sau, cand Isus vorbeste despre “urarea” propriei familii si lepadarea propriei persoane, vorbeste El despre decizia initiala de a fi salvat? Spune El “nu-ti lasa familia sau planurile tale egoiste sa stea intre tine si acceptarea invitatiei la nunta si alegerea de a imbraca haina neprihanirii?
 
F. Prietene, te-ai decis sa studiezi cu noi pentru urmatoarele saptamani ca sa afli exact ce inseamna sa fii ucenioc al lui Hristos?
III. SAPTAMANA VIITOARE:  UCENICIA, ATUNCI SI ACUM

[list-related-attach type=”” count”-1″]