Studiul 13 – LUCRAREA

(FAPTELE APOSTOLILOR 1 si 18, 1 CORINTENI 1)

Copyright 2009, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

INTRODUCERE: Stii pe cineva foarte "inflacarat" pentru Isus? Asa ai fost si tu in anumite situatii din viata ta? Urmatoarea intrebare: Cunosti pe cineva care a fost si a ramas "inflacarat" pentru Isus intreaga sa viata? Am intalnit o multime de oamni care se "aprind" la inceput, dar nu-mi amintesc de cineva care a mentinut nivelul initial de inflacarare. De ce se intampla aceasta? Este aceasta o latura normala a misiunii noastre de crestini? Este aceasta in concordanta cu dorinta lui Dumnezeu? Atunci cand suntem chemati de catre Isus la lucrare, ce asteapta El de la noi? Haideti sa patrundem in studiul Bibliei si sa vedem ce putem sa invatam de aici!

I. Parteneri in lucrare
A. Citeste Faptele Apostolilor 1:1-3. Ce a facut Isus dupa ce a fost inviat? (A petrecut 40 de zile cu ucenicii Sai convingandu-i ca intr-adevar El a inviat din morti si este viu si spunandu-le despre Imparatia lui Dumnezeu).

B. Citeste Faptele Apostolilor 1:4-6. Cine ar putea sa lucreze cu ucenicii in viitor? (Duhul Sfant).

1. Ce parere ai despre intrebarea ucenicilor din Faptele Apostolilor 1:6?
a. Cand crezi ca a fost pusa aceasta intrebare? (Observa ca tocmai am citit in Faptele Apostolilor 1:3 ca dupa o perioada de patruzeci de zile Isus le-a vorbit ucenicilor despre Imparatia Sa. Sper ca aceasta intrebare sa fi fost pusa la inceputul celor patruzei de zile, nu la finalul acestora).
C. Citeste Faptele Apostolilor 1:7-8. Dat fiind aceste intamplari din trecut, despre ce vor da marturie ucenicii? (Despre faptul ca Isus a fost inviat si ca are o Imparatie care o sa vina).
1. Este aceasta misiunea noastra astazi? Aceste cuvinte au fost rostite pentru ucenicii de atunci, dar daca crezi ca ele se aplica inca la zilele noastre explica de ce.

2. Erau ei in stare sa faca aceasta lucrare pe cont propriu? (Nu. Li s-au dat intructiuni foarte precise si explicite de a astepta pana cand vor fi botezati cu Duhul Sfant).

a. Este acesta ceva care se cere de la noi astazi? Ar trebui noi sa asteptam pana cand Duhul Sfant vine sa lucreze impreuna cu noi in lucrare?
i. Dar ce poti spune despre faptul ca sunt unii care spun ca ziua in care Duhul Sfant a fost prezent a recut de mult? Ce fel de misiune au acestia?
D. Citeste Faptele Apostolilor 1:12-14. Ce au facut ei ca sa se pregateasca pentru lucrarea pe care o aveau de facut? (S-au rugat impreuna. Cred ca sarcina a ramas aceeasi. Cred ca importanta de a duce la indeplinire sarcina a ramas la fel. Nu ne putem angaja in misiune la propriu, fara ca sa avem ajutorul Duhului Sfant. Daca nu suntem siguri ca Duhul Sfant este parte a lucrarii pe care o avem de facut, avem nevoie ca in mod frecvent sa ne rugam ca sa fim "echipati" cu Duhul Sfant penru lucrare).
II. Lucrare si castigarea existentei
A. Se raceste "focul" atunci cand realizam ca trebuie sa mergem si sa ne castigam existenta?
1. Sau este castigarea painii de toate zilele parte a modului in care noi ne desfasuram lucrarea?
B. Citeste Faptele Apostolilor 18:1-4. A fost Pavel angajat ca predicator cu norma intreaga? (Nu reiese aceasta din acest verset. Aici se vorbeste despre faptul ca construia corturi in timpul saptamanii si predica in Sabat).

C. Citeste Faptele Apostolilor 18:5. Cu ce se ocupa pavel acum? Acum este angajt in pastoratie cu norma intreaga).

D. A fost Pavel mai putin "inflacarat" la sfarsit de saptamana decat a fost atunci cand predica tot timpul? (Ma indoiesc. A-si face lucrul practic, meseria sa, era parte din lucrarea lui).

E. Citeste 2 Tesaloniceni 3:6-10. A fost munca sa de zi cu zi o obligatie religioasa? (Pavel a spus ca din cauza faptului ca era inrolat in lucrare avea dreptul ca sa fie "ajutat" de catre enoriasii crestini. In acea vreme el spunea ca o comunitate crestina are obligatia religioasa ca sa lucreze. Cu toate acestea, ei nu puteau sa fie cu totii angajati in evanghelizare).

1. Haideti sa privim la partea practica a lucrurilor. Cunosti oameni la servici care nu ar veni niciodata intr-o biserica?

2. Ai vecini sau cunostinte care nu ar aprea niciodata la biserica? (daca raspunsul este "da", atunci lucrarea ta este ca sa-i convingi cu viata ta model si cu cuvinte pine de Duhul Sfant. Vezi Ioan 14:26).

F. Citeste Tit 2:7-8. Care aspect al vietii noastre il constituie lucrarea? (Tot ceea ce facem aduce o inflenta pentru bine sau rau. Misinea noastra este aceea de lua in consideratie natura influentei noastre si prin puterea Duhului cel Sfant sa fim gara sa facem ca influenta noastra sa fie pozitiva in orice aspect).
III. Mesajul si lucrarea
A. Citeste 1 Corinteni 1:18. Care spune Biblia ca este mesajul nostru? (Crucea).
1. Care este problema in ceea ce priveste mesajul nostru? (Lumea il considera prostesc).

2. Am hotarat putin mai inainte ca ucenicii (ca si noi) au fost martori ai invierii lui Isus si a Imparatiei viitoare. Se potriveste acesta cu faptul ca mesajul nostru este crucea? (Da. Crucea, impreuna cu invierea lui Isus ne arata oportunitatea de a avea pacatele iertate si a avea viata vesnica).

B. Citeste 1 Corinteni 1:19-21. Este vreo veste buna in predicarea "nebuniei"? (Nu trebuie sa fii geniu ca sa imparti vestea buna).

C. Citeste 1 Corinteni 1:22-25. Avem nevoie de miracole sau de multa logica in a promova mesajul? (Asa cum stii si tu, imi place sa folosesc logica – deoarece cred ca aceasta promoveaza evanghelia. Dar nici logica si nici minunile nu sunt necesare la mesajul nostru: Isus cel Crucificat).

1. De ce este mesajul nostru Hristos cel rastigit? De ce nu lucrari bune ale Sale? De ce Sabatul? De ce nu obiceiuri sanatoase cu privire la alimentatie? De ce nu exercitiul, abtinerea de la fumat, sau purtarea centurii de siguranta? (Isus crucificat este incoronarea serviciului din sanctuar. El este Mielul lui Dumnezeu care ia asupra Sa pacatele noastre. Ioan 1:29. nimic altceva poate sa ne spele de pacate. Sacrificiul lui Isus este ideea centrala a mesajului nostru. Nu este nimic mai bun, logic si important, dat miezul mesajului nostru este crucea).
D. Citeste 1 Corinteni 1:26-27. De ce a ales Dumnezeu "jucatori slabi"? Doreste El ca lumea sa arate rau? De ce este acesta scopul Sau? (Mesajul nostru este hristos, nu propria persoana. Poti sa descoperi tema care persista in aceasta? Crucea, nu lucrarea noastra, este tinta noastra. De ce? Deoarece crucea arata spre ceea ce Dumnezeu a facut, nu spre ceea ce am facut noi. Toti aceia care au putere, inteligenta, influenta si arata bine nu au nici un avantaj in lucrare.Mai mult, ei pot sa fie dezavantajati din cauza ca tina trebuie sa fie la Dumnezeu, nu la propriile persoane).
1. Citeste 1 Corinteni 1:28-31. Insemna aceasta ca instetii si oamenii lu influenta sunt descalficati de la lucrarea? (Priveste cine a scris aceste cuvinte – Pavel, un om cu inalta calificare si o inteligenta deosebite. Cred ca ideea lui Pavel este ca oricine este calificat pentru lucrare atat timp cat Ii dau slava lui Dumnezeu si Il fac punctul central al misiunii. Dumnezeu nu are nevoie de glorie umana ca sa-Si termine lucrarea. El are nevoie de parteneri gata de lucru, care stiu ca puterea si gloria merg la Dumnezeu).
E. In zilele in care am avut multa influenta asupra celor care predicau la amvonul din biserica mea, as putea spune ca serviciul divin nu era "o ora de amatori", ceea ce inseamna ca un nepregatit, ne-echipatul si in mod cert ne-experimentatul nu ar trebui sa fie lasat sa predice.Timpul membrilor de vorbit in biserica in Sabat era limitat si valorificat, si nu vroiam sa-l pierd cu predici "teribile". Citeste 1 Corinteni 2:1-5. Era ceva rau in aceasta? (Sunt descalificat ca sa dau un raspuns, dar am in vedere ce fel de predica ar veni din ideea de "demonstratie a puterii Duhului". Duhul Sfant nu este amator si daca Spiritul Sfant este in tine, atunci nu vem mai fi amator).
F. Prietene, ai dori sa te inscrii in lucrare: in parteneriat cu Duhul Sfant poti sa imparti vestea cea buna despre Mielul lui Dumnezeu si imparatia Sa viitoare?
IV. Saptamana viitoare: Vom incepe o noua serie cu privire la epistolele lui Ioan. De-abia astept!
 

[list-related-attach type=”” count”-1″]