STUDIUL 2 – UCENICIA, ATUNCI SI ACUM

Marcu 16, Ioan 3, Apocalipsa 14

Copryright 2007, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

Introducere: Probabil ca ai auzit mai multi crestini spunand “Vreau sa-L urmez pe Isus”. Este posibil chiar si tu sa fi spus cam acelasi lucru. Cum fuctioneaza aceasta astazi? In zilele lui Isus, ucenici literalmente Il urmau pe Isus. Ce avem noi de facut astazi? Am invatat saptamana trecuta ca  primul scop al ucenicilor in ceea ce privea urmarea lui Isus era pur autointeres. Aceasta ii face pe ucenici sa arate mai mult in acelasi fel ca si noi! In ce ordine a lucrurilor erau ei asemenea noastra? Ce spuneti despre rivalitatea dintre ucenici? Exista aceasta in timpul lui Isus? Haideti sa deschidem Biblia si sa cercetam cum putem sa fim niste ucenici mai buni astazi!

I. ORDINE DE INAINTARE

A. Daca ai aruncat o privire in Biblie pentru a descoperi instructiunile despre cum sa fii ucenicul lui Isus, ai privit si la felul cum Isus i-a instruit pe cei doisprezece ucenici?
1. Ucenici erau din punct de vedere fizic cu Isus. Cum ai modifica modul tau de a cauta adevarul pentru a-l face mult mai relevant? ( Eu as privi la instructiunile lui Isus pentru ei pentru timpul cand El va pleca de langa ei). 
B. Haideti sa privim la o asemenea instructiune. Citeste Marcu 16:15. Ce suntem noi chemati sa facem daca am fi ucenicii lui Isus? ( Sa spunem tuturor vestea buna despre Isus).
1.Ai spune ca aceasta a fost prima activitate a celor doisprezece ucenici ai lui Isus?

2. Noi vorbim despre problema ca Isus nu este present in mod fizic. Care a fost activitatea de baza a celor doisprezece ucenici cand Isus era present impreuna cu ei? (Isus i-a invatat despre vestea cea buna. Logic ca ei aveau nevoie sa invete vestea cea buna inainte ca ei sa o poata impartasi altora.

a. Inseamna aceasta ca noi trebuie sa invatam “vestea cea buna” inainte de a incepe sa o predicam lumii?
(1) Daca da, exista vreun substitut astazi pentru prezenta lui Isus? (Citeste Ioan 14:26-26. Duhul Sfant ne invata astazi despre vestea cea buna.  De asemenea, ucenicii au  inregistrat cuvintele lui Isus pentru ei si noi putem si trebuie sa citim si sa studiem Biblia – cerandu-I Duhului Sfant sa ne ajute sa intelegem).
C. Citeste Apocalipsa 14:6-7. Inseamna aceasta ca suntem in afara problemei? Noi nu am izbutit sa impartasim scriptura, asa ca ingerii sunt recunoscuti in a face lucrul acesta in timpurile de pe urma? ( Nu. Doua lucruri. In primul rand , acest inger este pentru a predica evanghelia “oricarei semintii, oricarei limbi si oricarui norod”. Aceasta nu este o sarcina noua. Aceasta paralela cu sarcina din Marcu 16:15 este aceea de “a predica evanghelia tuturor neamurilor”. Aceasta lucrare a fost data de catre Isus primilor Sai ucenici (si noua) si este repetata in Apocalipsa. In al doilea rand, Apocalipsa este plina de simboluri. Indiferent daca ingerul ne reprezinta pe noi sau este literlmente un inger care ne ajuta este neclar.Temelia: Acest mesaj este sarcina ucenicilor de astazi).
D. Haideti sa continuam cu instructiunile lui Isus inregistrate in Marcu 16:16. Dupa ce noi impartasim vestea cea buna cu altii, ce ar trebui sa asteptam de la ei? (O reactie! Oamenii ori vor crede si vor fi botezati, ori daca nu, vor neasculta si vor fi condamnati).
1. Ce sugereaza aceasta despre lucrarea noastra ca ucenici? (Rolul noastru este acela de a impartasi. Lasam decizia la latitudinea ascultatorului).
2. Este ascultatorul singur in luarea acestei decizii? (Citeste Ioan 16:7-11. Inca o data vedem aici o importanta echipa de lucru a Duhului Sfant cand impartasim vestea cea buna. Noi impartasim, Duhul Sfant convinge si ascultatorul decide).
E. Citeste Apocalipsa 14:7. Cum este aceasta o paralela la Marcu 16:16? (Aceasta repeat nevoia oamenilor de a lua o decizie, pentru ca judecata este asupra noastra.
1. Este aceasta rolul nostru in proclamarea clara a judecatii? (Apocalipsa 14:7 scoate in evidenta punctul de vedere al judecatii mai mult decat Marcu 16:16. In timpul celei de-a doua veniri a lui Isus care este aproape, impartasind rezultatul acestei alegeri face ca mesajul sa fie mult mai urgent).

2. Ce alta problema este scoasa in evidenta mai mult  in Apocalipsa 14:7 decat in Marcu 16:15-16? (Aceea ca Isus este Creatorul. Marcu 16:15 se refera la “ orice faptura” sugereaza ca exista un Creator. Dar, Apocalipsa 14:7 fixeaza bazele inchinarii noastre in fata lui Dumnezeu ca si Creatorul nostru).

a. Asa cum poti vedea imprejurul tau, vezi ca rolul lui Dumnezeu ca si Creator este mai important in timpurile noastre (din urma)? (Da! Dezbaterea pe tema Evolutionismului/Creationismului se face auzita ca niciodata mai mult – chiar si peste presupusii credinciosi ai Bibliei. In al doilea rand, pastrarea Sabatului si inchinarea este un memoriu al Creatiunii (Geneza 2:2-3; Exodul 20:8-11). Inchinarea saptamanala este acum mult mai in stansa legatura cu Reinvierea decat cu Creatia). 

II. SEMNE DE INAINTARE
A. Citeste marcu 16:17-19. Ultimul verset ne arata ca aceasta a fost, intr-adevar, instructiunea finala a lui Isus. Cum este situatia in biserica ta? Care este partea ta?
1. Am presupune ca ultimile instructiuni ale lui Isus  pentru ucenicii Sai ni se aplica, de asemenea, si noua. Trebuie sa decidem care parte a instructiunilor se aplica, si nu toate instructiunile?
2. Daca crezi ca toate se aplica, hai sa privim aceasta cu multa atentie. Ne spune Isus sa luam in mana serpi veninosi sis a bem otrava?
a. Ce relatie logica are aceasta cu propovaduirea Evangheliei?
b. Asa cum te gandesti la ceea ce ai citit din Biblie despre inceputurile bisericii, iti amintesti ca ai citit despre prinderea serpilor cu mana si bautura otravitoare? (Nu. Relatarea lui Pavel cand a fost Muscat de un sarpe (Fapte 28:3-5) vine la sfarsit).
(1) Daca noi nu vedem asta in biserica de la inceput, ce crezi ca inseamna? (Daca ne conducem dupa primul exemplu pe care-l vedem (fapyul ca pavel a fost Muscat de un sarpe sin u a murit), pare ca Isus spune ca asa cum noi mergem si propovaduim Evanghelia, ne putem afla in pericol. El ne va proteja).
(2) Trebuie sa prindem cu mana serpi veninosi sau sa bem otrava pentru a verifica aceasta promisiune? (Nu. Citeste Matei 4:5-7. Aceasta pare a fi o situatie identical. Satana reaminteste lui Isus de promisa protectie a lui Dumnezeu, dar isus raspunde ca noi nu trebuie san e punem vietile in pericol in mod deliberat.

III. IOAN SI CONCURENTA
A. Haideti sa schimbam macazul si sa privim asupra unui alt aspect al uceniciei atunci si acum. Citeste Ioan 3:22-23,26. Ce plangere aveau ucenicii lui Ioan Botezatorul au despre Isus?(Aceea ca “competitia” este castigare. Oamenii l-au parasit pe Ioan Botezatorul si au mers dupa Isus).
1. De c ear fi trebuit ucenicii lui Ioan sa se teama? ( Aparent, nu toti ucenicii lui Ioan au prins mesajul ca el a pregatit calea pentru Isus. Este ceva natural ca in viata sa fim in competitie cu altii.  Ei si-au dorit ca Satpanul lor  sa ramana mult mai popular decat alti competitori).
2. De ce ucenicii lui Ioan s-au plans cu privire la botezul lui Isus? (Isus nici nu le-a “furat” metodele! Ce poate sa fie mai nedrept?)
B Citeste Ioan 3:27. Despre cine vorbeste Ioan? (El vorbeste despre el insusi si orice alta persoana. Oricare dintre noi are daruri de la Dumnezeu).
1. Care este punctul de vedere al lui Ioan? (Nu ar trebui sa fie nici o competitie pentru doua motive. In primul rand, toate darurile si talentele vin de la Dumnezeu. De ce ai avea pretentia de a acorda credit cuiva pentru ceva care ti-a fost dat de catre altcineva? In al doilea rand, cantitatea darului tau este determinate de Dumnezeu. Daca Isus are mai multe “daruri” decat acesta este perfect. Ucenicii lui Ioan nu ar fi trebuit sa astepte ca el sa sa fi avut mai multe daruri decat acele pe care I le-a daruit Dumnezeu.
2. Haideti sa ne gandim la aceasta un moment. Ce ar spune aceasta despre mandria “statutului” nostru in viata?
a. Ce se spune despre invidie? Lacomie?
b. Inainte de a merge prea departe pe aceasta pista, poate sa utilizeze oricine toate darurile venite de la Dumnezeu?
(1) Daca raspunsul este “nu”, atunci este gresit sa luam mandria in folosirea mai multor daruri decat melcii care sunt competitorii nostri?
(2) Daca raspunsul este “nu” atunci nu putem sa simtim invidie atunci cand suntem mca niste melci si “competitorii” nostri aplica mai multa credinta si fac lucruri mai bune pentru ca el si-a utilizat mai mult din darurile lui? (Invidia si lacomia sunt gresite. Chiar daca sunte acolo unde suntem in viata, bazandu-ne pe darurile limitate pe care le-am primit de la Dumnezeu, sau bazandu-ne pe insucces in a lua avantaj pentru darurile lui Dumnezeu, noi nu putem sa schimbam trecutul. Tot ceea ce putem sa facem este sa ne bucuram de darurile si oportunitatile pe care Dumnezeu ni le ofera si sa lasam rezultatul pentru Dumnezeu).
C. Prietene, Dumnezeu ti-a oferit o slujba de a fi ucenicul Lui. Vei accepta? Vei impartasi vestea cea buna a salvarii de la judecata? Vei lucra fara invidie sau lacomie?
IV. SAPTAMANA VIITOARE: CHEMATI LA UCENICIE DE CATRE ISUS.

[list-related-attach type=”” count”-1″]