Studiul 5 – MINUNEA LUCRARILOR SALE

 MATEI 7 si 8, MARCU 5

Copyright 2007, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

INTRODUCERE: Saptamana trecuta am studiat predica lui Isus de pe munte si acel fel de atitudine pe care ne-a invatat ca ar trebui sa o avem, daca dorim sa fim fericiti. Atitudinile au ca rezultat actiunile. Aceasta saptamana ne vom concentra asupra acelor actiuni pe care Isus le-a desfasurat inaintea noastra. Sunt aceaste actiuni asemanatoare cu cele pe care noi ar trebui sa le desfasuram inaintea semenilor nostri? Sunt aceastea in mod natural raspunsul la predica de pe munte? Haideti sa patrundem in studiul nostru si sa aflam!

I. Ce se potriveste?

A. Citeste Matei 7:15-18. Eu afirm cu tarie ca suntem salvati prin credinta, nu prin fapte. Ce ne invata acest text despre relatia faptelor cu credinta? (Spune ca o viata de credinta produce fapte care se pot inscrie  pe aceeasi linie cu credinta. Faptele sunt dovada credintei intocmai cum merele sunt dovada ca posezi un pom fructifer).

B. Citeste Matei 7:21. Ce este insuficient pentru salvare? (Vorbele sunt insuficiente.)

1. Citeste Romani 10:13. Cum se impaca aceste doua texte? (Trebuie sa citesti intregul capitol: Romani 10:1-21. Pavel sustine ca aveti "fapte religioase" fara insa ca sa-L intelegeti pe Dumnezeu. in mod specific, nu-L intelegi pe Dumnezeu fara ca sa crezi in Isus. Pavel ne instruieste ca trebuie sa ne incredem in Isus ca sa fim salvati).

C.
Citeste Matei 7:22-23. Daca merele dovedesc ca avem un pom fructifer, un mar, atunci de ce nu si miracolele, profetiile si exorcismul nu dovedesc ca acesti oameni care le practica sunt cinstiti?
 
1. Citeste Matei 12:24-25. Cum poti impaca afirmatia lui Isus ca demonii pot fi scosi prin puterea lui Dumnezeu si aceasta afirmatie din Matei 7:22-23 care spune ca Dumnezeu nu cunoaste pe nimeni care sa scoata demoni? (Intregul adevar despre textul din Matei 7 este identificarea oamenilor credinciosi dupa faptele lor. Eu pot sa trag concluzia ca acesti oameni mint sau se inseala pe ei insisi.Isus ii numeste "cei care aduc raul"! Viata lor reflecta actiuni ale demonilor, nu actiunile lui Dumnezeu).
II. Leprosul
A. Citeste Matei 8:1-3. Isus tocmai terminase predica de pe munte si a coborat de pe munte ca sa se confrunte cu un lepros. daca tu ai fi fost un lepros, ce fel de atitudine, ce fel de perceptie ai fi avut despre viata?
 
1. Fa o lista cu ceea ce ai simti daca ai fi un lepros. (Eu nu as avea nici o speranta sau planuri pentru viitor. As sti ca viata nu este facuta decat sa se inrautateasca cu fiecare zi. Arat dezagreabil si asta va fi din ce in ce mai rau. Miros urat. Nimeni nu doreste sa stea in preajma mea. Nimeni nu are respect pentru mine pentru ca ei cred ca este pacatul meu acela care mi-a cauzat aceasta boala. Niciodata nu am sa traiesc viata din plin, in loc de aceasta voi muri in mod mizerabil si singur).
 
B. Poti sa te gandesti la oricare problema pe care un om o poate avea in viata care sa nu fie, intr-un anume sens, asemanatoare cu o parte din problemele pe care un lepros le are?

C. Leprosul a spus: "Doamne, daca vrei, poti sa ma curatesti". Pune-te in locul lui Isus. Ai ddori sa ajuti acest om desfigurat si urat mirositor? Ce ai spune daca te-ai atinge de lepros si ti-ar da si tie lepra, iar asta ar face ca sa-ti cada nasul? Ce poti spune despre problema de a deveni din punct de vedere religios "necurat"?

1. Are Isus vreun avantaj din vindecarea acestui lepros?

2. Este Domnul intotdeauna gata sa ne vindece?

3. Care  dintre Fericiri este implicata in aceasta situatie? (Matei 5:7. "Ferice de cei milostivi").

4. Putem noi sa gasim oriunde in Noul Testament vreun episod in care cineva sa vina la Isus si Isus sa spuna: "Nu, nu doresc ca sa te vindec"?

a. Reflecta si pomul vietii tale "mere milostive"?
III. Sutasul
 
A. Citeste Matei 8:5-8. Care este semnificatia pozitiva a faptului ca acest om era sutas? (El era ofiter militar roman si avea sub comanda 100 de barbati. Sutasii erau coloana vertebrala a armatei romane).
 
1. Care este semnificatia negativa a faptului ca acest om era sutas? (El reprezenta armata straina care ocupase tara lui Dumnezeu. El era nu era evreu).
2. Crezi ca este neobisnuit pentru un sutas sa-L roage pe Isus sa-i vindece servitorul? (Imi imaginez ca sutasul a fost nesigur cum va fi interpretat de catre un Invatator evreu. Barclay spune ca in legea romana un sclav era categorisit ca o unealta umana. Nu avea nici un drept.
3. Un scriitor roman recomanda ca fermierii sa examineze livada in fiecare an si sa scoata afara toti pomii care erau batrani sau rupti – asa sa faca si cu sclavii lor! Aici sclavul era paralizat – de ce nu l-au omorat pur si simplu?
a. Ce ne spune tot ceea ce s-a intamplat despre caracterul sutasului? Arata el caracterul pe care Isus l-a promovat in Fericiri?

b. Sau poate, acest sutas vine la Isus ca si cum ar fi avut un tractor stricat si ar fi vrut sa si-l repare?

 
B. Observa ca Isus se ofera ca sa vina in casa sutasului si, in al doilea rand, sutasul ii cere lui Isus sa nu vina. Ce se intampla aici? Era mare mizerie in casa? (Citeste Faptele Apostolilor 10:28. Aici, petru sta de vorba cu un sutas roman. Nu era propicce pentru un evreu sa viziteze casa unuia care nu era evreu. Amandoi, Isus si sutasul, cunosteau aceasta si aici sutasul incearca sa-l protejeze pe Isus de o situatie dificila.
1. Daca judec corect aceasta, atunci de ce sutasul nu l-a adus pe sclavul sau pe un pat la Isus? Crezi ca Matei 5:5 (feerice de cei blanzi)  are ceva de-a face cu aceasta? (Cred ca la inceput sutasul a sperat ca autoritatea sa poate sa aiba ceva influenta. De cum Isus i-a dat un raspuns "bland" (in loc de o obiectare dura), sutasul imediat a raspuns cu blandete.
C. Citeste Matei 8:9-10. Este sutasul acela care se lasa modelat de catre Fericiri aici? (Poate suna cam ciudat, dar cred ca sutasul urmeaza ce este scris in Matei 5:9 – el este impaciuitor. Aminteste-ti, cei impaciuitori fac pace intre Dumnezeu si om? Ei arata cum Isus construieste poduri peste prapastia dintre Dumnezeu si om. Acest sutas spune ca poate ordona oamenilor sa indeplineasca o sarcina de la distanta. Cu siguranta Dumnezeu poate face aceasta, de asemenea!)
 
1. Avea sclavul paralizat credinta? (Nu se spune nicaieri in Biblie lucrul acesta).
2. Poti sa fii vindecat numai prin credinta altuia? (Asa se pare).

D.
Era Isus doritor sa-l vindece pe acest sclav? (Da).
1. In ce punct al discutiei realizam aceasta? (Matei 8:7 arata ca Isus decisese ca sa-l vindece inainte ca sa auda marturisirewa de credinta a sutasului!)
a. De ce? (Cred ca aceasta este o demonstratie a textului din Matei 5:7. Sutasul a fost indurator cu sclavul sau. Apoi Isus a arata indurare fata de sutas si de sclavul sau).
IV. Bolnavul si cel posedat de demoni

A. 
Citeste Matei 8:16-17. Referinta Biblica este in Isaia 53:4 unde profetul vorbeste despre Isus care ne suporta si ne duce infirmitatile si bolile noastre. De asemenea, Isaia scrie despre Isus care ia asupra Sa pedeapsa pentru pacatele noastre. Ce intelegi tu ca inseamna aceasta? Putem noi sa cerem vindecare fizica in acelasi fel cum cerem iertare pentru pacatele noastre?
 
1. Sau poate ca Isus ne sugereaza aici faptul ca El se identifica cu boala, si de aceea noi suferim cateodata boli ca urmare a existentei noastre? (Cred ca ambele sunt adevarate. Cand isus vine sa distruga in mod permanent pacatul si moartea, El de asemenea, distruge boala. In timpul de pe urma o parte din conditia umana este aceea de a suferi din cauza bolilor).
 

V. Ultima speranta

A. Citeste Marcu 5:22-24. Puneti-va in locul acestui tata, care este reactia sa exprimata in versetul 22 si cum reactioneaza el in versetul 24?

B. Citeste Marcu 5:25-32. Ce reactie are acest tata acum?  (Eu as fi pe puctul de a-mi plezni o artera. Fiica mea este pe moarte, este o situatie de urgenta si Isus se uita de jur imprejur ca sa descopere cine s-a atins de haina Sa in multimea aceea!)

C. Citeste Marcu 5:33-35. Care este motivul pentru moartea fetei? (Intarzierea).

 
1. Ce iti spune aceasta despre lista de prioritati al lui Isus? Poate El  sa lucreze intr-un spital, la terapie intensiva?
D. Citeste Marcu 5:36. Ce ar trebui sa creada acest tata? Fiica lui tocmai a murit din cauza ca Isus a intarziat pe drum cu un caz care nu era urgent!

E. Citeste Marcu 5:42-43. Mai conteaza intarzierea acum? Acum l-ai lasa pe Isus sa lucreze la terapie intensiva intr-un spital? (Aceasta este una dintre povestirile mele favorite din Biblie pentru ca este o pilda pentru viata noastra aici. Lucrurile se intampla ca si cum nu ar avea nici un simt al bunului mers. Dumnezeu ne dezamageste cateodata. Credem ca El nu baga in seama indatoririle Sale (cel putin cele cu privire la viata noastra). Invatam din aceasta relatare "Nu te teme; crede numai" Noi trebuie sa credem ca Isus a invins moartea. Tipul nu conteaza pentru Isus. El va face toate lucrurile asa cum trebuie. Cand se intampla asa, intarzierea nu te afecteaza).

VI. Prietene, te angajezi astazi sa duci o viata fara frica? Se poate ca o parte din "merele" vietii tale sa fie bazate pe increderea in Isus chiar daca nu vezi o logica in derularea evenimentelor?

VII. Saptamana viitoare: PROVOCAREA CUVINTELOR SALE
 

[list-related-attach type=”” count”-1″]