Studiul 6 – TESTAND PROFETII

(DEUTERONOM 13, IEREMIA 27 si 28, ISAIA 8)

Copyright 2009, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

INTRODUCERE: Se intampla un lucru foarte curios astazi in crestinatate. Daca o biserica revendica un profet modern al zilelor noastre, atunci toti ceilalti profeti moderni sunt profeti falsi. De ce este "fals" acceptiunea pentru un profet modern, cand Ioel 2:28-29 si Romani 12:6 pare sa spuna ca darul va fi imprastiat pe tot pamantul? Haideti sa patrundem in studiul nostru si sa vedem daca notiunile comune despre evaluarea profetilor sunt notiuni Biblice!

I. Testul Nr.1 – ADEVARATUL DUMNEZEU?
 
A. Citeste Deuteronom 13:1-3. Haideti sa presupunem ca profetul ne spune ca in 90 de zile un meteorit va distruge Las Vegas-ul si aceasta s-ar intampla asa cum a fost prezis. Este acesta un profet adevarat? (Avand in vedere acest text, noi nu avem destule informatii ca sa decidem aceasta).
1. Ce informatie aditionala ar fi ceruta in acest caz? (Ar trebui sa te asiguri daca acest profet ii conduce pe oameni la Dumnezeu).

2. Ce "test" profetic apare in Deuteronom 13? (A fi foarte precis in predictii nu dovedeste nimic. Adevaratul test este acela de a-i conduce pe oameni la adevaratul Dumnezeu).

B. Citeste 1 Ioan 4:1-3. Ar fi Ioan de acord cu "testul" din Deuteronom 13? (Sigur ca da! Daca un profet face cunoscut ca Isus este de la Dumnezeu, aceia sunt adevarati profeti).
II.Testul Nr.2 – ACURATETE PRECISA?
A. Citeste Ieremia 27: 16-22. Ce problema este in a sta fata in fata cu poporul lui Dumezeu? (Ei au profeti care le spun doua lucruri foarte diferite. Ieremia le spune ca Babilonul este pe cale sa le fure mai multe unelte din templu. Altii profeti spun ca ceea ce a fost furat va fi adus inapoi).
1. Ar putea "Testul Nr.1" sa ajute in acest conflict? (Nu. Toti profetii spun ca ei se bazeaza pe adevaratul Dumnezeu).
B. In Ieremia 28:1-4 gasim o ilustrare specifica a acestui conflict. Un profet pe nume Hanania il contrazice pe Ieremia in aceasta privinta. Citeste reactia lui Ieremia in Ieremia 28:5-6. Care este reactia lui Ieremia la aceasta profetie pe care el o considera a fi una falsa? (El spune: "Sper sa ai dreptate").
1. Gasim in aceasta o lectie pentru noi astazi?

2. In ce mesaj crezi ca ar fi vrut poporul sa se increada: acela al lui Hanania sau in cel al lui Ieremia? ( In cel al lui Hanania. El spune lucruri cu privire la viitor. El impartaseste un mesaj pro-Dumnezeu).

C. Citeste Ieremia 28:7-9. Tocmai am invatat ca fiind un profet  drept nu foloseste la nimic. Spune Ieremia cu totul altceva?
1. Nu este testul lui Ieremia putin cam egoist? El i-a spus lui Hanania: "Tu esti un adevarat profet numai daca profetia ta se implineste cu adevarat, dar eu sunt un profet adevarat chiar daca profetia se implineste sau chiar daca nu se implineste".

2. Crezi ca este vreo legatura cu privire la lucruri pe care un profet sa le spuna numai pentru ca poporul doreste sa le auda? (Sa presupunem ca tu sustii ca adevaratul Dumnezeu este sursa ta. Ieremia spune ca avand o profetie adevarata dovedeste ceva numai daca spui ceea ce oamenii doresc sa auda).

3. Este vreun motiv logic  care sa confirme de ce doua teste diferite s-ar putea aplica, depinzand numai de mesajul lor? De ce am avea un test diferit, depinzand de cat de popular este ceea ce spune profetul? (Inima umana ar spune lucrul cel mai popular. Aceasta dovedeste de ce este important sa fie real si adevarat).

D. Citeste Ieremia 18:5-10. Ce problema reiese din folosirea cu acuratete a testului care determina un profet adevarat? (Oamenii pot schimba lucrurile. Daca ei se caiesc, pot evita o predictie rea, daca pacatuiesc pot sa piarda o predictie buna).
1. Daca nu esti deja in ceata pana acuma, ar trebui sa fii. Poti vreodata sa folosesti acuratetea vreunui test pentru a determina  care este un profet bun? (Avand in vedere tot ce Ieremia a spus, se pare ca acuratetea (nu mai conteaza daca predictia se implineste) foloseste numai ca un fapt divers. In loc  ca sa aplice un test adevarat, Ieremia ii spune lui Hanania: "Noi amandoi recunoastem care este adevaratul Dumnezeu. Intr-un conflict intre doi aparenti profeti adevarati, tu decizi cine vorbeste despre Dumnezeu prin acuratetea predictiei pe care o face).
a. Cat de mare ajutor este acesta? Nu poti spune cine este un profet adevarat inainte ca sa afli rezultatul disputei. (Nu ajuta cu privire la aceasta problema, dar iti spune pe cine si pe ce sa te bazezi pe viitor).
E. Haideti sa ne indreptam privirea asupra unui ultim text cu privire la acuratetea profetiilor. Citeste Deuteronom 18:21-22. Ar putea acest profet sa conduca poporul al adevaratul Dumnezeu? ( Se pare ca da – pentru ca profetia este in numele adevaratului Dumnezeu).
1. Nu arata aceasta ca un adevarat test al unui profet?
a. Daca da, ce este acuratetea unui test? (Pare ca noi cautam un adevarat profet care sa spuna lucruri in numele lui Isus, ceea ce reflecta propria gandire a unui profet).
 
2. Cum actionam in privinta unui asa-zis profet? (Citeste Deuteronom 18:20 si compara cu Deuteronom 18:22. De ce ni se spune ca nu trebuie sa ne temem de cineva care este mort? Ceea ce cred ca a fost spus aici este aceea ca profetii care vorbeau despre alti dumnezei trebuiau sa fie trimisi la moarte, dar un profet al adevaratului Dumnezeu care vorbeste fara acuratete ar trebui sa nu se teama).
III. Testul Nr.3 – INTERVENTIA DIVINA
A. Citeste Ieremia 28:15-17. Ce teste stralucit gasim aici? (Aceste este un test clar si placut: Dumnezeu inlocuieste profetul cel fals).
IV. Testul Nr.4 – DESCOPERIRI DIN TRECUT
 
A. Citeste Isaia 8:19. Daca doresti un raspuns cat se poate de adevarat, unde ar trebui sa ceri ajutor? (Ar trebui sa-L intrebi pe Dumnezeu).

B. Cum putem sa recunoastem daca Dumnezeu ne vorbeste prin Duhul Sfant sau printr-un profet? (Citeste Isaia 8:20. Verifici cat de adevarat este mesajul prezent prin alte descoperiri din trecut despre care crezi ca vin de la Dumnezeu).

1. Ce sunt "legea" si "marturia"? (Cred ca legea este regula de aur a celor 10 Porunci (scrise in mod personal de catre Dumnezeu). Daca citesti capitolul 8 din Isaia, vei descoperi ca marturiile se refera la marturii despre Dumnezeu. Tot astfel, acesta este testul care confirma daca profetul conduce poporul catre Dumnezeul cel adevarat).
C. Citeste Plangerile lui Ieremia 2:14. Cum este "expunerea pacatelor noastre" in concordanta cu legea? Ne pot face profetii sa ne simtim rusinati? (Problema cu inima ceaomeneasca este ca noi avem o fantastica abilitate sa ne inselam singuri ca faptele noastre sunt in directa armonie cu voia lui Dumnezeu). O parte a lucrarii  adevaratului profet este aceea ca ne ridica din aceasta deceptie personala. Numai atunci cand ne vom vedea in mod clar pacatele, ne vom pocai).
V. Testul Nr.5 –  TESTUL COPACULUI / FRUCTULUI
A. Citeste Matei 7:15-19.  Ce "fruct" este produs de catre profet? (Aceasta trebuie sa insemne rezultatul muncii unui profet. Rezultatul vietii lor, rezultatul cuvintelor lor, rezultatul lucrarii lor).
VI. UN SINGUR STANDARD?
A. Asa cum ai citit pana acum despre aceste teste, crezi ca este vreunul mai important decat altele?
1. Sunt unele mai usor de aplicat decat altele?

2. Este acesta un standard de unanimitate sau un test atotcuprinzator?

a. Daca nu, exista o anuita ordine in care aceste teste s-ar putea aplica?
 
B. Dati-mi voie sa va sugerez urmatorul test cu multiple parti:
1. Cel mai cunoscut si usor test este promovarea adevaratului Dumnezeu si a lui Isus. Daca nu fac asa, aunci nu sunt cu adevarat profeti.

2. Daca ei il sustin pe Dumnezeu, atunci trebuie sa fii mai atent la toate aspectele, ca sa poti lua o hotarare. O privire mai atenta te face sa intelegi daca ei vorbesc in acord cu inspiratia pe care au primit-o de la Dumnezeu sau daca rezultatele lucrarii profetului sunt reflectate in poporul lui Dumnezeu.

3. Ultimul test, cel mai putin probabil, este dacaprofetul a prezis ceva care nu s-a intamplat in realitate. Este foarte dificil sa stii daca profetia nu s-a implinit din cauza ca Dumnezeu S-a razgandit in acea privinta (pentru ca oamenii s-au schimbat), sau daca profetul a fost unul mincinos sau a facut numai supozitii. 

C. Prietene,  regula pentru profetii zilelor noastre trebuie sa nu fie "falsa". Dimpotriva, atunci cand gasim un profet care raspandeste Evanghelia lui Isus trebuie in mod serios sa ne dam seama daca acea persoana ne aduce o noua lumina de la Dumnezeu.
 
VII. Saptamana viitoare: LUCRAREA PROFETILOR
 
 

 

[list-related-attach type=”” count”-1″]