Studiul 9 – UN STALP AL MISIUNII – APOSTOLUL PETRU

 (MATEI 16, FAPTELE APOSTOLILOR 2 si 3)

Copyright 2008, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

INTRODUCERE: Saptamana trecuta am observat anii de inceput ai Apostolului Petru ca ucenic. Nereusita sa de a intelege natura sacrificiului de sine prezentata in Evangheliei a fost inlocuita cu o intelegere a adevaratei sale misiunii si a gloriei viitoare care-l va astepta in cer. Ce putem sa invatam de la un Petru maturizat? Cum se ccomporta un crestin adevarat matur? Sau poate, nu este Petru un exemplu pentru noi pentru ca lui i-a fost data o autoritate speciala, care noua nu este accesibila? Haideti sa patrundem in studiul nostru si sa aflam!

I. Papa Petru?

A. Citeste Matei 16:13-14. Multe dintre organizatii angajeaza un asa zis serviciu de colectare, care sa adune toate rapoartele din ziare in care organizatia respectiva este mentionata. Ei vor sa stie cum sunt prezentati ca organizatie in presa. Le cere Isus ucenicilor sa faca un serviciu similar? Care este motivul lui Isus pentru a intreba? (Isus se putea sa fi fost curios cu privire la faptul cum era El perceput de catre publicul larg, dar ceea ce El a vrut sa stie cu adevarat, a fost faptul cum era El privit de catre ucenicii Sai).

B. Citeste Matei 16:15-17. Saptamana trecuta am discutat despre nereusita lui Petru de a primi sfat, cu consecinta ca a avut o perceptie gresita a rolului lui Isus pe pamant. (Vezi Matei 16:21-23). Se potriveste raspunsul lui Petru cu punctul sau de vedere (cel gresit)? (Petru prin Isus ar fi putut sa stabileasca o imparatie pe pamant si ceea ce a spus Petru este compativbil cu acest punct de vedere).


1. A avut Petru vreun avantaj aici? (Matei 16:17 spune ca Dumnezeu i-a descoperit aceasta lui Petru. El avea un avantaj – cel putin la acel moment).
C. Citeste Matei 16:18. Cine sau ce este aceasta stanca? (Numele lui Petru in limba greaca inseamna stanca sau piatra. Isus spune: "Tu esti o stanca (sau o piatra) si pe aceasta stanca Eu imi voi cladi biserica").
1. Se pare ca Isus se refera in mod literar la cladirea bisericii Sale pe Petru. Crezi ca aceasta este ceea ce Isus vrea sa spuna? (Strong spune ca termenul in limba greaca pentru Petru inseamna "o bucata de stanca" in timp ce termenul in limba greaca pentru stanca in acest verset inseamna "un munte".

2. Citeste 1 Corinteni 10:3-4. Cine este stanca in acest verset?

3. Citeste Efeseni 2:19-20. Cine sau ce este considerat ca stanca aici?

4. Citeste 1 Petru 2:7-8. cine sau ce este stanca aici?

D. Protestantii sustin ca stanca din Matei 16:18 nu este Petru. Saptamana trecuta am studiat cateva dintre caderile lui Petru foarte non-stanca. Cu toate acestea, din moment ce textul spune ca Isus Isi va cladi biserica pe aceasta stanca, ar putea aceasta sa nu-l includa pe Petru? (Cred ca pierdem din vedere o lectie importanta atunci cand refuzam in totalitate ideile catolice care sustin ca Peru este stanca si "primul papa". Efeseni 2:20 ne invata ca apostolii si profetii au fost o "fundatie" si ca Isus este Piatra Unghiulara. Aceasta ne spune ca Isus este Stanca si apostolii, incluzandu-l si pe Petru, sunt pietrele din fundatia bisericii. Marturisirea luin Petru ca Isus este Dumnezeu este de asemenea o piatra de temelie – pentru aceasta este cdonsiderata a fi o fundatie teologica pentru biserica).
 
 
1. Ai poarta la tine acasa? Ai fost vreodata atacat in apropierea propriei porti? Ce vrea Isus sa spuna in Matei 16:18 ca portile Locuintei mortilor nu o vor birui? (Im place cum este portretizata aceasta lume. Portile nu ataca, ele apara. Aceasta este o prezentare bisericii care biruieste raul. Pacatul este in defensiva impotriva neprihanirii).
E. Citeste Matei 16:19. Ce obtii daca ai primit statutul de "stanca"? Ce fel de "cheie" vei primi? (Vei primi cheile cerului).
1. Ce inseamana aceasta? (Sunt departe de a fi sigur de ceea ce inseamana toate aceastea. Cu toate aceastea, cand primesc chile unei masini sau unei locuinte sunt responsabil pentru ele. Sunt in posibilitatea de a intra si de a le folosi. Pot sa-i primesc si pe altii, sau pot sa-i las sa ramana afara. cred ca este o conditie minima, aceia care fac cunescuta divinitatea lui Isus au acees in cer. Aceia care erau apostoli atunci si care sunt lideri in biserica acum, au privilegiul special si responsabilitatea in aceeasi masura, ca sa-i invite pe altii in Imparatia Cerurilor). 
 
2. Atunci cand Isus a spus ca apostolii (si liderii bisericii din zilelele noastre) incep sa "piarda" anumite lucruri, ce a vrut El sa spuna? (Citeste Faptele Apostolilor 15:5-11. Aici Petru spune ca unii din partida fariseilor cred ca Neamurile nu trebuie sa urmeze neaparat Lege lui Moise. Daca continui sa privesti spre versetele din Faptele Apostolilor 15;12-21 vei vedea ca Ioan propovaduia prin judecata sa ca numai problema specificata in Faptele Apostolilor 15:20ar putea inca avea de-a face cu Legea Ceremoniala. Petru si biserica incep sa "piarda" din poruncile pe care Dumnezeu i le-a dat lui Moise).
 
a. Putem observa in acest eveniment  ca Ioan, si nu Petru, se pare ca are ultimul cuvant. Citeste Matei 18:15-18. Isus vorbeste cu ucenicii Sai (si probabil multimii care-L asculta). Ce ne descopera acest context despre pierdere si ramanerea pe loc? (Ne descopera ca aceastea se disputa in interiorul bisericii).
 

II. Stanca Petru

A. Citeste Faptele Apostolilor 2:1-4 si Faptele Apostolilor 2:14-16. Aceasta desrcie prima zi a Cinzecimii care a urmat dupa invierea lui Isus. Ce semnificatie avea Ziua Cinzecimii pentru biserica primara? (Aceasta este unde evreii din (Faptele Apostolilor 2:5) "orice neam de sub ceruri" vor vedea puterea Duhului Sfant si vor auzi ca Isus era Mesia!)
1. Cine este conducatorul acestui eveniment? (Petru!)
 
B. Citeste Faptele Apostolilor 10:9-13 si Faptele Apostolilor  10:16-18. Care este explicatia viziunii lui Petru? (Daca nu cunosti istorisirea, citeste tot capitolul 10 din Faptele Apostolilor. Insemnatatea istorisiriii este ca Petru nu ar fi trebuit sa-i numeasca pe farisei "necurati" si sa refuze sa imprtaseasca Evamghelia cu ei. Aplicatia specifica i se adrea lui Corneliu si reprezentantilor sai).
 
1. Ce adauga acest eveniment la curiculum lui Petru? (Petru a fost primul cel care a predicat evreilor de pretutindeni. Daca cartea Faptele Apostolilor este scrisa in ordine cronologica, Petru este acum lider in imnpartasirean evangheliei la Farisei. In Faptele Apostolilor 15:7 petru confirma ideea spunand ca Fariseii aud evanghelia "de pe buzele mele").
C. Citeste Faptele Apostolilor 2:42-43. Ce activitate noua putem afla printre apostoli? (Ei fac "multe minuni si semne).
1. De ce se gasea aceasta putere numai printre apostoli si nu si printre membri? este aceasta o parte a pierderii autoritatii?
D. Citeste Faptele Apostolilor 3:1-5. Daca tu ai fi fost acest cersetor, ce ai fi asteptat?

E. Citeste faptele Apostolilor 3:6-8. Ce putem adauga la lista de atributiuni a lui Petru in acest moment?  (Faptele Apostolilor 2:43 ne spune ca multe minuni erau facute de ucenici, dar Petru a facut primul miracol care a fost inscris in carte).

1. Priveste inca odata la Faptele Apostolilor 3:6. A facut Petru aceasta minune in baza puterii si autoritatii date lui? (Nu, el a facut aceasta minune in numele si prin puterea lui Isus).
a. Ce avea Petru, in mod exact, (versetul 6 "dar tot ce am iti dau tie") sa-i dea ologului? 

b. Isi imparte Petru puterea sa ? (Citeste Marcu 16:15-18. Ar fi usor de spus ca Petru (si ceilalti apostoli) au o putere speciala care nu este valabila pentru restul de credinciosi. Dar  cuvintele lui Isus din Marcu 16:17-18 ne arata ca puterea se gaseste numai pentru aceia care cred. Petru isi imparte credinta si accesul la puterea lui Dumnezeu cu ologul).

F. Citeste Faptele Apostolilor 5:15. Functioneaza aceasta? Citeste Faptele Apstolilor 19:11-12. Dar aceasta functioneaza? (Primul verset nu spune ca aceasta a functionat, dar al doilea ne spune ca a functionat. Cred ca daca simple fapt de a-i atinge basmaua sau sortul lui Pavel  te-ar vindeca, umbra lui Petru a fi ultra suficienta). 

G. Daca iei in consideratie toate acste atribute ale lui Petru, este corect ca sa fie numit "stanca"? Dar "primul papa"?

III. Petru – piatra
A. Citeste Galateni 2:8-10. Cum este Petru implicat in organizarea lucrarii bisericii primare? (Ei au impartit lucrarea care era de facut intre persoane diferite).

B. Citeste Galateni 2:11-13. De ce si-a schimbat Petru obiceiurile?

1. Cum ar putea un om care a avut viziunea animalelor necurate sa faca aceasta? De ac fi facut-o?
C. Citeste Galateni 2:14-16. In ce masura mancarea este parte a "adevarului evangheliei"? (Adevarul evangheliei este ca Evanghelia este pentru oameni. Cred ca Petru a actionat in consecinta ca sa evite subiectul controversat in legatura cu evreii crestini care erau trimisi de catre Ioan).
 
1. Ce ne invata aceasta despre Petru – piatra? (Chiar si liderii bisericii se pot insela cateodata. Chiar si aceia binecuvantati de Dumnezeu ca sa deschida noi frontiere ale evangheliei pot face greseli).
IV. Prietene, ai gresit vreodata de-a lungul vietii tale de crestin? Nu crezi ca chiar si acum, ca un cresin matur, inca mai faci greseli? Istoria lui Petru este o incurajare pentru toti pacatosii care doresc sa-L urmeze pe Domnul lor. Lucrarea miraculoasa a lui Petru este un exemplu pentru toti care doresc sa faca lucruri minunate pentru Dumnezeu.

V. Saptamana viitoare: FEMEI ALE MISIUNII
 

 
 
 
 
 
 
 
 

[list-related-attach type=”” count”-1″]