Studul 12 – SCRISOAREA LUI IOAN CATRE ALEASA DOAMNA

( 2 IOAN)

Copyright

2009, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca

Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

INTRODUCERE: "Adevar" nu este ceva foarte accesibil astazi – cel putin in Statele Unite. Media si sistemul educational confunda toleranta cu adevarul. Dumnezeu ne invata toleranta prin exemplul sau de a lasa pacatul sa-si urmeze propriul curs. Dar Dumnezeu niciodata nu confunda toleranta cu adevarul. Atunci cand vine vorba despre salvare, Ioan ne invata ca exista un singur adevar, nu mai multe credinte diferite care par a fi "adevarate" pentru aceia care cred in ele. Contrat acesteia, Ioan are un avertisment foarte puternic pentru toti aceia care propovaduies altceva decat adevarul obiectiv. Haideti sa patrundem in studiul Bibliei si sa invatam mai mult cu privire la acest subiect!

I. Doamna si Copiii Sai
A. Citeste 2 Ioan 1:1-2. Ioan este "batranul". Crezi ca el o cunoste pe "Aleasa Doamna?" ( Da. Aceasta poate fi cineva (sau chiar un grup de persoane) care ar fi stiut ca Ioan era un "prezbiter", un batran al comunitatii.
1. Cine este Doamna? (Deasemenea, Ioan a scris Apocalipsa in care se refera (Apocalipsa 12:1) la adevarata biserica ca fiind o femeie. poate ca este vorba despre biserica. Poate sa fie, insa, si o femeie cu influenta. Asa este si cu traducerea de catre greci a numelui "Martha", care se poate referi si la o femeie cu numele de Marta. Noi nu putem sa stim insa la ce exact se refera).
a. Conteaza daca Ioan a scris unei biserici sau unei anume femei? (Din timp ce Ioan s-a referit la "copiii ei" stim ca s-a adresat unui grup, asa ca nu conteaza foarte mult).
2. Spune aceasta scrisoare cum a fost aleasa aceasta femeie? (Nu).
a. Tu cum crezi ca a fost aleasa?

b. Se refera Ioan la a fi "aleasa de catre Dumnezeu"?  (Sunt sigur ca a fost aleasa de catre Dumnezeu, dar ma indoiesc ca la aceasta s-a referit Ioan. Citand Wuest’s Word Studies, acest termen in greaca este forma feminina a unui alt cuvant din limba greaca care inseamna "domn, stapan". Asa ca, daca Ioan se refera la un individ, acesta poate sa fie o peronalitate proeminenta in societatea de atunci).

3. Ioan repeta mereu cuvantul "adevar". De ce ar fi spus Ioan ca o iubeste in "adevar"? Sunt oameni onesti mai de iubit decat ceilalti? Nu avem cumva tendinta de a iubi pe cei necinstiti? (Cand cineva are acelasi punct de vedere ca si tine, simti un fel de afectiune pentru el sau ea. Ne simtim apropiati de aceia care ne impartasesc aspiratiile spirituale. Asa cum vom vedea mai tarziu, Ioan ii considera valorosi pe aceia care cunosc adevarul).
B. Citeste 2 Ioan 1:3. Ti-ar placea sa ai "har, indurare si pace"? (Cu siguranta).
1. Cine daruieste toate acestea? (Ioan ne spune ca Dumnezeu Tatal si Isus sunt sursa acestor binecuvantari asupra noastra).

2. Vin acetea in mod automatic? De ce scrie Ioan "va fi cu noi in adevar si dragoste"? (Mila lui Dumnezeu, indurarea si pacea vin pentru toti aceia care stau in adevar. Ei experimenteaza dragstea speciala a lui Dumnezeu. Dumnezeu arata dragoste tuturor, dar in mod special celora care-L urmeaza cu credinciosie).

3. Ne-a impacat Isus pe noi cu Tatal? (Isus a reconciliat intre pacatosi (ca noi) si Dumnezeu, atunci cand ne-a acoperit cu sangele Sau. Vezi Coloseni 1:19-20).

II. Copiii
A. Citeste 2 Ioan 1:4. Daca aveti copii, puteti sa spuneti ca toti merg in adevar? Are si aceasta doamna o situatie familiara in care nu toti copiii sai merg asa cum ar trebui sa mearga? (Poate ca aceasta este ce vrea sa spuna. Poate insa si sa insemne ca Ioan a avut cativa dintre copiii sai cu care a lucrat si pe care i-a vazut apoi mergand in adevar).
1. Cat de important este sa mergi in adevar? Inseamna ca salvarea noastra prin har ca putem uita de ascultare? (Ioan repeta o tema pe care am invatat-o  in 1 Ioan. Harul nu a eliminat cerinta pentru ascultare. Dumnezeu, spune Ioan, "ne-a comandat" ca sa mergem in adevar).

2. Te bucuri atunci cand copiii tai fac ceea ce Dumnezeu doreste?

a. Ce poti sa faci daca nu se intampla asa?
 
B. Citeste 2 Ioan 1:5-6. Cat de mult ni s-a cerut sa mergem in adevar, pentru cat timp? (De la inceput. Ascultarea este o cerinta care nu s-a schimbat niciodata).
1. Care este legatura dintre ascultare si dragoste? Care este legatura dintre a merge in adevar si dragoste? (Aratam dragoste de Dumnezeu si dragoste pentru altii atunci cand urmam poruncile lui Dumnezeu).
a. Atunci cand copiii te asculta, inseamna aceasta ca iti arata ca te iubesc?
 
i. Dar reversul: daca copiii te iubesc, te vor asculta?

ii. Este acesta raspunsul la intrebarea ce ar trebui sa facem pentru copiii care nu merg pe calea lui Dumnezeu  – aceea ca ar trebui sa le aratam dragoste?

III. Inselatorii
A. Citeste 2 Ioan 1:7. Care este problema atunci cand deceptia este legata de asteptare? (Daca Isus va veni in carne si oase).
1. De ce este aceasta parte a credintei noastre asa de importanta? (Aceasta este intruparea – Dumnezeu a luat trup uman si a locuit cu noi. Intelegand ca Isus a fost cu totul DUmnezeu si cu totul persoana umana este esential pentru intelegerea planului de salvare de catre un crestin. Creatorul nostru a trait o viata perfecta pentru binele nostru. Atunci cand a murit in locul nostru, noi am murit cu El din punct de vedere simbolic. Atunci cand El s-a ridicat din mormant, atunci noi am avut oportunitatea de a primi viata vesnica).

2. Este aceasta ceea ce Ioan vrea sa spuna despre "adevar" la inceputul acestei scrieri?

B. Citeste 2 Ioan 1:8. Putem sa ne pierdem salvarea? Sau, odata ce ai fost salvat esti pentru totdeauna salvat? (Putem sa pierdem aceasta oportunitate).
1. De ce se refera Ioan la salvarea noastra ca la ceva pentru care am "lucrat". Ca la ceva pentru care vom fi probabil "platiti in intregime"? Aceasta pare sa nu semene a har! (Ioan crede in neprihanirea prin credinta. 1Ioan 2:1-2. Este un dar gratuit de la Isus. Dar Ioan ne invata deasemenea ca trebuie sa mergem in lumina. 1 Ioan 1:7. El ne invata ca daca Il cunoastem pe Dumnezeu cu adevarat, vom dori sa ascultam de poruncile Sale. 1 Ioan 3:4-6. A asculta inseamna munca. Este o lucrarea pe care ar trebui sa o facem – si pentru care aparent vom fi premiati).
C. Citeste 2 Ioan 1:9. Ia aminte la cuvintele "o ia inaine". In general, cei care sunt in fruntea intrecerii castiga. de ce ar fi un lucru rau ca sa o iei inainte? (Vedem aceasta intotdeauna. "Desteptii" au ceva mai multa lumina noua. Ei pot sa inteleaga in mod "progresiv" asa cum noi nu am inteles pana acum. Fii cu bagare de seaman la acest mod de invatatura! daca aceasta nu accepta intruparea lui Isus, atunci este o invatatura falsa).

D. Citeste 2 Ioan 1:10-11. Aproape toate bisericile au o problema daca seminarele (si colegiile) lor au profesori care predau doctrina in mod contrar cu invataturile bisericii. Ce ne spune Ioan cu privire la aceasta? (Ar trebui sa le spunem sa predea in alta parte. Nu ar trebui sa luam profesori "falsi" in "casa noastra" sau sa le uram "bun venit". De ce? Deoarece atunci noi ne complacem in lucrarea lor rea si nefolositoare).

1. Ce poti spune despre libertatea academica?

2. Ce poti spune despre importanta universitatii de a explora cunostinte si intelegeri noi? (Ma indoiesc ca Ioan este impotriva studiului si a invataturii. El este impotriva acceptarii unei invataturi false. Cand aceasta devine clar, avem nevoie ca sa evitam acceptarea unei invataturi false).

IV. E-Mail
A. Citeste 2 Ioan 1:12. Ar fi dorit Ioan sa foloseasca e-mail in loc de hartie si cerneala? Este Ioan "ecologist"?
1. Care este scopul lui Ioan in intalnirile fata catre fata? (Aceasta aduce ucurie. Este ceva despre intalnirile personale care sunt mult mai bune decat scrisorile. Cu ani in urma, sotia mea mi-a sugerat ca ea ar trebui sa verifice toate e-mailurile pe care le trimiteam membrilor bisericii, inainte ca eu sa le trimit. De ce? As fi putut sa glumesc in legatura ce ceva si membrii sa o ia in serios si sa se simta insultati. Atunci cand ne intalnim fata in fata, aceasta ajuta ca sa evitam neintelegerile).
B. Citeste 2 Ioan 1:13. Ne spune acest verset ca "aleasa doamna" si "sora sa cea aleasa" sunt biserici?  (Tind sa cred ca sunt biserici, poate biserici de acasa, mai mult decat o singura persoana).

C. Prietene, ai acceptat adevarul ca Isus a venit in persoana, a murit din cauza ta, si a inviat din morti asa ca tu sa ai viata vesnica? Ce minunata invatatura, ce promisiune nemaipomenita! dac nu ai acceptat-o inca, de ce nu ti-ai oferi inima ta lui Isus chiar acum?

V. Saptamana Viitoare: LUPTA PENTRU PUTERE
 
 

[list-related-attach type=”” count”-1″]