Studiul 11 – SUBIECTE IMPORTANTE IN 1 IOAN

(1 IOAN 1-5)

 

2008, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

INTRODUCERE: Imi place sa citesc carti despre creier. Nimeni nu stie cu siguranta cum oamenii gandesc sau cum proceseaza informatiile asa de rapid. Cat de mult iti ia ca sa recunosti o fata cu care esti familiar? Cat de mult iti ia ca sa determini varta relativa a cuiva? Recunoasterea fetelor umane si determinarea varstei cuiva sunt lucruri foarte dificile pentru un computer. Un singur lucru pe care il stim despre creier este acela ca repetand ceva iti imbunatateste abilitatea de a-l intelege. Ai citit vreodata o carte care sa aiba un "rezumat" la sfarsitul fiecarui capitol? Asta este ceea ce o sa facem saptamana aceasta. Vom face ceva despre care stim cu siguranta ca lucreaza in creierul nostru: sa imbunatatim intelegerea noastra cu privire la lucrurile minunate pe care Ioan le-a scris. Haideti sa patrundem in recapitularea  capitolelor din 1 Ioan si sa vedem cum toate acestea se potrivesc intr-un puzzle al mintii!

   I. Doua Carari

A. Citeste 1 Ioan 1:5-7. Care sunt cele doua lucruri pe care le putem alege in viata? (Putem sa mergem pe cararea luminii sau putem sa incercam cararea care duce spre intuneneric).

1. Putem avea incredere in cei care vor sa ne spuna cu siguranta pe care cale merg? (Nu. 1 Ioan 1:6 ne spune ca aceasta nu poate sa fie adevarat).

2. Cum putem sa stim pe care carare trebuie sa o luam? Ce se intampla daca nu putem avea incredere in noi insine cu privire la adevarul din viata noastra? (Stim ca suntem pe cararea cea buna daca traim in adevar. Putem avea partasie cu ceilalti daca ramanem pe calea luminii. Putem sa inaintam pe aceasta carare).

3. Dar daca umblarea pe calea de lumina ne salveaza de la pacat? Este aceasta o alegere, umblare, adevar, sau ce anume? ("Sangele lui Isus ….ne curateste de orice vina").

4. Daca sangele lui Isus ne curateste de pacat, atunci de ce mai fac acest efort fizic de a merge pe calea care duce spre lumina? Umblarea inseamna lucrare! Umblarea inseamna efort! (Ioan portretizeaza o imagine a vietii de crestin progresive. Noi suntem intr-o continua miscare cu scopul de a merge in directia corecta).

II. Conditii pe Calea Luminii

A. Citeste 1 Ioan 2:1-2. Cat de importanta este pastrarea poruncilor pentru aceia care merg pe calea luminii? (Ioan spune ca scopul nostru este acela de a nu pacatui).

1. Cat de serioasa este problema daca noi pacatuim? (Vesti bune! Isus ne acopera pacatele cu sacrificiul vietii Sale).

B. Citeste 1 Ioan 2:3-6. Dati-mi voie sa repet aceeasi intrebare pe care tocmai am pus-o. In lumina acetor versete, cat de serioasa este o problema daca noi pacatuim? (Ioan scrie ca numai comportamentul nostru este ca un poligraf (detectorul de minciuni) pentru ceea ce sustinem noi, aceia ca Il "cunoastem" pe Isus).

1. Ce ar spune Ioan despre cineva care a afirmat ca au fost salvati prin har, dar apoi au pacatuit cu stiinta deoarece au crezut ca nu conteaza – pana ce au fost salvati din noi prin harul lui Dumnezeu? (Ioan ne spune ca acela nu Il cunoaste pe Isus cu adevarat. Acea persoana minte (se minte pe sine insusi si pe cei din jurul sau) cu privire la relatia sa cu Isus).

C. Citeste 1 Ioan 2:9-11. Aici sunt multe porunci care trebuiesc ascultate. Cum pot sa stiu daca sunt unul care tin poruncile cu adevarat – si atunci nu mint ca ma aflu pe cararea de lumina? (Noi ii iubim pe fratii nostri crestini).

1. Citeste Matei 22:36-40. Cum conecteaza Isus legea iubirii cu cele 10 Porunci (si tote celelalte porunci)? 

2. Vorbim despre importanta pastrarii Sabatului. Este aceasta cea mai importanta porunca? (Nu. Nu este porunca "fundamentala" – aceia este dragostea).

a. Are tinerea sabatului ceva de-a face cu dragostea? (Fiecare porunca a lui Dumnezeu are ceva de-a face cu dragostea. In acest caz, este dragostea fata de Dumnezeu si de noi insine, amandoua, prin a-ti lua timp din programul tau zilnic incarcat ca sa-L lauzi pe Dumnezeu si sa te odihnesti de munca).

D. Citeste 1 Ioan 2:15-17. Este aceasta o dragoste buna si una rea? Daca ne aflam pe cararea de lumina, ne este interzis sa ne iubim masina, locuinta, serviciul sau animalul de companie? (Aceasta nu este foarte usor de descris, dar am vazut cum punctul de vedere al lui Ioan a fost gresit inteles in unele dintre bisericile pe care le-am vizitat. In unele biserici, serviciul si sanatatea sunt importante. In altele, oamenii par sa nu le pese foarte mult de ele. Ioan ne spune ca atitudinea celor care urmeaza calea luminii este aceea ca posesiunile si pozitia sociala sunt dorinte legate de lume).

1. Suntem in acest punct complet irealistici si impracticabili? Dupa toate acestea, banii, puterea, pozitia sociala, sunt toate importante ca o conditie practica, nu-i asa? (Ioan raspunde cu o Idee foarte "practica" in 1 Ioan 2:17. El spune ca toate aceste lucruri practice vor arde in foc. Vor muri. Asa ca, haideti sa fim cu devarat practici si sa ne concentram asupra lucrurilor care nu vor trece si vor disparea).

III. Progres pe cararea luminii

A. Citeste 1 Ioan 3:1-3. Iti admiri (ti-ai admirat) tatal si mama? Daca da, incerci cumva sa traiesti in conformitatea cu standardele lor? 

1. De ce? (Te simti obligat. Simti ca trebuie sa traiesti conform asteptarilor pe care oamenii le au de la tine. Nu vrei ca sa-ti dezamagesti parintii).

2. Tatal meu obisnuia sa-mi spuna: "Esti fiul lui Don Cameron, asa ca astept de la tine sa te porti cum se cuvine!" Ce ne spune Ioan in 1 Ioan 3:1-3. care suna apropiat cu ceea ce-mi spunea mie tata? (El spune ca suntem fii ai lui Dumnezeu si ca ar tebui sa ne luptam ca sa fim ca Tatal nostru din ceruri).

a. Aceasta in este in contrast cu cei care spun: "Sunt salvat, si ceea ce fac nu mai conteaza". Ar putea o persoana cu o astfel de atitudine sa-L cunoasca cu adevarat  pe Dumnezeu ca Tata?

B. Citeste 1 Ioan 3:7-8. Care este ideea de disputa in care Ioan nu doreste sa ne lase sa umblam pe cai gresite? (Daca ceea ce facem noi conteaza sau nu foarte mult).

1. Care este puctul clar ca si un cristal al lui Ioan cu privire la comportamentul nostru? (Oamenii drepti fac lucruri drepte. Oamenii gresiti fac pacate. Doresti sa stii daca te afli pe calea luminii sau pe cea a intunericului? Priveste la comportamentul tau, la actiunile tale. Aceasta nu este deloc complicat).

C. Citeste 1 Ioan 3:11. Care este standardul pentru actiunile noastre drepte? (Din nou, Ioan loveste punctul sensibil ca ideea ramane aceeasi, daca ne iubim unii pe ceilalti).

1. cat de multe pacate apar din cauza egoismului? Te iubesti pe tine insuti mai mult decat pe semenii tai?

IV. A merge in dragoste

A. Citeste 1 Ioan 4:7-8. Si eu ma confrunt cu idee de a-i iubi pe cei din jurul meu. Imi plac ami multi oameni. Dar ca sa-i iubesc asacum ma iubesc pe mine insumi nu este deloc usor. Cum devenim mai iubitori? (Sursa dragostei este Dumnezeu. Cunoscand mai mult despre Dumnezeu, fiind "nascut" in Dumnezeu ne imbogateste abilitatea de a iubi).

B. Citeste 1 Ioan 4:9-11. Poti spune ca Il iubesti pe Dumnezeu cu adevarat? Cine a facut primul pas in relatia dintre tine si Dumnezeu? (Dumnezeu l-a facut. El Si-a trimis singurul Sau Fiu ca sa traiasca si sa moara pentru noi, atunci cand noi nu L-am iubit).

1. Ai auzit vreodata pe cineva care sa spuna "Am sa-l iert atunci cand isi va cere iertare"? sau "Am sa-l tratez cu respect atunci cand va invata sa arate respect" Ce ne spune Ioan cu privire la aceasta atitudine? (Daca ar fi sa iubim asa cum Dumnezeu a iubit, iubim oameni inainte ca ei sa o merite).

C. Citeste 1 Ioan 4:12. Spune Ioan cumva ca este greu sa iubim pentru ca nu l-am vazut pe Isus? Sau spune cu totul altceva? (Cred ca Ioan spune ca oamenii care nu-L vad pe Dumnezeu, te vad pe tine. Daca dragostea lui Dumnezeu domneste in inima ta, atunci tu esti calea prin care altii sa "vada" dragostea lui Dumnezeu).

1. Cum se aplica aceasta la responsabilitate? Imaginea pe care altii o au despre Dumnezeu apasa pe umerii tai!

D. Citeste 1 Ioan 5:3-5. Ioan ne spune ca responsabilitatea de a-L iubi pe Dumnezeu si a-i iubi pe ceilalti nu este un lucru imposibil de greu. Este aceasta o promisiune? (Incepem prin a-L cunoaste pe Dumnezeu. Citind si studiind despre El si despre caile Sale. Apoi, Il iubim. De indata ce incepem sa parcurgem aceasta carare, a continua sa mergi pe ea nu este un lucru imposibil. Avem numai nevoie sa incepem).

E. Prietene, ce poti spune despre tine? Daca simti ca a iubi este cam complicat, te vei inscrie ca sa faci un efort de a-L cunoaste mai bine pe Dumnezeu si de a-L asculta? Dar daca ai invita Duhul Sfant in inima ta chiar astazi? Te-ar ajuta sa te mentii pe directia aceasta?
 

[list-related-attach type=”” count”-1″]