Studiul 9 – CREZAND IN FIUL LUI DUMNEZEU

(1 IOAN 4 si 5)

Copyright

2008, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

INTRODUCERE: Atunci cand corectez examenele de la facultatea de drept, incerc sa le dau studentilor cat mai multe puncte pentru raspunsurile lor bune. In timp ce multe dintre intrebarile mele ar trebui sa aiba raspunsuri in forma de eseu, incerc sa gasesc orice idee in raspunsul lor care ar reflecta o intelegere a problemelor legale. Cu toate acestea, in josul paginii gasim intotdeauna raspunsul potrivit. Se aplica aceasta si la problemele spirituale? Exista numai un singur raspuns adevarat? Lectia noastra din saptamana aceasta voarbeste despre aceasta problema a "raspunsului corect". Ioan scrie ca exista un singur raspuns corect, si daca il nimerim, rasplata este viata vesnica. Daca nu il stim, rezultatul este moartea vesnica. Suna foarte tragic! Haideti sa patrundem in studiul nostru si sa aflam mai multe cu privire la raspunsul corect!
I. Intrebarea din test
A. Citeste 1 Ioan 4:1-3. Cate duhuri iti vorbesc? (Cel putin doua: Duhul lui DUmnezeu si duhul(rile) impotriva lui Dumnezeu).
1. Ce crezi ca vrea sa spuna Ioan atunci cand scrie despre duhuri? Sunt acestea ca niste soapte in urechile noastre? (Cred ca el foloseste acest termen in mod general atunci cand se refera la anumite gandiri, logica, "constiinta" noastra, profeti, invatatori – oricine sau orice care incearca sa ne convinga).

2. Cum putem sa determinam care este adevarul spiritual sau greseala? (Ioan ne da un test foarte simplu: adevarul spune ca Isus este de la Dumnezeu si El a venit pe pamant in forma umana).

3. Am sustinut si mai inainte ca oricine care crede in Vechiul Testament, si intelege si sistemul de jertfe, ar trebui ca in mod logic sa accepte pe Isus si crestinismul ca o extensie logica a sistemului de sacrificii. Ioan confirma aceasta logica prin faptul ca ne spune ca daca credem in Biblie, credem ca Isus este Fiul lui Dumnezeu intrupat.

B. Citeste 1 Ioan 4:4-6. Intelege lumea aceasta logica? (Nu).
1. O atitudine comuna impotriva crestinismului este aceea ca crestinii sunt prosti si needucati. Este aceasta adevarat? (Un crestin poate fi prost si needucat, asa cum si un necrestin poate sa fie. Dar, ceea ce separa crestinii de pagani este aceea ca crestinii au o privire de ansamblu asupra lumii bazata pe Hristos).
2. Ce ne invata aceasta cu privire la evanghelism? Ar trebui sa ne descurajam tocmai pentru faptul ca paganii nu ne asculta? (Aceasta este bazata pe faptul canoi trebuie sa depindem de Duhul Sfant care ne atinge inimile. Putem sa sustinem logica pozitiei noastre, dar fara Duhul lui Dumnezeu logica nu ajuta prea mult).
II. Daca treci testul
A. Citeste 1 Ioan 5:1-4. Suntem obligati sa ascultam poruncile lui Dumnezeu? (Da).
1. De ce? Ca sa fim salvati? (Dragostea noastra pentru Dumnezeu ne ajuta ca sa ascultam de poruncile Sale).

2. Saptamana trecuta am invatat ca ar trebui sa impartim lucrurile noastre cu crestinii care sunt in nevoie.

a. Atunci cand am tinut lectiunea la clasa mea saptamana trecuta, un grup de persoane a fost impotriva a da bani celor care cersesc pe strada. Un alt grup a fost de acord sa dam ceva bani ca sa scapam de ei. (Noi dam banii, iar Dumnezeu va face restul). Un alt grup a spus ca ar trebui sa aflam ce si-ar dori cersetorii sa-si cumpere si sa cumparam noi acele lucruri pentru ei (in cazul in care suntem de acord cu acestea).Ceea ce am concluzionat la nivel de grupa a fost ca ar trebui sa aflam care sunt nevoile, ca sa gasim modalitatea cea mai propice de a ajuta. Daca ti-as spune ca trebuie sa devii prieten cu un om al strazii, ar suna aceasta impovarator?
3. Acum aproximativ sase luni in urma am avut la biserica un tip care isi pierduse slujba, a fost dat afara din casa de catre sotia lui, si avea nevoie de o gazda. Am trei dormitoare libere in casa mea. Inima mi-a fost atinsa de cazul acestui om si m-am gandit ca ar trebui sa-l ajut. Sotia mea a argumentat ca asta ar insemna ca pentru cea mai mare parte din timpul zilei, ea va fi singura in casa cu acest strain despre care nu stiam nimic. (Nimeni din biserica nu il cunostea prea bine). Nu la-m invitat ca sa ramana la noi, sa locuiasca cu noi si in curand a parasit biserica. Ce ar fi trebuit sa fac?
B. Citeste 1 Ioan 5:5. Care este cheia de a birui lumea? (Sa crezi in Isus, Fiul lui Dumnezeu).
1. Asta mi se pare destul de greu de facut. De-abia am discutat cum avem nevoie ca sa ascultam de poruncile lui Dumnezeu. Acum Ioan revine si vorbeste despre incredere. De ce face aceasta? (Singura concluzie logica este aceea ca cele doua sunt in concordanta una cu cealalta. Crezand ca Isus este Fiul lui Dumnezeu si "raspunsul corect" pentru o viata vesnica. Cand ajungi la aceasta concluzie, iti afecteaza comportamentul cu siguranta).
III. Cunoscand ca solutia este corecta
 
A. Citeste 1 Ioan 5:6. Atunci cand dau un test, incerc sa fiu absolut sigur ca inteleg raspunsul corect. Profesorii numesc lista raspunsurilor corecte "solutii sau chei". De ce spune Ioan ca noi putem sa stim ca Isus Isus este raspunsul corect la intrebarea cu privire la viata vesnica? (El spune ca Isus a venit cu apa si cu sange).
1. Ce posibila legatura poate sa fie intre Isus ca fiind Dumnezeu si apa si sange? (Aceasta poate sa fie mult mai evidenta din punctul de vedere al celora care primesc mesajul scrisorii lui Ioan. Daca intelegi Deuteronomul si Leviticul, intregul serviciu din Sanctuar se baeaza pe notiunea de purificare cu apa si sange. Apa curata murdaria la propriu, pe cand sangele curata murdaria spirituala. Isus a fost purificat cu apa la botezul Sau (Matei 3:13-17) si Si-a dat sangele penru noi (Matei 27:50). noi avem nevoie de vieti si inimi pure, curate).

2. Cum este Duhul sfant implicat in aceasta? (citeste Ioan 3:5-6. Isus pune pe aelasi plan botezul (curatarea cu apa) cu a fi nascut prin Duhul cel Sfant (curatirea spirituala).

B. Citeste din nou 1 Ioan 5:6. Ioan spune ca Duhul este un martor care marturiseste "adevarul". Nu sunt sigur despre cum vedem noi conexiunea dintre apa, sange si Duhul Sfant, daca are sens logic. Cum ai imbina acestea trei impreuna? (Citeste 1 Ioan 5:7-8. Pune problema din nou, chiar daca nu ai raspunsul corect. Puterea Duhului Sfant in biserica primara, puterea Duhului Sfant in vietile noastre astazi, ne dau certitudinea ca isus este real. Faptul ca Isus din punct de vedere istoric ineamna indepartarea pacatului si murdariei  din vietile noastre, vazand cum Duhul cel Sfant lucreaza impotriva pacatului in vietile nostre, toate acestea sunt marturii ca Isus este cu adevarat Fiul lui Dumnezeu , care inseamna a ne curata de pacate si a ne pastra pentru o viata vesnica).
1. De ce avem nevoie de marturii multiple? (Ca sa fim siguri).
C. Citeste 1 Ioan 5:9-10. Ioan compara argumentul sau , acela ca Isus este raspunsul corect, cu ceva care se intampla in mod obisnuit si prin care noi suntem convinsi. De ce este argumentul acela ca Isus este raspunsul corect mult mai puternic decat orice argumentare obisnuita? (Pentru ca Dumnezeu da marturie).
1. Am crezut ca am gasit aceasta in cartea lui Ioan! Cum a putut sa afirme ca Dumnezeu este martor care pledeaza in favoarea ideilor sale?

2. Imi amintesc ca atunci cand eram copil, unul dintre prietenii de varsta mea il folosea pe tatal sau ca "martor" al teoriilor sale . Oridecateori  nu eram de acord cu el, ma intreba: "Crezi ca stii mai multe decat tatal meu?" Cum a ajuns Ioan la concluzia de a-L folosi pe Dumnezeu ca adept al teoriei sale cu privire la viata vesnica? (Citeste Faptele Apostolilor 1:6-8 si Faptele Apostolilor 2:1-4. actiunile Duhului cel Sfant in vietile noastre sunt o dovada divina a faptului ca Isus este Dumnezeu. Acesta se bazeaza pe faptul ca Dumnezeu vorbeste cu noi, nu numai faptul ca alti oameni povestesc despre lucrurile acestea).

3. Citeste Ioan 11:41-44. Cum a fost Dumnezeu activ in viata li Isus, care era un martor al Sau?

D. Citeste 1 Ioan 5:11-12. Stai putin! Nu avem dreptate cu privire la natura marturisirii lui Dumnezeu? Ce se spune ca este  Marturia lui Dumnezeu? (Invierea lui Isus arata puterea vietii vesnice. Aceasta este ultima idee prin care Dumnezeu marturiseste ca Isus este Dumnezeu).
 
 
1. Cat de important este sa primesti raspunsul potrivit? Cat de important este sa crezi in Dumnezeu? (Sa ai raspunsul corect are o semnificatie eterna).
E. Prietene, ce poti spune despre tine? L-ai acceptat pe Isus ca Fiu al lui Dumnezeu? Crezi ca Isus a murit ca sa ne ierte pacatele? Crezi ca pentru faptul ca Isus a reinviat la viata eterna, iti ofera oportunitatea de a avea viata vesnica? Este Duhul cel Sfant un martor  tuturor acestor lucruri in viata ta? Daca nu poti raspunde "Da" la toate aceste intrebari, chiar acum ingenuncheaza si roaga-L pe Isus, si prin puterea Duhului Sfant care va cobora in viata ta , sa ai cheia catre viata vesnica.
IV. SAPTAMANA VIITOARE: INCREDEREA
 

[list-related-attach type=”” count”-1″]