Cronica ideilor – COMEDIE-TRAGEDIE PE MUNTELE CARMEL CU ILIE TISBITUL IN ROLUL PRINCIPAL!

februarie 7, 2010

ACTUL – XII – “Elisei ucenicul lui Ilie.”

“Ilie Tisbitul a plecat de acolo si a gasit pe Elisei, fiul lui Safat, arand.” Ilie se pare ca si-a revenit dupa infrangerea suferita si merge mai departe sa execute ce Dumnezeu i-a poruncit. Si cand te gandesti ca Ilie va trebui sa lase slujba lui altuia, adica lui Elisei, s-a intreabat totusi: “Cu mine ce se va mai intampla in viitor? O intrebare normala de tip omenesc dar, Dumnezeu in mila sa ia rezervat ceva mai bun decat gandea el. Totusi acest prooroc a ascultat de Cel din Ceruri. Divinitatea l-a trecut prin multe experiente dificile din multe puncte de vedere dar, s-a trezit la timp si binecuvantarea l-a insotit tot timpul. Nu a fost simplu pentru Ilie, sa duca pana la capat, mesajul Divin dar, Ilie a ascultat si a luat aminte la tot ce a spus Dumnezeu. Elisei nu era un sarac in Israel dar nici un bogatas cum ne-am fi inchipuit noi in zilele de astazi. Ca sa ai 12 perechi de boi nu era la indemana oricui. Era agricultor ce ara si semana pentru hrana lui si a familiei lui, ce o iubea foarte mult. Avea oameni tocmiti cu ziua. Asta spune ca Elisei era instarit. El i-si permitea sa plateasca pe cei ce lucrau pentru el si ai casei lui. Ai arat vreodata in viata cu o pereche de boi in fata? Eu am arat si pot spune ca este foarte greu sa stapanesti lama plugului in pamantul moale si proaspat, dupa apa zapezilor cazute pe el, din timpul iernii. Si pamantul nu este tot la fel, iar diferenta asta se vede nu atat la arat cat la seceris sau cules. Asa ca, depinde ce ai semanat. Deci arau 12 perechi de boi conduse de 12 oameni ce se indeletniceau cu acest business. Elisei era cu ultima pereche.

Ilie Tisbitul avea o misiune precisa si anume sa unga pe Elisei in locul lui Nu i-a convenit acest lucru dar s-a stapanit si a ascultat de Dumnezeul lui. Dupa atatea intamplari si evenimente, satul de tot ce se poate intampla unui om, trecut prin experiente care mai de care mai ciudate si periculoase, cu toate acestea, Ilie nu a renuntat la Dumnezeul lui Adevarat si Viu in vecii vecilor. Deci, a luat a… lui manta si a aruncat-o pe noul ales in poporul lui Israel ca prooroc in locul lui, Elisei. Cand esti pastor al Evangheliei si inca mai poti lucra, sa primesti din partea Celui de Sus stirea ca va trebui sa iesi la pensie, adica sa dai locul tau de serv al lui Dumnezeu, altuia mai tanar si bineianteles mai, fara experienta ca tine, nu-i asa ca, nu prea pica bine firii pamantesti ce o avem noi oamenii, in frontul prim de actiune al indeletnicirilor noastre vremelnice? Dar, Ilie a considerat ca, daca Marele lui Invatator a stabilit asa, inseamna ca asa trebuie sa fie, cu toata parerea de rau a firii lui pamantesti. Noi oamenii vedem de multe ori numai,….. avantajele ce ni s-ar cuveni si uitam de fapt ca, Dumnezeu vrea sa experimenteze viata noastra spre a ne cali pentru mari evenimente viitoare, din viata noastra. Asa ca dupa 30 sau 40 de ani in campul Evangheliei lui Hristos, vine o vreme de final in istoria vietii tale. Tu zici ca mai poti dar altii vad altfel. Daca si Cel din Ceruri vede altfel, atunci inseamna ca asa e bine atat pentru tine cat si pentru noul si neexperimentatul coleg in campul Evanghelic al lui Isus. Sigur, poti lucra ca un voluntar in via Domnului, numai ca, pentru acest lucru trebuie sa-ti fi altoit firea vietii pamantesti cu soiuri noi din Gradina minunata a vesniciei, in timpul vietii pe pamant. Altfel, firea pamanteasca te-ar face sa te revolti, sa fii impotriva unei astfel de actiuni, si in final, sa nu cedezi. Vezi, aici este o mare dilema.

In momentul in care Elisei a fost imbracat cu mantaua lui Ilie, a stiut ca Domnul il va chema la o lucrare speciala. Numai ca Elisei a avut o dorinta de natura pamanteana si anume sa-si ia ramas bun de la parintii lui pamantesti. Vezi domnia ta din zilele noastre de azi ca Dumnezeu vrea acum sa-I slujim. Putea sa fie fatala dorinta lui, numai ca Ilie a fost de acord sa-si ia un adio de la, parintii lui pamantesti. Ilie i-a raspuns: “Du-te, si apoi intoarce-te: dar gandeste-te la ce ti-am facut.” A fost o surpriza pentru instaritul Elisei, si nu stia ce e mai bine sa faca. A ales o dorinta ce putea sa-l coste caci Isus zice: “Cine ara si se uita inapoi, nu este vrednic de Mine.” Numai ca, Ilie a fost ingaduitor cu Elisei si ia permis sa-si ia un la revedere de la parintii lui. Sa nu uitam precizarea ce ia facut-o si anume: “Dar gandeste-te la ce ti-am facut.” De multe ori multi tineri se aventureaza sa lucreze in Campul Evanghelistic dar, dupa o perioada de timp, o lasa balta si isi aleg o alta indeletnicire sau profesie. Nu este pacat ca dupa ce ai terminat o facultate teologica adventista, sa lucrezi nu ca evanghelist, ci ca un constructor, contabil, vopsitor, parchetar etc., deoarece castigi un pumn de dolari mai mult? Poate ca in locul tau ar fi fost altcineva ce ar fi dorit din toata inima sa slujeasca lui Dumnezeu dar, fie nu a avut bani pentru scoala, fie nu a fost aprobat de o comisie cu multe semne de intrebare. Elisei era instarit, nu era sarac si cu toate acestea a ales calea Domnului. Nu s-a uitat la castigul unui prooroc, nu a ravnit slujba de prooroc ci mai de graba a ascultat cuvintele mentorului sau spiritual, Ilie. Oare tinerii de azi fac asa, sau, procedeaza dupa cum bate vantul?

Elisei a facut un gest ce la prima vedere pare ciudat si ca intentie si ca executie. “A luat o pereche de boi si a adus-o jertfa, apoi a urmat pe Ilie, si a fost in slujba lui.” Parintii, l-au invatat pe acest baiat numai lucruri folositoare. Pe de-o parte, o crestere in cele spirituale in temere de Dumnezeul lui Israel, dar l-au invatat sa si invete sa munceasca daca vrea sa aibe cele necesare in viata aceasta. Baiatul era instarit, avea de toate la casa parinteasca, dar acolo era si munculita lui adunata cu sudoare si respect fata de Dumnezeul lui Israel, si fata de parintii lui, ce i-au dat o crestere buna si roditoare de fapte vesnice. Nu a consumat painea leneviei de om cu bani gata, cum fac unii din tinerii de azi din lumea Adventa. Elisei nu a frecventat cazinourile de noapte sa cheltuiasca banii munciti gata de mama si tatal lui? Nu a frecventat cluburile de noapte ale unei lumi idolatre din tineretea sa? Elisei nu s-a inhaitat in lumea periculoasa a sexului si a lumii idolatre a homosexualitatii pagane din oriental Antic? Nu a acceptat sub nici o forma viata destrabalata si retrograda a unei lumi religioase plina de pacate de dezmaturi spiritualo-pagane? A refuzat Baali din timpul sau si sarutul demagogic si perfid al statuietelor din metale si piese pretioase, reprezentand zei ce nu au nimic comun cu Adevaratul Dumnezeu al Israelului de ieri si de azi. A refuzat lumea dansului si a distractiilor efemere, si nu sa imprietenit cu minciuna si vulgaritatea din timpul idolatriei pagane, tipice religiozitatii Orientului Antic. Elisei a fost copilul ascultator de parintii lui adevarati. A crescut in spiritul unei vieti pline se suc Divin, pentruca mama lui la educat cu performante pentru cer, nu pentru placerile lumii acesteia. Iar tatal lui l-a invatat munca campului cu semanat si secerat, si din aceasta munca, a rezultat o mare si instarita binecuvantare. Elisei nu era sarac, el era cap nu coada in poporul Israel. Elisei era viitorul prooroc al lui Israel, in locul lui Ilie. Tinere, al zilelor noastre: “Te poti masura si compara cu un asemenea tanar din indepartata istorie a Orientului Antic, pe numele lul adevarat, Elisei?” Amin!

In numarul urmator ACTUL-XIII -“Biruinta lui Ahab.”

Arh. Gheorghe Petrescu, CUA University, Washington, DC., USA.

Anunt pe cititorii mei ca pe Intercer, Cronica Ideilor, apare pe un nou site:
https://intercer.net/blogs/poeziisieditoriale/

Alt site unde veti gasi Cronica Ideilor, completa din anul 2006-2007-2008-2009,
intr-o prezentare grafica de exceptie este:
http://www.azsmrebenezer.net

Alt site unde veti gasi “Portfoliul arhitectului”, Gheorghe Petrescu, este:
www.gheorghe-petrescu.net

Azi Februarie 05, 2010, orele 7:00 pm, Washington, DC.,
Capitala Balaurului American.

Comments are closed.