Cronica Ideilor – COMEDIE-TRAGEDIE PE MUNTELE CARMEL CU ILIE TISBITUL IN ROLUL PRINCIPAL!

octombrie 25, 2009

“Apoi voi sa chemati numele dumnezeului vostru; si eu voi chema Numele Domnului. Dumnezeul care va raspunde prin foc, acela sa fie adevaratul Dumnezeu. Si tot poporul a raspuns, si a zis: “Bine!”

ACTUL – I Prezentare a imparatului Ahab si a imparatesei Izabela.

Ahab, fiul lui Omri era imparatul lui Israel, iar Asa era imparatul lui Iuda. Ahab a domnit 22 de ani peste Israel la Samaria. Samaria era un fel de capitala a lui Israel caci in aceasta cetate erau palatele imparatului lui Israel. A fost un imparat ce a adus pe Israel in lumea idolatra a vremii, fiind considerat unul din cei mai versati in sensul acesta. A desconsiderat tot ce a avut mai bun poporul Israel si a facut ce este rau inaintea Domnului. Toate zeitatile vremii au fost aduse la Samaria si mai toate cetatile de surginta israelita erau infectate cu idolii sapati in lut, piatra, metal, si alte materiale. A fost un om necugetat si aspru cu proorocii Domnului. De aceea a fost considerat cel mai titrat imparat in ale raului. La Samaria a construit un templu lui Baal iar in interiorul acestui templu a fost amplasat un altar de jertfe specific idolatriei vremii. Langa altarul de jertfe a imaginat un idol al Astrateei, in tridimensional, calcand prin atitudinea sa porunca a II-a Decalogului. Acest idol era modelul de care multi din Israel l-au preluat si multe familii Israelite si-au construit acest idol si se inchinau la el.

Cei mai bogati din Israel isi construiau un templu mai mic ca cel al lui Ahab, dar cu aceleasi forme si decoratii arhitecturale. Idolatria s-a impanzit astfel ca o molima greu de vindecat in timp si spatiu. Nu mai era credinta adevarata iar jertfele se aduceau pe altare straine ce reprezentau idolatria maxima a vremii. Ca sa fie o razvratire si mai mare acest imparat Ahab a mai luat de nevasta si pe Izabela, fata lui Etbaal, imparatul Sidonitilor, ce a slujit lui Baal inchinandu-se lui.
Aceasta imparateasa avea putere de convingere, era isteata, avea o perversitate si o rautate ce domina tot ce era in jurul ei, inclusiv pe Ahab, sotul ei. A calcat in picioare tot ce a avut mai Sfant poporul Israel, si a sfidat prin idolatria ei Legea Divina data de Dumnezeu prin robul sau, Moise. Avea la Samaria in palatul ei imparatesc ateliere specializate in design vestimentar. Gastronomia era plina de retete si obiceiuri ce nu corespundeau cu folosirea animalelor curate si necurate, iar reforma sanitara de pe vremea lui Moise nu mai era de mult satisfacuta. Saloanele de refacere a frumusetii femeii erau la inaltime deoarece Izabela era mare imparateasa si odata cu varsta, frumusetea ei trebuia sa fie sustinuta de tot felul de metodologii cosmetice preluate de la maestrii Egiptului Antic.

Muzica idolatra si pagana atragea prin sunet si destrabalare fiinte nevinovate din tineretul poporului Israel. Casatoriile intre fetele si baietii din poporul Israel erau tot mai rare deoarece idolatria atragea frumusetea desarta de o clipa si fata din Israel alegea un baiat idolatru, iar fata idolatra alegea un baiat Israelit. Si uite asa se ajungea la o intelegere in detrimentul pazirii Legii lui Dumnezeu data de El lui Moise robul Sau. Si daca aceste cununii erau legiferate de imparateasa Izabela si de imparatul Ahab totul ducea spre ruinarea si prabusirea unui sistem al jertfelor in Adevaratul Dumnezeu. Si…..atunci se aplica toleranta, ingaduinta si adoptarea unor legi religioase noi in detrimentul Decalogului. Aproape in fiecare casa de Israelit era un foc strain care ardea necontenit, iar sarbatorile pagane au inlocuit sarbatorile Sabatice si cele ale Ispasirii. Cantarile Sionului erau tot mai rare. Cantecele lui David si frumusetea orchestrala a formatiilor Israelite nu se mai auzeau, datorita inlocuirii lor cu nebunia idolatra a noului sunet pagan si strain unui popor ce a umblat cu Dumnezeu. Iata ce a facut idolatria unui imparat si nebuniile unei imparatese in decursul a 22 de ani pe putere demonica. (va urma)

In numarul urmator ACTUL – II Prezentarea proorocul Domnului, Ilie Tisbitul.

Arh. Gheorghe Petrescu, CUA University, Washington, DC., USA.

Anunt pe cititorii mei ca pe Intercer, Cronica Ideilor, apare pe un nou blog:
https://intercer.net/blogs/poeziisieditoriale/

Alt site unde veti gasi Cronica Ideilor, completa din anul 2006 – 2009
http://www.azsmrebenezer.net

Alt site unde veti gasi “Portfoliul arhitectului”, Gheorghe Petrescu, este:
www.gheorghe-petrescu.net

Azi Octombrie, 18, orele 12:30 am, Washington, Capitala Balaurului American.

Comments are closed.