CRONICA IDEILOR – FOTBALUL INTRE JOACA SI IDOL

octombrie 15, 2009

“Toti idolii vor peri. In ziua aceea, oamenii isi vor arunca idolii de aur, argint, lemn, cauciuc, materiale sintetice etc., pe cari si-i facusera, ca sa se inchine la ei, ai vor arunca la sobolani si la lilieci.”

Lumea moderna superindustrializata capata noi conotatii in lumea religioasa. Pentru omul postmodernist, multidotat cu stiinta, arta, cultura, sport, si lista poate continua, este impulsionat fizic si intelectual pentru a rezolva orice satisfactie, fie ea chiar si de provenienta religioasa. Totul este posibil, iar imaginatia omului este limitata, de la extaz la nebunie, intr-un context de necesitati fiziologice de natura pamanteana din lumea pacatului si a mortii. Pe pamant, omul dupa caderea in pacat e un limitat, chiar daca Creatorul l-a pastrat pentru a imagina si a crea in aceasta lume dintre moarte si pacat. Numai ca Providenta Divina i-a oferit o noua posibilitate de a-si regasi din nou Paradisul pierdut, prin jertfa lui Isus.

Sportul, in aceasta lume moderna si suprasolicitata la efort intelectual si mai putin fizic, a scos in evidenta inevitabilul: Nu faci sport, nu ai forta de a echilibra munca fizica cu ceea intelectuala. Sport inseamna miscare fizica ce nu face decat sa fortifice un corp armonios creat de Dumnezeu. Joaca aceea plina de frumusete nevinovata a micului print/printesa din copilaria lui/ei avea darul sa aplice in viata de mai tarziu forta corpului si dinamica inteligentei, deoarece acea joaca era o sarbatoare a copilariei. Joaca cu balonul rotund a dat legi si reguli ce chiar in copilarie, treptat, treptat, incepeai sa le respecti. Era fantastic. Parca fiecare zi era alta, deoarece corpul crestea in dezvoltarea lui armonioasa.

Trec anii si joaca cu balonul rotund, pe romaneste fotbalul, capata noi dimensiuni. Incepi sa gandesti acest sport si daca pasiunea merge mai departe, te poti alipi de el ca marca de scrisoare, facand din acest sport o performanta. Este bine, este rau, vom vedea. Dar, ce te faci ca aceasta pasiune pentru fotbal capata o alta directie. Nu mai joci fotbal dar urmaresti pe micul ecran sau chiar te duci la meci, facand o pasiune sora cu fanatismul. Ai echipa ta favorita, ai jucatorul tau preferat pe post de idol, fie in Romania, fie in Liga Campionilor. Si uite asa joaca nevinovata a copilariei capata noi valente creativo-pacatoase. Incet, incet, aluneci pe panta fundamentalista a pasiunii pentru fotbal, si faci orice sa-ti sustii echipa ta pe care o iubesti ca pe un bibelou de idol, oriunde merge.

Anii trec, anii vin, si iata ca ai facut din joaca nevinovata cu balonul rotund de ieri un simbol cu efecte nocive pentru tine si familia ta. Faci tot felul de clasamente, cumperi tricoul cu jucatorul tau preferat. Te dotezi cu scule si insigne sportive de marca, ai si fular daca vremea e rea, care impreuna cu jacketa sportiva a clubului da o senzatie de pasionat al acestei echipe. Poate fi: Steaua Bucuresti, Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti sau F.C.Barcelona, Real Madrid, Inter Milano, Arsenal Londra sau Bayern Munchen si lista poate continua. Faci economii si cumperi si steag cu stema clubului caci esti un membru cotizant. Mai dai banii si pe biletele de la intrare la fiecare meci, oriunde merge formatia ta fotbalistica. Si uite asa ai urcat treapta cu treapta si ai devenit un fan devotat echipei tale favorite. Ai un nume nou ca membru al clubului, care poate fi: “Fanatico”. Si iata ca ai un idolas al tau care te face sa calci Sabatul, deoarece multe meciuri cu echipa ta se joaca in Sabat, si, ca membru de drept, nu ai dreptul sa lipsesti. Altfel pierzi onoarea de a mai fi un membru ADEVARAT.

Si uite cum dintr-o joaca nevinovata de copil, Satana ti-a oferit, treapta cu treapta, serviciile lui…..gratuite! Nu, tu ai platit pentru asta, ai dat o gramada de bani ca sa devii un “Fanatico”, asa ca nu mai poti renunta la “starul” tau de echipa din lumea fotbalului. De la joaca la idol nu e cale lunga, dar tinere al veacului acestiua, fa din fotbal o miscare pentru sanatatea ta, si numai atat. Mai departe spui “stop” fanatismului fotbalistic, caci daca nu faci acest lucru vei fi ca un sclav al acestui zeu, care se cheama FOTBALUL. Nu confunda o miscare nevinovata in aer liber cu balonul rotund cu fanatismul de pe toate stadioanele planetei pamant, caci cand va veni Isus toti idolii vor pieri, in veci Amin !

Arh. Gheorghe Petrescu, CUA University, Washington, DC., USA.

Comments are closed.