Studiul 12 – COMUNITATEA

(1 PETRU 2, 1 TIMOTEI 5)

Copyright 2009, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

INTRODUCERE: Unchiul meu a fost un om foarte pios. Nascut cu putin timp dupa inceputul secolului douazeci, si-a petrecut intreaga viata ca pastor si administrator in Biserica Oastei Domnului. Intr-o zi l-am intrebat ce schimbare a vazut el in decursul anilor in Biserica Crestina. Mi-a spus ca televizorul a luat locul bisericii, ca si centru al comunitatii. Inainte de televiziunea adventista, bisericile (si probabil barurile) erau in centrul atentiei ca interactiune sociala. Acum, spunea unchiul meu, oamenii stau acasa si se bucura de comunitate in fata televizorului. daca el ar mai fi in viata astazi, cred ca ar spune ca Internetul si telefoanele celulare sunt "comunitatea" pentru generatiile urmatoare. Ce plan are Dumnezeu enru comunitate? Care este scopul Lui cu aceia care Il urmeaza? Este tehnologia un ajutor sau o opreliste? Va putea biserica sa  intoarca inimile credinciosilor? Haideti sa patrundem in studul nosru si sa aflam ce spune Biblia despre comunitate.

I. Natiunea Sfanta
 
A. Citeste 1 Petru 2:4-5. Cine este "piatra vie"? (Petru vorbeste despre Isus).
1. Descrie Petru vreo comunitate aici? (Da).
a. Cine sunt stilpii comunitatii? (Noi suntem. noi suntem "pietre vii").

b. Care este scopul comunitatii noastre/ (oi suntem preotii. Preotii Il prezinta pe Dumnezeu poporului).

1. Textul spune ca ca noi oferim "sacrificii spirituale". Inseamna aceasta ca suntem un fel de preotii care ofera vreun fel de sacrificiu? (Cred ca inseamna ca noi acceptam sacrificiul lui Isus pentru pacatele noastre si le spunem si altora despre aceasta).
B. Citeste 1 Petru 2:6. Care este relatia intre Piatra Vie si "pietre vii"? (Isus, Piatra cea Vie, este piatra unghiulara a cladirii care face din noi pietre vii. Isus conrleaza vietile noastre. Daca ne incredem in puterea Sa nu ne vom rusina niciodata).
1. Citeste Ioan 14:6. Ce alt rol joaca Isus in comunitate? (Isus nu este numai "piatra unghiulara" a comunitatii nostre, El este "usa" comunitatii noastre. Comunitatea noastra este centrata pe Isus).
C. Creeaza tehnologia vreo problema comunitatii? (Nu ar trebui. Tehnologia ajuta la comunicare. Deoarece noi, "pietrele vii", suntem cladite impreuna ca sa se bazeze pe Isus, o cumunicare mai buna ar trebui sa construiasca mai mult).
1. Ar putea tehnologia sa fie o problema? (Da. Daca ne face sa construim pe altceva decat  sa construim pe piatra vie).
2. Multe dintre programele de navigare pe Internet au o sectiune de "istorie". Intreaba-te daca ti-ai dori ca sa ii fie trimis comunitatii niste abdatari ale sectiunii "istorie" din programul tau de navigare?
D. Citeste 1 Petru 2:7-8. Poate fi Piatra Vie o problema? (Nu este de ajutor acelora care aleg sa nu-L asculte pe Isus. Ii face sa se impiedice si sa cada).
1. De ce? (Romani 9:30-33 discuta despre aceasta. Toti aceia care castiga indreptatirea prin fapte nu pot accepta indreptatirea prin credinta pe care o ofera Isus. Noi suntem o comunitate cladita pe credinta).
E. Citeste 1 Petru 2:9. Care este scopul comunitatii noastre cladita pe Isus?
1. De ce suntem numiti"poporul ales"? Nu este aceasta o descriere a poporului evreu? (Ei il reprezentau pe Dumnezeu in fata lumii. Dar ei "picat" la capitolul atingerea telului lui Dumnezeu pentru ei. Astazi, biserica Il reprezinta pe Dumnezeu in fata lumii).
2. La cine sa ne inchinam? (Isus, singurul care ne-a scos din intuneric la lumina.Scopul comunitatii este acela de a pastra lmina ofertei vietii lui Isus si oferta de har a lui Dumnezeu fata de lume).
F. Citeste 1 Petru 2:11. Ce fel de atitudine ar trebui sa prezinte membrii din comunitatea lui Isus? (Ne vom abtine de la dorinte pacatoase. Ar trebui sa ne consideram extraterestrii si straini pe pamant).
1. De ce? Pacatul doreste razboi impotriva sufletelor noastre).

2. Gandeste-te in urma la capitolul "istoric" al programului tau de navigare. Gandeste-te inapoi la ultima ta barfa. Cum poti controla dorintele tale?

 
G. Cat de important este factorul comunitate la o vietuire dreapta? Cu totii stim ca noi, crestinii, ne simtim cam "in afara problemei" atunci cand vine vorba despre o traire in concordanta cu legile lui Dumnezeu. (Comunitatea crestina nu este o garantie sigura, dar ajuta cu o traire corecta).
 

[list-related-attach type=”” count”-1″]