Studiul 11 – ISPRAVNICIA

(MATEI 25)

Copyright 2009, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).
 

INTRODUCERE: Ordinea lectiunilor din acest trimestru este putin pe dos, nu-i asa? Ne-aplacut lectiunea cu privire la ziua de odihna saptamanala, apoi am invatat despre vacanta continua, in ceruri. Saptamana trecuta am inceput sa ne intoarcem inappoi la lucrare cu "ucenicie", iar acum (ceva de groaza) " ispravnicia!" Nu ar trebuica sa finalizam aceste studii cu o nota vesela? Sau este ispravnicia ceva de veselie? Oridecate ori niste oficiali vin in biserica mea ca sa discute despre ispravnicie, aproape intotdeauna inseamna ca doresc mai multi bani sau mai multa munca prestata de catre mine. Dar cred ca vom descoperi in aceasta saptamana ca Biblia are o viiune pozitiva cu privire la aceasta idee. Haideti sa patrundem in studiul Bibliei si sa invatam ce este asa de nemaipomenit cu privire la ispravnicie!

I. A castiga in viata

A. Citeste Matei 25:14-15. Pe ce baza stapanul a dat mai multi bani uneia dintre slugile sale, iar la celalalt nu? Este vorba despre favoritism? (Nu. Slujitorii difera in privinta abilitatilor lor naturale. El i-a dat mai multi bani servitorului cu mai multe abilitati).
 

1. A  fost incorect sa procedeze asa? Nu ar fi trebuit ca oricine sa primeasca aceeasi suma de bani?

a. Sau poate a fost  nedrept pentru servitorul cu mai multi talanti naturale, doarece acum traieste o experienta deosebita?

B. Citeste Matei 25:16-18. Este vreun argument in favoarea abordarii unuia cu un "singur talant"? Ce poti spune cu privire la recenta cadere a pietii de stoc?  Dar cu privire la temerile cu privire la institutiile bancare? N-ar putea o groapa in pamant sa fie cea mai sigura cale de a conserva capitalul?

1. Este vreun motiv ca sa crezi ca un om talentat nu a procedat cu deplina credinta? (Da. Daca stapanul dorea ca sa-si economiseasca banii prin ai ascunde, s-ar fi putut ascunde si pe sine insusi – si sa nu experimenteze riscul de a lasa un om cu un singur talant ca sa stie unde se afla comoara ascunsa).

C. Citeste Matei 25:19-23. De ce omul care a produs numai doi talanti mai mult sa primeasca aceeasi lauda ca si acela care a produs cinci talanti mai mult? Este corect? (Amandoi au dublat ceea ce li s-a dat initial. Aceasta arata ca atunci cand stapanul a alocat banii pe baza abilitatilor naturale, el nu a penalizat pe acela cu mai putine talente naturale. Intrebarea nu este cu ce talente te nasti, ci ce faci cu talentele pe care le posezi?

D. Citeste Matei 25:24. Aceasta povesteste despre ceea gandea omul cel talentat. De ce si-a numit el maestrul "omul cel puternic"?

1. Nu este adevarat ca un om nu ar trebui sa faca profit din lucrul prestat cu greu de catre o alta persoana? Nu se cheama aceasta "exploatare?"
 
E. Citeste Matei 25:25. Stai putin, a schimbat omul cel talentat propria poveste? (Da! El spune ca a fost cu adevarat fricos. Mai intai el isi numeste stapanul un capitalist, iar dupa aceea arata frica).

F. Citeste Matei 25:26-27. Cum analiseasa stapanul aceasta problema? Este omul cu un singur talant fricos? Are el o plangere legitima cu privire la capitalisti? (Stapanul il numeste "slab si puturos").

1. Are stapanul dreptate cand spune despre el ca este "slab"? Am crezut ca omul cu un singur talant cerea a se faca dreptate morala. (Asa de mult ideea de capitalism este necurata in ochii lui Dumnezeu! Termenul de "slabiciune"  fara indoiala ca are de-a face cu slujitorul care  avea o obligatie ca sa faca ceea ce ii spunea stapanul. "Lenes" se aplica pentru ca el nu a depus nici un efort, nu a facut nimic).
G. Citeste Matei 25:28-30. De ar fi trebuit ca omul cu zece talanti sa primeasca tot asa de putini bani ca si cel cu un singur talant? Servitorul cu zece talanti are "din abundenta" in timp ce acela cu un singur talant nu are nimic. Ese corect aceasta? (Vom dezlega misterul in urmatoarea sectiune cand vom citi Matei 25:34-44).

H. Haideti sa ne intoarcem cateva momente la aceasta povestire. Ce ne invata Isus prin aceasta? Este ceva cu privire la talent, bani si timp? (Aceasta este o "parabola a imparatiei". Toate povestirile din acest capitol au de-a face cu insemnatatea calatoriei spre ceruri).

1. Cand "ispravnicul" vine, reactia mea este aceea ca totul se va sfarsi in favoarea lui si in defavoarea mea. Ce ne invata aceasta povestire cu privire la ispravnicie? (Povestirea se refera in mod specific la bani, dar cred ca simbolizeaza toate  felurile de talente. Insemnatea cuvintelor "mai mult" este aceea de a-ti pune banii si talentele la lucru (matei 25:16). Cel mai insemnat lucru este acela ca nu conteaza cat de mult talent ai la inceput. Ceea ce conteaza este ce faci cu el. Daca esti credincios, vei fi rasplatit cu mai mult. Ispravnicia vorbeste despre a avea mai mult).
II. Considerandu-l pe sarac
A. Citeste Matei 25:31-40. Ar putea seritorul cu un singur talant, in mod special dupa ce a fost aruncat afara de catre stapanul sau fara banii sai, sa se califice ca (versetul 40) "unul dintre cei mai neinsemnati frati ai mei?"
1. Haideti sa ne inchipuim ca tu esti (acum) tipul cu 11 talanti (stapanul tocmai ti-a dat talantul celui lenes si slab) si te lovesti de tipul cu nici un talant. Ne invata Isus ca ar trebui sa-i dai banii celui fara nici un talant?
a. Ar putea aceasta sa nu se potriveasca cu decizia stapanului?

 

 
 

[list-related-attach type=”” count”-1″]