STUDIUL 13 – „IATA-MA, TRIMITE-MA”: PROFETUL ISAIA

 (ISAIA 6)

Copyright 2008, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).
 
INTRODUCERE: Iti plac schimbarile? Cei mai multi oameni se tem de schimbare pentru ca aceasta aduce incertitudine. Chiar in aceste zile aduc ceva schimbari la viata mea neschimbata pana acum. Am locuit in aceeasi casa de peste 25 de ani, dar am avut inchiriata o locuinta intr-un oras nou si incetul cu incetul ma voi muta acolo. Am avut acelasi angajator de peste 32 de ani, dar acum imi petrec timpul predand intr-o scoala de avocatura. Pentru 28 de ani am fost membru al aceleiasi biserici locale, dar incetul cu incetul ma voi muta la o biserica noua, in orasul nou. Sunt casatorit cu aceeasi sotie de peste 34 de ani si tinta mea este ca sa nu fac nici o schimbare aici! Schimbarile creeaza anxietate. A fi un misionar poate sa ceara ceva schimbari in viata ta. Aceasta saptamana lectia noastra incepe cu schimbarea in ideea de conducere. Haideti sa patrundem in studiul cartii lui Isaia!
 
I. Regele Ozia moare
 
A. Citeste Isaia 6:1-3. Ozia a fost imparat pentru mai mult de 50 de ani. Cum credeti ca s-a simtit poporul cand el a murit?
1. De vreme ce Ozia a fost in general un imparat bun, cum credeti ca a reactionat Isaia la vestea aceasta?

2. De ce crezi ca Dumnezeu i-a aratat lui Isaia aceasta viziune in timpul cand Imparatul Ozia a murit? (Noi dorim sa avem la conducere pe cineva care ne promoveaza interesele. Dorim judecatori care ne stimeaza. Dumnezeu i-a aratat lui Isaia ca desi Ozia murise, Dumnezeu era inca la domnie si se ocupa de aceasta).

B. Ce ne arata aceasta viziune despre natura Dumnezeului nostru? (El doreste ca sa-i reasigure pe cei pe care-L urmeaza. El doreste ca tu sa ai incredere in El).
 
II. Omul cel disperat!
 
A. Citeste Isaia 6:2 inca odata. Haideti sa-i observam pe acesti ingeri pentru cateva momente. Apropo, aceasta este singura data cand serafimii sunt mentionati in Biblie.
1. Cuvantul "serafim" inseamna " a arde". Cum crezi ca aratau acesti ingeri?

2. Cum isi foloseau acesti serafimi aripile? (Doua ca sa-si acopere fata, doua ca sa-si acopere picioarele (sau partea inferioara a corpului) si ddoua ca sa zboare).

a. De ce crezi ca acesti ingeri si-au folosit aripile in felul acesta? (Ei erau in prezeunta lui Dumnezeu. Ei isi invaluiau fetele din cauza Dumnezeului cel Sfant. Ei isi acopereau picioarele in semn de respect. Porunca a fost respectata din punctul lui Dumnezeu de vedere. Ei aveau nevoie de doua ca sa zboare!)
B. Citeste Isaia 6:3-4. Daca esti ingrijorat cu gandul la "fum de mana a doua", ai nevoie sa stai departe de prezenta lui Dumnezeu! Foarte serios, de ce este o asa forta fizica conectata la mesajul acestor ingeri?
1. De ce templul ar trebui sa fie umplut cu fum? (Citeste Exodul 19:18. Aceasta ne spune ca "fumul" care  Il inconjoara pe Dumnezeu este rezultatul calatoriei Sale prin mijlocul focului. Aceasta se numeste "norul sechina" si este adesea asociata cu Dumnezeu. Vezi, de exemplu 1 Imparati 8:10 si Ezechiel 10:4).

2. De ce crezi ca Dumnezeu si ingerii Sai par ca ard? Aceasta suna mai mult ca o imagine a iadului! (Daca citesti Numeri 31:21-24 vedem ca ffocul si apa sunt acelea prin care Dumnezeu intelege sa purifice un lucru. Bazandu-ne pe aceasta, infatisarea lui Dumnezeu simbolizeaza sursa puritatii).

a. De ce avem atunci o imagine in Apocalipsa 20:9-10 a raului in flacari? (Impuritatea absoluta se intalneste cu puritatea absoluta. Focul lui Dumnezeu consuma impuritatile pacatului).
3. Toti aceia dintre voi care sunteti orrientati spre partea stiintifica puteti sa-mi spuneti – Nu este fumul evidenta conversiei unei energii de la o forma la alta? Daca asa este, aceasta poate fi o evidenta a energiei care-L inconjoara pe Dumnezeu. Energie, puritate, putere: acesta este Dumnezeul nostru! In timpuri nesigure de schimbare, Dumnezeu ramane puterea universului.

4. Sunt cuvintele ingerilor din Isaia 6:3 mai putin puternice decat prezentarea cuvantului din Isaia 6:4? (Intreaga imagine in Isaia 6 converge spre un sens al puterii. Ingerii cei stralucitori (iti amintesti ca ei aratau ca focul) isi acopereau fetele, Il mareau in mod continuu pe Dumnezeu, iar tu poti chiar sa simti  puterea prezentei lui Dumnezeu si a acestor ingeri. Cee ce spun ei este aceea ca Dumnezeu este sfant si influenta Sa umple tot pamantul).

a. Simti putere in serviciile de inchinare din biserica ta?
C. Citeste Isaia 6:5. Care este reactia lui Isaia la a fi in prezenta lui Dumnezeu?
1. Cum este aceasta o reasigurare in timp de schimbare?

2. De ce Isaia vorbeste cu buzele sale?Daca te aflii in prezenta cuiva important, nu esti mult mai ingrijorat despre faptul ca parul nu-ti este pieptanat sau ca hainele nu iti sunt curate si calcate? (Isaia, profetul, are un mesaj pentru poporul lui Dumnezeu. Punctul sau este acela ca el nu merita ca sa primeasca acest mesaj. Prima sa nevoie este ca sa-si vada pacatele iertate).

D. Citeste Isaia 6:6-7. Ce inseamna carbunele aprins? (Aminteste-ti ca Isaia 6:1 si Isaia 6:4 ne spune ca Dumnezeu, serafimii si Isaia sunt toti in templu in aceasta viziune. Acest carbune este luat de la altar – locul  ispasirii pacatelor. Carbunele este aplicat pe locul unde Isaia spune ca a avut cea mai mare nevoie).
1. Citeste Faptele Apostolilor 2:3-4. Isaia a simtit cum un carbune aprins i-a atins buzele. Apostolii au niste limbi de foc deasupra capului lor. Ce comparatie vezi aici?
a. Ce lectie gasesti in acest pasaj? (Instrumentul folosit de catre misionari este purificat de focul lui Dumnezeu).
2. Ce mesaj poti observa in exemplul lui Isaia care isi accepta nesfintenia si tanjea dupa curatarea cuvintelor sale inainte ca sa-si inceapa misiunea? (Daca doresti sa fii implicat in misiune trebuie sa iti marturisesti pacatele si sa tanjesti dupa binecuvantarea lui Dumnezeu. Ai nevoie sa ai puterea si curatia lui Dumnezeu revarsate aupra ta. Cum ii inveti pe altii sa se lepede de pacate daca tu insuti ne te-ai lepadat de pacate  mai intai?) 
III. Voluntarul
A. Citeste Isaia 6:8. De ce Dumnezeu cheama la voluntariatin timp ce era acolo cu Isaia? (Aceasta reaminteste ideea ca Dumnezeu nu ne forteaza sa fim misionari. El ne cere sa fim voluntari in lucrarea Sa).
1. Cine sunt acei "noi" din versetul 8? (Observa ca serafimii spun "Sfant" de trei ori. Amandoua expresiile, cea care se refera la "noi" si repetarea cuvantului "sfant" implica Dumnezeirea).

2. Cati voluntari a chemat Dumnezeu? (Se pare ca a chemat unul singur. "Pe care"sa il trimit?)

IV. Mesajul
A. Citeste Isaia 6:9-10. Isaia are acum o noua misiune din partea lui Dumnezeu. Ce vede Dumnezeu in aceasta problema majora?
1. Este Isaia primul care trebuie sa mentioneze problema in fata poporului? Este o problema ca ei nu au auzit mesajul lui Dumnezeu mai inainte? (Mesajul este acela ca ei au nevoie sa-si curateasca urechile, sa-si deschida ochii si sa-si inmoaie inimile).

2. Noi suntem foarte ingrijorati realizam "Propovaduirea Evangheliei" asa ca lumea intreaga sa auda mesajul lui Isus. Ce complicatii cu privire la ceea ce avem noi de facut prezinta versetele 9 si 10? (Nu este de ajuns numai ca sa auzim cuvantul, trebuie sa-l si intelegem. Avem un teritoriu propice pentru misiune printre toti ceia care "cunosc", tot asa penru aceia care nu au auzit inca).
 

 
 
 

[list-related-attach type=”” count”-1″]