Studiul 2- „DE TOATE PENTRU TOTI”: PAVEL PREDICA LUMII

(1 CORINTENI 9 si 10)

Copyright 2008, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

INTRODUCERE: "De ce am folosi abordarea lumii? Tot ce avem nevoie este Duhul cel Sfant!" Unii conducatori ai bisericii privesc la evanghelizarea lumii ca la oricare alta lucrare. Daca o strategie functioneaza intr-un anumit domeniu de afaceri, ar trebui sa o incercam si in biserica. Altii par sa gandeasca ca  nu este nevoie de nici o strategie moderna, noi ar trebui numai sa depindem de Duhul Sfant ca sa aducem noi membri. E.M. Bounds a spus: "Oamenii cauta metode mai bune, Dumnezeu cauta oameni mai buni. Oamenii sunt metode ale lui Dumnezeu". Poti sa intelegi aceasta? Nu ar fi mai bine ca oamenii sa caute metode mai bune? Dar daca Spiritul cel Sfant ne-ar spune sa folosim strategii moderne? Ai fi gata sa schimbi serviciile de la biserica, ca o strategie de a atrage noi membri? Dar daca ai gandi ca anumite schimbari au fost teologic vorbind incorecte, le-ai mai adopta pe acelea? Ce poti spune despre membrii care cred ca schimbarile sunt pacatoase? Haideti sa patrundem in studiul nostru si sa aflam ce ne spune Duhul Sfant prin misionarul Pavel despre converirea lumii!

I. Toate lucrurile la toti oamenii

A. Citeste 1 Corinteni 9:19. Despre ce lucrare vorbeste Pavel atunci cand spune "sa castigam cat mai multi cu putinta"? (El vorbeste despre convertirea pacatosilor. El vorbeste despre evanghelizare).
1. Cand Pavel spune ca se face un sclav, ce intelegi ca inseamna aceasta? isi pierde el libertatea? (El renunta la ceea ce ar prefera sa faca. El isi subordoneaza dorintele sale in fata dorintelor celorlalti).
B. Citeste 1 Corinteni 9:20-22. Este Pavel ipocrit atunci cand spune ca el actioneaza asa cum ar fi sub lege numai cu unii, nu si cu altii? (El are o regula constanta – sa incerce sa potriveasca lucrarea sa in asa fel ca toti oamenii sa beneficieze de ea).
1. Este ascultarea de lege o problema de moralitate? Este salvarea prin credinta o problema de moralitate?
a. Este aceasta ceea ce Pavel spune atunci cand se refera la a fi "sub lege"? (Daca nu vorbeste despre ascultare si salvare, cu siguranta cel putin asa pare!)

b. Daca acestea nu sunt probleme de moralitate, este cel putin o problema despre care poti spune ca un grup este corect din punct de vedere teologic si un altul este incorect din punct de vedere teologic? (Da. Pentru "distractie" si "confuzie"in aceasta problema citeste Galateni 2:11-14).
 

c. Daca esti de acord ca exista un raspuns corect si unul incorect la problema de a fi sub lege, spune Pavel ca a converti oamenii este mult mai important decat sa fii corect din puct de vedere teologic? (El spune ca este corect din punct de vedere teologic sa "te ajustezi" la aceasta. Oricum, observa in 1 Corinteni 9:21 unde el spune ca el este sub legea lui Dumnezeu/ a lui Hristos. El este limitat de principiile morale).  

II. Deciziile vietii adevarate

A. Haide sa discutam cateva aplicatii reale in biserica ta. Cand ma prezint la infatisare in istanta, intotdeauna port sacou si cravata. Cred ca a trebnui sa-I arat Domnului acceasi onoare, purtand sacou si cravata la biserica. Odata cineva a spus ca cei mai multi oameni nu poarta sacou si cravata, si poate, am fost descurajat noi membri sa vina la biserica daca nu poarta sacou si cravata. Sa presupunem ca am dreptate ca ar trebui sa port cravata in fata lui Dumnezeu, daca o port in fata unor judecatori de pe pamant. Ce ar fi purtat Pavel daca ar fi crezut ca purtand cravata ar descuraja noi persoane de a veni la biserica?
1. De curand am ascultat niste predici ale unui pastor de la biserica Mars Hill. Au fost cu adevarat excelente. pastorul purta blugi taiati si un tricou. Nu as fi visat niciodata sa port asa ceva la biserica – cu atat mai mult daca as fi predicat. Ce crezi ca face pastorul de la biserica Mars Hill, crezi ca se poarta cum trebuie?
B. Imi place muzica de inchinare contemporana. Levi Tavares, translatorul acestor studii pentru toti cei care le citesc in portugheza, prefera imnurile vechi, dar nu muzica  gospel contemporana. Daca biserica mea ar functiona intr-un cartier plin de oameni ca Levi, ar trebui eu sa ma opresc sa cant muzica contemporana de inchinare, pentru a aduce oamenii de tipul lui Levi la biserica?
1. Dar daca Levi isi da seama ca biserica lui este plina de oameni de tipul Bruce, adica asa ca mine, oameni care iubesc su adevarat muzica gospel? Ar trebui el sa-si arunce cartea sa de imnuri si sa inceapa sa cante muzica gospel pentru a motiva acesti oameni sa vina la biserica?
C. Dar daca cei mai multi dintre oameni din cartier merg la biserica duminica si tu crezi ca sabatul este adevarata zi de inchinare: ar trebui sa adaugi un serviciu divin aditional duminica, inainte ca sa ai ocazia sa le spui despre sabat?
1. Daca spui, " Nu, termina cu prostiile", ce crezi ca a vrut sa spuna Pavel atunci cand a afirmat "M-am facut ca si cand as fi fost sub Lege"? (1 Corinteni 9:21).

D.
Dar daca jumatate din membrii actuali pleaca din cauza ca pastorul a inceput sa poarte blugi taiati, muzica s-a schimbat si ati inceput sa tineti servicii divine intr-o zi gresita? Tinta lui Pavel de a "salva cativa" exclude membrii actuali?
III. De acord cu privire la principii
A. Sunt sigur ca aceasta a pus paie pe foc. Daca principiul este ca sa "faci orice" pentru a aduce noi membri, atunci asa ar trebui sa facem.  In orice caz, daca aceasta nu este ceea ce Pavel a predicat, avem nevoie sa intelegem invatatura sa, in asa fel ca sa putem lua decizii pricipiale pentru a evangheliza. Haideti sa ne gandim la niste aplicatii din zilele lui Pavel ca sa incercam sa intelegem principiile care stau la baza.

B. Citeste 1 Corinteni 10:25-26. Ce probleme de constiinta sunt invocate aici?  (Daca citesti 1 Corinteni 10 vei vedea ca Pavel scrie despre inchinarea la idoli. El spune sa nu ne inchinam la idoli si sa nu facem sacrificii  pentru un idol. Cu toate aceastea, daca nu sacrifici carnea la idoli si cumperi carne care nu stii de unde provine, nu ai de ce sa-ti faci griji daca altcineva a inchinat-o idolilor).

C. Citeste 1 Corinteni 10:27-29. Ce noua regula ne-a dat pavel cu privire la ceea ce mancam? (Cu toate ca nu este gresit ca sa mananci carne inchinata la idoli, daca cineva are vreo problema cu aceasta, ar trebui sa nu mananci "carnea idolilor" in fata lor).

D. A fost aceasta pozitia bisericii, aceea ca poti manca carne inchinata idolilor? (Nu. Citeste Faptele Apostolilor 15:23-29).

1. In numele cui a fost luata aceasta decizie? (Liderii primei biserici, sub indrumarea Duhului cel Sfant).

2. Inseamna aceasta ca Pavel a violat legea morala cand a mancat carne care ar fi putut fi oferita idolilor? (Eu cred ca Pavel nu a gandit asa, dar este clar ca altii ar putea aduce argumente ca Pavel a violat legea morala).

E. Citeste 1 Corinteni 9:22. Care este regula primordiala a lui Pavel? (Castigand pe altii la Hristos).
1. Poate aceasta sa includa neofensarea celor slabi pe care deja ii avti in biserica? (Citeste 1 Corinteni 10:31-33. Da, noi nu dorim sa fim "pricina de poticnire" pentru cei care sunt deja in biserica).
F. Ce am invatat pana acum de la eforturile misionare? Priveste inapoi si aplica toate aceste principii la situatia actuala pe care am discutat-o: 1. Prezenta la biserica; 2. Muzica din biserica; 3. Zi netraditionala pentru inchinare. (Sunt cu siguranta probleme de teologie clare, de disputa, in care noi ar trebui "sa ne limitam libertatea" ca sa-i convertim pe altii. Aceasta este limitata de toti aceia care sunt membri "caldicei", cei care gandesc ca o problema morala este la mijloc, chiar daca nu este asa). 

G. Inseamna aceasta ca suntem pur si simplu paralizati? Noi dorim sa facem lucruri noi, sa aducem oameni noi, dar cei slabi din biserica ne impiedica sa facem aceasta? (Citeste Romani 15:20. Aminteste-ti ca Pavel calatoreste de la un grup nou de oamnei la un alt grup nou de oameni. Poate ca iti propui sa incepi ceva nou in biserica, sau chiar sa construiesti o noua biserica, sau sa incerci ceva diferit pentru a castiga suflete).

H. Prietene, eu nu cred ca Pavel ne spune sa calcam principiile morale in efortul nostru de a-i castiga pe ceilalti la Hristos (1 Corinteni 9:21). Oricum, el ne spune cu siguranta ca ar trebui sa fim mai circumspecti atunci cand este vorba de subiecte discutabile. Problema este cum sa ne purtam cu membri "slabi" care cred ca o problema morala este o pricina de poticnire, cand de fapt nu este? Daca biserica ta stagneaza, te vei ruga tu ca Dumnezeu sa iti arate ce trebuie sa schimbi la tine pentru a aduce noi suflete in biserica? Te vei ruga tu, de asemenea, ca Dumnezeu sa dea membrilor din biserica ta intelepciune sa faca deosebire intre preferintele lor si adevaratele probleme morale?

IV. Saptamana viitoare: IOAN BOTEZATORUL – PREGATIND CALEA DOMNULUI
 
 
 
 
 
 
 
 
 

[list-related-attach type=”” count”-1″]