Studiul 13 – INCREDEREA IN DARUL PROFETIC

(MATEI 13, LUCA 24, FAPTELE APOSTOLILOR 17, 1 CORINTENI 14)

Copyright 2009, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

INTRODUCERE: Saptamana aceasta am vorbit cu un tanar in biserica caruia exista un profet in viata. Pe baza profetiei din Ioel 2:28-29 asta este ceva ce as refuza din start. In afara de aceasta, ceea ce am gasit foarte interesant din ceea ce el a spus este ca ceea ce propovaduia acel profet era la fel de autoritar ca si cuvintele din Biblie. De ce ai crede aceasta? Daca acel profet vorbea cu adevarat despre Dumnezeu si pentru El, atunci asa este logic. Este adevarat din punct de vedere Biblic? Ce poti spune din punct de vedere practic? Haideti sa patrundem in studiul Bibliei si sa invatam ce nivel de incredere ar trebui sa avem in darul profetic!

 
I. Profetul si ajutoarele
A. Citeste Matei 13:14. Este acesta o idee care vine de la un profet? (Da. Isus a spus ca aceasta este o profetie a lui Isaia).

B. Haideti sa privim mai in detaliu la aceasat profetie. Citeste Matei 13:14-15. La ce se refera atentionarea din aceasta profetie? (Oamenii nu dau atentie. Ei pot sa vada si sa auda mesaje, dar nu dau atentie. Mesajul nu se afunda in mintile lor).

C. Citeste Luca 24: 13-18. magineaza-ti ca stai de vorba cu un prieten si un strain vine si te intreaba despre ce vorbesti. Cum ai reactiona?

1. De ce se opresc cei doi ca sa raspunda acestei intrebari? De ce le "pica" fetele? (Fetele  le reflecta starea de suparare. Iau aceasta intrebare intr-un mod foarte serios. Se opresc din conversatie inainte ca sa raspunda la intrebare).
D. Citeste Luca 24:19-21. Cum Il descriu pe Isus?  (Ca un profet cu putere).
1. Care este insemnatatea acestui text? (Ei nu spun ca El a fost Mesia, Fiul lui Dumnezeu).

2. Ce este important cu privire la referirea la "ziua a treia"? (Citeste Matei 17:22-23. Isus a spus ca El ar fi trebuit sa fie inviat in a treia zi).

E. Haideti sa continuam povestirea din Luca 24. Citeste Luca 24:22-24. Ce ai spune cu privire la aceste doua idei?
 
1. Se aplica aceasta profetie a lui Isaia la cele doua povestiri, cu privire la a vedea si a auzi, dar a nu intelege? (Da!)
F. Citeste Luca 24:25-27. Haideti sa recapitulam aceasta situatie. Acesti oameni sunt descurajati si confuzi. Se gandesc la profetia lui Isus si o compara cu ceea ce stiu.Cum ii ajuta Isus sa "vada si sa auda"? (Prin faptul ca le deschide Biblia in fata lor).
1. Face Isus aici lucrarea unui profet? (Da. Lucrarea profetului este aceea de a-i ajuta pe oameni sa inteleaga care este voia lui Dumnezeu).

2. Care este reperul pentru explicatia lui Isus? (Biblia).

3. Ce lectie importanta invatam din aceasta istorie cu privire la increderea in darul profetic? (Aceste idei propovaduite de catre profeti   tebuie sa fi fost repere impotriva Bibliei).

4. De ce nu le-a spus Isus: "Hei, capete tari, Eu sunt!" (Telul lui Dumnezeu pentru noi este ca sa intelegem cuvantul din Scriptura sa cum Isus se potriveste in acest context. Aceasta este lucrarea profetului: ca sa ne ajute sa intelegem cum situatia noastra si probleme noastre de zi cu zi se potrivesc cu scrierile Scripturii).

G. Citeste 1 Corinteni 14:1-3. Care este rolul profetului in zilele noastre? (Tot asa cum Isus i-a incurajat pe cei doi oameni, tot asa este si cu lurarea profetilor astazi, a incurajeze, imbarbateze si sa ii inteleaga pe credinciosi).
 
II. Profetul si oamenii din Berea
A. Citeste Faptele Apostolilor 17:10-12. Este Pavel un profet? (Sigur ca da).
1. Cum si-au data seama cei de Berea despre acest lucru? (Prin testarea cuvintelor lui Pavel fata in fata cu Biblia).
 
2. Cu toate ca cei doi oameni care mergeau catre Emaus nu s-au uitat in Biblie in timp ce au vorbit cu Isus, ce le-a dat convingerea ca Isus le-a dat un mesaj adevarat? (Citeste Luca 24:32. Inimile lor ardeau de nerabdare ca Isus sa le explice revelanta Scriptura).
 
B. Citeste 1 Corinteni 12:7-11. Care este scopul  de  a da darul profetic unuia care crede? (Pentru un bun comun).
1. De ce 1 Corinteni 12:11 spune ca aceste daruri spirituale sunt lucrarea "unuia si aceluiasi spirit?" (Pentru ca trebuie sa fie o armonie cu privire la lucrarea lui Dumnezeu. Acesta este un alt motiv de ce Biblia este reperul pentru oricine sustine ca are darul profetiei).
C. Citeste Proverbe 2:1-6. Aici este descris procesul de intelegere a ceea ce doreste Dumnezeu cu privire la noi. Haideti sa impartim aceasta in episoade logice.
1. Reciteste Proverbe 2:1-2. Ce fel de atitudine descrie aceasta?  (Acesta este cineva ca este deschis ca sa inteleaga Cuvantul lui Dumnezeu).

2. Reciteste Proverbe 2:3. Ce fel de activitate este descrisa aici? (Rugaciunea. "Chemarea" vine de la Dumnezeu si Duhul Sfant pentru intelegere).

3. Reciteste Proverbe 2:4-6. Care este rezultatul final? (Daca suntem rabdatori in intelegerea vointei lui Dumnezeu, El ne va da intelepciune, cunostinta si intelegere).

4. Ce ne invata acest pasaj cu privire la increderea in mesajele unui profet modern? (Noi nu ar trebui sa abordam un profet asa cum abordam o prajitura Chinezeasca cu mesaje despre castiguri: o rupem in doua si aflam raspunsul. C sa fim in siguranta, trenuie sa promovam o intelegere deplina a Bibliei. Ar trebui sa stim deja multe cu privire la cum Dumnezeu conduce vietile oamenilor. Numai atunci putem determina daca cuvintele profetului modern se potrivesc pe fagasul unei revelatii din trecut).

D. Cum ar trebui sa reactionezi daca un profet modern iti aduce o intelegere cu totul noua a Bibliei? Dar daca un profet modern iti sugereaza o doctrina cu totul noua?  (De ce ar da Dumnezeu  acum un mesaj cuiva nou, mesaj pe care nu i l-a dat nici lui Moise sau Pavel, sau oricine altcineva in ultimii 3000 de ani? Putem vedea un mesaj care se potriveste zilelor noastre, dar as fi foarte suspicios cu privire la un mesaj care are putina relevanta cu ilele noastre si care cu usurinta ar fi putut fi dat lui Moise, Pavel sau oricarui alt scriitor din Biblie. Daca un nou mesaj ar contrazice Biblia si in cel mai neinsemnat detaliu, l-as refuza.
III. Profeti Moderni
 
A. Haideti sa ne intoarcem din nou la 1 Corinteni 14. Citeste 1 Corinteni 14:1-5 si 1 Corinteni 14:29. Cat de des intalnit era darul profetiei in biserica din Corint? (Foarte comun).

B. Citeste 1 Corinteni 14:36-40. Este vreo linie neclara intre profeti si "Cei talentati din punct de vedere spiritual" in biserica corintenilor?

1. Cum ne arata Pavel ca vor fi judecati profetii? (Pavel subliniaza faptul ca Biblia nu este veche de pe vremea profetilor. Ceea ce este interesant este faptul ca profetii sunt judecati incepand de la Geneza).
C. Ce fel de ghidare ne da aceasat in legatura cu evaluarea profetilor? (In primul rand nu ar trebui sa fim surprinsi de catre un crestin care ti-ar spune ca are darul profetiei. Darul, ca si altele multe daruri spirituale ar trebui sa fie asteptate in Biserici. Prin prisma standardelor Corintenilor, ar parea ca ceva sa nu fie in regula cu biserica care nu ar avea cel putin unul sau doui cre sa aiba darul profetiei. Mai mult, acest dar intareste biserica si pe cei care cred. Acest dar nu este acela de a schimba randuiala in Biserica , a fost dat de Dumnezeu de-a lungul ultimilor milenii).

D. Prietene, vei asculta cuvintle unui profet modern? Esti cu mintea deschisa la toti aceia care sunt talentai din punct de vedere spiritual. Ar trebui sa accepti si sa testezi aceasta. Daca un profet modern iti da confort, directie si putere pentru o noua biserica, si cuvintele profetului constituie o piatra de hotar a Bibliei, atunci vei fi biecuvantat).

IV. Saptamana vitoare  :Vom incepe o noua serie de studii cu privire la "viata de crestin".
 

[list-related-attach type=”” count”-1″]