Studiul 2 – EXPERIMENTAND CUVANTUL VIETII

(1 IOAN 1, IOAN 14, GENEZA 1)

Copyright

2009, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca

Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

INTRODUCERE: Sunt in California! Dupa mai multi ani dupa ce am vizitat California, am invatat ca un anume segment al populatiei californiene (un numar mare) este foarte concentrat despre cum sa arate mai tanar. Acest grup rezista impotriva ordinii naturale a vietii in care varsta inaintata este de dorit pentru ca aduce cu sine intelepciune si demnitate. In loc de aceasta, toata lumea doreste sa arate tanar pe vecie. De ce se intampla aceasta? Cred ca o mare parte a adevarului este aceea ca tinerete egal viata care vibreaza. Varstnicie egal moarte. Tieretea si viata este exuberanta si atractiva. Moartea este, ei bine, fada. Lectia noastra din aceasta saptamana ne arata o alta ruta spre viata (si tinerete). Te numeri printre aceia care-si doresc sa ramana tineri pe vecie? Tanjesti dupa bucuria vietii? Haideti sa patrundem in studiul nostru si sa aflam mai mult despre calea care duce la viata si tinerete!

 
 
I. Martor pentru viata
A. Haideti sa citim 1 Ioan 1:2. Saptamana trecuta am discutat despre cuvintele lui Ioan acelea ca Isus este "Cuvantul vietii". Acum Ioan subliniaza a doua parte a frazei cand spune: Viata". De ce este important ca sa Il cheme pe Isus "Viata" cand deja am vazut ca era chemat "Lumea"?
1. Ai auzit vreodata pe cineva care sa vorbeasca despre un subiect si sa concluzioneze ca habar nu au despre ce vorbesc de fapt? ( Ioan ne spune ca Isus nu numai ca ne da instructiuni cu privire la viata "Cuvantul", dar ca Isus este viata).

2. Din ce punct de vedere este Isus "Viata"? (Saptamana trecuta am invatat ca Isus este Creatorul nostru, ceea ce-L face autorul vietii. Ioan marturiseste ca Isus a fost inviat si traieste. Aceasta ne arata ca Isus are viata acum. Invierea lui Isus ne arata o  putere de "viata" chiar si atunci cand moartea ia locul vietii).

B. Cand Ioan scria in 1 Ioan 1:2 ca "Viata a aparut", ce dorea sa sublinieze? El a folosit de doua ori cuvantul "aparut". Ai putea spune (despre o alta persoana) ca au "aparut"? (Nu. Dumnezeu se face cunoscuti oamenilor. Ioan ne spune ca Dumnezeu a devenit uman si ca Dumnezeu s-a intalnit cu alti oameni. "Viata vesnica care era de la Tatal… ne-a fost aratata". Punctul cel mai important este in venirea lui Dumnezeu pe pamant si aparitia Sa printre oameni).
1. Ceea ce ne invata Ioan este relatia lui Isus cu Tatal din ceruri? (Ioan nu este ambigu cu privire la aceasta. El arata ca Isus era cu Tatal din eternitate si apoi si-a facut aparitia ca om. Isus isi are originile in ceruri. Poti sa crezi sa sa nu crezi aceasta. Din punct de vedere logic, nu poti, la fel ca alti oameni si alte religii, sa crezi ca Isus a ost un simplu rabin sau un om foarte intelept. Ca sa faca aceasta ar fi trebuit sa-L faca pe Isus si pe asociatii sai cei mai apropiati niste mari mincinosi. Nu poti decat sa faci credinta sa fie stapana,sau sa nu faci nimic. nu exista un teren de mijloc aici).
C. Citeste 1 Ioan 1:3. Ce adauga Ioan cu privire la Isus? (El ne spune ca mai mult decat originea lui Isus care este in ceruri, Isus este "Fiul" lui Dumnezeu. El Il arata pe Dumnezeu ca fiind Dumnezeu al Universului, numindu-l odata "Tata" si altadata "Fiu".
1. Aceasta este o idee radicala. Citeste Deuteronom 6:4. Acesta a fost unul dintre cele mai importante texte din Biblie in opinia contemporanilor evrei ai lui Ioan. Cum putem sa extindem aceasta cu imaginea lui Ioan care-L arata pe Isus ca find Fiul lui Dumnezeu? Cum poate sa fie Isus Dumnezeu cand exista un singur Dumnezeu?
a. Gandeste-te putin la textul din Deuteronom 6:4. De ce ai scrie aceasta? (Cred ca aceasta expilica ideea Trinitatii, ideea ca Isus si Tatal sunt un singur Dumnezeu).
2. Citeste Geneza 1:1-2. Cuvantul ebraic pentru "Dumnezeu" in versetul 1 este un cuvant la plural. Ce ne invata lucrul acesta cu privire la Trinitate? (In amandoua cazurile, in epistolele sale Ioan incepe aproape la fel ca Geneza.
 
 
 
 

[list-related-attach type=”” count”-1″]