STUDIUL 3 – DARURILE SPIRITUALE SI PROFETIA

(EFESENI 4, ROMANI 12, 1 CORINTENI 12 si 14)

Copyright 2009, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

INTRODUCERE: Ai considerat vreodata ca "profetia" este un dar spiritual la fel ca si cel de a invata pe altii? putem observa toate tipurile de invatatori, de la cel sarac la cel mai mare. Au numai cei mai mari invatatori si cei mai mari profeti darul spiritual? Sau, este darul oferit in diferite cantitati? Uneori, cineva care are un dar special si stie acest lucru, doreste sa faca anumite lucruri asa cum gandeste ca este mai bine. Este aceasta o idee despre cum ar trebui sa functioneze biserica? Daca Duhul lui Dumnezeu le vorbeste, nu ar trebui ca noi ceilalti sa-i urmam? Cum putem sa deosebim darurile spirituale de darurile naturale, obisnuite, care s-ar putea sa nu fie asa de spirituale? Haideti sa patrundem in studiul nostru si sa vedem ce putem invata despre drurile spiriuale si pofetia!
 

I. Daruri pentru biserica

A. Citeste Efeseni 4:11-13. Dupa ce ai citit aceaste versete, care pare sa fie tinta fiecarui credincios? (Trei tinte au fost mentionate aici: a) unitate in credinta; b) unitate in cunosterea lui Isus si c) maturitate).
 

1. Cum ajung credinciosii la aceasta tinta? (Noi suntem instruiti prin "lucrarea de slujire").

a. Vi se pare aceasta ciudat – aceea ca a invata cum sa lucram ne creste credinta, cunostinta si maturitatea?

2. Care este tinta pentru biserica? ("Inaltimea staturii plinatatii lui Hristos").

3. Daca prima tinta este unitatea, daca tinta este cladirea bisericii, de ce oamenilor diferiti le-ar fi date daruri diferite?

a. Ar incuraja diferite daruri competitia si gelozia? (Aceasta pare sa fie calea in cale lumea inconjuratoare actioneaza).

B. Citeste Romani 12:3-5. Ce model operational ne da Dumezeu pentru biserica noastra? (Madularele trupului. El spune ca unitatea bisericii vine de la fiecare membru care-si foloseste darul in cooperare cu toti ceilalti).

 1. Care atitudine a mintii este cheia de a face aceasta sa functioneze?  (Acea de a nu avea o parere exagerata despre propriul talent).

C. Citeste Romani 12:6. Cum sunt determinate darurile noastre? (Nu de catre noi insine. Acestea sunt "talanti" pe care-i primim prin harul lui Dumnezeu).

1. Haideti sa fim sinceri. Au cei mai multi lideri pe care-i cunosti daruri naturale in loc sa aiba daruri spirituale? Sunt liderii din biserica ta lideri si la locul lor de munca?

a. Face aceasta o distinctie importanta intre daruri? (Cine ne-a dat noua darurile naturale? Dumnezeu! Cati au meritat sa se nasca destepti? Cu talent in muzica? Talentati la oratorie? Toate darurile noastre, fie ele naturale sau spirituale, vin de la Dumnezeu si ne sunt date prin har. De aceea, nu ar trebui sa fie vorba de nici o urma de mandrie in ceea ce priveste darul – numai un sentiment de obligatie).

II. Darul profetiei

A. Haideti sa ne imaginam ca tu nu prea pari sa te fi nascut cu prea multe daruri  naturale sau spirituale. Poti sa primesti mai multe daruri daca le ceri sau te rogi de cineva sa ti le dea? (Citeste 1 Corinteni 14:1. Ni se spune sa "umblam" dupa daruri spirituale. Daca nu le putem obtine (sau obtinem mai mult), atunci nu ar mai avea rost ca sa tanjim dupa ele).

B. Observa faptul ca darul profetiei este darul unei importante fara margini. Ce este darul profetiei? Daca se presupune ca ar trebui sa ni-l dorim foarte tare, cum stim atunci cand il primim? Ne dezvaluie acesta viitorul? (Ceea ce am vazut in ultimile doua studii este ca umanitatea se bazeaza pe o povestire sau un mesaj de la Dumnezeu. Mesajul poate fi oricare – chiar si o prezicere a viitorului).

C. Citeste 1 Corinteni 14:2-4. Cum ne ajuta aceasta sa intelegem darul profetiei? (Pare sa fie un dar foarte mare. Profetul da mesaje care imbarbateaza, incurajeaza si aduce alinare bisericii).

1. Ti se pare ca suna ca o predica? (Daca liderul bisericii tale este inspirat de catre Duhul cel Sfant, atunci aceasta este un exercitiu al darului profetiei).

D. Haideti sa cercetam mai mult citind textul din Romani 12:6 unde spune ca daca ai darul profetiei, ar trebui sa-l folosesti "dupa masura credintei". Ce inseamna aceasta?

1. Ar insemna aceasta ca ai putea sa fii numai cateodata profet sau  profet "partial" din cauza ca ai credinta limitata?

2. Ar putea un profet cu "credinta slaba" sa aiba profetii de o calitate inferioara? Un profet de o "inalta credinta" au profetii standard de aur? (Am invatat saptamana trecuta despre Moise, Aron si Maria, ca ei au avut diferite nivele calitative ale profetiei. Acest nivel de calitate reflecta nivelul de umblare al lor cu Dumnezeu).

E. Haideti sa ne intoarcem la Romani 12:3. Acesta este un avertisment impotriva mandriei, dar in acelasi timp pare sa indice ca darurile noastre spirituale cresc impreuna cu credinta. Intretine aceasta ideea de profet "partial" sau profet cu o "credinta scazuta"? (Da. Actionand in concordanta cu proriul nivel de credinta, ne retine de la a fi mandri. Daca am fi crescuti ca profet, avem nevoie sa ne abtinem de a cere mai mult decat ceea ce  ne-a fost dat. Cei ascultatori au nevoie sa inteleaga ca va veni si cresterea).

III. Falsi profeti si daruri false

A. Daca suntem pe punctul de a intelege Biblia ca a lucra cu "profeti slabi, saraci" cum mai putem sa-i credem? Cum putem sa facem distinctie intre un slab profet adevarat si un fals profet sau un dar fals? Exista cu adevarat falsi profeti?

B. Citeste 1 Corinteni 12:1-3. Ne spune aceasta ca  un "spirit" poate sa vorbeasca cu noi despre faptul ca nu este Duhul Sfant? (Da).

1. Care este testul pentru a determina cine vorbeste prin profetul? (Se pare ca este un test foarte slab – acela ca profetul Il slaveste pe Isus. Daca ei Il slavesc pe Isus, atunci ei reflecta Spiritul lui Hristos).

2. Inseamna aceasta ca tu, ca si profet cu jumatate de norma, poti avea o "credinta slaba", cu cat mai putine cuvinte "pentru Isus",  si totusi sa fii un profet adevarat?

C. Citeste 1 Corinteni 12:7-12. Exista o alta cale de a determina care sunt profetii falsi si cei adevarati, care sunt darurile adevarate si care sunt cele false?  (observa ca versetul 10 ne spune ca deosebirea "intre duhuri" este in sine un dar spiritual). 

1. Ce ne spune aceasta ca ar trebui sa facem atunci cand suntem nesiguri cu privire la originea profetiilor si a darurilor? (Sa luam propriile noastre decizii, bazati pe ceea ce preomoveaza cauza lui Hristos si sa gasim pe cineva in biserica care are harul de a distinge darurile).

D. Este o dezbatere foarte controversata in biserica crestina cu privirea la darul limbilor, altul de acela de a vorbi in limbi straine, ca ar fi un dar contrafacut. haideti sa decidem acest lucru, doar privind la ce spune Biblia. Citeste Faptele Apostolilor 2:1-4. Este acesta darul limbilor? (Da).

1. Citeste Faptele Apostolilor 2:5-8. Era acest dar al limbilor acea abilitate de a vorbi intr-o limba straina? (Aceasta este cu siguranta vorbirea in limbi straine).

2. Ar putea acest dar sa cladeasca biserica? (Cu siguranta. I-a ajutat pe multi oameni sa intelega mesajul discipolilor lui Dumnezeu).

E. Citeste 1 Corinteni 12: 7-10 din nou. Este acest dar al limbilor vorbirea in limbi straine?

1. Daca aceast este vorbirea in limbi straine, de ce ai avea nevoie de un dar spiritual ca sa o interpretezi?

a. De ce sa interpretezi? Daca ii vorbesti unui grup, si nu tori dintre ei vorbesc aceeasi limba, daca darul limbilor este acela ca sa vorbesti in asa fel ca oricine sa inteleaga limba, nu va mai fi nevoie de translatori, de interpreti, nu-i asa?

F. Citeste 1 Corinteni 13:1. Care limba straina este limba ingerilor? Ar putea fi aceasta italiana, spaniola, franceza, portugheza?

G. Citeste 1 Corinteni 14: 1-2. Ce limba vorbeste Dumnezeu? A fost aceasta limba care s-a vorbit la revarsare Duhului Sfant in Faptele Apostolilor 2? (Nu poate fi darul din Fapte 2, pentru ca se spune "nici unul" (numai Dumnezeu) "intelege").
 

H. Citeste 1 Corinteni 14:3-5. Este acest dar al libilor inteles de altii? (Nu. Acest dar "edifica" persoana respectiva, nu si pe ceilalti).

1. Daca as incepe sa vorvesc italiana cu nici un italian prin preajma, m-ar edifica aceasta?

I. Citeste 1 Corinteni 14:13-15. Ce inseamna sa te rogi in spirit, dar nu si cu mintea?

1. Daca vorbesti o limba straina, ar putea aceasta sa-ti blocheze minea? (Nu. Tocmai pentru ca vorbitul in alte limbi nu insemana ca mintea nu functioneaza ca sa comunice un anumit mesaj.

J. Am vorbit putin mai inainte ca darurile spirituale intentioneaza sa ridice membrii bisericii si biserica in general. Cum poate o limba "necunoscuta" care nu este inteleasa de catre ceilalti, si posibil de catre nimeni, sa contruiasca o biserica? (Citeste din nou 1 Corinteni 14:2-4 si 1 Corinteni 14:14-15. Nu prea stiu cu adevarat cum sa interpretez aceste versete, decat ca este un fel de limba a rugaciunii intre noi si Dumnezeu. Acest dar este pentru beneficiul personal al celui care crede).

K. Prietene, Il vei ruga pe Dumnezeu sa-ti dea credinta si daruri spirituale, ca sa poti fi o binecuvantare pentru biserica ta?

IV. SAPTAMANA VIITOARE: DARUL PROFETIEI SI RAMASITA

 

[list-related-attach type=”” count”-1″]