STUDIUL 4 – DARUL PROFETIEI SI RAMASITA

(APOCALIPSA 12)

Copyright 2009, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

INTRODUCERE: De-a lungul istoriei Bibliei am aflat ca Dumnezeu lucreaza cu un anume grup de oameni pentru a grabi venirea Sa. Este aceasta inca valabil? Va fi aceasta inca valabil in zilele de pe urma, inainte de inchiderea istoriei acestui pamant?  Avand in vedere ca acesta este poporul care propovaduieste venirea lui Dumnezeu, nu vi se pare potrivit ca darul profetiei sa fie un dar special pentru acest grup al ramasitei? Haideti sa patrundem in studiul Bibliei si sa vedem ce ne invata despre aceasta!

I. FEMEIA SI BALAURUL

A. Citeste Apocalipsa 12:1-2 si Apocalipsa 12:5. Singurul lucru cert in aceste versete este ca aceasta femeie l-a nascut pe Isus. Din aceasta relatare, pe cine crezi ca reprezinta femeia? Este Maria, femeia care intr-adevar L-a nascut pe Isus? Este acesta Israelul, poporul din care S-a ridicat Isus? Este aceasta o referire la biserica crestina?
1. Care sunt argumentele impotriva ideii ca aceasta femeie este Maria? (Apocalipsa 12:1 nu prea pare sa fie o descriere a unei fiinte umane).

2. Care sunt argumentele impotriva ideii ca aceasta este biserica crestina? (Din Isus s-a nascut biserica crestina, in aceasta ordine si nu invers).

3. Care sunt argumentele impotriva ideii ca aceasta femeie este infatisarea Israelului? Pot cele douasprezece stele sa fie cele douasprezece semintii? (Argumentul ca Israelul L-a omorat pe Isus este tot la fel de puternic ca si acela ca din Israel S-a nascut Isus. Fiindu-ne data toata aceasta istorie, se pare nepotrivit ca aceasta femeie sa reprezinte Israelul).

4. Ce-ar fi daca aceasta femeie ar reprezenta toate acsete trei idei la un loc: in mod specific poporul care a fost credincios lui Dumnezeu? Poate Maria sa fie una dintre ele? S-ar califica pentru aceasta categorie vreo parte a poporului Israel? S-ar califica oare cineva din prima biserica? (Aceasta introduce in discutie termenul de "ramasita". Maria, mama lui Isus a fost o persoana cu care Dumnezeu a avut o relatie speciala. Ea reprezinta credinta printre fiintele omenesti. Cele douasprezece stele pe de alta parte, pot reprezenta cei doisprezece ucenici – oameni din poporul Israel care au fost credinciosi. A fi "invaluit in soare" este o referire la relatia pe care Isus a avut-o cu cei credinciosi. Femeia care statea pe luna (cea care reflecta lumina soarelui) indica credinta care-L reflecta pe Isus in vietile lor).

B. Citeste Apocalipsa 12:3-4 si Apocalipsa 12:7-9. Cine este balaurul cel mare si rosu? (Biblia in mod specific ne spune ca acesta este Satana).
1. Ce inseamna aceea ca "coada" balaurului tragea dupa el o treime din stelele cerului? (Satana a castigat de partea sa o treime dintre ingerii din ceruri. Ei, asemena Satanei, au fost aruncati din cer dupa ce au pierdut batalia impotriva lui Dumnezeu. Ei au pierdut batalia pentru ceruri).
II. VANATOAREA BALAURULUI
A. Citeste Apocalipsa 12:4-6. Care era planul Satanei in ceea ce-L privea pe Isus? Si-a dus el planul la indeplinire? (Satana dorea sa-L omoare pe Isus. El si-a dus planul la indeplinire).
1. Din ceea ce cunosti despre viata lui Isus, a fost moartea Lui tot ceea ce Satana a avut in minte? (Nu. Satana a dorit sa-L pacaleasca intr-un fel sau altul si sa-i atraga de partea sa pe cei care-L slujeau. Satana dorea sa instaureze durerea, sa le distraga minea si sa-i umileasca).
 
B. Citeste Apocalipsa 12:13-15. Descoperim aici doua referinte cu privire la timp: 1 260 de zile si "o vreme, vremuri si o jumatate de vreme". Ce insemana aceea "o vreme"? (Multi comentatori au venit cu ideea ca o vreme inseamna un an. Aceasta inseamna deci 3,5 ani sau 42 de luni sau 1 260 de zile. Cu toate acestea, cele doua referiri cu privire la timp sunt la fel!)
1. Ce s-a intamplat in tot acest timp? (Se pare ca a fost o perioada de siguranta pentru ramasita).
C. Citeste Daniel 7:23-25. Observam aceeasi referire de timp in Daniel si vedem fiara care se aseamana cu balaurul din Apocalipsa. Problema este ca observam aici o perioada de persecutie a celor sfinti, nu un loc sigur pentru ei. Poti sa combini aceste doua idei: persecutie si sanctuar? (Comentariile biblice ale lui Matthew Henry si Adam Clarke, ca si cele Barnes’ Notes explica aceasta ca fiind o perioada simbolica (1 260 de ani) cand crestini erau persecutati de catre pagani sau "Roma Crestina").
1. Daca toti acesti comentatori au dreptate, ce ne spune aceasta despre ideea de "ramasita"? (Distinctia intre fiintele umane nu este intre pagani si crestini, este mai mult o distinctie intre crestinii care aleg sa-L slujeasca pe Dumnezeu si toti ceilalti. Tot asa cum Satana a castigat adepti dintre ingerii din ceruri, tot asa el poate castiga adepti dintre toti aceia care afirma ca sunt sau au fost in trecut adevarati crestini).
III. CARACTERISTICILE RAMASITEI
A. Ajuns in acest punct al studiului, s-ar putea sa scarpini in cap si sa te intrebi: "Cum as putea sa fiu sigur ca sunt parte din "ramasita"?" Haideti sa dicutam despre ramasita! Citeste Apocalipsa 12:10-11. Aici putem vedea o distinctie clara intre adevaratii crestini si Satana. Cum pot crestinii sa castige batalia acestui conflict? (Ei se sprijina pe ideea mortii si invierii lui Isus si propovaduiesc aceasta si altora).

B. Citeste Apocalipsa 12:16-17. Cine l-a suparat pe balaur? (Daca avem dreptate cu privire la femeie, aceasta poate reprezenta ramasita cea credincioasa).

1. Cine, in mod logic, ar putea fi urmasii ramasitei? (Toti aceia nascuti mai tarziu, care erau de asemenea adevarati crestini).
a. De ce Satana este manios pe urmasi? (Pentru aceleasi motive pentru care a fost manios pe Isus – fac parte din opozitie, sunt de cealalta parte. Ei stau impotriva planurilor nimicitoare ale sale pentru acest pamant).
2. Citeste Apocalipsa 12:17 din nou, pentru ca acesta iti da o descriere foarte clara a ramasitei. Care sunt cele doua caracteristici pe care le putem vedea aici? (Ei pazesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Isus Hristos).
IV. PAZIND PORUNCILE LUI DUMNEZEU
A. Daca suntem salvati prin har, de ce este "ascultarea de poruncile lui Dumnezeu" prima pe lista descrierii unui  crestin adevarat si credincios?
1. De ce nu spune (Matei 22:37-40) "aceia care au dragoste"?

2. De ce, din punct de vedere al "darului profetic" sunt cele Zece Porunci asa de importante? (Amineste-ti ca ele sunt "regula de aur"  a comunicarii dintre Dumnezeu si fiintele umane. Ele sunt singurul mod de comunicare pe care-l avem, care a ramas scris de catre mana lui Dumnezeu. Toate celelalte ne-au fost comunicate prin profeti).

B. Din punctul Satanei de vedere, de ce i-ar ataca el pe aceia care pazesc Cele Zece Porunci? (Daca nu urmezi voia lui Dumnezeu cu privire la viata ta, cum esti tu un dusman al Satanei? Nu este nevoie sa te lupti cu aceia care nu sunt pe campul de batalie impotriva ta).
V. MARTURIA LUI ISUS
A. Citeste din nou Apocalipsa 12:17.  Pune-te in locul lui Ioan. Cat de important este mesajul despre Isus? (Cel mai important punct al misiunii sale a fost sa-i determine pe oameni sa accepte ca Isus era Mesia – Isus este Dumnezeu). 

B. Care este legatura lui Isus cu Cele Zece Porunci? (Daca doresti, citeste Romani capitolul 4 pana la capitolul 8. Fara Isus, Cele Zece Porunci ar semnifica numai o condamnare la moarte. Prin Isus noi satisfacem cerintele celor Zece Porunci. Citeste Romani 5:9-19. Ascultarea de cele Zece Porunci nu ar ajuta la nimic fara Isus).

C. Haideti sa citim o serie de texte ca sa intelegem mai bine cum Apocalipsa foloseste termenul de "marturia lui Isus". Citeste Apocalipsa 1:1-2, Apocalipsa 1:5, Apocalipsa 1:9, Apocalipsa 14:12, Apocalipsa 17:6, Apocalipsa 19:10, Apocalipsa 20:4, Apocalipsa 22:16, Apocalipsa 22:20-21. Cum intelegi tu termenul de "marturia lui Isus" dupa ce ai citit aceste versete? (Acestia sunt oameni care au transmis mesajul lui Isus pentru lume).

1. Ai observat ca Apocalipsa 19:10 spune "marturia lui Isus este duhul proorociei". Ce intelegi ca inseamna aceasta? (In aceasta serie de studii am invatat ca profetul a transmis mesajul lui Dumnezeu. Marturia ramasitei despre Isus este un mesaj de la Dumnezeu).
D. Citeste Ioel 2:28-29. Ce ne spune profetia lui Ioel despre ramasita ultimilor zile? (Sunt plini de Duhul Sfant. Mesajul despre Isus este condus spre o legatura stransa cu Duhul Sfant).

E. Prietene, ti-ar placea sa faci parte din ramasita? Esti plin de Duhul Sfant, salvat prin harul lui Isus, marturisind ceea ce Isus a facut pentru tine si determinat ca sa traiesti o viata in deplina ascultare de legea lui Dumnezeu? Cum se prezinta biserica ta? Este umpluta de Duhul Sfant? Daca raspunsul tau nu este un "Da!" raspicat, atunci ai vrea sa te rogi chiar acum ca Duhul Sfant sa coboare in viata ta si in biserica ta si sa aduca putere?

VI. SAPTAMANA VIITOARE:  INSPIRATIA PROFETILOR
 

[list-related-attach type=”” count”-1″]