STUDIUL 6 – ISPASIREA IN SIMBOLURI – PARTEA I

Copyright 2008, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

INTRODUCERE: Duminica trecuta stateam pe o banca privin lacul de langa casa mea. Linistita si frumoasa seara mi-a intors gandurile catre Dumnezeu si catre locul meu in aceasta lume. M-am gandit de cred eu ca Dumnezeu exista, crestinismul este adevarat si ca Isus este Mesia. Studiul din aceasta saptamana vorbeste despre aceste probleme. Motivul pentru care cred ca Dumnezeu exista este ordinea pe care o vad in creatiune. Detinand masini si case m-a invatat ca lucrurile se misca dinspre ordine inspre dezordine si nu invers. Faptul ca Dumnezeu a vorbit despre Mesia prin simbolurile ispasirii arata ordinea Sa. Trei religii majore ale lumii cred in servicile din Sanctuar, dar numai crestinii cred ca acestea indicau care Isus ca fiind Mesia. Doar crestinii se bazeaza pe implinirea acestor simboluri pentu iertarea pacatelor. Crestinismul este astfel o religie logica, consistenta si rezonabila. Haideti sa patrundem in studiul Bibliei pentru a intelege mai bine aceasta!

I. CALEA DE LA PACAT
 
A. Citeste Leviticul 6:1-4. De ce sunt toate aceste pacate considerate "nelegiuire fata de Domnul"? Nu este aproapele tau cel care pacatuieste in aceste cazuri? (Dumnezeu este acela care spune in Cele Zece Porunci ca aceste lucruri sunt gresite. Standardul lui Dumnezeu este incalcat aici).

B. Citeste Leviticul 6:5. Care este primul pas pe care trebuie sa-l faci atunci cand pacatuiesti conform sistemului Vechi Testamentar? (Desi Legea lui Dumnezeu este cea care este incalcata, Dumnezeu doreste ca sa inapoiem ceea ce am luat. Noi trebuie sa incercam sa reparam lucrurile. Primul pas este sa recunoastem ca am gresit si sa indreptam lucrurile).

C. Citeste Leviticul 6:6. De ce acest text spune "ca jertfa de vina"? Eu cred ca 20% din vina a fost deja platita. Ce altceva e nevoie sa facem? (20% din vina a fost platita persoanei fata de care am gresit. Restul trebuie sa-I platim lui Dumnezeu).

1. Daca animalul este potrivit pentru vina savarsita, de ce trebuie ecsta sa fie fara cusur? De ce sa nu se omoare animalele bolnave dace ele sunt potrivite pentru vina savarsita?

2. De ce trebuiesc omorate animalele? De ce sa platesti vina cu ceva care este mort, care nu functioneaza? "Imi pare rau, ti-am furat rotile de la masina, uite aici o baterie moarta, ca sa fim chit!" (Aceste doua necesitati nu ar avea sens fara intelegerea crestina a lui Mesia).

D. Citeste Leviticul 6:7. Pana aici avem ceea ce as numi un sistem tipic de justitie. Statul incearca sa scoata profit din activitatea criminala, sa plateasca victimei si sa ceara o amenda care trebuie platita statului pentru a putea pastra ordinea. Ce lucru neobisnuit adauga acest text? (Are de a face cu ultimul punct privind moartea unui animal. Ne indreptam acum catre ceva care este mai mult decat activitate criminala. Practic noi acum ne referim la o problema care are de-a face cu pacatul).
1. Cine spune textul ca face ispasirea? (Preotul este cel care face ispasirea pentru pacatele savarsite).
E. Sa exploram putin mai mult aceasta idee despre ispasire. Citeste Leviticul 4:27-31. Cine omora animalul? (Persoana care pacatuieste isi pune mainile pe capul animalului si dupa aceea il omoara).
1. Observa ca aceatsa implica pacatul neintentionat. Te-ar face acest proces sa fii mai atent pe viitor? (Eu as uri sa omor animalul, pe mine m-ar face sa evit sa mai pacatuiesc).

2. Daca te-ai duce la un intelept si i-ai spune: "Am ranit pe cineva, ce ar trebui sa fac"? Raspunsul ar fi cam asa: "Indreapta ce ai facut rau si nu mai repeta acel lucru"! Omorand animalul m-ar ajuta sa nu mai faca rau din nou. Asta este tot? Asta inseamna ispasire – descurajarea viitoarelor faradelegi? Ce element important lipseste? 

F. Citeste Leviticul 17:11-12. In acest text si in urmatorul, avem intreaga discutie despre cum trebuie sa ne purtam cu sangele. Cum se potriveste sangele in aceasta imagine? 
1. De ce este sangele cel care poate face ispasirea? (Citeste Geneza 2:15-17. Plata pacatului este moartea. Dumnezeu spune in Leviticul ca viata este in sange. Moartea animalului inlocuieste intr-un fel pacatul care cauzeaza moartea omului. Sangele anumalului ispaseste pacatul persoanei respective. Aceasta este ceva destul de diferit fata de restituire sau evitare. Am pornit spunand ca pacatul este necredinta fata de Dumnezeu. Este o violare a standardelor lui Dumnezeu, iar standardul Lui spune ca plata pacatului este moartea).
II. ISPASIREA CA PROFETIE
A. Am luat in considerare inainte ce ar spune un intelept cuiva care a gresit. Cred ca este sigur a spune ca sacrificarea sangelui nu ar intra niciodata in mintea unei persoane intelepte. Mai este vreo religie in lume care crede in sacrificarea sangelui pentru pacatele personale (un fel de crima)? Mai este cineva care crede sau invata despre ispasire?

B. Citeste Romani 3:23-26. Cum sugereaza Biblia ca ispasirea ca si element al Sistemului din Sanctuar il prezicea pe Isus? (Sistemul din  Sanctuar a introdus noua idee ca sangele animalului poate intr-un fel sa-l elibereze pe om de a plati pentru pacat cu viata sa, omul ar putea evita rasplata pacatului folosind un inlocuitor).

 
1. Observa ca Romani 3:25 spune ca aceasta idee a ispasirii demonstreaza "dreptate". Vedem si noi in acelasi fel lucrurile? Daca as fi un avocat al animalelor as numi acest sistem "nedreptate".
C. Iudaismul nu mai practica sacrificarea animalelor pentru ca templul a fost distrus si nu a mai fost reconstruit. Este aceasta o scuza buna ca sa anu se mai urmeze vechea procedura de a elimina pacatul? (Citeste Exodul 20:24-25). Jertfa nu necesita un templu. Ea putea sa aiba loc pe un altar consruit din pamant sau din pietre).

D. Citeste 1 Petru 1:18-21. Care spune Petru ca este modul obisnuit de a indrepta lucrurile? (Sa platesti o amenda: argint, aur sau bani de orice fel).

 
1. Cum sunt indreptate relele noastre? (Prin sangele lui Isus).

2. Observa ca Petru se refera la miel ca fiind fara vina si fara cusur. Am ridicat aceasta problema inainte spunand ca nu are nici un sens la modul abstract. Are vreun sens acum? (Motivul pentru care Dumnezeu cerea un animal perfect – fara vina- a fost sa prezica despre Isus care a trait o viata desavarsita si care urma sa moara pentru a ispasi pacatele noastre).

3. A gandit Dumnezeu Sistemul din Sanctuar din mers? (Nu. Textul spune ca Dumnezeu a avut acest plan in minte inainte de crearea lumii. El a format sistemul din Sanctuar ca un simbol care sa ne invete planul mantuirii).  

4. de ce nu s-a rezumat acest sistem la moartea animalelor? De ce a trebuit Isus sa moara? Cum este aceasta dreptate? Daca as fi fost in locul lui Dumnezeu, cu siguranta as fi folosit animale domestice in locul fiului meu. (Este destul de dificil pentu mine sa inteleg acest concept logic. Prietenul tatalui meu, Patrick Stevenson, m-a ajutat sa inteleg mai bine aceasta. Daca as comite o crima pentru care ar trebui sa platesc cu viata, nu as putea sa ofer la tribunal cainele meu sau un alt animal. De asemenea, nu as putea sa ofer la tribunal pe cineva din familia mea. Tribunalul ar cere viata mea. Noi am cazut cu totii in pacat atunci cand Adam si Eva au pacatuit. Cand devenim crestini, noi devenim "in Hristos". Isus este al doilea Adam, si noi, cu totii, devenim parte a lui Isus care a trait, a murit si a fost inviat pentru noi. Astfel noi am murit, atunci cand El a murit. Contempleaza Romani 5:12-19 pentru a intelege bine aceasta).

 

III. TRAIREA PRACTICA

A. Faptul ca Isus a ispasit pacatele noastre ne da libertatea de a pacatui? (Citeste Romani 6:1-2. Cand am murit impreuna cu Isus, noi am murit fata de pacat. Daca ramanem in Isus, vom dori sa stam departe de pacat).
1. Daca omorarea unui animal te-ar impiedica sa mai pacatuiesti, ce s-ar intampla daca L-ai omora pe Isus?
B. Citeste Psalmi 51:3-4. Ce element subliniaza aceste texte?  (Dumnezeu spune ca faradelegea este pacat impotriva Sa. Marturisirea pacatului este fata de Dumnezeu, pentru ca El este in mod final afectat de faradelegea noastra).

C. Citeste Iacov 5:13-16. Ne spune Iacov ca trebuie sa ne marturisim pacatele celorlalti credinciosi pentru a fi iertati? Cum se potriveste aceasta cu ideea ca noi pacatuim impotriva lui Dumnezeu atunci cand calcam poruncile (Iacov pare sa scrie despre cum credinciosii pot sa se jute unii pe ceilalti sa stea departe de pacat. Spunandu-i unui alt credincios care este demn de incredere ca ai o problema, acea persoana poate fi in stare sa te incurajeze si sa-ti dea un sfat bun. Aceasta te-ar putea ajuta sa eviti pacatul. Unii numesc aceasta "un partener de incredere").

D. Prietene, crestinismul este o religie  persoanelor care gandesc. Daca accepti Vechiul Testament ca fiind revelatia lui Dumnezeu pentru oameni, intregul sistem de spalare a pacatului indrepta atentia catre Mesia, care urma sa moara pentru a ispasi pacatele noastre. Doar crestinismul accepta aceasta legatura logica. Te vei tine cu incredere de ceea ce Isus a facut pentru tine? Vei trai incepand de astazi, crezand ca Isus a murit pentu pacatele tale?

IV. Ispasirea in Simboluri – partea II

[list-related-attach type=”” count”-1″]