STUDIUL 7 – ISPASIREA IN SIMBOLURI – PARTEA II

(LEVITICUL 16, EVREI 9)

Copyright 2008, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii)

INTRODUCERE: Saptamana trecuta am invatat ca numai crestinismul dintre cele trei religii majore ale lumii care accepta Vechiul Testament ca fiind inspirat de Dumnezeu, implineste si urmeaza modelul Vechi Testamentar in legatura cu pacatul. Aceasta este istorie. Ce putem spune despre astazi si despre viitor? Ce ne invata sistemul jertfelor din Vechiul Testament despre lucrarea actuala a lui Isus, daca este vreuna, in legatura cu pacatul? Sau este lucraraea lui completa si acum se bucura de pensionare? Sa patrundem in studiu ca sa aflam raspunsul la aceste intrebari.



I. ZIUA ISPASIRII

A. Citeste Leviticul 16 :1-2. Ar trebui sa fim preocupati pentru a-L cauta pe Dumnezeu prin rugaciune? Vorbesc aceste texte despre rugaciune? (Aceste versete vorbesc despre ceva cu totul diferit. Sancuarul in care erau aduse jertfele avea doua incaperi. Acestea erau Sfanta si Sfanta Sfintelor. O perdea le separa. Dumnezeu a spus ca El va fi prezent in Sfanta Sfintelor. Orice om ar fi murit in prezenta Sa).


1. Lui Aron I s-a spus sa nu intre in Sfanta Sfintelor oricand dorea. Cand putea el sa intre? Citeste Leviticul 23:26-28 si Exodul 30:10. Exista o zi a ispasirii odata in fiecare an in care Aron putea (trebuia) sa intre in Sfanta Sfintelor. 


2. Saptama trecuta am discutat cum sangele animalelor jertfite faceau ispasire pentru persoanele care aduceau jertfe. Cum se potriveste Ziua Ispasirii in aceasta imagine?


B. Citeste Leviticul 16:11-14.Cand textul spune ca Aron era in spatele perdelei, ce insemna aceasta? (Acest capitol din Leviticul ne ofera detalii despre Ziua Ispasirii. A se duce in spatele perdelei este o referinta la a intra in Sfanta Sfintelor in Ziua Ispasirii. Era singura data in fiecare an cand marele preot putea sa intre acolo. 


1. De ce era acel animal sacrificat in Ziua Ispasirii? (Reprezenta Ispasirea marelui preot si ale familiei sale).


C. Citeste Leviticul 16:15-17. Ce altceva era ispasit in Ziua Ispasirii? (Aceste trei versete prind esenta a ceea ce se intampla. Ele inglobeaza “sageata pacatului” . Cand o persoana sacrifica un animal pentru pacatele sale, sangele animalului – care reprezenta viata- indeparta (curatea) pacatle sale. Apoi preotul stropea cu sangele animalului in Sanctuar, in felul acesta pacatul era mutat in Sanctuar. In Ziua Ispasirii pacatele poporului (si ale marelui preot erau transferate in Sfanta Sfintelor. Pana la sfarsit intreaga comunitate si Sanctuarul erau curatate de pacat).


1. Un mod practic de a ne gandi la aceasta este sa ne imaginam ca intri in casa cu noroi uscat pe haine. Tu observi noroiul, il scuturi si acesta cade pe covor. Apoi, aspiri covorul si acum noroiul este in punga aspiratorului. Apoi golesti punga la gunoi. La sfarsitul saptamanii, gunoaiele sunt ridicate de gunoieri si astfel casa este curatata complet. Pacatul este in calea spre curatire. 


D. Citeste Leviticul 16:20-22. Care este destinatia finala a tuturor pacatelor din anul care trecuse? Unde se sfarsea “sageata pacatului”? (La sfarsit pacatele erau transferate pe un tap care era trimis in pustie. Acum pacatul este indepartat de comunitate).


1. Cum se potriveste acest tap logic in ideea de ispasire? Acest tap nu era omorat. Sangele sau nu acoperea pacatul. (Citeste Matei 4:1 si Deuteronomul 32:9-10. Desertul sau salbaticia repezinta locul unde Satana locuieste, un loc fara Dumnezeu. O imagine mental ape care o vad este ca pacatul se intoarce la cel care l-a trimis. Pacatul este intors la Satana, cel care l-a pornit. Tapul este ca masina de gunoi care se goleste la groapa de gunoi a pacatului. 


2. Exista multe detalii si simbolism in ceea ce se petrecea in Ziua Ispasirii. Noi numai am zgarmat la suprafata acestor simboluri, in loc sa discutam detaliile legate de aceste simboluri in profunzime. Sa mergem mai departe si sa incercam sa intelegem ce ne invata acestea despre ceea ce se intampla astazi cu Isus.

II. PROFETIA DESPRE ZIUA ISPASIRII


A. Citeste Evrei 9:1-7. Ca un sumar a ceea ce am invatat din Leviticul, citeste Evrei 9:8. Care spune in Evrei ca era scopul sistemului din sanctuar in Vechiul Testament? (Ne spune ca Dumnezeu incerca sa ne invete ceva cu privire la pacat).


1. Ce ne invata El? Noi nu putem sa participam la Ziua finala a Ispasirii atata timp cat sanctuarul pamantesc inca exista).


2. Cum poate sa spuna in Evrei ca “calea in Sfanta Sfintelor nu a fost inca descoperita? Era doar dincolo de perdea! Aminteste-ti ca Aron a fost avertizat sa nu intre in Sfanta Sfintelor oricand dorea pentru ca Dumnezeu era prezent iar el ar fi murit. Eu cred ca aceasta ne spune ca modul in care oamenii pacatosi puteau sa stea in prezenta lui Dumnezeu nu a fost descoperit inca. Ceva despre procesul curatirii noastre de pacat nu era inca inteles).


a. Cum are de-a face distrugerea Sactuaruluii pamantesc cu acest mister? (Am invatat saptamana trecuta ca sistemul jertfelor din Vechiul Testament simboliza jertfa lui Isus Hristos. Aparent ceea ce Isus a venit sa faca nu putea fi terminat atata timp cat Sanctuarul pamantesc exista).


b. Inseamna aceasta ca implinirea finala a Zilei Ispasirii nu putea sa aiba loc pana cand Sanctuarul Evreiesc a fost distrus (de romani in anul 70 d.Hr)? (Poate sugera aceasta sau cel putin poate sugera ca oamenii nu au inteles ce se intampla decat dupa aceasta data).


B. Citeste Evrei 9:9-10. Cum se poate intampla aceasta? Noi am invatat despre cum ispasirea proceda cu pacatul si cum pacatele, in final, erau trimise in desert. Se spune in Evrei ca aceasta nu insemna nimic? (Evrei 9:9 ne spune ca era “o ilustratie pentru timpurile prezente”. Intregul sistem din sanctuar a existat ca sa ne invete pe noi o lectie spirituala.


1. Ce insemna “Noul Legamant”?


C. Citeste Evrei 9:11. Ce templu nu era facut de maini omenesti si nici parte a acestei creatiuni? (Citeste Evrei 8:5 si Exoul 25:8-9. Dumnezeu i-a aratat lui Moise un model al sanctuarului pamantesc.  Era un model facut dupa sanctuarul din ceruri. Ideea “Noului Legamant” trebuia sa se refere la ceva ce se intampla in Sanctuarul din Ceruri).


1. Stai putin! Credeam ca Mielul Il simbolizeaza pe Isus. Cum poate atunci sa fie corect ca Isus este Marele Preot? Citeste Evrei 9:12. In Noul Legamant Isus este atat Marele Preot cat si Mielul).


D. Citeste Evrei 9:13. Ce face Isus pentru noi in Sanctuarul din ceruri? (El Isi ofera sangele pentru pacatelel noastre. Acesta este “Noul Legamant”). 


E. Citeste Evrei 9:23-26. E nevoie ca Sanctuarul din ceruri sa fie curatat de pacat? (Se pare ca da).


1. Cand este in ceruri Ziua Ispasirii? Cand este Sanctuarul din ceruri curatit? ( Este o singura data. Evrei 9:8 sugereaza ca aceasta s-a intamplat dupa anul 70 d.Hr. iar Evrei 9:26 spune ca este “la sfarsitul vremurilor”. Aceasta pare sa fie o perioada destul de lunga, dar este evident ca timpul nu este o problema foarte mare, ceea ce Isus face si a facut pentru ca sa indeparteze pe vecie pacatul, este cel mai important!)


F. Citeste Evrei 9:27-28. Observa paralelismul din acest capitol. Oamenii mor si apoi se prezinta in fata judecatii lui Dumnezeu. Isus a murit pentru a ispasi pacatele noastre si apoi se va intoarce pentru a aduce mantuirea. Cand se va intampla aceasta? (La a doua venire. Observi perioada de aici? Isus a venit pe pamant, a trait o viata perfecta, a murit in locul nostru, a inviat si S-a intors in ceruri. In ceruri, El a intrat in Sanctuar, unde ispaseste pentru pacatele noastre cu sangele sau. In Ziua Ispasirii din ceruri El indeparteaza pacatul. Dupa aceea, Isus se intoarce pentru a ne lua acasa cu El. Curatati de pacat, noi putem sta fata in fata cu Dumnezeu si putem trai!)


G. Cum ar trebui sa actionam la aceasta veste buna? (Citeste Evrei 10:19-22. In primul rand trebuie sa fin increzatori in mantuirea noastra Oamenii pacatosi ar fi murit daca ar fi intrat in Sfanta Sfintelor din Sanctuar, pentru ca ei ar fi intrat in prezenta lui Dumnezeu. Noi putem cu incredere sa intram in prezenta lui Dumnezeu prin Isus care indeparteaza pacatul nostru).


H. Citeste Evrei 10:23-25. Care este a doua reactie pe care ar trebui sa o avem la aflarea acestei vesti bune? (Noi trebuie sa traim crezand acest lucru, trebuie sa credem in acest mesaj. Noi vedem ca Sanctuarul de pe pamant ne descopera modul in care Dumnezeu indeparteaza pacatele. Ne descopera de asemenea cum Isus este Mesia. Ne descopera ceea ce Isus face pentru noi. Noi trebuie sa ne tinem de acest mesaj. Trebuie sa ne indemnam pe noi si pe altii sa devenim iubitori si sa facem fapte bune. Avem nevoie sa ne inchinam impreuna si sa ne incurajam unii pe altii in aceasta speranta).


I. Prietene, esti tu convins ca Isus slujeste pentru tine in sanctuarul din ceruri? Esti tu convins ca Isus ispaseste pacatele tale? Daca da, te vei decide sa traiesti cu aceasta credinta? 


III. Saptamana viitoare: NASCUT DIN FEMEIE – ISPASIRE SI INTRUPARE

[list-related-attach type=”” count”-1″]