(1 IOAN 3:1-10)
Copyright
2008, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).
INTRODUCERE: Saptamana care a trecut am tot corespondat cu un crestin care se contrazice ca faptul ca respecti cele zece porunci nu iti aduce salvarea. Sunt de acord cu aceasta. Acest crestin aduce argumentul ca noi alegem pe care dintre cele 10 porunci sa le respectam si credem ca suntem intr-o relatie cu Dumnezeu. Eu ma indoiesc de aceasta. A spus Ioan ceva cu referire la aceasta? Asa cred. Studiul nostru din 1 Ioan 3 pentru aceasta saptamana priveste la problema relatiei dintre neprihanirea prin credinta si trairea adevarata. Ioan ne spune ca pacatul este o treaba serioasa. Haideti sa patrundem in studiul nostru si sa vedem cat de serioasa este aceasta problema!
I. COPII AI LUI DUMNEZEU
A. Citeste 1 Ioan 3:1. Gandeste-te la timpul in care tu erai un copil. Ai fi dorit sa te fi nascut intr-o alta familie?
1. Daca da, de ce? (Eu am avut o familie minunata. Dar, imi amintesc ca am fost invitat la un prieten si acest copil avea o intreaga mansarda plina cu trenulete electrice foarte frumoase! Aceste modele de trenuri in miniatura aveau tot felul de sine care duceau printre vai si munti in miniatura si traversau ape pe poduri in miniatura. Mai mult, am auzit ca aceasta familie avea si un iaht. Imi amintesc ca m-am gandit uneori cum ar fi sa faci parte din acea familie).
B. De ce crezi ca lui Ioan ii placea sa fie numit un copil al lui Dumnezeu? (Daca Dumnezeu este Persoana cea mai importanta din Univers, si are tot felul de lucruri scumpe, ce ar fi mai minunat decat sa-i fii fiu?)
1. Crezi ca explicatia mea reflecta faptul cum gandea Ioan? (Ioan se pare ca era mai mult axat pe dragoste decat pe lucruri scumpe. Apropo, dupa aproape un an am vizitat din nou familia cu trenulete si am aflat ca mama copilului care vea tot ce-si dorea s-a sinucis. Am fost asa de fericit la gandul ca eu continui sa am o mama minunata si nu numai un trenulet grozav. Cred ca acesta este si punctul lui Ioan de vedere. Dumnezeu ne iubeste asa de mult incat de numeste copii ai Sai).
C. Cum interpretezi ceea ce a spus Ioan cu privire la faptul ca lumea nu ne cunoaste? Ce are aceasta de-a face cu prima parte a versetului care spune ca Dumnezeu ne-a aratat o asa de mare dragoste?
1. Imagineaza-ti trei cercuri concentrice. In cel mai mic cerc se afla copii tai. In cercul mijlociu sunt toti copii pe care ii cunosti in mod personal. In cel mai mare cerc, in afara celor doua cercuri mai mici, se afla toti copii din lumea aceasta. Pe care dintre ei ii iubesti cel ami mult? (Pe proprii tai copii! Dupa cum cercul devine tot mai mare, dragostea ta scade. Ioan ne spune ca atunci cand vine vorba de iubire, lumea ne pune in cercul cel mai mare pentru ca nu ne cunoaste. Dar Dumnezeu ne pune in cel mai mic cerc).
2. De ce Ioan spune in porunca aceea ca lumea nu Il cunoaste pe Dumnezeu? (Noi avem nevoie sa ne incredem in Dumnezeu si nu in altii. Daca lumea l-a tratat pe Isus intr-un mod teribil, de ce am astepta noi un tratament mai bun? Relatia lui Dumnezeu cu noi este comparata cu relatia dintre niste parinti iubitori cu proprii lor copii. Relatia lumii cu noi este (in cel mai fericit caz) ca relatia cu copiii lumii pe care nu-i cunoastem).
[list-related-attach type=”” count”-1″]