Studiul 8 – DRAGOSTEA FRATEASCA

(1 IOAN 3:11-24)

Copyright

2008, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

INTRODUCERE: Saptamana aceasta cu totii va trebui sa gandim ca niste avocatii ai apararii. Avocatii spun ca legea nu este formata dintr-un set de reguli, ci regulile deriva dintr-un set de decizii luate in anumite cazuri. In trecut ai fi putut sa gasesti regula cea mai potrivita si sa ai propriul raspuns – asta in cazul in care ai pus o intrebare corecta. Acum gasesti cazurile cele mai potrivite si te straduiesti sa gasesti raspunsul. Ioan ne-a dat niste "cazuri" de studiat si de aflat cum sa traim ca si cum am avea o continua calatorie pe calea de lumina. Haideti sa patrundem in studiul nostru si sa vedem ce putem invata cu privire la trairea dupa cum spune Biblia!

 
I. Cain vs. Isus
A. Saptamana trecuta am incheiat studiul nostru cu concluzia lui Ioan cu privire la cum sa-i  recunoastem pe cei buni de cei rai. Cei buni fac lucruri bune, in timp ce oamenii rai fac lucruri rele. Aceasta a ridicat o dilema: "Ce este cu exactitate un lucru bun?" Haideti sa continuam aceasta idee si sa citim 1 Ioan 3:11. Imaginati-va ca v-as da o sigura regula: "iubiti-va unii pe ceilalti". Ati sti cum sa traiti numai cu aceasta?
1. Ati sti sa faceti fata problemelor prin a lua dragostea (ca atitudine) si a transforma-o in actiune concreta?

2. Cu ani in urma am avut un caz in care trebuia sa apar libertatea religioasa a unui Wiccan. Acea experienta m-a invatat ca acestia au o singura mare regula (the Wiccan Rede) ca spune " Fa tot ceea ce doresti atata timp cat nu ranesti pe nimeni". Este aceasta la fel cu iubirea frateasca? (As fi foarte recunoscator daca toti ar fi urmat aceasta regula si nu m-ar fi ranit, ci mia-r fi aratat dragoste).

B. Citeste 1 Ioan 3:12. Ioan ne da acum un exemplu (un caz) opus la regula. Care definitie a dragostei reiese de aici? (Suna ca Wiccan Rede – nu ucide pe nimeni).
1. Este aceasta un standard? Ii iubim pe ceilalti numai prin faptul ca ne abtinem ca sa nu-i ucindem?

2. Observa ca Ioan scrie despre motivele lui Cain. De ce Biblia discuta motivele pe care le-a avut Cain cand a comis crima? (In loc de a identifica in mod specific motivele lui Cain, Ioan relateaza actiunile lui rele care au condus la crima).

a. Care actiuni rele ale lui Cain au condus la crima? (Neascultarea de Dumnezeu).

b. Suntem lasati ca sa gasim singuri motive asemanatoare pentru propria noastra persoana. Care crezi ca ar fi acestea? (Gelozia fata de relatia lui Abel cu Dumnezeu si faptul ca el umbla cu Dumnezeu).

c. De ce a condus aceasta la crima? (Motivele rele conduc la actiuni rele, care conduc la crima. ideea care reiese de aici este ca pacatul este progresiv).

d. A evita sa comiti o crima, este acesta standardul lui Ioan pentru dragoste? (Nu. Privind acest caz, in loc de o regula, vedem ca Ioan a folosit acest caz negativ ca sa ne dea o lectie cu privire la natura pacatului).

C. Citeste 1 Ioan 3:13. Este Cain un exemplu negativ pentru noi, sau este un exemplu care reprezinta lumea? (Ioan ne prezinta aici cum nu arata dragostea. Nu este crima. El spune apoi ca starea lumii este ura, si ura conduce la moarte. Poti astepta ca lumea sa te urasca).
1. Haideti sa discutam pe aceasta tema. "Ce care urasc"  este un termen folosit de catre homosexuali ca sa descrie crestinii care cred ce spune Biblia cu privire la homosexualitate. Un slogan "gay" spune ca "ura nu este o valoare a familie". Au si ei dreptate? Sau este parte a urii pe care o are lumea intreaga impotriva crestinilor, care se reflecta in faptul ca ei ne numesc "cei care urasc".

2. Scrie Ioan despre dragostea pentru fratii crestini? Eu asa cred!)

a. Face aceasta ca problema sa fie mai usoara? Ni se spune ca sa-i iubim pe cei care se poarta cuviincios? ( Relatia noastra cu homosexualii este cu mult mai dificila pentru faptul ca noi spunem ca ei au un comportament pacatos, iar ei spun ca este normal. Dar si atunci can avem de-a face cu crestini, avem aceeasi problema a comportamentului pacatos).
D. Citeste 1 Ioan 3:14-15. Ce test ne da Ioan, stiind ca suntem pe calea catre lumina? (Sa ne iubim fratii. Facem vreun progres cu privire la aceasta? Ne intoarcem sa gasim solutia la ce "dragostea" inseamna atunci cand incercam sa o convertim in fapte).
1. Citeste Matei 5:21-22 Isus spune "manie=ceva care seamana cu crima". Aceasta nu ni se pare foasrte corect. Explica Ioan afirmatia lui Isus? (Cred ca Ioan urmeaza o cale logica. Mania conduce la ura , care conduce la crima. Nu te mania si atunic nu vei fi niciodata in pericol sa comiti o crima. Daca inlocuiesti mania cu dragoste, atunci te afli pe calea spre lumina).

2. Avem vreun punct concret cu care sa masuram dragostea? (Da. Mania nu este dragoste. Ura nu este dragoste. Crima nu este dragoste).

E. Citeste 1 Ioan 3:16. Acum primim un exemplu pozitiv. Ce este dragostea? (A-ti da viata pentru altcineva).
1. Esti fata sa-ti dai viata penru un frate al tau crestin? (Este cu siguranta mult mai usor cand trebuie numi sa evit crima!)

2. Cum este ideea avortului rezolvata prin prisma acestei reguli de baza? (Avortul este a lua viata cuiva pentru bunastarea ta. Exemplul lui Isus este cu totul altul: sa ne dam viata unul pentru celalalt).

3. Avortul este o chemare la logic atunci cand este masurat prin exemplul lui Isus. Ce poti spune despre alte aspecte ale vietii, cum ar fi timpul sau banii. Esti gata sa le sacrifici pentru fratii tai crestini?

F. Citeste 1 Ioan 3:17. Ce spune Ioan despre dragoste si ajutorarea altor frati crestini care snt in nevoie? (El spune ca a-i ajuta in mod logic vine de la Isus care si-a dat viata pentru noi).
1. De ce este logic ca sa ajutam pe cineva material daca Isus ne-a dat exemplul de a-ti da viata pentru altii? (Cu ce ti-ai da viata la schim? Orice ar fi, a renunta la lucruri materiale este mult mai usor decat a renunta la propria ta viata).
G. Citeste 1 Ioan 3:18. Ce vrea sa spuna Ioan cand zice sa iubim "in adevar". (De fapt a face ceva ca sa ajuti pe cineva arata ca il iubesti. Vorbele s-ar putea sa nu reflecte nici un adevar).

H. Ia in considerare faptul unde a ajuns omenirea. Exemplul negativ al lui Cain ne arata sa nu ucidem, sa nu uram si sa nu ne maniem. Sa eviti sa ucizi si sa urasti pare destul de simplu. Vechiul Testament este plin de condamnari pe care cei bogati le faceau asupra celor saraci, ceea ce ni se pare a fi rezonabil, nu? Discutia noastra de pana acum este  pe teritoriul "Wican Rede": sa nu ranesti pe altii. Dar apoi ni se spune ca trebuie sa ne dam lucrurile acola cu nevoi materiale. De ce este aceasta asa de greu? (Pentru ca suntem egoisti. Nu numai ca nu dorim sa ne dam viata pentru nimeni altcineva, nici nu dorim sa dam lucrurile noastre. Noi gandim: lasa-i sa-si procure propriile lor lucruri!")

1. Mai este vreo speranta pentru noi? (Da. Aceasta este ceea ce este nemaipomenit cu privire la invatatura despre har, cale (calea lui Ioan spre lumina), si lege. In primul rand , suntem salvati prin har (1 Ioan 2:1-2). Cei salvati sunt pe calea care ii fereste de cazul negativ in care a fost implicat Cain si ii conduce spre cazul pozitiv al lui Isus. Noi ar trebui sa avem crima, ura si manie in spatele nostru, in trecutul nostru, si privirile indreptate catre exemplul lui Isus. Exemplul sau este ceea ce dorim sa urmam).
II. Probleme cu inima
A. Citeste 1 Ioan 3:19-20. La ce crezi ca se refera Ioan atunci cand scrie despre inimile noastre care ne aduc condamnarea?  ( Ai fost vreodata condamnat de propria-ti inima? (Acesta este rolul lui Satana si al ajutoarelor lui – sa ne condamne (Apocalipsa 12:10).
1. Cum putem sa distingem condemnarea lui Satana fata de convingerea prin Duhul Sfant? (Dumnezeu ne iarta penru pacatele marturisite, dar Satana ni le aminteste mereu ca sa ne descurajeze. Cred ca Ioan spune ca daca iti examinezi actiunile si vezi ca te misti inainte catre exemplul de iubire al lui Isus, atunci poti sai ai certitudinea ca esti pe carlea care duce la lumina. Ai "dovedit" cu viata ta ca te misti in directia buna).
B. Citeste 1 Ioan 3:21-22. De ce face Ioan referire la a castiga ceva? Am crezut ca tocmai decisesem ca noi trebuie sa dam ceva crestinilor in nevoie. (Imaginea intreaga ne este cm descoperita – daca Isus a fost gata sa-Si dea viata pentru noi, El este gata sa ofere ceva. Ioan ne invata ca daca ne deschidem inimile (si portofelele) pentru toti aceia care sunt in nevoie, Dumnezeu Isi va deschide "portofelul" pentru noi).

C. Citeste 1 Ioan 3:23-24. Depa toata aceasta discutie cu privire la a-i ajuta pe ceilalti, de ce spune Ioan "porunca Lui" este "sa credem in Numele Fiului Sau"? (Asa cum am discutat, Isus este cela mai mare exemplu al sacrificiului pentru altii. Isus este cel ami mare exemplu in a fi cinstit pentru aceasta).

D. Prietene, ce poti spune despre tine? Esti determinat astazi sa-i ajuti pe fratii tai crestini care sunt in nevoie? Este gata sa-ti imparti timpul si bunurile tale cu ei?

III. Saptamana viitoare: CREZAND IN FIUL LUI DUMNEZEU
 
 
 
 
 

[list-related-attach type=”” count”-1″]