Studiul 8 – AUTORITATEA PROFETILOR

( 1 TESALONICENI 5, FAPTELE APOSTOLILOR 21, 2 SAMUEL 12, 1 IMPARATI 13)

Copyright 2009, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

INTRODUCERE: Ce fel de autoritate le este data profetilor? Le este data acelasi fel de autoritate tuturor profetilor? Nu au toti profetii aceeasi sursa de inspiratie? Daca profetul se bazeaza in mod direct pe mesajulu de la Dumnezeu, atunci raspunsul este foarte simplu: mesajul profetului este mesajul venit de la Dumnezeu. Dar daca profetul este unul din categoria "credinta mai putina" (Romani 12:6)? Dar daca profetul minte de cateva ori si spune adevarul de cateva ori ( 1 Imparati 13)? Haideti sa patrundem in studiul Bibliei si sa vedem ce putem sa invatam!
 

I. Inca in probe?

A. Citeste 1 Tesaloniceni 5:16-18. Pavel isi incheie si isi pune in plic scrisoarea catre biserica Tesalonicenilor. El are un numar de puncte in inchidere care sa-i ghideze. Daca ti-as spune sa fii "ce voie buna intotdeauna" ai putea sa faci lucrul acesta? Cu suficienta determinare poti in mod constant sa aduni bucurie?

1. Daca spui "nu", bucuria nu este chiar asa. Crezi ca poate exista o conexiune intre bucurie si insructiunile de a te "ruga in mod constant" si de a "da multumire in orice circumstanta?" (Eu asa cred. Noi putem determina la rugaciune si la multumire. Bucuria, pe de alta parte, este o atitudine. A fi multumitor si in contact cu Dumnezeu sun cheia spre bucurie).

B. Citeste 1 Tesaloniceni 5:19-22. Ce crezi ca inseamna sa "stingeti duhul"?

1.Este mai mult decat numai a da la o parte Duhul Sfant?

2. Dar daca spune insa " Nu lasa Duhul sa arda prea tare"? Ar putea ceva intre "la o parte" si "fierbinte" cu privire la Duhul Sfant sa te faca sa te simti mai bine?

a. Ar putea "nu da la o parte caldura Spiritului" sa sepotriveasca cu acest text? (Ca membru a unei biserici non-harismatice, privesc cum adesea membrii se refera in mod negativ la "miscarea harismatica" sau la a fi "penticostal". Cred ca aceasta atitudine este teribil de periculoasa. Duhul Sfat ar trebui sa fie in viata noastra si prezenta sa ar trebui sa fie "fierbinte". Focul este fierbinte).

3. Ce inseamna sa vorbesti in context din punct de vedere practic? (Cea mai mare deviere de la context este aceea sa ignori anumite puncte).

a. Daca ni se spune sa nu ignoram profetiile fierbinti ale Duhului Sfant, ce inseamna aceasta ca ar trebui noi sa facem?

C. Citeste inca odata 1 Tesaloniceni 5:21. Se refera aceasta "cercetare" la profetii? (Fac ele parte din "toate lucrurile"? Daca asa stau lucrurile, atunci raspunsul este "da").

1. Este "testul" pentu profetie sau pentru profet? DIn moment ce avem un adevarat profet, ar trebui noi sa ne oprimsa mai cercetam?

2. Haideti sa ne gandim putin la aceasta. Daca cercetezi in mod constant cuvintele profetului, le tratezi cu mai multa intelegere? (In general, am impresia ca oamenii imi spun adevarul. Cu toate acestea, probabil din cauza trecutului meu profesional plin de litigii, imi raman in minte tot felul de afirmatii cand alti oameni vorbesc cu mine. Inseamna aceasta ca ii desconsider? Sper ca nu).

3. In Statele Unite, revistele contin tot felul de reclame cu tinere frumoase care alearga in apus de soare, pe o pajiste cu iarba, cu pasari si cu fluturi de jur imprejur. Reclama poate sa fie la un medicament care sa te ajute sa previi anjumite probleme de ordin medical. Aceasta este urmata de cel putin o pagina intreaga de scris marunt care iti explica cum in anumite cazuri medicamentul poate sa faca sa-ti cada nasul sau poate chiar sa te ucida. Avocatii fara indoiala, sunt responsabili pentru scrisurile marunte. In fiecare saptamana citesc Biblia si il rog pe Duhul Sfant sa ma ghideze in scrierea acestor lectii. Cu toate ca nu sunt un profet, daca nu testezi ceea ce scriu, as fi dezamagit. Nu este o desconsiderare (in cazul meu) ca sa cercetezi.

D. Citeste Faptele Apostolilor 21:8-11. Se pare ca Pavel nu ducea lipsa de profeti imprejurul lui. Am numarat cinci, excluzandu-l pe Pavel si pe Luca (care a inregistrat evenimentul) in aceste versete. Care este mesajul de la profetul Agab? (Acela ca daca Pavel va merge la Ierusalim va fi arestat).

E. Citeste Faptele Apostolilor 21:12-14. Trateaza Pavel cuvintele lui Ahab cu desconsideratie?

1. Ce poti spune despre cuvintele lui Luca – care spune ca el a insistat ca Pavel sa nu se duca la Ierusalim?
 

2. Studiul nostru vorbeste despre autoritatea profetilor. De ce i-ar fi dat Duhul Sfant acest mesaj profetului Ahab daca nu ar fi trebuit ca sa-l avertizeze pe Pavel sa nu plece la Ierusalim?

a. Ar fi fost benefic pentru Pavel sa cunoasca viitorul, chair daca aceasta nu i-ar fi schimbat planurile?

3. Poporul a spus "Faca-se voia Domnului". Care este voia Domnului in acest context? Ca Pavel sa mearga sau sa nu mearga la Ierusalim? (Daca continui sa citesti Faptele Apostolilor 21 vei afla ca Pavel a fost arestat cand a sosit la Ierusalim. Apoi au urmat ani grei de temnita. Daca Pavel nu a murit in timul cat a fost incarcerat, cu siguranta ca a murit curand dupa aceea. Cel putim stim ca Pavel a luat in considerare ceea ce a spus Agab, el nu a ignorat aceste lucruri.

II. Natan si David

A. Citeste Marcu 12:35-37. Haideti sa privim aceasta cu un alt scop decat avea in minte Isus. A fost regele David un profet? (Da. El nu este numai autorul unor carti din Biblie, aici el prezice viitorul).

1. Citandu-l pe David, ii da Isus autoritate lui David ca sa vorbesca pentru Isus? (Da).

B. Citeste 2 Samuel 12:1-7. Este si Natan profet? (Da).

1. A scris Natan vreo carte sau vreun capitol din Biblie? (Nu).

2. Ce fel de autoritate are Natan (un profet care nu a scris o carte a Bibliei) asupra lui David (un profet cu multe capitole scrise in Biblie)? (Natan propovaduia cuvantul lui Dumnezeu – iar David si-a dat seama de acest lucru (2 Samuel 12:13).

a. Cum si-a dat seama David de acest lucru? (David a recunoscut din cele zece porunci ca a fura este pacat – in mod special atunci cand bogatul vorbeste despre cel sarac).

3. De ce Isus nu i-a vorbit in mod direct lui David?

4. Daca inainte de vizita lui Natan, David ar fi dat sfaturi cu privire la casnicie, ai fi fost de acord cu ideile sale?

5. In aceasta relatare, vine Natan cu reguli noi? (Nu. Aceasta este parte din atentia acordata profetului. Este mesajul in concordanta cu mesajele mai vechi?)

III. Scapa de leul care rage

A. Citeste 1 Imparati 13:1-5. Este foarte greu pentru mine sa nu ma gandesc la aceasta povestire. Este "omul lui Dumnezeu" un adevarat profet? ( Nu este de ajuns sa spunem ca a face miracole este important, de fapt el nu a facut altceva decat sa avertizeze cu privire la o falsa inchinare, si de fapt Cuvantul lui Dumnezeu ne spune ca este un adevart profet).

B Citeste 1 Imparati 13:6-10. Cum se poate ca profetul sa nu stea la masa cu imparatul? (Dumnezeu i-a dat instructiuni specifice cu privire la ceea ce sa nu manance).

C. Citeste 1 Imparati 13:11-15. Care ar trebui sa fie raspnsul la invitatia batranului profet? (N. Acelasi raspuns care i-a fost dat Imparatului. Tanarul profet i-a dat raspunsul corect. 1 Imparati 13:16-17).

D. Citeste 1 Imparati 13:18-21. Cum poate Dumnezeu sa spuna ca tanarul profet L-a infruntat pe Dumnezeu?

E. Citeste 1 Imparati 13:22-26. Este profetul cel batran un adevarat profet? (Dumnezeu a vorbit prin el – vezi 1 Imparati 13:20 – si ceea ce a prezis s-a adeverit. Mai mult, in 1 Imparati 13:31-32 aflam ca el a confirmat mesajul de intoarcere de la falsa inchinare. Comentatorii nu sunt de acord  cu privire la fapul ca profetul cel batran este cu adevarat un profet, dar noi stim ca Dumnezeu cu adevarat a vorbit prin acest profet mai batran).

F. Ce lectie invatam despre autoritatea profetilor din aceasta istorisire unica? (Ceea ce propovaduiesc ei trebuie sa fie in concordanta cu mesajele de la Dumnezeu primite in trecut).

G. Cum ai aplica aceasat la asa-zisi profeti moderni? (Toti profetii moderni trebuie sa fie testati. Noi avem un minunat mesaj de la Dumnezeu in Biblie. Daca respingem mesajul mai vechi, in favoarea celui mai modern, s-ar putea sa fim mancati de un leu care rage (1 Petru 5:8).

H. Prietene, ai dori sa eviti ca sa fii mancare pentru lei? Daca da, vei asculta si nu vei ignora mesajul care vine de la cei care au primit darul profetiei?

I. Saptamana viitore: INTEGRITATEA DARULUI PROFETIC

[list-related-attach type=”” count”-1″]