STUDIUL 9 – INTEGRITATEA DARULUI PROFETIC

(IEREMIA 42, 1 SAMUEL 16:2, SAMUEL 7)

Copyright 2009, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

INTRODUCERE: Dupa ce studiul de saptamana trecuta se termina cu un profet care a fost sfasiat de un leu din cauza ca un alt profet mintise, te vei intreba de ce studiem integritatea darului profetic. pot adevaratii profeti sa minta, sa triseze sau sa fure? Ce-ti amintesti cu privire la patriarhii Vechiului Testament: au mintit ei, au trisat sau au furat? Cu siguranta, patriarhii nu au fost nici ei niste oameni perfecti. Pot profetii sa fie mai speciali decat ei? Daca nu, ar trebui sa-i taiem de pe lista "adevaratilor profeti"? haideti sa patrundem in studiul nostru si sa vedem ce spune Biblia cu privire la integritatea profetilor!
I. O alta sursa?
A. Citeste Ieremia 42:1-3. Ce intreaba profetii cu privire la Ieremia? (Cei care au supravietuit razboiului cu Babilonul doresc ca Ieremia sa mearga la Dumnezeu si sa afle daca ce ar trebui ei sa faca si unde ar trebui sa mearga).

B Citeste Ieremia 42:4-5. Ce promite Ieremia ca va face si ce promite poporul ca va face in schimb? (Ieremia promite sa le comunice orice Dumnezeu ii va spune (intregul adevar) si ei promit sa asculte ceea ce Dumnezeu spune).

C. Citeste Ieremia 42:7-11. Ce instructiuni ii da Dumnezeu lui Ieremia? (Poporul ar trebui sa stea acolo unde este si Dumnezeu ii va proteja de Babilonieni).

D.Citeste Ieremia 42:19-21. Cum a putut poporul sa faca acea "greseala fatala" cand l-au rugat pe Ieremia sa-L roage pe Dumnezeu? Nu este aceasta o situatie de viata si de moarte? (Ieremia crede ca poporul nu a dorit cu adevarat sa auda ceea ce Dumnezeu are de spus. Aparent inimile lor evadasera din Egipt).

E. Citeste Ieremia 43:1-3. Ce l-a acuzat "omul cel arogant" pe Ieremia ca a facut? (Ca nu a spus adevarul).

1. Cine este Baruc si de ce credea poporul ca Ieremia ar fi inclinat sa minta cu privire la sursa sa de informatie? (Citeste Ieremia 36:4-6. Baruc era ajutorul mai tanar al lui Ieremia. El a scris tot ceea ce Ieremia i-a dictat si cateodata citea in mod public mesajele de la Dumnezeu).
 
a. Lectia noastra vorbeste despre integritatea darului profetic, dar ar trebui noi sa fim tot asa de ingrijorati cu privire la integritatea celor care folosesc darul profetic?
2. Sunt indreptatite vorbele care au fost spuse impotriva lui Ieremia? (Poporul care nu a dorit sa urmeze instructiunile lui Dumnezeu spunea ca tanarul il influenteaza pe Ieremia in sensul rau al cuvantului si ca mesajele nu sunt tocmai venite de la Dumnezeu).
F. Citeste Ieremia 23:30-32. In concordanta cu aceste versete, este ceva rau pentru un profet sa copieze cuvintele altcuiva?
1. Unde este problema? Sa copiezi cuintele altcuiva sau sa atribui cuvintele altcuiva ca fiind spuse Dumnezeu? (Daca privesti cu bagare de seama la intreaga fraza, problema nu este asa de importanta ca sursa (totusi, a furat profetul?) ci ca si falsa atribuire (Acestea veneau de la Dumnezeu si nu de la altcineva). Acesta este problema cu care Ieremia s-a confruntat can poporul l-a acuzat ca este influentat de Baruc).
G. Sa presupunem ca in zilele moderne cineva afirma ca este profet si tu aflii ca acel profet a copiat din scrierile altora. Ar putea aceasta sa fie o problema?
1. Am citit acestea cu cateva saptamani in urma, dar haideti sa ne intoarcem inca o data si sa citim Luca 1:1-3. Luca ne spune ca el utilizeaza alte resurse umane. Este aceasta o problema? (Nu. El si-a facut cunoscuta sursa).

2. Statele Unite au o lege a copyright-ului din anul 1790, iar Marea Britanie are aceasta lege (Statuia Annei) mai inainte decat America. Sa presupunem ca Luca era limitat de catre una dintre aceste lege ale copyright-ului, ar fi putut el totusi sa faca ceea ce a facut?

a. Oare intrebarea pe care tocmai am pus-o pierde din vedere aspectele cele mai importante al problemei? (Da. Cei care citesc Luca si cel care-l asculta pe Ieremia nu erau ingrijorati cu privire la ceea ce le apartinea, ei erau ingrijorati cu privire la adevar. Este atotstiutorul Dumnezeu cel care vorbeste? Sau este Baruc – cel care ibea Babilonul – cel care vorbeste?)

b. Saptamana trecuta, i-a pasat tanarului profet  ca profetul cel batran a nascocit niste minciuni sau le-a imprumutat de la proprii sai fii? (Nu. Problema care i-a adus moartea a fost aceea ca nu se stia daca ele veneau de la Dumnezeu).

c. In Ieremia 23:30, ii pasa lui Dumnezeu de proorocii care-si fura unul altuia cuvintele, sau Ii pasa de faptul ca ei I-au atribuit chiar Lui cuvinte neadevarate? (Din nou, atribuirea este problema).

H. Haideti sa ne intoarcem la intrebarea originala: Ce ar trebui sa faci daca un profet a copiat in mod abuziv din alte scrieri sau surse, sau crezi tu ca poate el a copiat multe din ideile altor surse? (Desi nu este corect sa gandesti ca profetul este un furacios (de exemplu, 2 Samuel 12:1-9) problema care se ridica este aceeasi in mod constant – este acesta mesajul de la Dumnezeu? Aceasta ne trimite inapoi la vechiul test: Il accepta aceasta persoana pe Isus ca Dumnezeu personal si conduce aceasta la o  viata traita in acord cu Biblia?)

I. Haideti sa ne intoarcem la Ieremia, omul cel arogant si al Baruc. Daca ai putea sa te teleportezi inapoi in timp ca sa auzi aceasta discutie si daca nu ai cunoaste pe nici una dinre partile antrenate in discutie, ai avea vreo idee cu privire la cine este acela caruia i-a fost adresat mesajul lui DUmnezeu? (Da. Mesajul lui Ieremia a fost acela de a avea incredere in Dumnezeu pentru protectie).

1. A avut vreo idee tanarul profet din studiul de saptamana trecuta ca proorocul cel batran mintea? (Da. Lui i s-a cerut ca sa aiba incredere in integritatea sa de profet mai in varsta contrar cu ceea ce stia in mod personal de la Dummezeu).
 
 
II. Stai asa, Mesaj Gresit!
A. Citeste 2 Samuel 7:1-3. Ce crezi ca avut Regele David in minte?
1. De ce nu i-a venit asta in minte inainte ca sa-si construiasca palatul?

2. Cum ai putea sa intelegi cuvintele lui Natan? (Dumnezeu l-a condus pe David, asa ca el ar fi trebit sa faca ceea ce s-ar fi priceput mai bine cu privire la acest proiect).

B. Citeste 2 Samuel 7:4-7. Ce ton al vocii crezi ca foloseste Dumnezeu in acest verset?  Dumnezeu a facut aceasta in mod personal, asa ca si cum El in persoana ar fi locuit in cort. Este Dumnezeu nefericit cu privire la cei care-L urmeaza?
1. Ce ne spune aceasta despre David care a consruit palatul sau inainte ca sa construiasca un templu?
C. Citeste 2 Samuel 7:12-13. Ce ne invata aceasta cu privire la increderea in lumea pe care Natan a propovaduit-o? Ce ne invata aceasta cu privire la integritatea profetica? (Natan si-a schimbat parerea despre cine ar trebui sa construiasca un templu. Nu ot ceea ce spune un profet este inspirat de la Dumnezeu. Cu exceptia faptului ca profetul comunica ca mesajul provine de la Dumnezeu, penru ca noi nu ar rbui doar sa presupunem ca este de la Dumnezeu.
 
III. Hopa! Impuls Gresit!
A. Citeste 1 Samuel 16:1. Ce misiune i-a fost data lui Samuel? (Sa il unga pe urmatorul rege al lui Israel. Urmatorul rege ar fi unul dintre fii lui Isai).

B. Citeste 1 Samuel 16:5-6. Cine a crezut Samuel ca va fi urmatorul rege? (Fiul cel ami mare al lui Isai, Eliab).

C. Citeste 1 Samuel 16:7. Ce ne invata aceasta cu privire la impulsurile naturale pe care le-a primit proorocul? (Aceea ca  ele sunt exact ca acelea ale celorlalti oameni).

1. Ce lectie invatam despre integritatea profetilor din aceasta relatare? (Avem nevoie sa fim siguri ca profetul nu confunda impulsurile personale cu mesajul de la Dumnezeu). Tentatia umana a unui profet ar putea fi tot asa de "umana" ca a oricarei alte persoane).
 
D. Stai asa! Priveste din nou!
 
1. Citeste Daniel 8:10-12. Ce ne transmie aceasta cu privire la claritatea mesajului lui Dumnezeu catre profetii Sai? (Dumnezeu nu ii explica toate problemele spirituale unui profet. Profetul este ales ca sa transmita mesajul lui Dumnezeu, dar pot sa existe alte lucruri in spatele mesajului lui Dumnezeu pe care profetul trebuie sa le cerceteze din Biblie).
E. Am vazut ca profetii pot sa dea sfaturi gresite, pot sa aiba impulsuri gresite, sa nu inteleaga mesajul lui DUmnezeu, sau sa fie neclari cu privire la probleme spirituale care acompaniaza mesajul. Intrebarea pentru noi este daca mesajul profetului vine cu adevarat de la Dumnezeu. Cum ar trebui sa reactionam  daca un profet spune: "Aceasta este ceea ce Dumnezeu a declarat" si apoi sa spuna ceva gresit? (Citeste inca o data Ieremia 23:31. Daca un profet face o afirmatie si spune ca vine de la Dumnezeu si acea afirmatie cu adevarat reflecta propria viziune a profetului cu privire la impulsuri, atunci Dumnezeu este "imporiva" acelei persoane. Daca profetul nu este clar cu privire la sursa mesajului, atunci el a trebui sa recunoasca aceasta).

F. Prietene, profetii sunt exact ca toti ceilalti urmasi ai luii Dumnezeu, ei pot sa nu aiba intotdeauna cele mai corecte impulsuri si pot sa nu aiba intotdeauna cele mai bune sfaturi. Cu toate acestea, cand spun ca vorbesc de la Dumnezeu, ei ar trebui mai bine sa-i conduca pe oameni la Dumnezeu si sa fie bine acest lucru. Ca sa fii sigur, testeaza aceasta integritate!

IV. Saptamana viitoare: MESAJELE PROFETILOR

 

[list-related-attach type=”” count”-1″]