LECTIA 12 – BINECUVANTARILE DARULUI PROFETIC

(DEUTERONOM 7, EXODUL 19, IOAN 14, LUCA 13)

Copyright 2009, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

INTRODUCERE: La ce sunt buni profetii? Inca de cand am invatat ca profetii ne transmit meaje de la Dumnezeu, se pare ca raspunsul este foarte clar: sa auzim de la ei care este voia lui Dumnezeu. Incearca sa te intrebi singur: "Esti sigur ca vrei sa asculti cu adevarat dorinta lui Dumnezeu cu privire la viata ta?" Avand in vedere reactia multora cu privirela Biblie, cred ca raspunsul este "nu" pentru anumite persoane.haideti sa patrundem in studiul Bibliei din aceasta saptamana si sa aflam care sunt binecuvantarile pentru cei care doresc si urmeaza voia lui Dumnezeu.

I. Dragostea si Voia lui Dumnezeu

A. Citeste Deuteronomul 7:7-8. Pe ce motive si-a ales Dumnezeu poporul Sau? Pe motiv ca I-a fost mila de ei? (Dumnezeu i-a iubit si le-a facut o promisiune stramosilor lor).

1. Nu iubeste Dumnezeu pe oricine? Daca raspunzi "da" atunci cum explici acest text?

2. Ce promisiune le-a facut Dumnezeu stramosilor lor? (Citeste Exodul 19:5-6. Daca ei vor asculta de El, ei vor deveni cea mai de valoare posesiune a Sa. Aceasta promisiune ne conduce inapoi la Geneza 22 unde lui Avraam i s-a cerut sa-si sacrifice fiul, pe Isac).

3. Ce vine prima data: dragostea lui Dumnezeu sau ascultarea poporului? (Citeste Exodul 19: 3-5. Vedem ca la inceput Dumnezeu a scapat poporul din robie si apoi i-a cerult ca sa-L asculte).

B. Citeste Deuteronomul 7:9-10. Aminteste-ti ca te-am rugat mai devreme daca Dumnezeu iubeste pe oricine. Daca ai fi citit aceste cuvinte penru prima data, ce fel de relatie ai putea spune ca are Dumnezeu cu umanitatea? (El ii iubeste pe aceia care-L asculta si ii distruge pe cei care Il urasc).

1. De ce spune textul ca acesta este un "legamant al dragostei"? Este aceasta dragoste foarte ieftina? Dupa cum stim, un legamant este o intelegere.

2. Cu siguranta aceasta nu este prima data cand ati citit aceste cuvinte din Deuteronom 7. Crezi ca insemnau cu totul altceva decat par sa spuna acum?

C. Traim in timpuri diferite, crezi ca sunt aceste reguli inca in vigoare? (Citeste Ioan 14:15, Ioan 14:21 si Ioan 14:23-24. Isus a spus exact acelasi lucru).

D. Citeste Ioan 3:16. Nu se spune aici ca Dumnezeu iubeste lumea intreaga? Exista vreun conflict intre acest text si ceea ce citim in Deuteronom 7 sau Ioan 14? (Dumnezeu iubeste pe oricine in sensul ca Isus a murit pentru toti si darul salvarii este deschis pentru oricine. Cu toate aceastea, Dumnezeu are o relatie speciala cu toti aceia care-L asculta. Crestinii nu ar trebui sa uite niciodata ca sunt salvati prin har, mai mult, ei nu ar trebui sa uite niciodata ca Dumnezeu asteapta si recompeneaza ascultarea).

II. Rolul profetului in binecuvantari

A. Citeste Ioan 14:25-26. Cum se incadreaza un profet in aceasta schema? (Duhul ui Dumnezeu lucreaza prin profetii Bibliei care scriu ceea ce Dumnezeu a spus penru binele nostru. Am vazut in aceasta serie de lectiuni ca profetii ne readuc aminte ceea ce Dumnezeu doreste de la noi sa facem. Ei ne avertizeaza atunci cand "iesim in decor". Duhul Sfant ne vorbeste, de asemenea, in mod personal, pentru a ne reaminti dorinta lui Dumnezeu).

B. Citeste Deuteronom 7:11-15. Ce binecuvantari ar trebui sa asteptam daca vom da atentie profetilor ui Dumnezeu? (Dumnezeu ne spune ca vom trai niste vietii mai bune daca vom asculta de El).

C. Citeste Luca 13:1. Ce s-a intamplat cu acesti oameni? (Se pare ca aduceau jerte la templul din Ierusalim si Pilat i-a ucis).

D. Citeste Luca 13:2-3. Au murit acest galileeni din cauza ca nu L-au ascultat pe Dumnezeu? El a spus ca ceea ce s-a intamplat cu ei nu reflecta faptul ca au pacatuit).

E. Citeste Luca 13:4-5. Ce s-a intamplat cu acesti oameni? (S-a prabusit un turn peste ei. Ei au mers probabil prin apropiere si un zid a cazut, omorandu-i).

1. A cazut acel perete peste ei din cauza ca erau oameni rai? (Isus nu le pedepseste comportamentul).

2. Care este mesajul cel mai important care reiese din aceste doua istorioare Biblice?  (Cu totii ar trebui sa ne lepadam de pacat).

3. Ce a spus Isus cu privire la asculare si la binecuvantari?

F. Citeste Evrei 11:35-39. Cu exceptia primei fraze, oamenii despre care se vorbeste aici erau credinciosi, oameni care ascultau de Dumnezeu ).

1. Cum intelegi Ioan 14:23 in legatura cu teribilele evenimente care s-au intamplat cu oamenii despre care se vorbeste in Evrei 11:37?

G. Cum intelegi ideea de ascultare = binecuvantari cand te gandesti la viata dificila pe care au dus-o Pavel si Petru sau alti profeti prin care Dumnezeu a trimis cuvantul inspirat al Bibliei?

H. Citeste Evrei 1:40. Cand primesc acesti oameni (care sufera in mod groaznic pe acest pamant) binecuvantarea in urma ascultarii? (In ceruri).
 

I. Dupa ceea ce Isus a vorbit despre galileeni si despre oamenii omorati sub daramaturi, el a continuat cu o parabola. Citeste Luca 13:5-9. Este acest smochin binecuvantat?
 

1. Este posesorul acestui smochin un fel de profet? (El nu a ingrijit acest smochin numai din cauza ca facea parte din livada sa, el l-a ingrijit in mod deosebit, fertilizandu-l timp de un an).

2. Ce s-e intampla cu pomul daca nu rodeste dupa ceea ce stapanul l-a ingrijit? (Este taiat).

3. In ce fel reprezinta aceasta parabola o concluzie logica cu privire la raspunsul lui Isus la cele doua istorioare discutate anterior? (Daca nu rodesti, vei muri – este numai o chestiune de timp).

J. Exista niste principii generale pe care le gasesti in aceste texte? (Cu totii suntem niste pacatosi. Cu totii avem nevoie sa rodim. Cand vedem o tragedie care s-a abatut asupra cuiva, nu putem spune "Dumnezeu l-a pedepsit din cauza pacatului lui". Pe de alta parte, Dumnezeu ii binecuvanteaza pe toti aceia care se straduiesc sa-L asculte. Regula generala este aceea ca sa se bucure de binecuvantarile ascultarii. Pentru anumiti oameni, aceste binecuvantari ii arag catre ceruri. Pentru toti aceia care nu doresc sa se intoarca la Hristos, vor vedea ca, asemenea smochinului, vor fi "taiati" la sfarsitul timpului (daca nu chiar mai devreme).

III. Mesajele profetior si sanatatea

A. Citeste Leviticul 7:22-23. La ce binecuvantare se gandea Dumnezeu cand i-a dat acest mesaj lui Moise? Compara cu Deuteronom 7:15. (Ma indoiesc ca toti acesti oameni au avut vreo idee cum ca a manca grasime este nesanatos pentru ei. Noi stim din medicina moderna ca a manca grasimi este nesanatos. Putem vedea ca o parte din binecuvantarile care vin in urma ascultarii mesajului profetului au fost sfaturile sanatoase de a evita grasimile.

B. Citeste Isaia 38:21 si Leviticul 15:1-7. Ce sfat medical modern gasim aici?

1. De ce acest mesaj face parte din mesajul profetic? (Inca odata vedem ca Dumnezeu da mesaje practice prin intermediul profetilor Sai pentu o viata sanatoasa).

C. Cum mesajele lui Dumnezeu despre sanatate ne invata despre cum erau folositi profetii Lui ca sa primim binecuvantare? (Aceasta arata ca principii de fiecare zi si comune ale vieuirii de zi cu zi sunt parte a binecuvantarii darului profetic).

D. Prietene, doresti sa fii binecuvantat? Mesajul lui Dumnezeu este acela de pocainta, credinta si ascultare. Daca faci aceste lucruri, atunci vei fi binecuvantat. Aceasta nu inseamna ca nu vei mai experimenta niciodata in viata ta tragedia, dar inseamna ca in mod general vei trai o viata mai buna pe pamant, dar vei avea si binecuvantarea unei vietii in vesnicie.

IV. Saptamana viitoare: INCREDEREA IN DARUL PROFETIC
 

 

 

[list-related-attach type=”” count”-1″]