Studiul 1 – DRAGOSTEA

(MATEI 5 si 22, 1 IOAN 2, ROMANI 13)

Copyright 2009, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

INTRODUCERE: Tocmai am terminat seria de studii despre darul profetiei. 1 Corinteni 13:2 ne spune ca daca avem darul profetiei, dar nu avem dragoste, nu suntem nimic! Ce potrivit este sa incepem noua noastra serie de lectiuni dspre viata crestina studiind despre dragoste. Haideti sa patrundem in studiul Bibliei si sa vedem cum putem evolua de la nimic la ceva prin a fi iubitori!

I. Atarnand de dragoste
 
A. Citeste Matei 22:34-36. Daca ti se punea aceasta intrebare, ce ai fi raspuns? Ai fi putut afirma ca ei erau la fel de importanti, erau la egalitate?
1. Cum crezi ca ar fi raspuns Fariseii la propria lor intrebare?
B. Citeste Matei 22:37-40. Le-a dat Isus una sau doua porunci?
1. Poate raspunsul lui Isus sa fie indulcit incat sa "iubesti pe oricine"? Sau este o diferenta intre  a iubi cu toata inima ta, sufletul si minte, si sa iubesti asa cum te iubesti pe tine insuti?

2. Ti se pare aceasta o porunca cam interesanta – cum poti comanda cuiva sa iubeasca?

3. Gandeste-te la cele 10 Porunci. Ele sunt impartite intre obligatiile noastre fata de Dumnezeu si obligatiile noastre fata de oameni. Este acesta un  mod interesant de comanda de a iubi, prin ascultarea de acele "sa nu"?

a. De exemplu, daca sunt convins ca trebuie sa-mi iubesc vecinul cel nespalat, transpirat si lenes, sunt determinat si ca sa nu poftesc la cainele, nevasta sau casa lui, nu-i asa?

b. Si atunci cand el respecta reciproc porunca de a nu pofti cainele meu, pe sotia mea sau casa, asta inseamna ca suntem in perfecta concordanta cu porunca de a ne "iubi" unul pe celalalt?

4. Citeste 1 Ioan 2:3-6. Ce ne invata aceast text cu privire la ascultare si la dragoste? (Spune ca daca ascultam, atunci dragostea lui Dumnezeu se implineste in noi).

5. CIteste Marcu 7:21-22. Stai putin! Tocmai ce am invatat ca daca tinem Poruncile, atunci dragostea vine dar oare vine de la sine? Cum poate acest text sa spuna ca toate aceste lucruri rele vin din gandurile noastre? Vine dragostea cumva dinspre dinafara spre inauntru, sau iese dinauntru afara?

a. Daca ai raspuns "de la interior catre exterior" (asa cum cred ca multi dintre voi a facut) cum pot atunci sa-mi iubesc vecinul cel paros, transpirat si lenes? Ca trebuie sa-mi tin mainile departe de bunurile lui este de la sine inteles, ca sa-i arat afectiune este ceva foarte diferit.
C. Citeste 1 Petru 1:22. Acest text ne spune sa ne "iubim unii pe altii dn adancul sufletului, cu toata inima". Aceasta trebuie sa fie foarte greu! Cum ne spune textul ca ar trebui sa ne pregatim pentru aceasta confruntare? (Spune ca "acum ca v-ati curatit sufletele prn ascultarea de adevar, sa aveti o dragiste de frati neprefacuta")
1. Cum ma pregatesc actiunile mele ca sa iubesc? (Aceasta este una dintre cele mai interesante intuitii : ascultarea de Dumnezeu ne pregateste ca sa fim gata sa ne iubim vecinul cel paros, transpirat si lenes!)
D. Citeste 1 Petru 1:23. De ce aceasta propozitie urmareste porunca de a iubi profund? (Ideea este ca noua viata, umblarea in lumina lui Dumnezeu, iti da puterea de a-ti iubi vecinii).
1. Aceasta trebuie sa insemne ca Dumnezeu a facut ceva pentru noi pentru a ne cauza aceasta schimbare de atitudine. Ne vom mai intoarce la aceasta idee.
II. Dumnezeu asa de iubit
 
A. Citeste Geneza 2:18-22. Citind aceste versete, ce ai putea spune despre atitudinea lui Dumnezeu fata de Adam? (Dumnezeu crease perfectiunea pentru el. Dumnezeu l-a lasat sa le dea nume animalelor. Dumnezeu a fost ingrijorat de faptul ca Adam era singur).

B Citeste Exodul 20:8-11. Ce ne arata aceasta despre atitudinea lui Dumnezeu cu privire la noi? (Dumnezeu se gandeste sa ne ofere odihna – chiar si pentru aceia care erau robi sau straini).

C. Citeste Ioan 3:16-17. Care este cea mai mare dragoste pe care si-a aratat-o Dumnezeu fata de noi?  (El Si-a lasat deoparte gloria si viata ca sa ne aduca noua darul salvarii si al vietii. El a fost condamnat, dar nu a venit ca sa ne condamne pe noi).

D. Din cat ai vazut din ceea ce Dumnezeu a facut pentru omenire, aceste lucrari ale Sale au adus la dragoste, sau dragostea Sa a creat toate aceste lucruri?

1. Ce putem spune despre noi? Pot lucrarile lui Dumnezeu sa creeze dragoste de Dumnezeu?
E. Citeste Deuteronomul 6:4-7. Cand Dumnezeu spune ca  poruncile Sale trebuiesc pastrate in "inima ta" ce inseamna acest lucru? (Noi ne putem Sa-L ascultam pe deplin pe Dumnezeu, decat daca Il iubim cu adevarat).
1. De ce? De ce nu putem decat sa ascultam? (Este o foarte interesanta idee in textul din 1 Petru 1:22 ca ascultarea ne ajuta sa iubim. Cu toate acestea, Isus ne invata in Marcu 7:20 ca purtarea noastra reflecta atitudinea pe care o avem.  Daca avem o inima deschisa si plina de iubire fata de Dumnezeu, atunci cu siguranta ca-L vom si asculta. Aceasta este asa cum legea (matei 22:36-38) "atarna" de faptul de a-L iubi pe Dumnezeu).
2. Fii cinstit! Simti ca Il iubesti pe Dumnezeu cu adevarat? Pentru ani de zile am avut o problema legata de subiectul acesta. Stiam ca trebuie sa iubesc atunci cand eram copil din cauza familii mele si atunci cand am devenit adult am stiut aceasta din cauza sotiei si a copiilor mei. Ceea ce am simtit pentru Dumnezeu era ceva care semana mai mult cu respectul – nu sentimentul acela pe care il aveam pentru familia mea. Lucrurile au inceput sa se schimbe pentru mine cand am realizat cat de slab si pacatos sunt. Cand am venit fata in fata cu eul meu cel pacatos, cand am realizat cum Dumnezeu inca ma iubeste si ma iarta, aceasta mi-a adus un sentiment de implinire. Cand am realizat cat de mare este dragostea lui Dumnezeu fata de mine in fiecare detaliu din viata mea, aceasta m-a schimbat complet. Inima mea de piatra a devenit o inima plina de multumire si dragoste!
 
III. Iubindu-ne vecinul?
A. Citeste Matei 5:43-48. Acum Isus devine putin ridicol, nu-i asa? Trebuie sa mergem mult mai departe, nu numai de a ne iubi vecinul cel paros, transpirat si lenes, ci a-i iubi pe cei care ne persecuta. Presupunand ca nu suntem masochisti, cum putem sa iubim pe cineva care ne raneste si ne loveste?
1. Citeste din nou Matei 5:45 pentru ca aici avem un exemplu despre cum Dumnezeu "iubeste " raul. Dupa ce ai luat in consideratie acest exemplu, crezi ca asteapta Dumnezeu de la noi sa aratam afectiune dusmanilor nostri? (Doua lucruri aici. In primul rand cuvantul grecesc folosit pentru dragoste in legatura cu dusmanii nostri este unul care inseamna dragoste din punct de vedere "social" sau "moral", mai mult decat afectiune. In al doilea rand, exemplul lui Dumnezeu de "dragoste" este acela de a-si trata dusmanii ca pe toti celilalti).
B. Citeste Romani 12:17-21. Cum defineste aceasta sa ne iubim dusmanii?
1. Inseamna aceasta ca ar trebui sa punem ideea razbunarii mai inainte in mintile noastre? (Daca Dumnezeu promite razbunare, atunci problema nu este scoasa in afara ecuatiei. Este numai poate interzisa pentru noi).
C. Cu mai multi ani in urma am inceput sa studiez despre celelalte religii, asa ca sa am o baza solida in a afirma despre Crestinism ca este adevarata religie. Acest studiu a inclus si citirea scrierilor lui Dalai Lama. Am fost uimit cand am aflat ca Dalai Lama are invataturi despre "cum sa-i tratezi pe altii" care sunt in concordanta cu ceea ce a spus Isus in Matei 5. In scrierile sale, Dalai Lama a intrebat: "cat adevarati inamici ai? Cati oameni te-au persecutat in mod adevarat? Daca esti o persoana normala, raspunsul este "foarte putini". Acesti "foarte putini" reprezinta o buna oportunitate ca sa-ti imbunatatesti caracterul. Priveste-le ca pe binecuvantari.

D. Citeste 2 Corinteni 5:14-16. Dalai Lama, ca multe alte false religii, promoveaza o evanghelie a lucrului. Motivul acestei religii de a-ti iubi vrajmasii este ca sa-ti imbunatatesti caracterul. Care este motivul Crestinatatii pentru a iubi vrajmasii? (Pentru ca Dumnezeu ne-a iubit mai intai – El a murit pentru noi, chiar atunci cand noi eram vrajmasii Sai! Vezi Romani 5:10).
 

E. Prietene, daca nu ea Isus, ai fi fost mort. Nu ai fi avut nici o speranta, nici un viitor. Cand cineva dintre cei dragi iti moare, nu-l vei mai vedea niciodata.  recunosti ce fel de persoana rea esti (si daca nu stii aceastea, te amagesti singur), si stii cum Isus te-a iertat si ti-a luat pacatele asupra Sa. In lumina tuturor acestora, cum poti sa-L iubesti pe Dumnezeu? Cum poti fi macar corect cu tine insuti si cu cei din jur – incluzand pe aceia care doresc sa te loveasca?  Daca nu simti dragoste pentru Dumnezeu, te invit sa te caiesti chiar acum si sa-L rogi pe Isus sa coboare in inima ta.
IV. Saptamana viitoare: CREDINTA

[list-related-attach type=”” count”-1″]