Studiul 11 – INTERPRETAND SCRIERILE PROFETICE

(FAPTELE APOSTOLILOR 8 si 10)

Copyright 2009, Bruce N. Cameron, J.D. Toate referintele biblice originale sunt NIV (New International Version), copyright 1973, 1978, 1984 International Bible Society, daca nu exista alte notari. Citatele din NIV sunt folosite cu permisiunea Zondervan Bible Publishers. Sugestii pentru raspunsuri se afla in paranteze. Rugati-va inainte, ca Spiritul Sfant sa va ajute sa intelegeti aceste studii. (Studiul poate aparea progresiv in cursul saptamanii).

INTRODUCERE: "Aceasta este interpretarea ta!" Ai auzit vreodata pe cineva zicand aceasta atunci cand nu au fost de acord cu tine? Avocatii sunt maestrii in a face o sugestie cu privire la ceva care trebuie interpretat intr-un mod foarte diferit decat cum ar fi fost la inceput. Noi avem, pe de-asupra, Inalta Curte de Justitie a Statelor Unite care se refera la o "traire a constitutiei". Daca te aflii in "anii tai de apus" si nu mai arati deloc asa cum aratai la 18 ani, intelegi atunci perfect atunci cand se spune "constitutie vie", concept care schimba insemnatatea adevarata. Pentru unii oameni "interpretand" Biblia este o scuza de a ignora ceea ce Dumnezeu a spus cu adevarat. In acelasi timp, sunt cateva texte in Biblie care par sa fie in conflict cu alte texte. Sunt pasaje care sunt foarte dificile de inteles. Ce face crestinul onest in aceasta situatie? Haideti sa patrundem in studiul Bibliei si sa vedem ce ar trebui sa facem!

I. Logica Hermeneuticii
A. Ai gasit vreodata ceva minunat inauntru a ceva dezgustator? Da-mi niste exemple! (Pietre slefuite. Metale slefuite. Comoara care se gaseste pe fundul oceanului).

B. Temenul "hermeneuein" de la care avem cuvantul "hermeneutica" inseamna "a interpreta". Hermeneutica, interpretarea, este o cale de curatare a barierelor de intelegere.

1. Haideti sa ne gandim la aceasta din punct de vedere logic. Daca stii sigur despre ceva ca este pretios, dar este acoperit de ceva urat, ce ar trebui sa faci ca sa-i vezi frumusetea? Fa o lista cu ce este necesar ca sa faci.
a. Ai dorinta arzatoare ca sa vezi frumusetea dinauntru?

b. Ai dori poate sa chemi un expert care sa indeparteze murdaria de la exterior?

c. Este nevoie ca sa depui efort?

d. Este necesar de o lucrare de finete pentru ca fumusetea originala sa nu fie distrusa?

 
2. Crezi ca este aceasta o comparatie corecta cu ceea ce ar trebui sa facem noi pentru a intelege in mod corect Biblia?

[list-related-attach type=”” count”-1″]